Lumea

Delta Dunării, un dar din dragostea naturii

Cel mai tânăr pământ al continentului este una dintre atracțiile turistice majore ale României, țară binecuvântată de această splendoare.

Cea mai mare parte a acestui traseu, 450 de kilometri, până la Tulcea, se poate face cu automobilul, însă odată ajunși acolo va trebui să renunțați la mașină, pentru că singura modalitate de acces în lumea mirifică a Deltei este pe apă. Din portul Tulcea vă puteți îmbarca pe una dintre navele de pasageri, dar și ambarcațiuni private de mare viteză, pentru a ajunge într-un loc pe care nu îl veți uita niciodată și despre care veți avea ce povesti până și nepoților.

După o călătorie de mii de kilometri prin Europa, pe parcursul căreia atinge 10 țări și trei capitale, Dunărea se răsfiră în drumul ei spre odihnă în undele Mării Negre. Brațele de apă înconjoară această minune a naturii, delta.

Brațele deltei

Brațul Chilia la nord și Brațul Tulcea la sud, braț care mai apoi, la Furca Sfântu Gheorghe se desparte în Brațul Sulina și Brațul Sfântu Gheorghe. Brațul Chilia, formează granița cu Ucraina, și transportă pe cursul său de o lungime de 104 km², 60% din apele și aluviunile Dunării.

Brațul Sulina este situat în mijlocul Deltei, și spre deosebire de Chilia, are un curs rectiliniu, fiind permanent dragat și întreținut pentru navigația vaselor maritime. Are o lungime de 71 km și transportă 18% din volumul de apă al Dunării.

Cursul Brațului Sfântu Gheorghe este orientat spre Sud-Est, și se desfășoară pe 112 km, transportând 22% din debitul Dunării. La vărsare formează insulele Sacalin, considerate un început de deltă secundară.

98% din peștii europeni, 82% din păsări

Delta Dunării este un adevărat paradis faunistic. Aici vietuiește 98% din fauna piscicolă acvatică europeană. Peștii sunt prezenți prin 65 specii, cei mai mulți de apă dulce (60%), restul migrând primăvara din Marea Neagră. Păsările sunt cele care au creat faima deltei, cunoscută încă de la începutul secolului ca un paradis avian. Renumele se datorează celor 327 specii pe care le putem întâlni în deltă. Dintre acestea cuibăresc 218 specii, restul de 109 specii trecând prin deltă și rămânând diferite perioade de timp toamna, iarna și primăvara.

Păsările acvatice sunt cele mai numeroase: cuibăresc 81 specii și trec prin deltă 60 specii, în total 141 specii, ceea ce reprezintă 82% din avifauna acvatică europeană. Avifauna acvatică din Delta Dunării este alcătuită dintr-un nucleu de specii vechi, bine adaptate la mediul acvatic, la care se adăugă, speciile accesorii și speciile cosmopolite.

Oportunități turistice

Fie că vorbim despre pescari, amatori de fotografie sau pasionați de natură, Delta Dunării oferă nenumărate posibilități de petrecere a unei vacanțe de vis. Facilitățile turistice apărute în ultimul deceniu fac ca această zonă să fie una dintre cele mai apreciate din Europa și pentru calitatea serviciilor oferite vizitatorilor. Cazări la prețuri accesibile, condiții de cazare, masă, relaxare și agrement impecabile, toate acestea sunt la dispoziția zecilor de mii de turiști care triplează populația locală în timpul sezonului estival.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *