Actualitate

Deputat socialist: „Se simte mâna celor de peste ocean”

R. Moldova l-a declarat „persoană indezirabilă” pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin. La ședința de guvern, ministrul de externe Andrei Galbur a invocat „declarațiile ofensatoare la adresa R. Moldova și poporului său” făcute de Rogozin, cel mai recent la televiziunea rusească Rossia 24 în timp ce premierul Pavel Filip a vorbit, la aceeași sedință, despre declarații „inacceptabile”.

Pe 5 august, președintele Igor Dodon va fi la Teheran unde intenționează să „recupereze” discuția ratată cu Dmitri Rogozin vinerea trecută, când vicepremierul rus nu a reușit să ajungă la Chișinău. Acum, președintele moldovean se va afla în situația cel puțin delicată de a se întâlni cu un demnitar strain, declarat persoană indezirabilă de propriul său guvern.​ Europa Liberă a stat de vorbă pe această temă cu deputatul socialist Vladimir Țurcanu, fost ministru de interne și ambasador în Federația rusă între martie 2003 – martie 2005. 

Europa Liberă: Ce părere aveți despre această decizie a Guvernului de a-l declara persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin?

Vladimir Țurcanu: „Este o decizie absolut negândită, clar că mai mult populistă din punct de vedere de a-i satisface poftele cuiva. În primul rând, din exteriorul țării și e clar că nu la solicitarea partenerilor din Europa. Asta-i clar ca bună ziua! Se simte mâna celor de peste ocean. Și cazul dat, asta ne-a demonstrat încă o dată că Guvernul nostru, spre regret, nu este independent, cum unii încearcă să demonstreze, dar este o marionetă în mâinile forțelor respective. Dar ce ține de consecințele, nu politice, dar economice, noi trebuie să înțelegem foarte bine – sau noi dorim să facem bine pentru poporul nostru și economia țării și oamenii care sunt migranții noștri, practic, jumătate de milion pe teritoriul Rusiei, sau dorim să le creăm lor probleme. Iată, las’ să răspundă cei care au primit așa o decizie. Așa pas, ei au fost pregătiți din timp, Guvernul nostru, evident că au fost pregătiți din timp.”

Continuarea o găsiți pe Europa Liberă 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *