Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Timpul Local 25 Octombrie 2016, ora 15:07

Descoperiri arheologice uluitoare pe teritoriul celei mai vechi biserici din țară

Marime Font

Descoperire unicat pentru arheologia Republicii Moldova. Arheologii au găsit pe teritoriul celei mai vechi biserici din țara noastră – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, un apeduct, care ar data din secolul XVI, un schelet care se presupune a fi al unui preot, dar și temelia unei clopotnițe, notează studio-l.md 

Astfel, potrivit sursei citate, după o săptămână de lucru, cercetătorii au descoperit obiecte nemaiîntâlnite pe teritoriul Republicii Moldova. Apeductul descoperit, se presupune că ar data încă din timpurile Imperiului Otoman și că ar fi fost construit cu scopul de a aproviziona biserica cu apă. Arheologii spun că au reușit să descopere în jur de 2 metri de apeduct, dar cred că acesta ar avea o lungime de câțiva zeci de metri.

Ion Tentiuc, șef de sector la Muzeul Național de Istorie al RM a spus: „Este foarte curios că am găsit un fragment de apeduct, este ceva cu totul deosebit, cu totul nou pentru spațiul dintre Prut și Nistru. Până în prezent, din cunoștințele mele, nu s-a mai cercetat un asemenea apeduct. În următoarele zile vom continua săpăturile și va urma să precizăm care a fost scopul și funcționalitatea acestui apeduct”.Totodată, scheletul descoperit pe teritoriul Bisericii se presupune a fi al unui preot, care se crede că ar fi slujit în biserică, deoarece brațele scheletului erau poziționate oranta. Potrivit lui Ion Tentiuc, părți din schelet vor fi duse la laborator pentru a fi cercetate, astfel se va determina vârsta scheletului și cauza morții, apoi vor fi readuse și înmormântate înapoi pe teritoriul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni.

 


Marți, 11 octombrie 2016, Ministerul Culturii în comun cu Ambasada SUA în Republica Moldova a lansat proiectul de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni.

Proiectul de restaurare a bisericii face parte din Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală (AFCP). Lucrările din cadrul proiectului vor viza preconsolidarea și conservarea frescei din interiorul bisericii și consolidarea zidăriei. Proiectul va fi implementat de Centrul de Cercetări Arheologice al Republicii Moldova. Prima etapă urmează a fi finalizată până în toamna anului viitor.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md