Astăzi 23 Ianuarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 22:15
Abonamente

Opinii & Editoriale 12 Ianuarie 2010, ora 17:56

Marime Font

Despre ambasadori si nu numai

In 2010, la Chisinau a inceput sa circule un banc mai vechi - inspirat dintr-un caz real, de altfel! Cica, un fost presedinte de colhoz care se dorea cu orice pret ambasador a spus: pai daca am condus un colhoz cu 500 de vaci, cat ii sa conduc o ambasada de cinci oameni?!. Poate ca nu e nimic nou in acest banc, dar pare extrem de actual acum, cand se discuta posturile de ambasadori,...

In 2010, la Chisinau a inceput sa circule un banc mai vechi - inspirat dintr-un caz real, de altfel! Cica, un fost presedinte de colhoz care se dorea cu orice pret ambasador a spus: pai daca am condus un colhoz cu 500 de vaci, cat ii sa conduc o ambasada de cinci oameni?!. Poate ca nu e nimic nou in acest banc, dar pare extrem de actual acum, cand se discuta posturile de ambasadori, cand „algoritmul” a revenit in zvonurile pe marginea respectivului proces, iar multi anonimi departe de diplomatie, care nu s-au facut observati in crucialul an 2009, ravnesc la aceste posturi...

Pentru expertii din societatea civila, interesati in europenizarea RM, relatiile internationale au fost un subiect de importanta deosebita in 2009. Pornind de la intelegerea ca RM e un stat mic ce trebuie sa fie activ in plan international pentru a atrage atentia si sustinerea cuvenita, mai multi experti au contribuit in proportie de peste 80 la suta la actualul program de guvernare al AIE, ce corespunde viziunilor de europenizare a societatii. In acelasi timp, ei raman atenti la implementarea respectivului program, ale carui prioritati reprezinta interesele unei bune parti a populatiei proeuropene, nu doar ale partidelor. Iar prioritatile pentru 2010 ar trebui sa corespunda celor cinci prioritati din programul de guvernare pe relatiile: UE, Romania, Ucraina, SUA si Rusia.

Loading...


Exista, insa, o prioritate ce prevaleaza asupra celor cinci enumerate mai sus, si anume, relatiile cu donatorii importanti, care urmeaza a fi continuate in 2010, inclusiv prin negocieri si dialoguri aditionale. In contextul discutiilor privind eventualitatea sau evitarea alegerilor anticipate in 2010, dialogul cu institutiile financiare internationale ar putea sa fie unul mai dificil. Astfel, realitatile interne politice de moment, neclaritatile din 2010, ar putea influenta relatia noastra cu aceste institutii si ar avea un impact negativ chiar asupra acelor partide care actualmente inclina spre anticipate. Situatia din toamna anului 2010 ar putea fi diferita de cea de la sfarsitul anului 2009.

EXTERNELE. Daca e sa vorbim despre necesitatile pentru implementarea politicii externe, pe primul loc trec: a) Asigurarea descentralizarii MAEIE - sefii de departamente si directii sa fie mai liberi in luarea deciziilor ce corespund nivelului lor; b) Pentru ca sa fie capabili sa-si indeplineasca sarcinile, e nevoie ca ei sa fie selectati din cadre bine pregatite de la MAEIE printr-o eventuala evaluare independenta - cu o comisie formata din specialisti in domeniu din sfera academica si de expertiza, inclusiv de la MAEIE, dar intr-o proportie mai mica decat ceilalti membri independenti; c) Ridicarea nivelului de pregatire a angajatilor MAEIE prin trimiterea lor obligatorie la cursuri de perfectionare, nu doar diplomatic, ci si managerial.

AMBASADORII. Un element extrem de important pentru promovarea relatiilor externe va fi felul in care vor fi desemnati viitorii ambasadori ai RM. Daca pana acum acestia au fost neprofesionisti, pe care PCRM i-a multumit cu o „pensie de onoare” peste hotarele tarii - rezultatul fiind niste ambasade slabe -, acum aceste nominalizari trebuie facute in baza unor criterii profesionale clare. Ar trebui sa fie numiti profesionisti in domeniu, cu experienta anterioara - prin metoda selectarii acestora si aprobarii, asa cum se face in Europa, prin MAEIE, iar ulterior prin Comisia pentru politica externa a Parlamentului, pentru o examinare minutioasa a cunoasterii subiectului, limbii tarii unde pleaca etc. O astfel de practica ar duce la o crestere a profesionalismului in domeniul diplomatic, mai ales ca ambasadorii vor avea un rol extrem de important pentru RM - politica UE se face in capitalele statelor-membre. Astfel, doar un corp diplomatic bine pregatit, care sa corespunda criteriilor profesionale mentionate mai sus, va putea influenta cateodata decisiv deciziile intregii organizatii. Putem presupune ca societatea civila va urmari cu mare atentie acest proces.

EUROPA. In relatia cu Bruxellesul, autoritatile de la Chisinau au inceput deja, la 12 ianuarie, negocierile privind Acordul de asociere. Ucraina negociaza aproape trei ani un astfel de Acord. In cazul RM speram la un pas mai rapid, insa acesta va depinde, ca si in Ucraina, de evolutiile politice interne. Daca se va merge pe formula unor alegeri anticipate, s-ar putea ca viteza negocierilor sa fie mai lenta. In cazul evitarii alegerilor atat populatia, cat si guvernarea care implementeaza reformele pe parcursul a patru-cinci ani ar avea de castigat. Totul insa va depinde de cum vor percepe evolutiile din RM partenerii nostri externi - atat in relatia cu UE, cat si in cea cu alti parteneri se resimte necesitatea implementarii unei strategii de comunicare.

Negocierile privind facilitarea regimului de vize reprezinta un alt element important pentru cetateni, poate chiar mai inteligibil decat un Acord de asociere. Negocierea si implementarea unor prevederi in acest sens de asemenea vor depinde de actiunile autoritatilor RM. Asigurarea unui control adecvat asupra evidentei si calatoriilor populatiei trebuie sa se faca intr-o maniera europeana, nu ca astazi, iar controlul asupra tranzitului strainilor prin RM - prin prisma securizarii frontierei RM pe sectorul transnistrean, un rol important aici revenindu-i Misiunii EUBAM. Relatiile pe acest domeniu ar putea sa evolueze pozitiv daca se va atesta o deschidere pe care ar demonstra-o autoritatile RM in interactiunea politiilor, serviciilor la frontiera ale RM cu cele din statele-membre UE, nu doar cu „Europol” sau „Interpol”.

In relatiile cu Romania e nevoie de semnarea Parteneriatului strategic European si stabilirea unor comisii comune de consultari si lucru pe domenii ce tin de relatiile bilaterale, dar, inainte de toate, de integrarea europeana.

In relatiile cu Ucraina, pentru implementarea unui parteneriat strategic, e nevoie ca in paralel sa fie solutionate problemele ce tin de frontiera si de prioritati, precum si de implicarea Ucrainei in solutionarea conflictului transnistrean. Totodata, pornind de la ideea ca Ucraina negociaza cu UE de aproape trei ani Acordul de asociere, precum si alte subiecte de integrare europeana, experienta ei ar putea fi de interes pentru autoritatile RM.

In relatia cu SUA, sa mergem nu doar pe formula sustinerii financiare a RM de catre SUA. Desi RM e un stat mic, fiecare actiune a sa in relatia cu SUA conteaza, dupa cum am vazut din reactia pozitiva a Washingtonului fata de noua guvernare. Aceasta relatie trebuie fructificata si in contextul promovarii intereselor comune ale RM in asigurarea securitatii europene.

Deloc nu in ultimul rand, relatia cu Rusia urmeaza a fi construita in baza corectitudinii si intelegerii actiunilor Kremlinului in aceasta regiune. In domeniul acordurilor comerciale, relatia trebuie sa fie una buna, dar nu si prioritara, pentru a mentine o balanta in comertul exterior al RM. In ceea ce priveste relatia politica, urmeaza sa fie consultate inca o data subiectele ce tin de solutionarea conflictului transnistrean (dar nu si negociate) si retragerea trupelor ruse, pentru a evalua necesitatile de politica externa a RM in relatia cu Rusia si pentru a le discuta cu alti parteneri importanti.

Asadar, relatiile externe ale RM sunt intr-o interconexiune stransa si nu pot fi tratate separat, intr-o lume unde globalizarea inseamna si interdependenta.

Sursa: Blogul lui Vlad Lupan
 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 23 Ianuarie 2020, ora: 19:38 de Mihaela Culcinschi

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

În timp ce președintele Igor Dodon, fiind deputat în perioada 2009-2016, a scos din buzunar zeci de mii de euro pentru cele mai luxoase vacanțe, alături de familie, în Maldive, Dubai sau Seychelles, foștii săi colegi de Parlament nu și-au permis să cheltuiască pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 19:28

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarția lui Zelenski a fost tradusă greșia iar el spus că Bucovina fost „luată” nu „ocupată”

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarția lui Zelenski a fost tradusă greșia iar el spus că Bucovina fost „luată” nu „ocupată” Din editia print

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, afirmă că declaraţia lui Volodimir Zelenski, anume că România ar fi ocupat Bucovina de Nord, a fost tradusă greşit din ucraineană în engleză pe pagina oficială a Preşedinţiei din ţara vecină.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 19:13 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Câtă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încă era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 18:48

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

 Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine cu unele modificări ale Constituţiei R. Moldova, care ar putea aduce mai multă independență judecătorilor şi exclud influenţele politicului din Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul propune ca judecătorii Curţii Supreme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:35

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

Moarte învăluită de mister, în raionul Glodeni. O femeie de 67 de ani a fost găsită moartă de către un vecin, el în grădină. Totul s-a întâmplat în dimineața de 23 ianuarie, în jurul orei 07.00, în satul Iabloana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:21

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

Cel mai nou studiu despre „bărboși” spune că dacă o femeie aleargă mâncând pământul când vede orice creatură păroasă, nu același lucru se întâmplă și în urma impactului cu un bărbat care își poartă cu mândrie barba....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:13

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

Oamenii de știință spun că este posibil să fi descoperit de ce stresul provoacă încărunțirea părului dar și o posibilă modalitate de a stopa acest proces fără să apelăm la produse de vopsire. În testele efectuate la șoareci, celulele stem care controlează culoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:59

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Astăzi, 23 ianuarie, Dan Neculăescu, secretar de stat, a avut, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:54

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un procuror turc a solicitat joi până la 18 ani de închisoare pentru un fost curier, acuzat că a scuipat pe o pizza înainte de a o livra clientului, relatează AFP. Fapta a avut loc la data de 24 decembrie 2017 în localitatea Eskişehir din centrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:50

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

 Aproximativ 20 de firme britanice au comunicat autorităţilor germane în anul 2019 că intenţionează să deschidă birouri şi să creeze 680 de noi locuri de muncă în Germania, mai multe decât valoarea cumulată a precedenţilor doi ani, a anunţat joi Agenţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:42

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

Melanie Morgan, în vârstă de 31 de ani, a făcut câteva poze în timp ce se lupta cu o pompă la benzinărie, potrivit dailymail.co.uk. Ea susține că pompele sunt „sexiste”, deoarece sunt proiectate special pentru bărbați, nu și pentru femei care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:29

Cod galben de vânt la Chișinău! Acoperișul unei stații de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost avariată

Cod galben de vânt la Chișinău! Acoperișul unei stații de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost avariată

La Chișinău apar primele „victime” ale codului galben de vânt anunțat de meteorologii moldoveni. Acoperișul stației de așteptare „Grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost smuls din construcție din cauza rafalelor de vânt. Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Declarațiile președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski despre faptul că România ar fi anexat în 1918 Bucovina de Nord sunt o eroare regretabilă, consideră unii istorici de la Chișinău. Ei își exprimă speranța că acesta își va retrage spusele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:26

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 23 Ianuarie 2020, ora: 13:31

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

Proimobil.md în parteneriat cu Oasis Apartments își surprinde clienții cu un nou premiu. De data aceasta, toți cei care vor procura, cu ajutorul managerilor Proimobil.md, apartamente în complexul OASIS, au șansa de a câștiga o excursie de vis în orașul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 13:25

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Informația a fost făcută publică de procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:35

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Declarația aparține lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei și a fost făcută în cadrul discursului oficial ținut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei. Evenimentul este marcat anual la 22 ianuarie, deoarece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:34

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de facebook mai multe imagini și detalii despre crima zguduitoare de la Orhei, unde un tânăr de 14 ani l-a înjunghiat pe amicul său, de doar 12 ani, pentru o consolă XBOX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

Unioniştii au adus lumânări şi au ţinut un minut de reculegere pentru victimele crimelor de rezonanţă care s-au produs în ultima perioadă în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:25

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Aceste cuvinte – scrie publicația germană - au fost pronunţate de însuşi liderul spiritual şi politic suprem al Repubicii Islamice, marele ayatollah Ali Khamenei, imediat după uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:12

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Un incident aviatic deosebit de grav a avut loc în urmă cu puțin timp. Un avion-cisternă, care intervenea pentru stingerea unor incendii, s-a prăbușit. Avionul era în misiune. Potrivit autorităților, nu există supraviețuitori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:09

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de același nivel de încredere, la nivel național, din partea cetățenilor. Ambii politicieni au acumulat 24% din simpatiile cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:56

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA), scrie unimedia.info.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:28

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

La data de 20 decembrie 2019, ARCA a început testele pentru un motor rachetă avansat, de tipul aerospike care folosește apă drept combustibil și electricitate. Motorul se numește Launch Assist System – LAS 25DA, și este folosit ca primă treaptă pentru racheta orbitală Haas....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:22

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

O persoană din anturajul lui Michael Schumacher l-ar fi fotografiat pe fostul pilot imobilizat la pat, în locuința sa din Geneva. Se pare că fotografiile sunt scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)