Politică

Deputatii AIE vor modifica Codul Audiovizualului

Joi, deputatii din parlament urmeaza sa se intruneasca in sedinta ordinara plenara. Printre proiectele care vor fi examinate figureaza modificarea Codului Audiovizualului si constituirea comisiei de ancheta pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie.

Conform proiectului de modificare a Codului Audiovizualului, care a fost votat miercuri de comisii, se vor modifica doua prevederi care se refera la desemnarea membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) si membrilor Consiliului de Observatori (CO) al Companiei publice „Teleradio-Moldova”. Pana acum atat membrii CCA, cat si membrii CO erau confirmati de parlament, cu votul a trei cincimi din deputati, iar amendarea legii se refera la faptul ca acestia vor fi confirmati cu o majoritate simpla a deputatilor, adica 50 plus unu.

„Acest lucru va duce la deblocarea situatiei din audiovizual”, a explicat Corina Fusu, sefa Comisiei parlamentare cultura, educatie, cercetare, tineret, sport si mass-media. „Nu e normal ca membrii CO si CCA sa fie numiti cu 3/5 din voturi, ca si presedintele republicii. Toti ceilalti functionari pe care parlamentul ii numeste, cum ar fi membrii Consiliului Superior al Magistraturii, se aproba printr-o hotarare, cu majoritatea simpla a deputatilor”, a spus Ion Plesca, seful Comisiei juridice, numiri si imunitati.

Mentionam ca, la momentul de fata, patru din cele noua functii de membru al CO sunt vacante, iar desemnarea lor nu ar fi posibila pentru ca nu ar acumula numarul necesar de voturi.Totodata, numirea noilor membri ai CO ar schimba raportul de forte de la posturile publice. Amintim ca membrii CO sunt cei care numesc sau demit conducerea posturilor publice, tot ei se ocupa si de politica editoriala si cea bugetara a Companiei.

Joi, incepand cu ora 11.00, comisia parlamentara de profil organizeaza audieri publice despre situatia de la „Teleradio-Moldova”. La sedinta au fost invitati membrii CCA si CO, conducerea Companiei publice, reprezentantii ONG-urilor de media, precum si reprezentantii ambasadelor si ai organizatiilor internationale.

Un alt proiect care figureaza pe ordinea zilei de joi se refera la constituirea comisiei de ancheta pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie. Potrivit lui Ion Plesca, comisia va fi una parlamentara, formata initial din noua deputati: cinci din partea majoritatii si patru din partea PCRM. „Dupa constituirea ei, vom face un demers oficial catre toate organizatiile internationale si societatea civila sa-si delege membrii”, a spus Plesca.

In final, comisia de ancheta va avea peste 20 de membri. Amintim ca, imediat dupa evenimentele de la 7 aprilie, ex-presedintele Vladimir Voronin a constituit prin decret prezidential o comisie de ancheta in frunte cu Vladimir ?urcan, dar activitatea acesteia a fost sistata fara a se da explicatiile de rigoare. Plesca spune despre comisia lui Voronin ca nu era legala si de aceea a ramas „in aer”.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *