Actualitate

Delegaţia APCE, îngrijorată de rolul jucat de oligarhi în viaţa politică a Republicii Moldova

Potrivit unui comunicat de presă al APCE, delegaţia a fost informată de către mai mulţi interlocutori, inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor, despre lipsa transparenţei surselor de finanţare a partidelor politice şi utilizarea în campania electorală a „banilor murdari” veniţi din exterior. Delegaţia APCE s-a arătat profund îngrijorată de cheltuielile considerabile ale campaniei electorale, precum şi de rolul jucat de businessmeni şi oligarhi în viaţa politică a Republicii Moldova. În context, delegaţia regretă faptul că Parlamentul nu a reuşit să adopte legea cu privire la finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

În privinţa mass-media, delegaţia a constatat ameliorarea procesului de reflectare a campaniei electorale, dar şi unele probleme în legătură cu lipsa transparenţei privind sursele de finanţare şi proprietarii unor instituţii media, controlul acestora de către oameni de afaceri şi oligarhi, şi legăturile strânse pe care le au aceştia cu partidele politice. Alte probleme remarcate de delegaţie sunt dezbinarea pe pe criterii politice şi lingvistice a presei şi influenţa instituţiilor media din afara ţării asupra campaniei electorale.

Delegaţia APCE notează şi faptul că modificările recente operate în legislaţia electorală au ridicat pragul electoral pentru accederea în Parlament, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia. De asemenea, delegaţia este preocupată de distribuirea dezechilibrată a celor 95 de secţii de votare deschise în străinătate. Delegaţia APCE invită autorităţile să întreprindă masuri rapide şi eficiente în vederea asigurării condiţiilor necesare pentru libera exprimare a voinţei tuturor cetăţilor atât în perioada campaniei electorale, cât şi în ziua alegerilor.

Alte probleme remarcate includ cazuri de utilizare a resurselor administrative în scopuri electorale, precum şi cazuri în care reprezentanţii Bisericii s-au implicat în campania electorală în susţinerea unor partide politice.

La Chişinău, delegaţia a avut întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, prim-ministrul, preşedintele Parlamentului, lideri ai partidelor politice participante la alegeri, preşedintele CEC, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, reprezentanţi ai comunităţii internaţionale, societăţii civile şi mass-media.

O delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 32 membri va reveni în Republica Moldova pentru observarea alegerilor din 30 noiembrie.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *