Zilele trecute am avut ocazia să explorez orașul Bălți. Întotdeauna știam că în Bălți trăiesc mulți oameni de etnie rusă și, din acest motiv, în cel mai mare oraș din nordul țării se vorbește mult rusa.
M-am convins că e de fapt un mit. Conform datelor recensământului din anul 2004, majoritatea locuitorilor municipiului Bălți sunt moldoveni - 52,4 la sută și români - 1,8 la sută, după cum s-au declarat aceștia. Dintre grupurile slave, cei mai mulți sunt ucraineni – 24 la sută și apoi urmează rușii - 19,2 la sută.
În timpul interacțiunii cu oamenii, primele replici ale bălțenilor erau în limba rusă, ca apoi să mi se răspundă în limba română, văzând că o vorbesc. Oamenii știu foarte bine limba, dar, probabil, s-a creat la ei un obicei să vorbească mai mult în rusă.
Ghidul din Bălți ne-a spus că, în oraș, cele mai multe licee sunt cu predare în limba română, iar cele în care orele se țin în limba rusă sunt tot mai puține, din cauza numărului mic de elevi. Motivul ar fi că populația își orientează copiii în licee cu predare în limba română, care ar prinde mai bine pentru viitorul lor. Acum în Bălți se pune problema ca acele licee de limbă rusă care au puțini elevi să fie comasate cu altele. Unii pedagogi ar putea rămâne fără serviciu. Nici acum, din cauza numărului insuficient de elevi, ei nu au ore destule pentru un salariu decent.
Datele recensământului din anul 2014 încă nu au fost făcute publice, dar cei cu care am vorbit în Bălți sunt siguri că ultimele cifre vor arăta o situați în care numărul vorbitorilor de limbă română va fi mult mai mare decât în 2004, când doar 41,23 la sută din respondenți au declarat că vorbesc limba română.
|
Ambasada României la Chișinău comunică faptul că Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) va organiza, pe parcursul lunilor aprilie, mai și iunie 2021, un număr de patru ceremonii de depunere a jurământului de credință față de România dedicate Ambasadei...
( ) Citeşte tot articolulPe 16 mai 1812, reprezentanţii Imperiilor Rus şi Otoman semnau dubioasa pace de la Bucureşti, care încheia războiul ruso-turc de la 1806—1812 pentru Principatele Române şi, ca rezultat al târgului, Moldova de la est de Prut (redenumită Basarabia) era anexată Rusiei.
( ) Citeşte tot articolulUn site apropiat premierului Filat afişează o ştire cu următorul titlu: „Vlad Filat pune degetul pe rană: Instituţiile statului nu respectă legea!”.
( ) Citeşte tot articolulUrzicile mai sunt denumite si plantele minune pentru numeroasele lor intrebuintari curative. Nu este nicio noutate ca au un efect astringent, expectorant, tonic, antiinflamator, dar si proprietati diuretice, fiind o sursa importanta de vitamina A, C, E, fier, calciu, fosfati si minerale.
( ) Citeşte tot articolulUrmăresc cu mare atenţie declaraţiile ce se fac în ultimul timp despre „Franzeluţa” S.A. şi, confruntându-le cu situaţia reală de la întreprindere, ajung la concluzia că cineva încearcă intenţionat să inducă în eroare opinia publică...
( ) Citeşte tot articolulBunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.
( ) Citeşte tot articolul