SIESTA cu papion

Demagogia in ascensiune

Evgheni Sevciuk, presedintele sovietului suprem al autoproclamatei republici moldovenesti nistrene, a spus o minciuna sovietica tirajata in trei limbi: „In tara noastra (Transnistria – n.n.) functioneaza armonios trei limbi de stat: moldoveneasca, rusa si ucraineana. Statul acorda tuturor copiilor sanse egale de a studia in ce limba doresc…”. S-a intamplat asta in mesajul de felicitare adresat pedagogilor cu prilejul zilei profesionale la postul de radio Tiraspol pe 3 octombrie 2008.

Haideti sa vedem cum arata aceasta „functionare armonioasa” a limbilor si care sunt „sansele egale” de studiere. Iata ce a comunicat in aceasta privinta Svetlana Lisenko, functionar in Ministerul Educatiei, in cadrul sedintei Consiliului programului de stat „Dezvoltarea invatamantului in limba moldoveneasca in RMN”: „Analizand tabloul republican in contextul discutat, au fost dezvaluite urmatoarele: in institutiile de invatamant din Tiraspol sunt 3.205 elevi de nationalitate moldoveneasca. In limba moldoveneasca studiaza 145 de elevi. Din 6.145 de micuti, care frecventeaza gradinitele de copii, doar 43 se instruiesc in limba moldoveneasca… In Bender lipsesc scolile cu predare in limba moldoveneasca… Din cei 32.781 de elevi si discipoli ai gradinitelor din raioanele republicii, 7.242 de copii studiaza in limba materna” (Din „Adevarul Nistrean”, 4 octombrie 2008). Iata ca ajungem la „sansele egale” de a studia. In cadrul aceleiasi sedinte a vorbit si Valerian Tulgara, presedintele Uniunii moldovenilor din Nistrenia.

Mentionam cateva propozitii din cuvantarea sa: „Una din cauzele acestui factor e numarul insuficient de gradinite de copii cu predare in limba moldoveneasca. E cunoscut faptul – studierea limbii trebuie sa inceapa de la aceasta etapa. Alta problema acuta este asigurarea scolilor cu manuale in limba moldoveneasca si innoirea fondurilor… De exemplu, Scoala moldoveneasca nr. 22 din capitala are numai 14 manuale de algebra, zece manuale de fizica, trei manuale de limba moldoveneasca… Manuale din alte domenii in general nu exista”.
Iata ce fel de educatie fac ocupantii in Transnistria. Ne este foarte cunoscuta aceasta „grija” a lor fata de tineretul bastinas. Si in Basarabia am avut aproape doua secole aceeasi politica ruseasca…

… si cultura in regres

Muzicologul Serghei Pojar, in loc sa se ocupe de notele muzicale, spala cadavrele comuniste. Recent, dansul a propus o solutie care i-a lasat cu gura cascata chiar si pe bolsevicii care dorm cu programul partidului comunist sub cap. Cica „numele lui Fiodor Lujanski trebuie sa-l poarte Liceul-internat „C. Porumbescu” din capitala”. Fiodor Lujanski a fost un ilegalist si comunist pana in maduva oaselor. Biolog de formatie, el a fost o buna perioada de timp directorul Scolii de muzica pentru copii nr. 1 (actualmente Scoala de arte „Valeri Poleakov”). Acest biolog a avut tot atatea in comun cu muzica cam cat are Vladimir Voronin cu filozofia lui Kant. A schimba numele liceului din Porumbescu in Lujanski e ca si cum ai zice in loc de Titu Maiorescu, Artur Cozma.
Care o fi motivatia acestei schimbari? „In anii ’30 ai secolului trecut, in apartamentul inchiriat al lui Fiodor Lujanski isi avea sediul societatea secreta „Prietenii URSS”. Ea ii intrunea pe activistii miscarii comuniste din Romania, interzisa de autoritati… Arendatorul locuintei conducea personal, din insarcinarea partidului comunist, actiunile de aparare a detinutilor politici, desfasura o prodigioasa activitate de iluminare in randul populatiei…”. Cam acesta a fost aportul bolsevicului la cultura noastra…
La propunerea lui Pojar, poti sa spui doar atat: daca stiinta nu-i niciodata mediocra, mediocritatile sunt stiintifice…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *