Opinii și Editoriale

Despre ambasadori si nu numai

In 2010, la Chisinau a inceput sa circule un banc mai vechi – inspirat dintr-un caz real, de altfel! Cica, un fost presedinte de colhoz care se dorea cu orice pret ambasador a spus: pai daca am condus un colhoz cu 500 de vaci, cat ii sa conduc o ambasada de cinci oameni?!. Poate ca nu e nimic nou in acest banc, dar pare extrem de actual acum, cand se discuta posturile de ambasadori, cand „algoritmul” a revenit in zvonurile pe marginea respectivului proces, iar multi anonimi departe de diplomatie, care nu s-au facut observati in crucialul an 2009, ravnesc la aceste posturi…

Pentru expertii din societatea civila, interesati in europenizarea RM, relatiile internationale au fost un subiect de importanta deosebita in 2009. Pornind de la intelegerea ca RM e un stat mic ce trebuie sa fie activ in plan international pentru a atrage atentia si sustinerea cuvenita, mai multi experti au contribuit in proportie de peste 80 la suta la actualul program de guvernare al AIE, ce corespunde viziunilor de europenizare a societatii. In acelasi timp, ei raman atenti la implementarea respectivului program, ale carui prioritati reprezinta interesele unei bune parti a populatiei proeuropene, nu doar ale partidelor. Iar prioritatile pentru 2010 ar trebui sa corespunda celor cinci prioritati din programul de guvernare pe relatiile: UE, Romania, Ucraina, SUA si Rusia.

Exista, insa, o prioritate ce prevaleaza asupra celor cinci enumerate mai sus, si anume, relatiile cu donatorii importanti, care urmeaza a fi continuate in 2010, inclusiv prin negocieri si dialoguri aditionale. In contextul discutiilor privind eventualitatea sau evitarea alegerilor anticipate in 2010, dialogul cu institutiile financiare internationale ar putea sa fie unul mai dificil. Astfel, realitatile interne politice de moment, neclaritatile din 2010, ar putea influenta relatia noastra cu aceste institutii si ar avea un impact negativ chiar asupra acelor partide care actualmente inclina spre anticipate. Situatia din toamna anului 2010 ar putea fi diferita de cea de la sfarsitul anului 2009.

EXTERNELE. Daca e sa vorbim despre necesitatile pentru implementarea politicii externe, pe primul loc trec: a) Asigurarea descentralizarii MAEIE – sefii de departamente si directii sa fie mai liberi in luarea deciziilor ce corespund nivelului lor; b) Pentru ca sa fie capabili sa-si indeplineasca sarcinile, e nevoie ca ei sa fie selectati din cadre bine pregatite de la MAEIE printr-o eventuala evaluare independenta – cu o comisie formata din specialisti in domeniu din sfera academica si de expertiza, inclusiv de la MAEIE, dar intr-o proportie mai mica decat ceilalti membri independenti; c) Ridicarea nivelului de pregatire a angajatilor MAEIE prin trimiterea lor obligatorie la cursuri de perfectionare, nu doar diplomatic, ci si managerial.

AMBASADORII. Un element extrem de important pentru promovarea relatiilor externe va fi felul in care vor fi desemnati viitorii ambasadori ai RM. Daca pana acum acestia au fost neprofesionisti, pe care PCRM i-a multumit cu o „pensie de onoare” peste hotarele tarii – rezultatul fiind niste ambasade slabe -, acum aceste nominalizari trebuie facute in baza unor criterii profesionale clare. Ar trebui sa fie numiti profesionisti in domeniu, cu experienta anterioara – prin metoda selectarii acestora si aprobarii, asa cum se face in Europa, prin MAEIE, iar ulterior prin Comisia pentru politica externa a Parlamentului, pentru o examinare minutioasa a cunoasterii subiectului, limbii tarii unde pleaca etc. O astfel de practica ar duce la o crestere a profesionalismului in domeniul diplomatic, mai ales ca ambasadorii vor avea un rol extrem de important pentru RM – politica UE se face in capitalele statelor-membre. Astfel, doar un corp diplomatic bine pregatit, care sa corespunda criteriilor profesionale mentionate mai sus, va putea influenta cateodata decisiv deciziile intregii organizatii. Putem presupune ca societatea civila va urmari cu mare atentie acest proces.

EUROPA. In relatia cu Bruxellesul, autoritatile de la Chisinau au inceput deja, la 12 ianuarie, negocierile privind Acordul de asociere. Ucraina negociaza aproape trei ani un astfel de Acord. In cazul RM speram la un pas mai rapid, insa acesta va depinde, ca si in Ucraina, de evolutiile politice interne. Daca se va merge pe formula unor alegeri anticipate, s-ar putea ca viteza negocierilor sa fie mai lenta. In cazul evitarii alegerilor atat populatia, cat si guvernarea care implementeaza reformele pe parcursul a patru-cinci ani ar avea de castigat. Totul insa va depinde de cum vor percepe evolutiile din RM partenerii nostri externi – atat in relatia cu UE, cat si in cea cu alti parteneri se resimte necesitatea implementarii unei strategii de comunicare.

Negocierile privind facilitarea regimului de vize reprezinta un alt element important pentru cetateni, poate chiar mai inteligibil decat un Acord de asociere. Negocierea si implementarea unor prevederi in acest sens de asemenea vor depinde de actiunile autoritatilor RM. Asigurarea unui control adecvat asupra evidentei si calatoriilor populatiei trebuie sa se faca intr-o maniera europeana, nu ca astazi, iar controlul asupra tranzitului strainilor prin RM – prin prisma securizarii frontierei RM pe sectorul transnistrean, un rol important aici revenindu-i Misiunii EUBAM. Relatiile pe acest domeniu ar putea sa evolueze pozitiv daca se va atesta o deschidere pe care ar demonstra-o autoritatile RM in interactiunea politiilor, serviciilor la frontiera ale RM cu cele din statele-membre UE, nu doar cu „Europol” sau „Interpol”.

In relatiile cu Romania e nevoie de semnarea Parteneriatului strategic European si stabilirea unor comisii comune de consultari si lucru pe domenii ce tin de relatiile bilaterale, dar, inainte de toate, de integrarea europeana.

In relatiile cu Ucraina, pentru implementarea unui parteneriat strategic, e nevoie ca in paralel sa fie solutionate problemele ce tin de frontiera si de prioritati, precum si de implicarea Ucrainei in solutionarea conflictului transnistrean. Totodata, pornind de la ideea ca Ucraina negociaza cu UE de aproape trei ani Acordul de asociere, precum si alte subiecte de integrare europeana, experienta ei ar putea fi de interes pentru autoritatile RM.

In relatia cu SUA, sa mergem nu doar pe formula sustinerii financiare a RM de catre SUA. Desi RM e un stat mic, fiecare actiune a sa in relatia cu SUA conteaza, dupa cum am vazut din reactia pozitiva a Washingtonului fata de noua guvernare. Aceasta relatie trebuie fructificata si in contextul promovarii intereselor comune ale RM in asigurarea securitatii europene.

Deloc nu in ultimul rand, relatia cu Rusia urmeaza a fi construita in baza corectitudinii si intelegerii actiunilor Kremlinului in aceasta regiune. In domeniul acordurilor comerciale, relatia trebuie sa fie una buna, dar nu si prioritara, pentru a mentine o balanta in comertul exterior al RM. In ceea ce priveste relatia politica, urmeaza sa fie consultate inca o data subiectele ce tin de solutionarea conflictului transnistrean (dar nu si negociate) si retragerea trupelor ruse, pentru a evalua necesitatile de politica externa a RM in relatia cu Rusia si pentru a le discuta cu alti parteneri importanti.

Asadar, relatiile externe ale RM sunt intr-o interconexiune stransa si nu pot fi tratate separat, intr-o lume unde globalizarea inseamna si interdependenta.

Sursa: Blogul lui Vlad Lupan
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *