Editorial

„Descălecătorii de ţară”, la umbra Stejarului lui Filat

Ştiam că se pregăteşte un proiect de Lege despre statutul deputaţilor din primul Parlament. M-am bucurat când am aflat că, în sfârşit, proiectul de lege a fost luat în dezbatere de Parlament, acum o săptămână, pe 28 iulie. Bucuria însă mi-a picat în scârbă când am văzut ce fel de proiect de lege a fost prezentat, dar, dintr-un sentiment de solidaritate, am tăcut. Am considerat firesc ca proiectul, în forma prezentată, să fie respins sau retras. Am crezut că autorii proiectului şi-au înţeles gafa şi vor pregăti proiectul pentru sesiunea din toamnă. Ca să vezi – nu. Ei au contraatacat miercuri la o conferinţă de presă în cadrul căreia, în mod arogant şi obraznic, s-au declarat „descălecători de ţară, dătători de legi şi datini”. Şeful lor, Pantelei Sandulache, a declarat ritos, băţos, cu aere voievodale: „Noi am construit acest stat, i-am dat denumirea, drapelul, stema, ne-am jertfit şi suntem trataţi cu dispreţ”. Când zice „noi”, Sandulache îi are în vedere doar pe membrii Asociaţiei. Chiar aşa, stimabililor? Dar nu vă este ruşine ce fel de stat aţi construit? Nu vă supăraţi de întrebare, dar, după ce l-aţi „construit”, unde aţi dispărut, aproape 20 de ani? De ce l-aţi abandonat? Din ce aţi trăit în aceşti ani? Ce business aţi avut?

Există şi alt fel de întrebări faţă de liderii Asociaţiei „Parlamentul 90”. De exemplu, de ce nu aţi păstrat această organizaţie ca o celulă a societăţii civile, independentă, în afara partidelor politice pentru a deveni cu adevărat o autoritate morală şi politică? De ce aţi spânzurat-o de creanga Stejarului lui Filat? Vreţi paşapoarte diplomatice? La ce vă trebuie ele vouă, celor săraci şi jertfiţi, precum vă autocaracterizaţi? De ce vreţi să vă îngroape statul cu onoruri guvernamentale şi fanfare prezidenţiale, de ce să nu plecaţi în lumea celor fără de dor modeşti, petrecuţi de familie şi rude, dar nu de funcţionari scoşi la ceremonie pe listele Cancelariei de Stat? Ca un simplu ONG ce sunteţi, cu ce drept pretindeţi sediu, dotat tehnic, în clădirea Parlamentului? De ce nu cereţi paşapoarte diplomatice pentru bolnavii de cancer sau pentru conaţionalii noştri care au fugit din ţara pe care aţi „construit-o” şi pentru care v-aţi „jertfit” prin Europa pentru o bucată de pâine? De ce nu cereţi să fie înmormântaţi pe cheltuiala statului şi cu onoruri militare cei care au luptat la Nistru? De ce nu cereţi pensii speciale pentru văduvele şi copiii celor ucişi de ruşi acolo?

Nu aş fi abordat subiectul în această cheie dacă Pantelei Săndulache nu ar fi spus ceea ce a spus despre Mihai Ghimpu: „Acest mare „patriot” şi politician a monopolizat mişcarea de eliberare naţională. Considerăm că Mihai Ghimpu a fost cel mai slab din cei slabi deputaţi din primul Parlament. El, de fapt, este frustrat că toată sala râdea când el anunţa că este primul jurist. Este un xenofob adevărat”. Am alte lucruri de făcut decât să fiu avocatul lui Ghimpu, am şi eu pretenţiile mele faţă de acest politican, căci are şi el păcatele lui – sunt convins însă că nu „liderii” Asociaţiei sunt cei care au dreptul să arunce cu pietre în el. A monopolizat mişcarea de eliberare naţională? Dar de ce nu aţi monopolizat-o voi, stimabililor, unde aţi fost… de ce nu v-am auzit glasul după venirea la putere a comuniştilor în 2001? Daţi-mi doar un singur exemplu că aţi opus rezistenţă în public, expunându-vă unor riscuri! Cu ce drept acum aţi monopolizat bunul nume al primului Parlament şi vreţi să stoarceţi din el profituri personale? Nu voi, şi nu eu, suntem adevăraţii eroi ai Independenţei!

Mihai Ghimpu e „xenofob”! Bravo, „ctitorilor de ţară”… moldovenească! Voronin vă aplaudă! Acest calificativ e din lexiconul lui Voronin şi Tkaciuk. Ei, ideologii Moscovei imperiale, care nu s-au împăcat niciodată cu independenţa acestui stat, ne etichetează pe toţi românii basarabeni drept xenofobi. Orice manifestare de demnitate naţională la ei e xenofobie. Prea jos aţi coborât, „ctitorilor”! Apropo, eu înţeleg, ca un om mare, de ce bateţi în Ghimpu şi la comanda cui… Îmi şoptesc Inima şi frunza Stejarului. Apropo, de ce nu aţi salutat Decretul lui Ghimpu din anul trecut, vizavi de Ziua de 28 iunie 1940? De ce nu aţi sărit în apărarea colegului vostru când Ghimpu era umilit şi linşat public de către comunişti, fiind numit „nebun de cap” şi… „xenofob”? Dimpotrivă, vă frecaţi mâinile de bucurie… Pe unul dintre voi chiar l-am auzit zicând: ce bine l-a mai ras Voronin pe Mihail Fiodorovici! Mi se pare dubios statalismul vostru, prea mult aduce a moldovenism primitiv şi a antiromânism…

Sunt de acord, problema deputaţilor din primul Parlament există, dar e alta, nu cea a paşapoartelor diplomatice, a funeraliilor guvernamentale şi sediului pentru kontora lui Petrică! Există o gravă discriminare care trebuie lichidată. Eu chiar că nu mă simt confortabil în ţara asta când deputaţii agrarieni, comunişti şi interfrontişti au o pensie de două ori mai mare decât a deputaţilor din primul Parlament! Şi atât. Ştiu, există deputaţi din primul Parlament care o duc prost de tot, deşi nu s-au jertfit mai puţin decât Petrică Sandulache sau Valentin Dolganiuc. Nu-i face cinste acestui stat ca un deputat din primul Parlament să stea la pod ca Ippolit Matveevici Vorobianinov, alias Kisa, din „Douăsprezece scaune”. Asta, da, însă numai atât!

Bineînţeles, nici Ghimpu şi nici Lupu nu a dat dovadă de prea mult bun-simţ, eleganţă şi respect faţă de deputaţii primului Parlament. Respingând proiectul de lege în maniera în care au făcut-o, actualii deputaţi au demonstrat o totală lipsă de viziune filosofică asupra statului. Un stat se creează pe o mitologie, pe mituri fondatoare! Care-s miturile pe care se construieşte statul R. Moldova? Buhaiul satului lui Moţpan, karandaşul lui Sangheli şi gazâli Babei Jenea? Anume primul Parlament urma să devină unul din miturile fondatoare ale acestui stat. Era mai întâi de toate interesul politic al statalistului Lupu ca acest mit să se nască. Aceştia nu înţeleg că statul se construieşte pe o naţiune, el nu poate funcţiona fără naţionalismul luminos şi luminat al cetăţenilor. Iată însă că anume acest naţionalism îi repugnă lui Sandulache şi el îl califică drept „xenofobie”. Dacă-i aşa, atunci şi eu sunt „xenofob”, ca şi Ghimpu, din care motiv anunţ că mă retrag de pe listele Asociaţiei „Parlamentul 90”, ca să nu mă daţi voi afară pentru manifestări de naţionalism, unionism, românism şi, evident, de xenofobie! Vă doresc succese, „jertfiţi-vă” în continuare şi… „aşezaţi ţara”. Fiţi atenţi însă unde o aşezaţi, pentru că unei ţări nu-i stă bine la umbra Stejarului – o ţară are nevoie de foarte multă lumină şi de orizonturi limpezi…  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *