Actualitate

Deputat în Sfatul Ţării-2: „Metamorfoza luptei protestatarilor cu „morile de vânt”

Zărindu-mă, n-au putut să nu-şi schimbe tema discuţiilor:
– Am înţeles că, de data aceasta, n-aţi fost la mitingul lui A. Nastase, cineva a dat glas nedumeririi, dar şi dorinţei de a cunoaşte ce s-a întâmplat – am fost eu ca întotdeauna la miting sau nu?!

Cunoscând de la „Vocea Basarabiei” mersul lucrurilor de la mitingul de protest organizat de Platforma DA, de PAS…, acum am observat nu numai dorinţa de a discuta despre miting, dar şi de a înţelege: am fost eu, totuşi, la miting sau nu? Dacă nu, de unde vine această schimbare de neparticipare la miting?
– Că bine aţi mai spus! Mitingul lui Nastase! Omul ce îndeamnă poporul să lupte cu morile de vânt!
Intrând în discuţie cu vecinii mei, am pus accentul pe ultima frază, nu întâmplător. Să apară întrebări, căci eu la cei 80 de ani ai mei nu pot fi cu tinerii în Marea Caravană a Reunirii. Iată-mă că şi ei acum cu vecinii mei păşim în „Caravană”, aici, la Buiucani.
– Păi, ce probleme se discută la protestele care trebuie să fie auzite şi rezolvate de guvernare, îmi întreb eu vecinii?
– Acum, la 30 iulie, protestatarii au cerut abrogarea legii privind sistemul mixt. Corect, e bine, dar…
– Şi încă ce au mai cerut protestatarii?
– „Jos mafia!”, „Noi nu cedăm!”, „Noi suntem poporul!” …
– Dar la celelalte mitinguri ce au mai cerut protestatarii?
– „Vocea noastră trebuie auzită!…”, !Jos mafia!” etc.
– Eu consider că aici e cheia, ţinta mitingurilor – ce anume cerem? Andrei Nastase şi Maia Sandu cheamă poporul la mitinguri: „Veniţi mai mulţi şi vom rezolva totul!”. Ce totul? Despre tot nu se spune. Dar morile de vânt (guvernarea, clasa politică depravată…) îşi consolidează rândurile şi la strigătele, răcnetele mulţimii ca şi la interzicerile internaţionale ei (morile de vânt) nici nu răspund, sau răspund cu legi noi, mafiotice.
Ziceţi că eu n-am fost la protest. E adevărat. Dar de ce n-am fost? N-am fost pentru că nu sunt de acord cu cerinţele înaintate de organizatorii lui. Să strigi „Jos mafia!”, „Noi suntem poporul!”, „Noi nu cedăm!”, „Ruşine!” etc. e foarte puţin. Iar morile de vânt pe acest puţin nu-l aud. Morile de vânt nu vor schimba votul mixt. Fără acest sistem ei, cum am mai spus, vor şuiera cu toţii în puşcărie. Ce ne mai rămâne nouă cu siguranţă? Să mai dăm încă o dată foc Parlamentului? Sau poate Maidanul?

– Nu, nu, se aud multe glasuri. Eu consider că ne rămâne să ne deşteptăm! Morilor de vânt le suflă duhoarea de la Răsărit. Dar dacă recunoaştem că noi am creat aceste mori de vânt prin somnul raţiunii noastre, apoi e bine să recunoaştem că protestele noastre trebuie să ceară principalul! Nu un nou guvern, un nou parlament, nu pur şi simplu „Jos mafia!”, dar Autodeterminarea pentru Reîntregirea Ţării! Atâta timp cât noi nu înţelegem asta, morile de vânt vor primi vânt de la Răsărit. Să ne bizuim că morile de vânt poate vor ceda, vor înţelege, poate se vor speria, vor pleca, iar noi poate vom birui la alegeri, este o poveste ieftină.

Cu strigăte de felul că noi suntem poporul, noi vom rămâne captivi. Facem vânt, dar nu-i furtună. De ce? Morile de vânt nu aud vântul glasurilor noastre. Vântul e prea mic. „Morile” şi-au astupat urechile şi nu vor să audă nici vântul de la Veneţia, nici de la partidele europene, nici de la SUA… Numai vântul lui Plahotniuc şi Dodon ce vine de la Est, de la Kremlin îl aud şi fac făină pentru turta Kremlinului, căci pe unde în ascuns, pe unde deschis plahadodonismul e un fel de făină, ce se macină la comanda lui Putin.

Dar ca lumea să fie mereu prostită, morile de vânt implică zilnic lumea cu mintea încă adormită în diferite discuţii, verzi şi uscate, captivând atenţia celor sărăciţi cu fel de fel de artificii pentru proteste (votul mixt, reforma Guvernului, reformele pensionarii, a justiţiei, a procuraturii, a educaţiei…) toate rămânând în continuare intenţionat nefuncţionale… Schimbări spre bine nu avem de unde aştepta, chiar dacă România şi UE ne dau bani cu nemiluita. Tot ce creăm noi prin somnul raţiunii nu funcţionează zeci şi zeci de ani.

Aceste creaturi pe care tot noi le-am conceput sunt capabile doar de corupţie, tâlhării, crime, trădare… E timpul să înţelegem că rupţi de la Patria-mamă, deznaţionalizaţi, amăgiţi şi alungaţi din ţară pe cei mai buni nu vom reuşi nimic. Sistemul corupt şi trădător creat de preşedinţi şi parlament, guverne şi ONG-uri antinaţionale, nu poate fi biruit prin mitinguri cu: „Jos!”, „Noi suntem poporul!”…

Eu sunt singur că atâta lume alungată din ţară, cu atâţia intelectuali indiferenţi, cu atâţia jurnalişti, politologi, funcţionari vânduţi mafiei chiar şi prin Maidan nu vom distruge morile de vânt. Motive sunt mai multe, dar principalul e că zecile, sutele de mii de funcţionari implicaţi în mari acte de corupţie şi trădări, de jaf şi hoţii se tem de Unite, de Reîntregire.

Priviţi, dragii mei, la protestele din alte ţări.

Ele au, de regulă, o Idee Naţională Majoră. Nu doar strigăte, că noi vrem pe alţii. Protestele noastre sunt intenţionat orientate spre schimbări de guvern, de clasă politică, dar neschimbat păstrăm statalitatea! Sistemul! Şi ce? În ultimii 28 de ani am tot schimbat democraţii-independenţi prin agrarieni, agrarienii prin liberali, liberalii prin comunişti, comuniştii prin democraţi, democraţii prin socialişti etc. Şi ce am schimbat? Sistemul a devenit şi mai periculos cu farisei-socialişti şi mafioţi trădători. Numai Plahotniuc şi Dodon pe capul nostru cât ne costă. Acum Dodon, după ce în fiecare zi ne ameninţă cu atacurile sale antinaţionale, a plecat la Athos cu fariseii săi partinici. Pentru ce? Să se roage ca vântul din Kremlin să-i sufle în morile de vânt care pregătesc făină putinistă. Blasfemie adevărată! Dar noi ne dăm minţiţi. Aşteptăm ca Plahotniuc să-l bage la dubală.

Dragii mei vecini! Când ne vom dezmorţi conştiinţa naţională? Când ne vom învăţa să vedem în aşa-zişii politicieni ce se dau statalişti ce nu au nimic în comun nici cu credinţa, nici cu poporul nostru? Participaţi activ la mitinguri, priviţi atent Jurnal TV şi alte posturi şi programe şi vă veţi convinge că toţi sunt certaţi cu Ideea Naţională de Reîntregire. Nici talentaţii actori Durbală şi Cheianu, nici Val Butnaru, în toate emisiunile lor nici nu pomenesc că există o astfel de idee. De ce oare? Cui slujesc aceşti actori şi ziarişti devotaţi? De ce varsă ei toate criticele, bineînţeles corecte, asupra morilor de vânt, dar niciun cuvânt despre Autodeterminare, despre Reîntregirea Ţării, de parcă ei ştiu o altă salvare a noastră. Ce vreţi să spuneţi, că încă n-a venit vremea Unirii cu Ţara? Aceşti ziarişti, actori talentaţi cu aceasta se acoperă când ne cheamă să luptăm cu mafia. Eu nu-i cred. Ei vor treucă, avere şi putere, dar nu Unirea cu Ţara. Şi dacă am păşit pe calea Caravanei Reîntregirii, apoi haideţi să cerem nu doar „Jos mafia!”, ca să vină alta, dar Reunirea cu Patria-mamă. Acolo este locul nostru de unde am fost rupţi. De ce ne mirăm că până în prezent nu există o Mare şi Înaltă Coaliţie a tuturor forţelor pro-europene, unioniste, pro-româneşti în Basarabia. Despre aceasta ziariştii, politologii vânduţi ca şi clasa politică trădătoare la mitinguri nu vorbesc. Vorbesc doar de răsturnare, de scăparea de regimul mafiotic.
De ce oare? De ce nu văd scăparea în Reîntregirea Ţării, dar văd scăparea doar de regimul mafiotic. De ce?

Ajungând la o astfel de concluzie, a izbucnit un vulcan de întrebări:
– De ce adevărata salvare din statul captiv ar fi Autodeterminarea? Ce presupune ea?
– Dar cum se poate obţine această Autodeterminare, când avem o societate atât de divizată?
– Uşor de spus, dar cum să facem aceasta, când toate partidele tac, nu spun niciun cuvânt?
– De ce liderii PAS şi PDA, cât şi Jurnal TV nici nu amintesc despre aşa ceva?
– Nici M. Sandu, nici A. Nastase, nici chiar unii tineri din aceste partide nu spun niciun cuvânt despre aceasta… De ce?
– Ei bine, domnule profesor. De ce aceşti oameni atât de bine pregătiţi pentru luptă ca Maia Sandu, Andrei Nastase, Val Butnaru ş.a., de ce atâtea şi atâtea partide (PDLM, PL, PLR, PNL, PUN…) şi încă multe partiduţe de dreapta (deci şi unioniste), nu-şi unesc forţele să facă Front Comun cu unioniştii din Sfatul Ţării-2, cu Tinerii Moldovei, cu Marea Caravană a Reunirii… sub ideea care ziceţi că e cea mai importantă – Reîntregirea Ţării?

Torentul de întrebări părea că nu se mai termină.
– Dragii mei vecini! Mă simt acum cu voi în Marea Caravană a Reunirii! Să fim mai serioşi. Când ne vom învăţa să vedem interesele ascunse ale celor mai activi organizatori şi conducători de mitinguri, de televiziuni, de radio, de ziare etc. interes de putere şi avere? Încercaţi să aflaţi despre aceşti oameni cine au fost şi cine sunt? Ce averi au ei? Cum le-au căpătat şi de ce se tem ei să nu le piardă (averile) şi veţi înţelege de ce aceşti oameni bine pregătiţi! fac jocuri politice?!

Aceşti oameni se tem şi de tineret. Aduceţi-vă aminte cum au fost izgoniţi cu forţa de la mitingurile din PMAN în 2015-2016 de către veteranii războiului. Tineretul dezamăgit, locomotiva mişcării revoluţionare, lipseşte de la mitingurile lui A. Nastase şi M. Sandu. Dar dacă şi sunt câţiva, apoi ei nu au dreptul să spună poporului că, de rând cu protestele pentru schimbarea guvernelor mai este şi altă formă de luptă pentru Reîntregire! prin Autodeterminare! Ambele forme de luptă pot şi trebuie îmbinate, aplicate. Dar organizatorilor mitingurilor nu le este interesant. Ei vor doar venirea la putere şi păstrarea statului creat de tătuca Stalin. În lupta unei coaliţii largi a tuturor forţelor europene, unioniste, naţionale succesele morilor de vânt vor fi asigurate. Una din concluzii ar fi referitoare la scăderea activităţii protestatarilor. S-au dezamăgit nu doar tinerii în mitingurile de protest, dar şi veteranii sărăciţi.

Despre ce Demnitate şi Adevăr aici este vorba, când la miting cel care urcă la microfon trebuie să se teamă să-şi spună poziţia organizatorilor protestelor? Astfel, după cum morile de vânt nu aud vocea celor care luptă pentru întoarcerea miliardului, pentru anularea legii votului mixt etc., la fel şi organizatorii mitingurilor nu vor să audă despre lupta pentru Autodeterminare prin votul real al poporului.

Eu cred şi sunt convins că lupta protestatară trebuie să arate nu doar lozincile pe care le strigă organizatorii, care tare vor schimbarea prin mitinguri. Mitingurile de protest nu pot continua la nesfârşit. Ele se termină cu Maidan. Nouă nu ne trebuie Maidan. Noi avem calea noastră paşnică fiind susţinuţi şi înconjuraţi de Ucraina, UE, România… Mitingurile noastre trebuie să ceară nu doar schimbarea puterii, nu doar ca poporul să fie auzit şi de morile de vânt… Aceasta-i puţin.

Se ştie că protestele bine organizate social şi politic sunt o şcoală a conştiinţei naţionale, o formă activă de luptă a poporului. Dar organizatorii de mitinguri nu trebuie să uite de arma principală – Ideea Naţională a poporului e lupta pentru frontul comun a tuturor forţelor poporului. La mitingurile noastre ambele aceste forme lipsesc din cauza liderilor care vor doar treucă! Deoarece port cu mine ultimul articol publicat la 28 iulie în „Timpul” – „Cartagina trebuie distrusă”, iată ce concluzie, a doua, vă propun:

2. Prioritatea îmbinării ambelor forme de luptă – mişcarea protestatară de masă cu mişcarea pentru Autodeterminare prin Votul Real – este ideea capabilă ca astfel „Cartagina” „Morile de vânt) să explodeze ca o bombă. Ideea acestei mişcări nu-i nouă. Ea vine din susţinerea europeană a românismului. Lăsaţi-mă să vă spun acest adevăr încă o dată. Şi încă ceva. Dacă Plahotniuc vrea să intre în Istoria Românilor nu doar ca un mare maestru – combinator în tâlhării, captivităţi, parlamentare şi partinice, dar şi ca, atenţie! om preocupat de organizarea, nu doar pe ascuns a mişmaşurilor şi a comunităţii euroasiatice, dar şi a comunităţilor ambelor guverne ( R. Moldova plus România) pentru Reîntregirea Ţării, apoi vom spune: Doamne, Tu faci minuni! Dă-ne-o nouă astăzi!

Distrugerea „Cartaginei” (a morilor de vânt) până la temelie e o poveste reală*, deoarece înşişi cartaginezii (morile de vânt) o distrug prin lăcomia, goana după avere şi putere, prin neascultare de popor. „Cartagina”, „Morile de vânt”, care, timp de 28 de ani au adus statul la faliment total, nu au alt drum.

Colacul nostru de salvare – Boicotul alegerilor, ca substanţă explozibilă care, împreună cu Votul Real al poporului din conştiinţă, suflet, inimă şi destinul neamului va transmite explozia şi va arunca în aer „Cartagina” (Morile de vânt), Atenţie! Nu prin maidan, dar paşnic!

Virgil MÂNDÂCANU,
profesor universitar, deputat în Sfatul Ţării-2

_____________________________________
* Această poveste reală se realizează în ţările cu o democraţie dezvoltată unde toate forţele progresiste sunt unite pentru atingerea permanentă a intereselor poporului şi nu ale oligarhilor corupţi. Încetul cu încetul o atare experienţă ne prezintă fraţii noştri din România.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *