„Vladimir Putin încearcă pentru a doua oară să-și pregătească terenul pentru demisia sa din funcția de președinte. Scopul său nu este ușor: să renunțe la putere fără sa piarda puterea”, scrie revista germană Der Spiegel.
„Funcționarii ruși pot fi imaginați ca o mână de filaje de fier. Așa cum filajele se aliniză în jurul unui magnet, la fel și funcționarii si demnitarii rusi se aliniaza în jurul magnetului numit „putere”, fără sa primeasca vreo instrucțiuni pentru acest lucru”, notează autorul articolului. Ei încearca sa ghiceasca care sunt asteptarile puterii. Aceasta formează o coeziune impresionantă – cel puțin atâta timp cât există un singur magnet. Dar dacă există mai multe?
Aceasta este o problemă cu care Vladimir Putin se luptă de zeci de ani. După ce a devenit succesorul președintelui Boris Elțin la 1 ianuarie 2000, el a consolidat statul rus, l-a organizat și a întarit așa-numita” putere verticală”. Aceasta a însemnat întotdeauna concentrarea puterii în mâinile Kremlinul și eliminarea centrelor concurente de putere. Trebuie sa existe doar un câmp magnetic pentru filajele de fier.
Cu toate acestea, scrie ziarul, uneori acest principiu își atinge limita, așa cum a fost, de exemplu, în 2008, când Putin a trebuit să părăsească Kremlinul pentru patru ani, supunandu-se formal literii Constituției.
„Astăzi el are aceeași problemă ca în 2008, deoarece al patrulea mandat prezidențial se încheie în 2024. Dar situația actuală este diferită de cea din trecut. Putin nu mai vrea să aiba de furca cu detaliile politicii economice, lucru în responsabilitatea unui premier. Îi place insa mult geopolitica…
„Astfel, ar fi firesc ca el să modifice Constituția Rusă, astfel încât să se descurce fără Putin la vârf și care, în același timp, să garanteze că el însuși are influență și este în siguranță”. Asta a anunțat miercuri Putin.
În realitate, Putin nu a proclamat o reforma constituțională cu obiective clare. A fost mai degraba un amalgam de măsuri. Printre altele, o limitare si mai mare a puterilor regiunilor și municipalităților, adica consolidarea ”verticalei puterii” și ”maximizarea controlului”. Semnificația Consiliului de Stat, un organism decorativ alcatuit din înalți funcționari și guvernatori, ar trebui să fie îmbunătățită, iar statutul său ar trebui să fie consacrat în Constituție, spunea Putin.
Presupunerea că Putin își vede viitorul în acest Consiliu de Stat a fost exprimată de multă vreme. O alta versiune presupune că Consiliul de Securitate ar putea deveni noul refugiu pentru Putin.
„Și aici ne întoarcem din nou în 2008. În loc să redacteze o constituție fără Putin în fruntea statului, el a elaborat o constituție care propune mai multe ferestruici simultan pentru a rămâne la putere. Și, la fel ca în 2008, până în ultima clipa nu a vorbit despre cine ar putea fi succesorul său.
Acest lucru este deosebit de confuz „pentru toți acei funcționari publici care trebuie să ghiceasca și execute corect semnalele de mai sus, pentru a se alinia ca filajele de fier”.
„Pentru a preveni tulburările, Kremlinul a ales abordarea obișnuită: secret maxim. Societatea civila rusă nu are nici cea mai mică influență asupra rescrierii Constituției. Rușii vor avea voie doar să aprobe acest lucru la final, într-un referendum cu rezultat cunoscut. Singurul lucru cert este că a început timpul „tranzitului puterii”, așa cum este numit procesul în Rusia, conchide Der Spiegel.
|
Un minor de 16 ani, lovit de un troleibuz în sectorul Botanica. La fața locului s-a deplasat poliția și ambulanța.
( ) Citeşte tot articolulDupă ce s-a aflat în comă timp de 10 zile, tânărul de 25 de ani, care a fost bătut cu bestialitate într-o staţie PECO din raionul Floreşti, a murit marţi seara pe patul de spital. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de vicedirectorul...
( ) Citeşte tot articolulFamilia acestora, dar și oamenii din localitate, sunt șocați. Ei spun că nu pot crede că nunta însângerată avea să însemne moartea celor doi consăteni, pentru care au doar cuvinte de laudă. Fratele și sora au vorbit în exclusivitate pentru noi despre...
( ) Citeşte tot articolulUn bărbat și o femeie au fost răniți într-o deflagrație puternică, produsă marți seara într-o locuință din orașul Sângerei. Corpul neînsuflețit al unui alt bărbat a fost găsit sub dărâmături după mai bine de două ore de căutări,...
( ) Citeşte tot articolulEste mare sărbătoare în ziua aceasta pentru toți creștinii, fiindcă are loc pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre această sărbătoare.
( ) Citeşte tot articolulMiniştrii de Externe din G7 au cerut, ieri, Rusiei să îi elibereze pe protestatarii reţinuţi sâmbătă, după arestarea lui politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de -2..-5 grade în nordul țării, -1..-4 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la -3 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolul"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulLa Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.
( ) Citeşte tot articolulReapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulB. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)
( ) Citeşte tot articolul