Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:04
Abonamente

Social 6 Aprilie 2015, ora 07:51    Din editia print

Deținut pe viață: „Rudele cred că eu sunt la muncă în Spania”

Marime Font

Foto: Dorin Galben

Majoritatea condamnaților pe viață au ajuns după gratii pentru infracțiuni săvârșite până la 20 de ani. 

La această vârstă fragedă a fost lipsit de libertate și Mihai, un moldovean care, în prezent, își ispășește pedeapsa la Penitenciarul nr. 19, de la Rezina. Bărbatul stă în spatele sârmei ghimpate de 13 ani, iar majoritatea rudelor consideră că el se află la muncă peste hotare. Acum deținutul cântă la instrumente muzicale, are prietenă și își dorește câțiva copii. Totuși, crima pe care ar fi săvârșit-o este obstacolul care îl împiedică să-și împlinească visele.
 
L-am întâlnit pe Mihai în camera pentru rugăciuni a baptiștilor, unde a intrat însoțit de doi supraveghetori. Mic de statură, slab, întunecat la piele, cu chipiu pe cap și cu cearcăne sub ochi, deținutul s-a apropiat de mine, mi-a strâns mâna, însă părea cam sceptic în privința discuției. „Cu ceva timp în urmă, am mai vorbit cu un reporter, i-am povestit toată viața mea, iar el a scris că „acest ucigaș, plin de sânge, încă mai și cântă”. Măi porcule, tu ai citit dosarul meu ca să scrii așa cuvinte?!”, s-a arătat indignat deținutul.


După ce l-am asigurat că nu-i voi scoate cuvintele din context, bărbatul a acceptat să vorbească. „Câteva clipe de iresponsabilitate, mi-au distrus toată viața”, zice dezamăgit Mihai. După aceste cuvinte el m-a asigurat că nu prezintă niciun pericol pentru cei din jur și că dacă ar ajunge la libertate, nu ar mai intra în conflict cu legea. Și supraveghetorii au dat afirmativ din cap, semn că susțin tot ce spune deținutul. Chiar dacă nu prea vrea să-și amintească de infracțiunea pe care a comis-o, tânărul a povestit în linii generale, din ce cauză a ajuns la dubă.

Au strangulat martorii

Această sentință dură bărbatul a primit-o pentru că ar fi săvârșit un dublu omor, împreună cu alți doi amici. Atunci el avea doar 20 de ani. „Eram un copil și nu înțelegeam multe lucruri. Am ieșit cu prietenii la plimbare și ne-am gândit să furăm un automobil, iar în acel moment am fost observați de doi tineri, un băiat și o fată, care treceau prin preajmă. Ulterior aceștia au fost omorâți”, mărturisește acesta fără prea multe amănunte.

Totuși, mai târziu, judecata a stabilit că Mihai nu s-a implicat în omorul băiatului, însă împreună cu ceilalți doi complici ar fi strangulat tânăra. „În instanță am întrebat judecătorul cum am putut să strangulăm tânăra toți trei cu aceeași funie, iar acesta a spus că nimeni nu mi-a dat cuvântul și cu asta s-a terminat totul”, se arată dezamăgit pușcăriașul.

El recunoaște totuși că are partea sa de vină, însă susține că nu merită pedeapsa care i-a fost aplicată.

Și-a făcut valiza, și a plecat în Rusia

Mihai nu a fost prins imediat după ce a săvârșit infracțiunea. A doua zi, fiind speriat și dezorientat, băiatul și-a strâns lucrurile și a luat trenul spre Moscova. Acolo el și-a găsit tatăl pe care nu-l văzuse de ani buni și a reușit să se angajeze la serviciu. „Aveam un lucru bun și primeam un salariu decent. Mi-am cumpărat mașină. Mi-am găsit prietenă și deja ne mutaserăm împreună, iar ea vroia un copil. Eu nu eram gata pentru acest pas pentru că știam că în orice moment ar putea veni după mine și nu vroiam s-o las singură. E foarte greu să trăiești cu așa ceva pe suflet”, povestește deținutul. Între timp, în R. Moldova, poliția i-a prins pe complicii săi, iar unul dintre ei le-a spus polițiștilor unde se află Mihai. Prin urmare, după jumătate de an petrecut în Rusia, tânărul a ajuns acasă pentru a fi judecat.

Deținutul spune că acea „călătorie” i s-a părut cea mai lungă din viață. „Și-au bătut joc de mine tot drumul. Nu-mi dădeau apă și-mi ziceau să mă urinez într-o sticlă și după să beau. Pe lângă asta m-au aninat la bucsir (n. red. cablu de remorcă). După asta a urmat un lucru pe care n-o să-l uit niciodată: unul dintre ei a strigat: „Iura, zavadește (n. red. pornește mașina)”, își amintește cu groază pușcăriașul cum a fost târât în spatele mașinii doar doi metri, pentru ca să-l sperie.

La scurt timp după ce a fost adus în țară, Mihai a primit sentința definitivă - detenție pe viață - și a ajuns la Penitenciarul nr. 19 de la Rezina.

„Mamei îi este rușine să le spună adevărul”

La închisoare moldoveanul a remarcat că i-au rămas alături doar persoanele cele mai apropiate. Mulți prieteni pur și simplu n-au mai ieșit la contact. „Să vă spun sincer, 80 de procente din rudele mele cred că eu sunt la muncă în Spania. Cineva își dă seama unde-s, iar restul mereu o întreabă pe mama când vin acasă. Ei îi este rușine să le spună adevărul. Eu îi zic, păi spune-le unde sunt, că viața trece și aș vrea să comunic cu toți”, subliniază Mihai, care crede că aceștia îl stimează și îl iubesc ca mai înainte.

Deținutul spune că în cei 13 ani petrecuți după gratii nu are nicio încălcare. Ca să nu degradeze, bărbatul citește, cântă la instrumente muzicale și organizează concerte pentru ceilalți pușcăriași.

Pe lângă acestea, recent, pentru prima dată în istoria penitenciarului de la Rezina, Mihai și alți câțiva colegi au participat la un concurs intelectual între deținuți, care s-a desfășurat în Chișinău. „Au câștigat cei de la Pruncul, dar ei au trișat, pentru că știau absolut toate răspunsurile. Noi ne-am clasat pe locul doi și oricum suntem foarte bucuroși”, susține amuzat bărbatul.

„Noi tot vrem să ne întemeiem familii”

Pușcăriașul își dorește ca cei condamnați pe viață în R. Moldova să aibă posibilitatea să se elibereze la o anumită perioadă de timp, la fel ca cei din țările europene. „Noi tot vrem să ne întemeiem familii. Eu am o prietenă care vine în fiecare lună. Imaginați-vă că iubita e la distanță și vi se permite s-o vedeți foarte rar. Cred că acesta este un lucru anormal, un lucru care distruge relația, familia, absolut tot. Eu tot vreau să am 2-3 copii, dar cu aceste restricții este practic imposibil”, se arată dezamăgit Mihai.

Iulia Adam, psiholog în cadrul Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), care lucrează și cu cei condamnați pe viață, spune că îl cunoaște foarte bine pe Mihai și are doar vorbe bune la adresa lui. „El este un băiat liniștit, se conformează regulilor, participă la diferite activități culturale, iar asta îl ajută să facă față regimului din închisoare”, subliniază specialista. Psihologul consideră că Mihai nu este o persoană periculoasă și că merită un regim mai blând.

Chiar dacă comportamentul acestui deținut este exemplar, conform legii, dosarul său va putea fi reexaminat abia după 12 ani, când acesta va ajunge la 25 de ani de pușcărie.

„E foarte dureros să fii izolat de restul lumii. Voi cei care sunteți la libertate nu realizați ce înseamnă să stai o zi după gratii. Penitenciarele din fostele republici sovietice nu au ca scop reeducarea condamnaților, aici majoritatea degradează”, a conchis Mihai.

La Penitenciarul nr. 17 de la Rezina, își ispășesc pedeapsa pe viață circa 100 de persoane. Datele de la DIP arată că, în R. Moldova, până în prezent, nici un condamnat pe viață nu a fost eliberat condiționat.

Notă! Prenumele deținutului a fost modificat la solicitarea acestuia.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu stipulează exact condițiile în care poate fi modificat sistemul electoral, însă practica internațională spune că asemenea decizii pot fi adoptate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul președinte al CC,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 15:59

Fostul director de știri de la Jurnal TV, Gabriel Călin, care de mai mult timp muncește în calitate de șofer de camion în Statele Unite, i-a făcut o ofertă liderului PPDA, Andrei Năstase, care s-a plâns că salariul de deputat este prea mic și nu-i ajunge pentru nimic....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)