Astăzi 12 Decembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 16:24
Abonamente

Politică 29 Martie 2017, ora 07:21    Din editia print

Deputații (nu) primesc cadouri

Marime Font

Deputații din Parlament vor fi obligați să declare cadourile mai scumpe de o mie de lei și ulterior, dacă vor dori, să le răscumpere de la Comisia de evaluare și evidență a cadourilor din cadrul organizației publice în care lucrează. Unii din ei s-au arătat foarte sceptici și nu cred în eficiența legii respective, chiar dacă tot ei au votat-o, însă alții, nu sunt interesați deloc întrucât nu primesc cadouri, după cum susțin aceștia.

Modificarea Legii nr. 16-XVI din 15 februarie 2008 cu privire la conflictul de interese şi a Legii nr. 25-XVI din 22 februarie 2008 privind Codul de conduită a funcţionarului public în partea ce vizează cadourile a început încă din 2011. Însă abia săptămâna aceasta lucrurile s-au mișcat din loc și a fost aprobat un regulament cu privire la evidența, evaluarea, păstrarea, utilizarea și răscumpărarea cadourilor simbolice, a celor oferite din politețe sau cu prilejul anumitor acțiuni de protocol.

Potrivit proiectului Hotărârii Guvernului privind stabilirea valorii admise a cadourilor simbolice, o comisie specială din cadrul Parlamentului va evalua cadourile. Se va lua în considerare prețul estimativ indicat de beneficiar sau de documentele care îl însoțesc. În cazul în care valoarea acestuia nu va depăși suma de o mie de lei, Comisia va restitui cadoul beneficiarului. Dacă valoarea va depăși suma de o mie de lei, beneficiarul îl va putea răscumpăra, achitând contravaloarea acestuia în termen de 30 de zile.


În cazul în care cadoul va avea o valoare istorică, științifică sau artistică, stabilită de experții în domeniu, consultați de Comisie, acesta va fi transmis cu titlu gratuit în gestiunea muzeelor, bibliotecilor, altor instituții. Produsele perisabile, medaliile, decorațiile, insignele, ordinele, eșarfele, coloanele, primite în exercitarea funcției, vor fi excepție de la regulament. Anual, Comisia va face o inventariere a cadourilor și va propune președintelui Parlamentului lista bunurilor ce pot fi transmise cu titlul gratuit în scopuri caritabile sau pot fi înstrăinate. Cadourile vor fi înregistrate într-un registru special, cu caracter public.

Ce spun deputații

Puterea încearcă să arate că luptă cu corupția

Bogdan Țârdea, PSRM


Îmi pare aberant, sincer vorbind. Un cadou se poate da personal parlamentarului, care pe lângă funcția de deputat mai este și om.
Dacă prin asemenea mecanisme se va completa bugetul de stat, dar nu prin recuperarea miliardului, atacurile raiduri, păi atunci, știți, eu nu am cuvinte. Puterea încearcă prin toate mijloacele să se dea în show, să arate că luptă cu corupția, să etaleze anumite reforme, așa-zis democratice.

Despre ce corupție poate fi vorba dacă noi discutăm despre un deputat care adoptă doar legi? Eu doar nu sunt un ministru care să organizez tendere, să administrez bugete de miliarde de lei, care să organizeze reparații de școli, grădinițe, cu construcții de gazoducte etc., și care astfel să protejeze anumite firme, corporații, să acopere niște businessuri. Eu sunt în Parlament și noi votăm cu toată fracțiunea un proiect sau altul, despre ce corupție poate fi vorba?
Este un PR butaforic și este o tentativă de a unge ochii donatorilor externi pentru a afișa o anumită combatere a corupției.

Inna Șupac, PCRM

Eu cred că cea mai mare problemă pe care noi toți, toată societatea trebuie să discutăm este, cum să ne debarasăm de cei care au capturat Republica Moldova. Anume ei sunt cei care stimulează și promovează coruperea, inclusiv coruperea politică și a deputaților. Dar astfel de proiecte de legi nu cred că rezolvă problema corupției, din păcate. Eu, cel puțin, ca deputat în Parlament, cu toate că sunt din aprilie 2009, nu țin minte ca cineva să-mi dăruiască cadouri, așa că, acest proiect de lege nu mă afectează.
Eu constat cu părere de rău că aceasta este numai o bifă și un mod de a spune europenilor că noi luptăm cu corupția. Dar lupta trebuie să fie împotriva altor persoane care sunt în vârful puterii. Coruperea deputaților se face nu prin cadouri, dar prin alte metode, cu alte sume, prin alte persoane care știu cum să facă în așa fel ca organele să nu cunoască.

Tudor Deliu, PLDM

A fost adoptată legea și nu putem să fugim de prevederile legale. O săptămână în urmă și Biroul permanent al Parlamentului a adoptat o hotărâre care a obligat Direcția resurse umane să elaboreze un Registru special de înregistrare și, respectiv, s-au stabilit toate prevederile legale până la răscumpărare de cei care doresc.
Aceasta înseamnă că nu trebuie să primim nimic. Prin cadou se are în vedere lucrurile cu care vin delegațiile din alte țări, adică cu diferite farfurioare, dar dacă cineva dăruiește o mașină, deja consider că e corupție.

„Vrem să demonstrăm cetățenilor că acceptăm toate metodele de anticorupție”

Valentina Stratan, PDM

Nu m-am interesat de acest proiect de lege, pentru că nu primesc cadouri. Nu îmi fac zilele de naștere în Parlament. De ziua mea de naștere plec undeva și primesc doar mesaje online, sms-uri, de aceea chiar nu mă interesează acest aspect, vă spun categoric, întrebați pe toți cei care mă cunosc că i-am ajutat, le-am făcut un bine și dacă le-am acceptat vreodată ceva.

Clar lucru că nu pot să critic ce am aprobat noi în lege. Noi am fost așa de entuziasmați, cu dorință mare să demonstrăm cetățenilor că acceptăm toate metodele de anticorupție. Am acceptat și am preluat din practica existentă europeană, pentru că funcționează în multe parlamente ale lumii. Timpul o să treacă și o să vedem cum o să funcționeze la noi legea respectivă.

Valeriu Ghilețchi, deputat neafiliat

Hotărârea de Guvern este încă din 2012, dar acum știrea a apărut în presă din cauza că și Biroul Permanent al Parlamentului a adoptat un regulament în această privință. Într-un sens este binevenită, pe de altă parte nu sunt convins că este o metodă bună de a lupta cu corupția. Personal, nu am primit multe cadouri. Cele mai multe sunt simbolice și fără mare valoare financiară.

Iana Spinei, expert la Transparency International Moldova

Există o lege cu privire la declararea averilor și intereselor personale care tot include un capitol similar. Se vede că acest document a fost inspirat cumva din respectivul proiect de lege. Crearea Registrului cadourilor și instituirea procedurii de răscumpărare, de declarare a cadourilor, de fapt este o metodă de a preveni corupția. Nu știu cât de eficientă va fi ea în cazul deputaților din Parlamentul Republicii Moldova.

Anterior, Transparency International Moldova a monitorizat o serie de politici anticorupție în autoritățile publice centrale. Noi vroiam să vedem dacă se respectă prevederile referitoare la raportarea cadourilor, ținerea Registrului cadourilor și am văzut că de fapt este o abordare destul de formală. Din practica monitorizării noastre am observat că funcționarii declară niște cadouri foarte simbolice, adică niște cutii de bomboane, icoane, cărți, poate sticle de tărie sau alte lucruri. Toate acestea trezesc scepticism în rândul populației.

Aș fi vrut să văd niște măsuri de combatere, fiindcă măsuri de prevenire avem destul de multe. Sunt necesare măsuri de combatere a celor care sunt vinovați de cazuri de corupție, în special persoane care au facilitat comiterea furtului miliardului. Codurile de etică, registrele de evidență a cadourilor sunt niște măsuri de prevenire în care nu poate să facă mari schimbări în prevenirea corupției în rândul populației.
Toate autoritățile publice fie ele centrale, locale, ori Guvernul, Parlamentul și așa mai departe, ele toate trebuie să aplice politici anticorupție. Nu putem să facem excepție pentru cineva. Mai mult decât atât, știm cu toții despre acele cazuri mediatizate despre încercările de a corupe deputații. Eu cred că reprezentanții Parlamentului nu trebuie să fie o excepție și trebuie să se conformeze acelorași politici anticorupție ca și toate autoritățile publice. Dar vă zic, pentru mine ar fi mai convingător să nu se întreprindă doar măsuri de prevenire, dar mai eficient și convingător ar fi crearea instrumentelor de combatere a corupției, inclusiv a celei de la nivel înalt.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 16:24

Activiștii trinomului ACUM (n.r. trinom – după ce la blocul ACUM alcătuit din PAS cu DA a aderat și PLDM) au fost huiduiți la Judecătoria Orhei de mai multe persoane care s-au arătat profund indignate de faptul că Maia Sandu apără o persoană acuzată de viol. Oamenii Maiei Sandu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 16:20

Cine a votat în Parlamentul European împotriva intrării României în Schengen

Cine a votat în Parlamentul European împotriva intrării României în Schengen

Plenul Parlamentului European a votat ieri o recomandare pentru primirea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Europarlamentarul PSD, Andi Cristea, dezvăluie însă dedesubturile acestui vot. Deși votul a fost unul masiv Pentru, europarlamentarul PSD arată că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 15:44

Portalul Telegraph.md a identificat câteva mijloace prin care clanul Lucinschi-Filat-Ţopa-Platon manipulează cetăţenii. Analiza portalului utilizează drept instrument de lucru teoriile lui Noam Chomsky, ilustru profesor de lingvistică la Massachusetts Institute of Technology,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 14:11

Ambasadorul SUA: Rusia s-ar putea IMPLICA în alegerile din R.Moldova

Ambasadorul SUA: Rusia s-ar putea IMPLICA în alegerile din R.Moldova

Federația Rusă s-ar putea implica în alegerile parlamentare din Republica Moldova din 24 februarie 2019. Declarația a fost făcută marți, 11 decembrie, de către Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, Derek J. Hogan, în timpul unei vizite oficiale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 14:01

Spania, a patra economie a zonei euro, va majora cu 22% salariul minim lunar, la 900 de euro, a anunţat miercuri premierul Pedro Sanchez, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 13:17

Primăriile din R. Moldova, care au semnat acorduri de înfrățire localitățile din România, vor putea beneficia de finanțare de la bugetele locale ale acestora sau din fondurile europene destinate administrației publice locale de peste Prut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 13:06

Suspectul a fost identificat. Chérif Chekatt este numele principalului suspect în cazul atacului armat. Sute de polițiști au participat la operațiunea de căutare a acestuia în urma incidentului din Strasbourg din estul Franței.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 11:58

Terenul Stadionului Republican va fi transmis în proprietate Ambasadei SUA în R. Moldova

Terenul Stadionului Republican va fi transmis în proprietate Ambasadei SUA în R. Moldova

Decretul de promulgare a legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil, semnat de preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a fost publicat în Monitorul Oficial. Documentul face parte din cele cinci semnate de speaker după ce şeful statului Igor Dodon a refuzat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 11:40

VIDEO / SUPER-ROBOTUL rus lăudat pe un post național s-a dovedit a fi un actor COSTUMAT

VIDEO / SUPER-ROBOTUL rus lăudat pe un post național s-a dovedit a fi un actor COSTUMAT

La 11 decembrie, în orașul Iaroslavl din Rusia, s-a deschis Forumul „ProeKTOriA”, dedicat invatamantului profesional. Judecând dupa reportajul jurnaliștilor „Vesti Iaroslavl”, la forum a participat și un robot umanoid ”Boris”, despre care postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 11:36

Divinurile moldoveneşti vor putea obţine Indicație Geografică Protejată

Divinurile moldoveneşti vor putea obţine Indicație Geografică Protejată

Divinul moldovenesc va obţine recunoașterea internațională odată cu aplicarea Indicației Geografice Protejate „Divin”. Concluzia a fost prezentată de experţi de la Oficiul Național al Viei și Vinului şi experţi internaţionali în cadrul unui seminar desfăşurat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 10:54

Putin și trecutul murdar de la KGB. Confirmare la cel mai înalt nivel

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, primește o nouă lovitură. Legitimația Stasi, de pe vremea când acesta era agent KGB, a fost descoperită.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 09:39

Rusia masează arsenal militar în Marea Neagră. Ce poate face România

Rusia masează arsenal militar în Marea Neagră. Ce poate face România

Conflictul din zona Mării Negre poate fi catalogat ca un război virtual cu mize militare şi economice, sunt de părere analiştii militari care atrag atenţia că România se află la mijloc pentru că urmează să exploateze zăcămintele din Marea Neagră, ceea ce, în ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 09:36

Diplomă dublă în Securitatea Informației pentru studenții Universității de Stat din Moldova

Diplomă dublă în Securitatea Informației pentru studenții Universității de Stat din Moldova

În conformitate cu Planul strategic de acțiuni din cadrul Proiectului Erasmus+ CBHE “Licence, Master professionnels pour le développement, l’administration, la gestion, la protection des systèmes et réseaux informatiques dans les entreprises en Moldavie, au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 09:29

Ploaia de stele Geminide: Când va avea loc şi cum puteţi urmări fenomenul astronomic din România

Ploaia de stele Geminide: Când va avea loc şi cum puteţi urmări fenomenul astronomic din România

În anumite perioade din an avem parte de ceea ce oamenii numesc „ploaie de stele”. La sfârşitul fiecărui an, spectacolul de pe cer este încheiat de curentul de meteori Geminide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 09:08

Ucrainenii îşi abandonează rablele în România. Cum câştigă mii de euro din această afacere

O lege votată recent de parlamentul din Ucraina umple România de rable. Şoferii ucraineni sunt obligaţi să plătească taxe şi impozite uriaşe de câteva mii de euro, pentru maşinile vechi aduse de Uniunea Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 08:59

„Aţi votat pentru a face parte din Occident şi ei (ruşii) nu acceptă această decizie a dumneavoastră”

Rusia nu şi-a abandonat interesele şi continuă să îşi menţină o influenţă semnificativă în Europa Centrală şi de Est, unde se află şi România, ţară care a optat să adere la organizaţii precum Uniunea Europeană şi NATO, a subliniat marţi Matthew Boyse, noul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 08:48

Cutremur în România, în această dimineaţă. Seismul s-a produs în Vrancea, la 73 de kilometri adâncime

Un nou cutremur a avut loc în România, în această dimineaţă. Seismul s-a produs în Vrancea, la 73 de kilometri adâncime.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 08:46

Victor Ponta: România trebuia să organizeze o întâlnire între liderii UE și PE

În timpul președinției în Consiliul Uniunii Europene, România trebuia să organizeze o întâlnire la Iași între liderii Uniunii Europene și liderii celor trei țări din Parteneriatul Estic care au semnate acorduri de asociere. Declarația a fost făcută de...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 12 Decembrie 2018, ora: 08:38

Detalii uluitoare despre atacatorul din Strasbourg. Cine este Chérif Chekatt

Suspectul în cazul atacului cu armă de foc de la târgul de Crăciun din Strasbourg este cunoscut de poliţie în legătură cu activitate infracţională fără caracter terorist a declarat marţi seară ministrul de interne francez Christophe Castaner.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 12 Decembrie 2018, ora: 08:35

Horoscop 12 decembrie 2018. Oportunităţi în afaceri şi o frumoasă poveste de dragoste

Horoscop 12 decembrie 2018. O zi plină cu oportunităţi, mai ales în afaceri. Fiţi cu ochii în patru, vigilenţi mai ales în privinţa colegilor de la serviciu. Invidia s-ar putea să îi întoarcă împotriva voastră. În dragoste, unii nativi s-ar...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 12 Decembrie 2018, ora: 08:00

(SĂNĂTATE) Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la carne

(SĂNĂTATE) Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la carne

Carnea are un rol foarte important în alimentație, dar tot mai multe persoane aleg să renunțe la ea. Înainte să faci asta, ar trebui să știi ce se petrece în organismul tău când iei această decizie. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 12 Decembrie 2018, ora: 07:55

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 00:13

ULTIMA ORĂ /// Declarație șocantă a unui general: Ucraina POATE și TREBUIE să aibă arme NUCLEARE

ULTIMA ORĂ /// Declarație șocantă a unui general: Ucraina POATE și TREBUIE să aibă arme NUCLEARE

Fostul trimis al Ucrainei la NATO, generalul-maior Petro Garașciuk, a declarat într-un interviu acordat televiziunii ucrainene Obozrevatel, faptul că Ucraina are capacități unice - intelectuale, organizaționale și financiare - pentru a crea arme nucleare.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)