Opinii și Editoriale

Deputatii europeni catre noua conducere a RM: Asteptam sa lucram impreuna

Elena Basescu, grupul Partidului Popular European: Care vor fi relatiile de mai departe cu Romania si ce veti face pentru sustinerea presei din RM?

V. F.: Vom avea relatii firesti, care vor avea la baza trecutul nostru, istoria, dar si viitorul. Ceea ce tine de presa, urmeaza ca legea sa fie implementata. Nu legea a fost proasta in tara noastra, implementarea ei a fost cea care a creat situatia pe care am avut-o. Mai mult ca atat: pentru a asigura, intr-adevar, cu libertate institutia publica a audiovizualului, Codul Audiovizualului urmeaza a fi modificat in perioada imediat urmatoare, pentru ca sa avem un post de televiziune cu adevarat public, care sa informeze cetatenii RM, sa nu-i manipuleze.

Cristian Busoi, grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa: Am trei intrebari. Ce se va schimba in relatia cu UE? Vrem sa stim daca aveti solutii pentru o mai buna securizare a frontierelor si, nu in ultimul rand, care este dorinta dvs. de a beneficia de o misiune de mentinere a pacii in Transnistria?

V. F.: In relatia cu UE, urmeaza sa trecem de la declaratii, care au caracterizat precedenta guvernare, la actiuni concrete. Va asigur ca toate angajamentele pe care si le-a asumat si urmeaza sa si le asume RM vor fi indeplinite. Atunci cand am denumit Alianta „pentru Integrare Europeana”, noi intelegeam foarte bine ca procesul de integrare europeana presupune, in prima instanta, reforme profunde in tara, care sunt importante nu pentru comunitatea europeana, ci pentru cetatenii RM.

Cat priveste securizarea frontierei, avem in continuare nevoie de sprijinul Comisiei Europene, implicit, al Misiunii EUBAM de monitorizare a frontierei RM cu Ucraina. Iar ceea ce tine de inlocuirea trupelor de mentinere a pacii cu unele internationale, este un punct programatic al guvernului si urmeaza pas cu pas sa atingem acest scop. Bineinteles, acest lucru poate fi obtinut prin consens in acceptul partilor implicate. Si aici iarasi mizam foarte mult pe sprijinul UE.

Adrian Severin, grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din PE: Partidului Comunistilor doresc sa le spun ca sunt parte a sistemului politic din RM, dar tentatia de a incepe o gherila contra noii guvernari va conduce la scoaterea lor din spatiul politic al RM. Deci, incurajam actuala opozitie sa prefere dialogul. Este urgent necesar ca UE sa puna in functiune un plan economic de sustinere a RM. Putem sa le oferim sfaturi, dar, daca nu le vom oferi ajutor economic, atunci democratia va fi pusa in pericol. Saracia nu este un bun ajutor al democratiei.

Renate Weber, grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa: Ce putem noi face pentru ceea ce se cheama deschiderea UE fata de RM? Un prim pas e sa schimbam regimul de vize pentru cetatenii RM. Este cu totul absurd sa ne imaginam ca daca acest lucru s-ar intampla ar fi un exod al cetatenilor moldoveni in spatiul UE. Nu e adevarat. Dimpotriva, cetatenii RM ar circula in spatiul european si s-ar intoarce acasa, fiind in acelasi timp purtatori ai valorilor europene.

Cristian Preda, grupul Partidului Popular European: Am trei intrebari foarte scurte. Ce faceti cu deficitul bugetar, avand in vedere ca este unul urias? Ce semnale politice aveti de la Moscova? Aveti o politica de atragere a celor foarte numerosi care lucreaza in strainatate?

V. F.: Inainte de toate, urmeaza sa incheiem acordul cu Fondul Monetar International. Va fi un exercitiu deloc usor, cunoastem cu totii care sunt conditiile Fondului. Am transmis mesajele necesare in toate directiile, inclusiv catre Comisia Europeana. Asteptam ca in cazul RM abordarea va fi mult mai deschisa si mai amiabila, in caz contrar, costul social ce urmeaza sa-l platim nu poate sa reziste sau cetatenii nu pot sa reziste. Dar, cum spuneam, va fi un proces de negocieri. ?ine si de capacitatea noastra sa facem fata acestui proces. In urma semnarii unui astfel de acord, urmeaza sa beneficiem si de un sir de alte finantari, in mare parte granturi care vor merge direct la ameliorarea deficitului bugetar. Cu certitudine, in paralel cu aceste asistente financiare din exterior, urmeaza sa ajustam bugetul in rectificare, sa mai strangem din cheltuieli si sa le ajustam in mare parte cu veniturile.

Referitor la Moscova, deocamdata, nu avem semnale politice din partea Federatiei Ruse. Din cate vedem si din cate intelegem, ei sunt in asteptare si monitorizeaza foarte strict ceea ce se intampla in RM. Sper ca in cadrul discutiilor pe care le vom avea pe 7 si 8 octombrie, la Chisinau, vom vorbi direct, le vom transmite punctul nostru de vedere. La a treia intrebare, sunt convins ca cei multi care lucreaza in strainatate urmeaza sa se intoarca acasa. Insa acest lucru se va intampla cand ii vom asigura cu conditii – locuri de munca, institutii functionale, perspective.

Johannes van Baalen, grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa: Guvernul ilegal din Transnistria este dirijat direct din Rusia sau are o anumita autonomie si ce putem face noi, UE, pentru a gasi o solutie?

V. F.: Fara indoiala administratia de la Tiraspol are un suport direct – si nu este un secret pentru nimeni – din partea Rusiei. Mai mult ca atat, finantarea acestei administratii vine, iarasi, pe alocuri direct, pe alocuri indirect, din aceeasi sursa.

Werner Schulz, grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana: Cum stau lucrurile cu cetatenii moldoveni care traiesc in alte tari, cum pot fi ei implicati in procesul electoral mai puternic? Stim ca participarea lor in alegeri a fost destul de redusa.

V. F.: Urmeaza sa ajustam prevederile Codului Electoral. O solutie finala nu avem in acest sens. Sigur, cea mai buna solutie ar fi votul electronic, insa urmeaza sa discutam foarte mult la acest capitol ca sa securizam acest vot, sa nu poata fi falsificat. Trebuie sa stipulam clar in legislatia RM ca, acolo unde locuiesc compact, cetatenii nostri trebuie sa aiba posibilitatea sa voteze, deschizand sectii de votare acolo.

Charles Tannock, grupul conservatorilor si reformistilor: M-am intors din Ucraina si stiu ca se asteapta un pachet de investitii de un miliard de dolari din partea Chinei. Dar China si-a extins generozitatea si catre RM, propunand investitii de sute de milioane de dolari. Puteti sa ne dati cateva detalii cu privire la posibilitatea acestui pachet de investitii din China si daca exista si conditii politice?

V. F.: Si in RM, in plina campanie electorala, a aparut un contract semnat de Ministerul Constructiilor si Gospodariei Drumurilor, pare-mi-se, cu o companie din China si suma era exact un miliard de dolari. Probabil, ei cu acelasi contract merg in mai multe directii. Am cerut ministrului actual sa prezinte detalii asupra acestui eventual credit. Din cate am inteles, un asemenea contract nu exista la minister. Vom vedea ce va urma. Insa acest credit, din cate am auzit, urma sa aiba destinatia in infrastructura – drumuri, poduri s.a. Dar ceva practic sau demonstrat nu avem la ora actuala la dispozitie. Vizavi de aceste discutii despre creditele din China, Rusia, noi am prefera ca aceste resurse financiare sa vina din Europa. Sa stiti ca exista toata deschiderea la Chisinau pentru a primi asemenea investitii.

Tunne Kelam, grupul Partidului Popular European: Am o intrebare legata de noul Parteneriat Estic. Aveti un program creat special pentru a putea beneficia de acest parteneriat? A doua intrebare se refera la Transnistria – as vrea sa stiu, in contextul in care ati pomenit despre sprijinul Comisiei Europene la frontiera, daca traficul de arme din aceasta regiune a fost oprit sau el continua sa mai existe?

V. F.: A fost o reticenta vadita din partea guvernarii RM fata de Parteneriatul Estic. Mai mult ca atat, la intrunirile ce au fost organizate, reprezentantii RM au participat, dar nu au avut dreptul sa se expuna. Actualul guvern are o pozitie foarte ferma – suntem interesati de implementarea tuturor proiectelor ce tin de Parteneriatul Estic si sunt in interesul RM. Referitor la traficul de arme, nu avem control juridic asupra acestei regiuni si nu putem sa ne pronuntam in acest sens.

Jelco Kacin, grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa: E usor sa castigi, dar e mult mai greu sa guvernezi. De aceea, vreau sa subliniez ca toti trebuie sa depunem eforturi ca situatia din RM sa ramana stabila. As vrea sa vin cu un apel in adresa dvs. – sa dati dovada de suficienta flexibilitate pentru a avea un presedinte al tarii, intai de toate. Acesta ar fi un semn al intelepciunii dvs. politice, un semn catre toti cetatenii care, astfel, vor intelege ca situatia e stabila si e pe drumul bun. Succesul si supravietuirea dvs. sunt strans legate de solidaritatea noastra si vreau sa ma folosesc de aceasta ocazie pentru a invita Comisia si Consiliul sa gaseasca o modalitate pentru a propune un ajutor economic si financiar concret pentru RM, ajutor pe care PE il va sprijini in totalitate. Fara ajutorul nostru nu exista speranta nici pentru dvs., nici pentru Moldova.

Norica Nicolai, grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa: Cum vedeti rezolvarea problemei transnistrene? Apoi, noi v-am spus ce dorim de la dvs., e cazul sa ne spuneti ce doriti si dvs. de la noi. Cum vedeti sprijinul pe care UE vi-l poate acorda? Care sunt proiectele de care are nevoie urgenta RM?

V. F.: Problema transnistreana urmeaza a fi reglementata doar in cadrul prevederilor constitutionale. Vom respecta si etapele premergatoare reglementarii conflictului transnistrean – ma refer la democratizarea, demilitarizarea, decriminalizarea regiunii. Este important, in acest conflict, rolul UE si al SUA si un accent important pe care trebuie sa-l puna guvernul RM este implicarea intregii societati a RM. Toti cei care au capacitatea, din diferite domenii, urmeaza sa fie antrenati in acest proces pentru ca, in final, sa avem reintegrati oameni, nu teritorii.

RM asteapta din partea UE deschidere si sprijin direct. Cel mai urgent lucru de care avem nevoie este ajutorul pentru a finanta deficitul bugetar, dar si investitiile in infrastructura si proiectele de investitii transfrontaliere. O chestiune aparte tine de un ajutor imediat in ceea ce priveste aprovizionarea cetatenilor RM cu apa potabila de calitate. Este o problema ce tine de securitatea si sanatatea persoanelor.

Traian Ungureanu, grupul Partidului Popular European: Vreau sa va intreb daca aveti un proiect de reglementare a situatiei limbii de stat in RM? Totodata, as vrea sa remarc calitatea indoielnica a prezentei europene in RM si sa insist pentru un efort sustinut atat financiar, cat si unul de asistenta si expertiza la nivel politic si juridic, acordat, in mod direct, si nu prin intermediari, RM.

V. F.: Faptul ca in Constitutia RM este specificat o anumita denumire a limbii pe care o vorbim nu inseamna, cel putin pentru noi, nimic. A fost o conjunctura de moment. Noi suntem oameni care spunem lucrurilor pe nume. La fel cum vorbesc americanii limba engleza, asa si cetatenii RM vorbesc limba romana. Acest lucru, cu certitudine, urmeaza sa fie reglementat in timp si sub aspectul normei juridice.

Albertini Gabriele, Presedintele Comisiei PE pentru Afaceri Externe (AFET):
Multumim, dle prim-ministru, pentru aceste raspunsuri care au format o imagine foarte completa asupra situatiei. Dupa cum am spus la inceputul acestei discutii, eu am facut introducerea si acum copresedinta acestei Comisii, dna Macovei, va face incheierea. Aveti cuvantul.

Monica Macovei, grupul Partidului Popular European, copresedinta Comisiei parlamentare de cooperare UE-RM: Am notat toate chestiunile pe care le-au ridicat astazi si le vom avea pe agenda discutiilor Comisiei interparlamentare de cooperare cu RM. Dle prim-ministru, dle ministru de Externe, ne dorim sa avem un dialog deschis si permanent cu dvs., tocmai pentru a sti ce faceti si a va putea sustine. Asteptam actiunile, asteptam sa lucram impreuna, va dorim mult succes.

V. F.: Si eu tin neaparat sa va multumesc pentru aceasta oportunitate de a va vorbi si a va reconfirma optiunea RM, un stat european din punct de vedere geografic si cultural, care urmeaza a fi integrat si la nivelul valorilor de care beneficiaza cetatenii europeni. Va multumesc si va doresc succes tuturor.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *