Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2018
Abonamente

Social 6 Aprilie 2015, ora 07:51    Din editia print

Deținut pe viață: „Rudele cred că eu sunt la muncă în Spania”

Marime Font

Foto: Dorin Galben

Majoritatea condamnaților pe viață au ajuns după gratii pentru infracțiuni săvârșite până la 20 de ani. 

La această vârstă fragedă a fost lipsit de libertate și Mihai, un moldovean care, în prezent, își ispășește pedeapsa la Penitenciarul nr. 19, de la Rezina. Bărbatul stă în spatele sârmei ghimpate de 13 ani, iar majoritatea rudelor consideră că el se află la muncă peste hotare. Acum deținutul cântă la instrumente muzicale, are prietenă și își dorește câțiva copii. Totuși, crima pe care ar fi săvârșit-o este obstacolul care îl împiedică să-și împlinească visele.
 
L-am întâlnit pe Mihai în camera pentru rugăciuni a baptiștilor, unde a intrat însoțit de doi supraveghetori. Mic de statură, slab, întunecat la piele, cu chipiu pe cap și cu cearcăne sub ochi, deținutul s-a apropiat de mine, mi-a strâns mâna, însă părea cam sceptic în privința discuției. „Cu ceva timp în urmă, am mai vorbit cu un reporter, i-am povestit toată viața mea, iar el a scris că „acest ucigaș, plin de sânge, încă mai și cântă”. Măi porcule, tu ai citit dosarul meu ca să scrii așa cuvinte?!”, s-a arătat indignat deținutul.


După ce l-am asigurat că nu-i voi scoate cuvintele din context, bărbatul a acceptat să vorbească. „Câteva clipe de iresponsabilitate, mi-au distrus toată viața”, zice dezamăgit Mihai. După aceste cuvinte el m-a asigurat că nu prezintă niciun pericol pentru cei din jur și că dacă ar ajunge la libertate, nu ar mai intra în conflict cu legea. Și supraveghetorii au dat afirmativ din cap, semn că susțin tot ce spune deținutul. Chiar dacă nu prea vrea să-și amintească de infracțiunea pe care a comis-o, tânărul a povestit în linii generale, din ce cauză a ajuns la dubă.

Au strangulat martorii

Această sentință dură bărbatul a primit-o pentru că ar fi săvârșit un dublu omor, împreună cu alți doi amici. Atunci el avea doar 20 de ani. „Eram un copil și nu înțelegeam multe lucruri. Am ieșit cu prietenii la plimbare și ne-am gândit să furăm un automobil, iar în acel moment am fost observați de doi tineri, un băiat și o fată, care treceau prin preajmă. Ulterior aceștia au fost omorâți”, mărturisește acesta fără prea multe amănunte.

Totuși, mai târziu, judecata a stabilit că Mihai nu s-a implicat în omorul băiatului, însă împreună cu ceilalți doi complici ar fi strangulat tânăra. „În instanță am întrebat judecătorul cum am putut să strangulăm tânăra toți trei cu aceeași funie, iar acesta a spus că nimeni nu mi-a dat cuvântul și cu asta s-a terminat totul”, se arată dezamăgit pușcăriașul.

El recunoaște totuși că are partea sa de vină, însă susține că nu merită pedeapsa care i-a fost aplicată.

Și-a făcut valiza, și a plecat în Rusia

Mihai nu a fost prins imediat după ce a săvârșit infracțiunea. A doua zi, fiind speriat și dezorientat, băiatul și-a strâns lucrurile și a luat trenul spre Moscova. Acolo el și-a găsit tatăl pe care nu-l văzuse de ani buni și a reușit să se angajeze la serviciu. „Aveam un lucru bun și primeam un salariu decent. Mi-am cumpărat mașină. Mi-am găsit prietenă și deja ne mutaserăm împreună, iar ea vroia un copil. Eu nu eram gata pentru acest pas pentru că știam că în orice moment ar putea veni după mine și nu vroiam s-o las singură. E foarte greu să trăiești cu așa ceva pe suflet”, povestește deținutul. Între timp, în R. Moldova, poliția i-a prins pe complicii săi, iar unul dintre ei le-a spus polițiștilor unde se află Mihai. Prin urmare, după jumătate de an petrecut în Rusia, tânărul a ajuns acasă pentru a fi judecat.

Deținutul spune că acea „călătorie” i s-a părut cea mai lungă din viață. „Și-au bătut joc de mine tot drumul. Nu-mi dădeau apă și-mi ziceau să mă urinez într-o sticlă și după să beau. Pe lângă asta m-au aninat la bucsir (n. red. cablu de remorcă). După asta a urmat un lucru pe care n-o să-l uit niciodată: unul dintre ei a strigat: „Iura, zavadește (n. red. pornește mașina)”, își amintește cu groază pușcăriașul cum a fost târât în spatele mașinii doar doi metri, pentru ca să-l sperie.

La scurt timp după ce a fost adus în țară, Mihai a primit sentința definitivă - detenție pe viață - și a ajuns la Penitenciarul nr. 19 de la Rezina.

„Mamei îi este rușine să le spună adevărul”

La închisoare moldoveanul a remarcat că i-au rămas alături doar persoanele cele mai apropiate. Mulți prieteni pur și simplu n-au mai ieșit la contact. „Să vă spun sincer, 80 de procente din rudele mele cred că eu sunt la muncă în Spania. Cineva își dă seama unde-s, iar restul mereu o întreabă pe mama când vin acasă. Ei îi este rușine să le spună adevărul. Eu îi zic, păi spune-le unde sunt, că viața trece și aș vrea să comunic cu toți”, subliniază Mihai, care crede că aceștia îl stimează și îl iubesc ca mai înainte.

Deținutul spune că în cei 13 ani petrecuți după gratii nu are nicio încălcare. Ca să nu degradeze, bărbatul citește, cântă la instrumente muzicale și organizează concerte pentru ceilalți pușcăriași.

Pe lângă acestea, recent, pentru prima dată în istoria penitenciarului de la Rezina, Mihai și alți câțiva colegi au participat la un concurs intelectual între deținuți, care s-a desfășurat în Chișinău. „Au câștigat cei de la Pruncul, dar ei au trișat, pentru că știau absolut toate răspunsurile. Noi ne-am clasat pe locul doi și oricum suntem foarte bucuroși”, susține amuzat bărbatul.

„Noi tot vrem să ne întemeiem familii”

Pușcăriașul își dorește ca cei condamnați pe viață în R. Moldova să aibă posibilitatea să se elibereze la o anumită perioadă de timp, la fel ca cei din țările europene. „Noi tot vrem să ne întemeiem familii. Eu am o prietenă care vine în fiecare lună. Imaginați-vă că iubita e la distanță și vi se permite s-o vedeți foarte rar. Cred că acesta este un lucru anormal, un lucru care distruge relația, familia, absolut tot. Eu tot vreau să am 2-3 copii, dar cu aceste restricții este practic imposibil”, se arată dezamăgit Mihai.

Iulia Adam, psiholog în cadrul Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), care lucrează și cu cei condamnați pe viață, spune că îl cunoaște foarte bine pe Mihai și are doar vorbe bune la adresa lui. „El este un băiat liniștit, se conformează regulilor, participă la diferite activități culturale, iar asta îl ajută să facă față regimului din închisoare”, subliniază specialista. Psihologul consideră că Mihai nu este o persoană periculoasă și că merită un regim mai blând.

Chiar dacă comportamentul acestui deținut este exemplar, conform legii, dosarul său va putea fi reexaminat abia după 12 ani, când acesta va ajunge la 25 de ani de pușcărie.

„E foarte dureros să fii izolat de restul lumii. Voi cei care sunteți la libertate nu realizați ce înseamnă să stai o zi după gratii. Penitenciarele din fostele republici sovietice nu au ca scop reeducarea condamnaților, aici majoritatea degradează”, a conchis Mihai.

La Penitenciarul nr. 17 de la Rezina, își ispășesc pedeapsa pe viață circa 100 de persoane. Datele de la DIP arată că, în R. Moldova, până în prezent, nici un condamnat pe viață nu a fost eliberat condiționat.

Notă! Prenumele deținutului a fost modificat la solicitarea acestuia.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 19:14

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Aproape 70 de companii au luat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank credite neperformante în sumă de peste 3 miliarde de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" lansează astăzi publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE" realizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:55

Trenul suburban de pasageri nr. 6826, Ungheni-Chișinău, va circula permanent cu un număr de 6 vagoane, care pot acomoda 568 de persoane pe scaune și încă 300 de persoane în picioare. Cele 2 garnituri a câte 3 vagoane, urmează să fie încălzite pe perioada rece a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:06

Este concluzia la care ajuns Asociația Promo-LEX, exponenții căreia au participat astăzi la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a Ludmilei Kozlowska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:04

Angajații companiei petroliere Bemol se bucură deja de adaosuri la salarii, în urma implementării de către Guvernul Filip a micii reforme fiscale, începând cu data de 1 octombrie. Într-o circulară internă, conducerea întreprinderii informează oamenii că vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:52

Anna Fotyga, deputatul european, care a participat alături de Maia Sandu la conferința organizată la Parlamentul European de Fundația Open Dialog, s-a dezis la scurt timp de ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:28

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:29

Un tren marfar a luat foc, astăzi, în apropiere de localitatea Stolniceni, raionul Ungheni. Două locomotive au fost parțial distruse. Pompierii au reușit să împiedice extinderea focului către vagoane. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:23

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere, transmite IPN cu referire la un comentariu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:56

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:14

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Concurs inedit cu premii... pline de adrenalină lansat pe rețelele de socializare de către B!tonic Moldova, brand sănătos PREMIUM de suplimente alimentare germane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:03

Trei persoane s-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate, după ce au încercat să evite controlul vamal. Produsele din tutun au fost descoperite de vameșii de la Aeroport. În total, au fost reținute 13 000 de țigarete de diverse mărci, marcate cu timbru de acciz al RM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:01

Pe bulevardul central și pe alte câteva străzi din centrul istoric al Chișinăului au fost montate indicatoare către principalele atracții turistice din oraș. Lucrările au fost executate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în cadrul unui proiect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:27

Motivele pe care liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, le invocă pentru a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare care anchetează prezumata implicare a fundației Open Dialog în politica moldovenească sunt neserioase. Declarația aparține președintelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:16

Declarațiile incendiare ale fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sunt trecute sub tăcere de către o parte a presei din Moldova, cea care se autoproclamă echidistantăși independentă. Acest fapt are o explicație,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:15

Marea Britanie este „deschisă altor relații cu Rusia”, dar Moscova trebuie să schimbe cursul și să oprească atacurile împotriva securității globale și a tratatelor internaționale. Ideea va fi exprimată de premierul Regatului Unit, Theresa May, la banchetul anual al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:12

 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și al PPDA, Andrei Năstase, refuză să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează implicarea Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:36

În ianuarie-septembrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 1960,0 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 18,7%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:29

Ucraina: Victorie a liderilor actuali în „alegerile” din estul separatist

Liderii separatişti actuali sunt arătaţi învingători potrivit primelor rezultate parţiale după alegerile organizate duminică în estul prorus al Ucrainei, în pofida criticilor Kievului şi Occidentului care au denunţat aceste scrutinuri ca ilegale, comentează AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:08

Horoscop 12 noiembrie 2018. Intenţii ascunse, bani și o întâlnire romantică

Horoscop 12 noiembrie 2018. Vin momente cruciale în dragoste, în care se iau decizii importante cu privire la viitor. Va fi totul sau nimic, iar cine vrea o relație serioasă trebuie să-și asume și responsabilități.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 12 Noiembrie 2018, ora: 07:23

10 mituri despre îngrijirea pielii

Apelezi de obicei la sfaturi citite pe internet pentru a-ți rezolva diferite probleme ale pielii, dar nu știi dacă functionează cu adevarat? Este timpul să separam adevărul de mit și să aflăm cum stau lucrurile de fapt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)