Editorial

Despărţirea de comunism se amână?

Calmul, afişat pe ecranele TV, pentru a ne garanta funcţionalitatea Alianţei, a apărut de această dată cu o oarecare întârziere. Şi acest fapt a acreditat ideea-presupunere că nici actuala conducere a R. Moldova n-ar fi încă pregătită să spună lucrurilor pe nume şi să facă ordine în memoria noastră istorică. Niciun fel de justificări – că trăim în condiţii de criză financiară, că trebuie să fim pragmatici, preocupaţi de crearea locurilor de muncă, de salarii şi pensii decente – nu par suficient de convingătoare dacă ne gândim că nu doar de pâine are omul nevoie.
„R. Moldova este un stat polietnic”, ne explica deunăzi, la un post de televiziune, unul dintre liderii AIE, cu referire la Decretul Ghimpu. În opinia sa, acest decret ar contrapune o parte a societăţii unei alte părţi. E adevărat: mai ales în ultimii opt ani, societatea noastră a fost divizată de comunişti pe tot felul de criterii. Dar e de datoria partidelor politice, care se autointitulează de orientare democratică, să facă ceva pentru „cealaltă parte” a societăţii, care încă nu înţelege pe ce lume trăieşte. Este vorba de o categorie numeroasă de cetăţeni – poate, mult prea numeroasă… – care decenii întregi a tot fost „prelucrată” ideologic de comunişti şi astăzi cine, dacă nu elitele politice, ar trebui s-o ajute să fie mai luminată şi mai informată?

Mesajul democraţilor din campaniile electorale trecute a fost unul aproape identic – toţi au criticat deportările şi foametea organizată, secera şi ciocanul care au adus sânge, statul poliţienesc instaurat de Voronin. De ce acum partidele democratice şi pro-europene nu ar avea şi în probleme de istorie un cuvânt greu de spus? Toate statele ex-sovietice au trecut prin decenii de dezinformare, toate au avut în anii ’90 interfronturi şi coloane a cincea… Dar, spre deosebire de noi, multe dintre aceste state au început încă în acei ani asanarea morală, respectiv, aceste probleme au dispărut sau au trecut pe plan secund. Pe exemplul lor se vede clar că asanarea morală nu înseamnă desfacerea hotarelor, revizuirea tratatelor internaţionale ori desfiinţarea statului, lucruri cu care această categorie de cetăţeni continuă să fie speriată de „patrioţi” precum Klimenko, aflaţi în tranzit prin Moldova…

Asanarea morală înseamnă conştientizarea adevărului istoric, indiferent de gustul amar pe care îl poate avea uneori acesta, cunoaşterea unui singur adevăr de către toţi cetăţenii, indiferent de etnia lor. Din moment ce R. Moldova este un stat suveran şi aceşti cetăţeni au ales să trăiască aici, ar însemna, concomitent, că ei au ales să respecte limba, istoria şi cultura acestui stat. Da, diferite componente ale Alianţei au viziuni ideologice diferite asupra acestor probleme sensibile, despărţirea de comunism însă nu se va produce prin perpetuarea falsurilor comuniste privind istoria noastră. Despărţirea noastră de comunism se poate produce pe o singură cale – calea Adevărului – şi ea, despărţirea, nu trebuie amânată. Că prea întârziem.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *