Astăzi 7 Aprilie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 6 Aprilie 2020
Abonamente

Politică 29 Martie 2017, ora 07:21    Din editia print

Deputații (nu) primesc cadouri

Marime Font

Deputații din Parlament vor fi obligați să declare cadourile mai scumpe de o mie de lei și ulterior, dacă vor dori, să le răscumpere de la Comisia de evaluare și evidență a cadourilor din cadrul organizației publice în care lucrează. Unii din ei s-au arătat foarte sceptici și nu cred în eficiența legii respective, chiar dacă tot ei au votat-o, însă alții, nu sunt interesați deloc întrucât nu primesc cadouri, după cum susțin aceștia.

Modificarea Legii nr. 16-XVI din 15 februarie 2008 cu privire la conflictul de interese şi a Legii nr. 25-XVI din 22 februarie 2008 privind Codul de conduită a funcţionarului public în partea ce vizează cadourile a început încă din 2011. Însă abia săptămâna aceasta lucrurile s-au mișcat din loc și a fost aprobat un regulament cu privire la evidența, evaluarea, păstrarea, utilizarea și răscumpărarea cadourilor simbolice, a celor oferite din politețe sau cu prilejul anumitor acțiuni de protocol.

Potrivit proiectului Hotărârii Guvernului privind stabilirea valorii admise a cadourilor simbolice, o comisie specială din cadrul Parlamentului va evalua cadourile. Se va lua în considerare prețul estimativ indicat de beneficiar sau de documentele care îl însoțesc. În cazul în care valoarea acestuia nu va depăși suma de o mie de lei, Comisia va restitui cadoul beneficiarului. Dacă valoarea va depăși suma de o mie de lei, beneficiarul îl va putea răscumpăra, achitând contravaloarea acestuia în termen de 30 de zile.

Loading...


În cazul în care cadoul va avea o valoare istorică, științifică sau artistică, stabilită de experții în domeniu, consultați de Comisie, acesta va fi transmis cu titlu gratuit în gestiunea muzeelor, bibliotecilor, altor instituții. Produsele perisabile, medaliile, decorațiile, insignele, ordinele, eșarfele, coloanele, primite în exercitarea funcției, vor fi excepție de la regulament. Anual, Comisia va face o inventariere a cadourilor și va propune președintelui Parlamentului lista bunurilor ce pot fi transmise cu titlul gratuit în scopuri caritabile sau pot fi înstrăinate. Cadourile vor fi înregistrate într-un registru special, cu caracter public.

Ce spun deputații

Puterea încearcă să arate că luptă cu corupția

Bogdan Țârdea, PSRM


Îmi pare aberant, sincer vorbind. Un cadou se poate da personal parlamentarului, care pe lângă funcția de deputat mai este și om.
Dacă prin asemenea mecanisme se va completa bugetul de stat, dar nu prin recuperarea miliardului, atacurile raiduri, păi atunci, știți, eu nu am cuvinte. Puterea încearcă prin toate mijloacele să se dea în show, să arate că luptă cu corupția, să etaleze anumite reforme, așa-zis democratice.

Despre ce corupție poate fi vorba dacă noi discutăm despre un deputat care adoptă doar legi? Eu doar nu sunt un ministru care să organizez tendere, să administrez bugete de miliarde de lei, care să organizeze reparații de școli, grădinițe, cu construcții de gazoducte etc., și care astfel să protejeze anumite firme, corporații, să acopere niște businessuri. Eu sunt în Parlament și noi votăm cu toată fracțiunea un proiect sau altul, despre ce corupție poate fi vorba?
Este un PR butaforic și este o tentativă de a unge ochii donatorilor externi pentru a afișa o anumită combatere a corupției.

Inna Șupac, PCRM

Eu cred că cea mai mare problemă pe care noi toți, toată societatea trebuie să discutăm este, cum să ne debarasăm de cei care au capturat Republica Moldova. Anume ei sunt cei care stimulează și promovează coruperea, inclusiv coruperea politică și a deputaților. Dar astfel de proiecte de legi nu cred că rezolvă problema corupției, din păcate. Eu, cel puțin, ca deputat în Parlament, cu toate că sunt din aprilie 2009, nu țin minte ca cineva să-mi dăruiască cadouri, așa că, acest proiect de lege nu mă afectează.
Eu constat cu părere de rău că aceasta este numai o bifă și un mod de a spune europenilor că noi luptăm cu corupția. Dar lupta trebuie să fie împotriva altor persoane care sunt în vârful puterii. Coruperea deputaților se face nu prin cadouri, dar prin alte metode, cu alte sume, prin alte persoane care știu cum să facă în așa fel ca organele să nu cunoască.

Tudor Deliu, PLDM

A fost adoptată legea și nu putem să fugim de prevederile legale. O săptămână în urmă și Biroul permanent al Parlamentului a adoptat o hotărâre care a obligat Direcția resurse umane să elaboreze un Registru special de înregistrare și, respectiv, s-au stabilit toate prevederile legale până la răscumpărare de cei care doresc.
Aceasta înseamnă că nu trebuie să primim nimic. Prin cadou se are în vedere lucrurile cu care vin delegațiile din alte țări, adică cu diferite farfurioare, dar dacă cineva dăruiește o mașină, deja consider că e corupție.

„Vrem să demonstrăm cetățenilor că acceptăm toate metodele de anticorupție”

Valentina Stratan, PDM

Nu m-am interesat de acest proiect de lege, pentru că nu primesc cadouri. Nu îmi fac zilele de naștere în Parlament. De ziua mea de naștere plec undeva și primesc doar mesaje online, sms-uri, de aceea chiar nu mă interesează acest aspect, vă spun categoric, întrebați pe toți cei care mă cunosc că i-am ajutat, le-am făcut un bine și dacă le-am acceptat vreodată ceva.

Clar lucru că nu pot să critic ce am aprobat noi în lege. Noi am fost așa de entuziasmați, cu dorință mare să demonstrăm cetățenilor că acceptăm toate metodele de anticorupție. Am acceptat și am preluat din practica existentă europeană, pentru că funcționează în multe parlamente ale lumii. Timpul o să treacă și o să vedem cum o să funcționeze la noi legea respectivă.

Valeriu Ghilețchi, deputat neafiliat

Hotărârea de Guvern este încă din 2012, dar acum știrea a apărut în presă din cauza că și Biroul Permanent al Parlamentului a adoptat un regulament în această privință. Într-un sens este binevenită, pe de altă parte nu sunt convins că este o metodă bună de a lupta cu corupția. Personal, nu am primit multe cadouri. Cele mai multe sunt simbolice și fără mare valoare financiară.

Iana Spinei, expert la Transparency International Moldova

Există o lege cu privire la declararea averilor și intereselor personale care tot include un capitol similar. Se vede că acest document a fost inspirat cumva din respectivul proiect de lege. Crearea Registrului cadourilor și instituirea procedurii de răscumpărare, de declarare a cadourilor, de fapt este o metodă de a preveni corupția. Nu știu cât de eficientă va fi ea în cazul deputaților din Parlamentul Republicii Moldova.

Anterior, Transparency International Moldova a monitorizat o serie de politici anticorupție în autoritățile publice centrale. Noi vroiam să vedem dacă se respectă prevederile referitoare la raportarea cadourilor, ținerea Registrului cadourilor și am văzut că de fapt este o abordare destul de formală. Din practica monitorizării noastre am observat că funcționarii declară niște cadouri foarte simbolice, adică niște cutii de bomboane, icoane, cărți, poate sticle de tărie sau alte lucruri. Toate acestea trezesc scepticism în rândul populației.

Aș fi vrut să văd niște măsuri de combatere, fiindcă măsuri de prevenire avem destul de multe. Sunt necesare măsuri de combatere a celor care sunt vinovați de cazuri de corupție, în special persoane care au facilitat comiterea furtului miliardului. Codurile de etică, registrele de evidență a cadourilor sunt niște măsuri de prevenire în care nu poate să facă mari schimbări în prevenirea corupției în rândul populației.
Toate autoritățile publice fie ele centrale, locale, ori Guvernul, Parlamentul și așa mai departe, ele toate trebuie să aplice politici anticorupție. Nu putem să facem excepție pentru cineva. Mai mult decât atât, știm cu toții despre acele cazuri mediatizate despre încercările de a corupe deputații. Eu cred că reprezentanții Parlamentului nu trebuie să fie o excepție și trebuie să se conformeze acelorași politici anticorupție ca și toate autoritățile publice. Dar vă zic, pentru mine ar fi mai convingător să nu se întreprindă doar măsuri de prevenire, dar mai eficient și convingător ar fi crearea instrumentelor de combatere a corupției, inclusiv a celei de la nivel înalt.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 22:30

VIDEO / +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

VIDEO /  +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

965 de cazuri în total. Din acest 101, 4 sunt de „import”, restul, 97 cu transmitere locală. Alte două persoane au decedat în ultimele ore.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 20:05

SUA au inclus „Mișcarea imperială rusă” în lista ORGANIZAȚIILOR TERORISTE

SUA au inclus „Mișcarea imperială rusă” în lista ORGANIZAȚIILOR TERORISTE

Departamentul de Stat al SUA a inclus în lista organizațiilor teroriste gruparea ultra-naționalistă „Mișcarea imperială rusă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:58

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai multor doctori din Moscova li s-a cerut să îşi administreze doze de hidroxiclorochină pentru a testa eficienţa medicamentului în prevenirea îmbolnăvirii. BBC Rusia, citat de Mediafax a scris că unii dintre doctori au fost obligaţi să ia tratamentul anti-malarie....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:42

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, anunță că-și vinde Rolls Royce-ul pentru a le da medicilor un salariu suplimentar. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Aprilie 2020, ora: 19:31

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

Într-un mesaj video, pe pagina sa de Facebook, Ionela Hadârcă acuză autoritățile moldovenești că au alte priorități, decât să creadă un pacient care se plânge pe condițiile grave dintr-un spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:30

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 16.523 de morţi în Italia, cu 636 de decese în ultimele 24 de ore, iar numărul total al persoanelor infectate până acum depăşeşte 132.800.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:52

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

În timp ce în toată lumea crește numărul de persoane testate de coronavirus, în R. Moldova cifra este în scădere pentru a 3-a zi consecutiv. Chicu și Dumbrăveanu au „uitat” să explice de ce lucrurile stau așa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:33

(FAKE NEWS?) RĂSTURNARE de situație în cazul RADIAȚIILOR de la Cernobîl. Care sunt datele REALE

(FAKE NEWS?) RĂSTURNARE de situație în cazul RADIAȚIILOR de la Cernobîl. Care sunt datele REALE

Igor Firsov, directorul serviciului de inspecție ecologică, s-a răzgândit în ceea ce privește creșterea nivelului de radioactivitate după incendiul izbucnit în pădurea de la Cernobîl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:28

VEȘTI BUNE din Spania. Numărul morților și cel al cazurilor de îmbolnăvire încep să SCADĂ

VEȘTI BUNE din Spania. Numărul morților și cel al cazurilor de îmbolnăvire încep să SCADĂ

Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr de 637 de morţi, un bilanţ în scădere şi totodată cea mai scăzută creştere procentuală (5,7 %) din ultimele două săptămâni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:07

COD ROȘU DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

COD ROȘU DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

 „În lume, acume xistă doi poli - SUA și Rusia”, notează portalul apropiat de PSRM, noi.md, citândul pe Alexandru Muravschi care a lucrat în Ministerul Economiei pe vremea lui Lucinschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:00

INTERCEPTĂRI ILEGALE / Cinci angajați ai Inspectoratului General de Poliție și trei procurori sunt cercetați penal

INTERCEPTĂRI ILEGALE / Cinci angajați ai Inspectoratului General de Poliție și trei procurori sunt cercetați penal

Procuratura Generală oferă detalii din „dosar al interceptărilor” după ce o investigație a scos la iveală faptul că mai mulți politicieni, jurnaliști și membri ai societății civile ar fi fost interceptați și filați ilegal, informează tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 16:11

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Virgil Musta, medicul-erou din Timișoara, a reușit să țină piept coronavirusului. Specialistul recunoaște însă că a impus niște reguli care au fost urmate cu strictețe și astfel a reușit să protejeze și cadrele medicale, dar și pacienții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 15:06

Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună / Nu este momentul să ne relaxăm

Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună / Nu este momentul să ne relaxăm

Presedintele Klaus Iohannis a anunțat luni că starea de urgență, impusă pentru combaterea pandemiei de coronavirus, se va prelungi cu o lună. Șeful statului a precizat că România nu a ajuns încă la vârful epidemiei și nu este acum „momentul să ne relaxăm”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 13:21

Decizii tehnocrate / Bugetarii au fost trimiși din nou acasă. Pentru a recupera zilele pierdute se va lucra și sambăta

Decizii tehnocrate / Bugetarii au fost trimiși din nou acasă. Pentru a recupera zilele pierdute se va lucra și sambăta

După ce au fost scoși pentru o zi la muncă, bugetarii sunt trimiși din nou acasă. De mâine, 7 aprilie, și până pe 17 aprilie, toți angajații la stat vor avea liber.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 12:54

Chină riscă să plătească despăgubiri de TRILIOANE pentru că încălat FLAGRANT reglementările internaționale în materie de sănătate

Chină riscă să plătească despăgubiri de TRILIOANE pentru că încălat FLAGRANT reglementările internaționale în materie de sănătate

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline (3936 miliarde USD) doar din țările G7, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:28

Dodon insistă ca TOȚI POLITICIENII să tacă din gură, cu toate că el apare zilnic la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Dodon insistă ca TOȚI POLITICIENII să tacă din gură, cu toate că el apare zilnic la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Socialistul Dodon a chemat politicienii la un armistițiu politic, iar toată atenția să fie îndreptată spre identificarea soluțiilor ce se impun în lupta cu COVID-19, cu toate că acesta n-are nicio atribuție legală în problema dată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:25

Farmacista unui sat din Anenii Noi este infectată cu coronavirus. Primăria caută clienții suspecți

Farmacista unui sat din Anenii Noi este infectată cu coronavirus. Primăria caută clienții suspecți

O farmacistă dintr-o localitate din raionul Anenii Noi a fost infectată cu coronavirusul de tip nou.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:07

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

În urmă cu două săptămâni, România a publicat în Monitorul Oficial așa numitul „Protocol de tratament al COVID-19”, în RM nu există nicio informație oficială despre ce fel de tratament primesc pacienții. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:54

Poliția în acțiune / Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Poliția în acțiune / Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Preotul Ghenadie Pereteatcu din satul Baxani, raionul Soroca a slujit astăzi în biserică doar cu membrii familiei sale. Pentru asta a fost sancționat de poliție cu o amendă de zeci de mii de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:48

„Tehnocratul” Chicu propune ca pacienții să se trateze ACASĂ, deși nu există informații care este schema de tratament

„Tehnocratul” Chicu propune ca pacienții să se trateze ACASĂ, deși nu există informații care este schema de tratament

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 ar putea fi tratați la domiciliu, pentru a scădea presiunea asupra medicilor din spitale.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 6 Aprilie 2020, ora: 11:29

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 14 persoane sunt infectate, 1 persoană este suspectă, 21 se află în carantină și 156 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)