Astăzi 20 Martie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 19 Martie 2019
Abonamente

Politică 29 Martie 2017, ora 07:21    Din editia print

Deputații (nu) primesc cadouri

Marime Font

Deputații din Parlament vor fi obligați să declare cadourile mai scumpe de o mie de lei și ulterior, dacă vor dori, să le răscumpere de la Comisia de evaluare și evidență a cadourilor din cadrul organizației publice în care lucrează. Unii din ei s-au arătat foarte sceptici și nu cred în eficiența legii respective, chiar dacă tot ei au votat-o, însă alții, nu sunt interesați deloc întrucât nu primesc cadouri, după cum susțin aceștia.

Modificarea Legii nr. 16-XVI din 15 februarie 2008 cu privire la conflictul de interese şi a Legii nr. 25-XVI din 22 februarie 2008 privind Codul de conduită a funcţionarului public în partea ce vizează cadourile a început încă din 2011. Însă abia săptămâna aceasta lucrurile s-au mișcat din loc și a fost aprobat un regulament cu privire la evidența, evaluarea, păstrarea, utilizarea și răscumpărarea cadourilor simbolice, a celor oferite din politețe sau cu prilejul anumitor acțiuni de protocol.

Potrivit proiectului Hotărârii Guvernului privind stabilirea valorii admise a cadourilor simbolice, o comisie specială din cadrul Parlamentului va evalua cadourile. Se va lua în considerare prețul estimativ indicat de beneficiar sau de documentele care îl însoțesc. În cazul în care valoarea acestuia nu va depăși suma de o mie de lei, Comisia va restitui cadoul beneficiarului. Dacă valoarea va depăși suma de o mie de lei, beneficiarul îl va putea răscumpăra, achitând contravaloarea acestuia în termen de 30 de zile.


În cazul în care cadoul va avea o valoare istorică, științifică sau artistică, stabilită de experții în domeniu, consultați de Comisie, acesta va fi transmis cu titlu gratuit în gestiunea muzeelor, bibliotecilor, altor instituții. Produsele perisabile, medaliile, decorațiile, insignele, ordinele, eșarfele, coloanele, primite în exercitarea funcției, vor fi excepție de la regulament. Anual, Comisia va face o inventariere a cadourilor și va propune președintelui Parlamentului lista bunurilor ce pot fi transmise cu titlul gratuit în scopuri caritabile sau pot fi înstrăinate. Cadourile vor fi înregistrate într-un registru special, cu caracter public.

Ce spun deputații

Puterea încearcă să arate că luptă cu corupția

Bogdan Țârdea, PSRM


Îmi pare aberant, sincer vorbind. Un cadou se poate da personal parlamentarului, care pe lângă funcția de deputat mai este și om.
Dacă prin asemenea mecanisme se va completa bugetul de stat, dar nu prin recuperarea miliardului, atacurile raiduri, păi atunci, știți, eu nu am cuvinte. Puterea încearcă prin toate mijloacele să se dea în show, să arate că luptă cu corupția, să etaleze anumite reforme, așa-zis democratice.

Despre ce corupție poate fi vorba dacă noi discutăm despre un deputat care adoptă doar legi? Eu doar nu sunt un ministru care să organizez tendere, să administrez bugete de miliarde de lei, care să organizeze reparații de școli, grădinițe, cu construcții de gazoducte etc., și care astfel să protejeze anumite firme, corporații, să acopere niște businessuri. Eu sunt în Parlament și noi votăm cu toată fracțiunea un proiect sau altul, despre ce corupție poate fi vorba?
Este un PR butaforic și este o tentativă de a unge ochii donatorilor externi pentru a afișa o anumită combatere a corupției.

Inna Șupac, PCRM

Eu cred că cea mai mare problemă pe care noi toți, toată societatea trebuie să discutăm este, cum să ne debarasăm de cei care au capturat Republica Moldova. Anume ei sunt cei care stimulează și promovează coruperea, inclusiv coruperea politică și a deputaților. Dar astfel de proiecte de legi nu cred că rezolvă problema corupției, din păcate. Eu, cel puțin, ca deputat în Parlament, cu toate că sunt din aprilie 2009, nu țin minte ca cineva să-mi dăruiască cadouri, așa că, acest proiect de lege nu mă afectează.
Eu constat cu părere de rău că aceasta este numai o bifă și un mod de a spune europenilor că noi luptăm cu corupția. Dar lupta trebuie să fie împotriva altor persoane care sunt în vârful puterii. Coruperea deputaților se face nu prin cadouri, dar prin alte metode, cu alte sume, prin alte persoane care știu cum să facă în așa fel ca organele să nu cunoască.

Tudor Deliu, PLDM

A fost adoptată legea și nu putem să fugim de prevederile legale. O săptămână în urmă și Biroul permanent al Parlamentului a adoptat o hotărâre care a obligat Direcția resurse umane să elaboreze un Registru special de înregistrare și, respectiv, s-au stabilit toate prevederile legale până la răscumpărare de cei care doresc.
Aceasta înseamnă că nu trebuie să primim nimic. Prin cadou se are în vedere lucrurile cu care vin delegațiile din alte țări, adică cu diferite farfurioare, dar dacă cineva dăruiește o mașină, deja consider că e corupție.

„Vrem să demonstrăm cetățenilor că acceptăm toate metodele de anticorupție”

Valentina Stratan, PDM

Nu m-am interesat de acest proiect de lege, pentru că nu primesc cadouri. Nu îmi fac zilele de naștere în Parlament. De ziua mea de naștere plec undeva și primesc doar mesaje online, sms-uri, de aceea chiar nu mă interesează acest aspect, vă spun categoric, întrebați pe toți cei care mă cunosc că i-am ajutat, le-am făcut un bine și dacă le-am acceptat vreodată ceva.

Clar lucru că nu pot să critic ce am aprobat noi în lege. Noi am fost așa de entuziasmați, cu dorință mare să demonstrăm cetățenilor că acceptăm toate metodele de anticorupție. Am acceptat și am preluat din practica existentă europeană, pentru că funcționează în multe parlamente ale lumii. Timpul o să treacă și o să vedem cum o să funcționeze la noi legea respectivă.

Valeriu Ghilețchi, deputat neafiliat

Hotărârea de Guvern este încă din 2012, dar acum știrea a apărut în presă din cauza că și Biroul Permanent al Parlamentului a adoptat un regulament în această privință. Într-un sens este binevenită, pe de altă parte nu sunt convins că este o metodă bună de a lupta cu corupția. Personal, nu am primit multe cadouri. Cele mai multe sunt simbolice și fără mare valoare financiară.

Iana Spinei, expert la Transparency International Moldova

Există o lege cu privire la declararea averilor și intereselor personale care tot include un capitol similar. Se vede că acest document a fost inspirat cumva din respectivul proiect de lege. Crearea Registrului cadourilor și instituirea procedurii de răscumpărare, de declarare a cadourilor, de fapt este o metodă de a preveni corupția. Nu știu cât de eficientă va fi ea în cazul deputaților din Parlamentul Republicii Moldova.

Anterior, Transparency International Moldova a monitorizat o serie de politici anticorupție în autoritățile publice centrale. Noi vroiam să vedem dacă se respectă prevederile referitoare la raportarea cadourilor, ținerea Registrului cadourilor și am văzut că de fapt este o abordare destul de formală. Din practica monitorizării noastre am observat că funcționarii declară niște cadouri foarte simbolice, adică niște cutii de bomboane, icoane, cărți, poate sticle de tărie sau alte lucruri. Toate acestea trezesc scepticism în rândul populației.

Aș fi vrut să văd niște măsuri de combatere, fiindcă măsuri de prevenire avem destul de multe. Sunt necesare măsuri de combatere a celor care sunt vinovați de cazuri de corupție, în special persoane care au facilitat comiterea furtului miliardului. Codurile de etică, registrele de evidență a cadourilor sunt niște măsuri de prevenire în care nu poate să facă mari schimbări în prevenirea corupției în rândul populației.
Toate autoritățile publice fie ele centrale, locale, ori Guvernul, Parlamentul și așa mai departe, ele toate trebuie să aplice politici anticorupție. Nu putem să facem excepție pentru cineva. Mai mult decât atât, știm cu toții despre acele cazuri mediatizate despre încercările de a corupe deputații. Eu cred că reprezentanții Parlamentului nu trebuie să fie o excepție și trebuie să se conformeze acelorași politici anticorupție ca și toate autoritățile publice. Dar vă zic, pentru mine ar fi mai convingător să nu se întreprindă doar măsuri de prevenire, dar mai eficient și convingător ar fi crearea instrumentelor de combatere a corupției, inclusiv a celei de la nivel înalt.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:18

 Dacă mama - judecătoare fiind - poate scrie că Porsche-ul său costă 11 mii MDL, de ce fiica să nu preia pildele care sfidează legea - scrie deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:03

La 19 martie 2019 Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun, Vitalie Rusu, a discutat cu Primarul General al or. Praga, Zdenek Hrib modalitățile de cooperare pe paliere sectoriale cu autoritățile municipale din orașul Praga

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:36

 Următorul atac al lui Vladimir Putin nu va fi într-un stat ex-sovietic. Va fi în Europa. Iată ce scrie în revista Foreign Policy fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:05

Acad. Ioan Aurel Pop: Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

 În contextul apariției misterioase a unui Dosar cu documente ale Băncii Naționale a României despre Tezaurul României de la Moscova, redăm aici excepționala expunere a profesorului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și totodată al Comisiei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 14:20

Presa din trustul Platon-Țopa îl menajează deschis pe liderul PPDA, finul de cununie al oligarhului condamnat Victor Țopa, Andrei Năstase. Portalul Newsmaker, declarat independent pe banii contribuabililor americani, a omis orice referință la Năstase din conferința de presă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:43

„(…) din Georgia în 2008, Ucraina în 2014 și Siria în 2015 – Putin a învinuit întotdeauna Occidentul pentru agresiunile Rusiei. Mijloacele mass-media susținute de Kremlin, întăresc acest mesaj, expunând audiența la un flux constant...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:41

Fiecare al cincilea condamnat din ţară îşi ispăşeşte pedeapsa pentru abuzuri sexuale. Statisticile Procuraturii Gernerale arată că, în anul 2018, în Republica Moldova au fost comise 611 infracţiuni cu caracter sexual. În acelaşi răstimp, 115 inculpaţi au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 12:39

Partidul Politic ”ȘOR” a trecut la implementarea promisiunilor făcute în campania electorală. Locuitorii din satul Breanova, raionul Orhei, se vor putea bucura în scurt timp de iluminare stradală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:22

În cercul său cel mai apropiat președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că anexarea Crimeei a fost o greșeală, dar nu intenționează să spună acest lucru și public, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, pe postul de televiziune „Priamoi”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:20

Blocul Electoral ACUM s-ar putea diviza în doua partide, platforma DA și PAS, susține vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari. Ceea ce ar fi o greșeală potrivit analistului politic Vladislav Kuliminski. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:17

Lidera PAS, Maia Sandu, este criticată de lideri de opinie pentru declarația sa, potrivit căreia, în actualele condiții, funcția de premier nu contează prea mult. Jurnalistul Petru Bogatu consideră, într-un editorial publicat de Deschide.md, că la mijloc este o eroare de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)