Editorial

Demiterea guvernului a dat startul campaniei electorale

Iată că întâmplarea s-a produs și premierul Filat a fost demis cu votul a 54 de deputați. Dacă demiterea nu se întâmpla ieri, urma să se întâmple în scurt timp, fiindcă debarcarea lui Filat devenise o chestiune de timp. Lucrul acesta l-a sugerat clar liderul PL, M. Ghimpu.

Ceea ce s-a întâmplat ieri în parlament semăna cu un început de campanie electorală. Toate discursurile rostite în cadrul dezbaterii moțiunii de cenzură au conținut mesaje electorale și au fost adresate unor felii concrete de electorat. Cel mai bun discurs a fost cel al lui M. Ghimpu, un discurs politic bine structurat, cu mesaje si concluzii politice responsabile. Cineva a afirmat, și pe bună dreptate, că acest discurs poate fi inclus într-o antologie de discursuri parlamentare. Tot din acest punct de vedere, cel mai prost discurs a fost cel al lui V. Filat, un text lung, prolix, plin de cifre și procente despre „succesele guvernării”. Cu siguranță, cei care au venit în fața Palatului Republicii să-l apere pe premier, dacă ar fi auzit discursul acestuia, l-ar fi fluierat. Cifrele și procentele lui Filat nu coincid cu conținutul frigiderelor cetățenilor simpli. Bineînțeles, nu ar fi corect și nici adevărat dacă am afirma că acest guvern nu are și unele realizări la activ. Problema e alta: anume acest guvern care a avut toate șansele să schimbe Moldova la față a făcut totul ca Alianța să deraieze și să aibă imaginea unei structuri politice iresponsabile, corupte și criminale. De ce s-a ajuns la asta, cum de s-a întâmplat că o Alianță care s-a angajat în realizarea unui vis frumos ne-a adus în fața unei realități de coșmar? e o întrebare la care nu trebuie să răspundem pripit și pătimaș.

M. Ghimpu este convins că principalul vinovat al situației create este V. Filat. Cu toate acestea, lozinca cu care și-a încheiat discursul („Jos Alianța mafioților, trăiască Alianța poporului!”) a lăsat parcă să se înțeleagă că mai e loc de împăcare și, dacă nu e posibilă o resuscitare a decedatei AIE-2, apoi nu e exclusă varianta creării unei alte alianțe. Bineînțeles, cu un guvern fără Filat în funcția de premier.

Discursurile peledemiștilor Palihovici și Streleț, aparent corecte politic, au avut, totuși, un viciu de formă și de fond: ele trebuiau să fie adresate liderului PLDM, dar nu acum, ci înainte de 13 februarie. Cel mai lamentabil a fost discursul lui V. Streleț – un discurs agresiv, plin de clișee propagandistice, demagogice, insinuări și amenințări, fapt ce dovedește că, după ce a devenit premier, Filat s-a înconjurat cu oameni docili, lipsiți de curaj, caracter și viziuni. Când Filat declară că el nu demisionează, căci are mandatul poporului să guverneze țara, el de fapt trișează și manipulează. Adevărul e că Filat a fost adus la putere de o echipă care nu se mai regăsește pe lângă el, căci a fost „pulverizată” metodic după ce acesta s-a văzut premier. Dacă mergea în alegeri cu Streleț, Vicol, Bănăruc, Balițchi, Bodiu, Bodarev și compania sa de azi, nu mai ajungea nici deputat.

Trebuie să amintesc și de discursul lui I. Dodon (foarte bine gândit și structurat) care s-a încheiat cu promisiunea că „viitoarea guvernare va fi de centru-stânga”. E un avertisment care trebuie luat în serios în situația când cei care l-au demis pe Filat ar acționa sub imperiul emoțiilor. Există o vorbă veche și înțeleaptă: schimbarea domnilor, bucuria nebunilor. Filat a fost demis, dar criza politică nu s-a consumat. Iată de ce, trebuie să fim atenți la avertismentul lui Dodon. Alegerile anticipate încă mai pot fi evitate. Acum totul depinde de Filat. Comportamentul său însă dă de bănuit, se pare că el nu a înțeles ce s-a întâmplat și continuă să fluture în aer sabia războiului. Filat trebuie să înțeleagă că el și-a pregătit demisia, că pe 13 februarie el și-a semnat demisia în alb. Filat trebuie să înțeleagă că cei trei ani și ceva cât s-a aflat în fruntea guvernului a promovat politica bârfelor, minciunilor și compromiterii partenerilor de Alianță. Filat trebuie să înțeleagă că societatea urmărea cu dezgust acțiunile lui de PR non-stop: Filat la bară, Filat pe iaht la Nistru, Filat la grădiniță, Filat pe tractor, Filat în ceruri, Filat pe lună, Filat cu ceasul pe mâna dreaptă… Filat trebuie să înțeleagă că ura și dezbinarea nu sunt materiale de construcție a unei echipe, că fiecare om e o personalitate, dar nu holopul cuiva…

Se pare că Filat, chiar și după ce s-a produs „exercițiul de vot”, vorba lui M. Lupu, nu a înțeles aceste elementare adevăruri. El califică demiterea sa drept un atac asupra Moldovei. Să sperăm însă că va medita mai adânc la cele întâmplate și se va așeza la masa negocierilor pentru a evita anticipatele. Dezamorsarea crizei politice, provocată de Filat, tot de el depinde.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *