Astăzi 18 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 17 Ianuarie 2020
Abonamente

Carte 3 Februarie 2012, ora 05:18    Din editia print

Despre ce scriu scriitorii din Israel

Marime Font

Ron Leshem, jurnalist şi scriitor israelian, născut la Tel Aviv în 1976, este autorul romanului „Bazarul misterios“. În ZEIT ON-LINE a apărut un interviu cu el, tradus şi adaptat de Emanuela Sprânceană.  

- De unde v-a venit ideea de a plasa povestea într-un Teheran-undergound?
- Uneori, când scriu nopţile şi mă simt foarte singur, caut inspiraţia şi atunci încep să discut cu oamenii din reţelele sociale. Eram curios dacă o să pot găsi pe internet iranieni care, aflând că sunt israelian, mă vor urî aşa cum nici nu poate fi imaginat. Expediasem 100 de cereri de prietenie unor iranieni, iar când m-am trezit dimineaţă aveam 100 de prieteni noi. Am încercat să fac acelaşi lucru cu palestinieni şi egipteni, iar răspunsurile, puţinele pe care le-am primit, au fost doar negative.

- Cum s-au dezvoltat relaţiile dvs. cu prietenii iranieni?
- M-am împrietenit cu patru iranieni – trei bărbaţi şi o femeie. Ne-am scris timp de vreo doi ani. Eram foarte frustrat, pentru că trăiam atât de aproape unul de altul, ascultam aceeaşi muzică, citeam, practic, aceleaşi cărţi şi ne plăceau aceleaşi filme, chiar dacă multe dintre acestea sunt oficial interzise în Iran. Ştiam că aceşti oameni ar putea fi cei mai buni prieteni ai mei. Ne-am fi putut întâlni aici, în curtea mea din Tel Aviv, dar nu este permis aşa ceva.


- Ca israelian, nu puteţi călători în Iran şi nici iranienii nu pot veni în Israel. În epilog spuneţi că sunteţi un prieten ilegal. De asemenea, scrieţi că, în cele din urmă, aţi reuşit să vă întâlniţi prietenii în realitate.
- După aproape doi ani de discuţii on-line, deja aveam în cap o carte. Doi dintre prietenii mei de pe chat îmi scriau (din considerente de securitate) de pe e-mail accounturi fictive. Sosise timpul să ne vedem în carne şi oase. Pe doi dintre ei i-am întâlnit în Europa şi a fost periculos şi înfricoşător pentru noi toţi. În primul rând, pentru ei, ca iranieni, a fost foarte dificil să călătorească în afara Iranului. Apoi, iranienii puteau crede că eu sunt de la Mossad, iar Mossad-ul m-ar fi putut suspecta că intenţionez să mă vând Iranului. Ne-a fost frică, dar când ne-am întâlnit ne-am îmbrăţişat, ne-am simţit confortabil şi în siguranţă unul cu altul. Iar în prima noapte am povestit istorioarele îndrăgite din copilărie şi era vorba despre unul şi acelaşi film cu desene animate japonez.

- În călătoriile dvs. de mai devreme nu aţi întâlnit niciodată iranieni?
- Ba da. În timpul călătoriilor mele în SUA şi Marea Britanie, legate de lecturi publice, am cunoscut foarte mulţi emigranţi iranieni. Unii au devenit prietenii mei, însă nu am vrut să scriu nici o poveste despre iranienii care trăiesc în afara ţării. Îmi propusesem să povestesc despre viaţa în underground a oamenilor care trăiesc astăzi în Iran. În ultimii ani, am călătorit în douăzeci şi două de ţări, dar nicăieri nu am întâlnit oameni care să se asemene între ei atât de mult cum se aseamănă israelienii cu iranienii.

- … Pensionara Safureh, în trecut judecătoare, reuşeşte să părăsească Iranul
- Mi-a plăcut de Safureh, ea şi-a câştigat dreptul de a-şi părăsi ţara, chiar dacă nimeni nu ştie încotro pleacă. Imaginaţi-vă că sunteţi la vârsta de şaptezeci de ani şi părăsiţi ţara pentru prima dată în viaţă. Încerc să spun că, de fapt, cei din generaţia mai tânără sunt cu mult mai conservatori decât părinţii şi bunicii lor. La fel stau lucrurile şi în Israel: demonstraţiile din Tel Aviv – deja avem la activ douăzeci de ani în care nu am protestat pentru nimic important, nu am ieşit în stradă ca generaţiile mai în vârstă. Iar la recentele demonstraţii nu a existat nici o agendă comună, fiecare scandează pentru propriile interese, pentru chirii mai mici sau o mai bună îngrijire a copiilor. Nu sunt deloc convins că aici se construieşte o comunitate.

- Ce părere aveţi despre primăvara arabă în care atâţia oameni şi-au pus speranţele?
- Admir oamenii din Egipt, însă e cu mult mai simplu să protestezi atunci când ai adrenalină în corp, decât să te angajezi pe termen lung. Un milion de persoane au fost în Piaţa Tahir, dar optzeci de milioane sunt mai interesaţi de creşterea economică. Neliniştea mea e că majoritatea vor fi dezamăgiţi, pentru că succese economice foarte rapide nu există.

- Nu sună prea optimist…
- Viitorul nu înseamnă doar direct înainte, or, se poate progresa în cercuri sau chiar şi… de-a-ndărătelea. Ceea ce am scris despre viaţa în Iran se referă şi la experienţele mele anterioare din Israel. Cititorii şi criticii mei israelieni nu au înţeles aceasta, chiar dacă volumul meu a devenit un bestseller. Am fost foarte dezamăgit de faptul că mesajul meu – că toţi suntem egali şi că ne paşte acelaşi pericol – nu a fost înţeles. Dacă nu vrei să auzi ceva, atunci nu vei auzi.

- Ce încercaţi să spuneţi?
- Cea mai grea boală în regiunea noastră este impunerea din toate părţile a fundamentalismului religios. Mă simt dator să lupt pentru valorile liberale, iar prietenii mei sunt cei care resping fundamentalismul religios. Mi-e frică de faptul că în Israelul anului 2030 tinerii nu vor împărtăşi valorile liberale. Cred că majoritatea se va repera de la mişcarea musulmană sau de la ortodoxie. Chiar dacă există acces la internet, aceasta nu garantează convingeri liberale în rândul internauţilor. Cu siguranţă, Israelul nu va ajunge în situaţia Iranului, pentru că aici există o enormă alegere… Dar mi-e teamă că partidele politice religioase nu se vor sinchisi să adopte legi cu caracter religios şi rasial. Cei care nu au fost niciodată în Israel nu pot înţelege multe lucruri. Când m-am aflat în Europa, le explicam europenilor de ce este atât de greu să promovezi valorile liberale când în ţările vecine guvernează regimuri dictatoriale. A menţine o democraţie aici este cu mult mai greu decât în oricare altă parte.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 22:05

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

 Liderul PAS, Maia Sandu, acuză Partidul Unității Naționale că l-a ajutat pe socialistul Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău prin atacurile făcute de reprezentanții formațiunii la adresa candidatului ACUM, Andrei Năstase. Declarațiile au fost făcute de către Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)