Ultima oră

DEPUTATUL VALERIU SAHARNEANU RISCĂ SĂ FIE CERCETAT PENAL

În cazul deputatului, este vorba despre cota-parte în mai multe societăți comerciale care activează în domeniul mass-mediei.

Astfel, liberalul Valeriu Saharneanu nu a declarat cota-parte în mai multe societăți comerciale. De asemenea, membrii CNI îl bănuiesc pe Saharneanu de încălcarea regimului juridic al incompatibilității funcției. „Nu avem încă o decizie pe acest caz. Am solicitat o interpretare din partea Parlamentului să ne spună dacă deputații nu au dreptul să desfășoare activități remunerate sau și alte activități pentru care nu sunt remunerați”, ne-a declarat Victor Strătilă, vicepreședinte al CNI.

Funcționarul susține că informațiile despre încălcările depistate în cazul lui Saharneanu vor fi transmise la Procuratura Generală pentru a fi cercetate.

Contactat de „Moldova Curată”, Saharneanu a declarat că va contesta în judecată decizia CNI. „Este o comandă într-un an electoral. Aceste firme pe care nu le-am declarat nu mai activează de mulți ani, iar decizia CNI demonstrează că domnul din fruntea instituției este manipulat. Nici măcar nu m-au invitat niciodată la ei să discutăm”, spune deputatul.

Pedeapsă pentru plimbări cu „RM G”

Cu o amendă de până la 6 000 de lei s-ar putea alege ministrul Finanțelor Anatol Arapu în cazul căruia CNI a constatat că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când s-a dus cu mașina de serviciu la nunta directorului Serviciului Vamal Tudor Balițchi.
„Consiliul a constatat că domnul Arapu nu avea dreptul să folosească un bun al statului în interes personal, chiar dacă ne-a prezentat o factură care arăta că dumnealui i-a plătit Bazei Auto pentru această deplasare. Baza auto nu are dreptul să presteze astfel de servicii, iar factura nu îl absolvă pe ministru de răspundere”, ne-a explicat Adela Griciuc, şefa Direcţiei control al conflictelor de interese din cadrul CNI.
O sancțiune similară riscă și secretarul adjunct al Guvernului Eduard Bănăruc, cercetat și el de CNI pentru că s-ar fi deplasat cu mașina de serviciu la aceeași nuntă.

„În privința domnului Bănăruc, nu am emis o decizie, pentru că dumnealui a insistat să fie prezent la ședință, iar astăzi nu a putut să vină”, afirmă Griciuc.

CNI nu se lasă de Șalaru

Comisia Națională de Integritate a emis astăzi acte de constatare și în privința altor demnitari din Guvern. Astfel, în privința ministrului Mediului Gheorghe Șalaru s-a constatat că acesta și-a declarat corect veniturile și proprietățile. „Am găsit doar niște bonuri în valoare totală de 600 de lei pe care nu le-a declarat, dar astfel de încălcări minore au fost depistate și în alte cazuri”, afirmă Strătilă.

În schimb, Șalaru riscă să fie tras la răspundere pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilității, pentru că face parte din consiliile de administrare a unor întreprinderi, lucru incompatibil cu funcția pe care o deține.

CNI a emis astăzi un avertisment în privința unuia dintre directorii ANRE, Marin Potir. Anterior, CNI stabilise că acesta s-a aflat în conflict de interese atunci când a votat mai multe decizii legate de „Moldova Gaz”, companie în care lucrează fiul său. „În pofida constatării noastre, domnul Profir a continuat să voteze decizii legate de această companie”, susține Strătilă.

Sursa: moldovacurata.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *