Astăzi 17 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:44
Abonamente

Actualitate 17 Septembrie 2018, ora 23:59    Din editia print

Despre ce uită Ucraina? Unul din inamicii lui Zaharcenko a fost agentul rus Vladimir Antiufeev

Marime Font

Aleksandr Zaharcenko, liderul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a fost ucis vineri, 31 august, în urma unei explozii, produsă în cafeneaua „Separ” din centrul orașului Doneţk. Potrivit presei ruse, în acea seară, Zaharcenko şi alţi aşa-numiţi demnitari ai republicii-fantomă ar fi mers în acest local pentru a cinsti memoria prietenului lor, interpretului rus Iosif Kobzon, care a decedat la 30 august. În timp ce oficialii ruşi şi cei ucraineni se acuză reciproc de acest omor, nimeni nu vorbeşte despre relaţiile de duşmănie dintre cel care a murit şi fostul „prim-viceprim-ministru” al regiunii, Vladimir Antiufeev.

Explozia s-a produs la ora 17:30. Bomba, a cărei putere a fost de circa 800 de grame de trotil, era plasată într-o lampă din apropierea mesei la care luase loc liderul separatist și a fost detonată cu ajutorul unui telefon mobil în momentul în care Zaharcenko a intrat în cafenea.
În urma incidentului, liderul autoproclamatei „republicii populare Donetsk” a fost rănit la cap și a decedat în scurt timp la spital. Alături de el, a murit și unul dintre bodyguarzii săi, iar așa-numitul ministru al impozitelor și veniturilor, Alexandru Timofeev, a fost rănit. Un alt reprezentant al pazei de corp a lui Zaharcenko lipsea din preajma sa, fapt care a trezit dubii printre instituţiile de drept ucrainene şi cele separatiste.
Pe acest caz a fost pornită urmărirea penală atât de către rebeli, cât și de autoritățile ruse și cele ucrainene. Moscova a calificat asasinatul drept un atentat terorist și a învinuit Kievul că ar vrea să stopeze procesul de reglementare al conflictului din Donbas. La rândul lor, reprezentanţi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei susţin că Zaharcenko a fost asasinat fie în cadrul unei reglări de conturi între grupările criminale, fie la comanda Rusiei, cu scopul de a declanşa noi ostilităţi militare în regiune.

Moscova era supărată pe Zaharcenko?

Alexandr Zaharcenko a murit la 42 de ani. Anul trecut, el a avut intenţia să creeze un nou stat independent, numit Malorusia, care urma să apară din unirea regiunilor Doneţk şi Lugansk, controlate de rebelii proruşi. Însă, după asasinarea sa, în presă au apărut informații că acesta nu mai era agreat de Moscova. „Novaya Gazeta”, citând surse din pretinsa republică, a anunţat că și Kremlinul era îngrijorat de faptul că liderul separatist încerca să concentreze toate fluxurile financiare în mâinile sale. Astfel, la începutul lunii iulie, Federaţia Rusă ar fi cerut dezarmarea grupărilor controlate de Zaharcenko, pe care localnicii le numeau „corpuri militare pentru sechestrarea proprietăților”.
Se pare însă că toţi au uitat despre marele conflict, pe care conducerea aşa-zisei republici Doneţk l-a avut în anul 2014 cu generalul rus, Vladimir Antiufeev, cunoscut și ca Vadim Alexandrov, şi ca Vadim Șevțov.

Primele declarații ale lui Antiufeev la Donețk

Antiufeev este cetăţean rus, născut în Rusia şi despre el se vehiculează că ar fi agent al serviciilor secrete ruse. Cel puţin, orice crimă şi în orice ţară ar săvârşi-o, Moscova îl protejează de fiecare dată. A fost fondatorul serviciilor secrete transnistrene, pe care le-a condus timp de 20 de ani, în perioada 1992-2012. A participat la crearea serviciilor speciale în alte două republici-fantomă proruse, Abhazia şi Osetia de Sud. A ajuns în stânga R. Moldova, după ce a fugit din Letonia, unde fusese anunţat în căutare internaţională pentru mai multe crime. Este acuzat şi la Chişinău în multiple dosare, inclusiv de omor. A părăsit regiunea transnistreană, după ce Evgheni Şevciuk, care nu-l agrea, a luat puterea la Tiraspol. Iar în 2014, a fost numit, nu se cunoaşte în ce circumstanţe, prim-vicepremier al „republicii Doneţk”, fiind responsabil de structurile de forță. În același pretins guvern, condus de Alexandr Borodai, care în 1992 a luptat de partea rușilor, ministru al apărării era Igor Strelkov - un participant activ la confruntările militare ale Rusiei contra R. Moldova și a altor state ex-sovietice. Odată cu numirea sa în funcţie, Antiufeev s-a lăudat presei din regiune că şi-a închinat viaţa „în lupta contra național-fascismului în Letonia, Moldova și Georgia”, iar acum a venit cu același scop în Ucraina. De fapt, în toate regiunile secesioniste, unde a activat Antiufeev, supranumit și „Beria al transnistriei”, au înflorit criminalitatea, corupția și contrabanda.

Menționăm că, aflându-se în regiunea transnistreană, Antiufeev, care pe atunci se numea și Șevțov, a declarat că scopul său este „să păstreze acest pământ pentru Rusia”.

„Lovitură de stat”

În Donețk însă nu i-a fost dat să conducă prea mult timp. La sfârșitul lui iulie 2014, așa-numitul premier Borodai plecase într-o vizită de lucru în Rusia, iar Antiufeev i-a luat locul timp de o lună. În acest timp, el a schimbat mai mulţi miniştri şi ar fi pregătit o „lovitură de stat”. Despre aceasta a anunţat, la 5 septembrie 2014, aşa-zisul ministru al securităţii din Doneţk, Leonid Baranov. Potrivit acestuia, „vicepremierul” s-ar fi folosit de absenţa conducerii regiunii, care era plecată la negocierile de la Minsk şi ar fi „încercat să acapareze puterea în Doneţk”. Aceeaşi sursă spunea că Antiufeev ar fi emis mandate de arest pe numele mai multor activiști și miniștri din Donbas.


De fapt, şi când activa în Letonia, înainte de căderea Uniunii Sovietice, Antiufeev a avut o experiență similară. Îndeplinind funcția de locțiitor al șefului Direcției de urmărire penală a miliției din Riga, el a participat la o odioasă tentativă de lovitură de stat împotriva noilor autorități democratice, care s-a soldat cu multe victime omeneşti. La 23 august 1991, el a fost anunţat în urmărire generală de către autoritățile letone pentru „crime împotriva statului”. Peste mai mulți ani, un grup de polițiști letoni au venit să-l cerceteze penal în estul R. Moldova, însă majoritatea acestora au fost uciși în circumstanțe foarte misterioase.

Umilinţa din Donbas

Din Donețk, Antiufeev a plecat umilit, după ce a fost demis prin votul așa-numitului soviet suprem. Ulterior, Igor Strelkov declara, într-o conferință de presă, că „Beria al transnistriei ”, în loc să se ocupe de structurile de forță, nu a făcut altceva decât să fumeze și să se dea important. „Și-a vândut Antiufeev atât de ieftin reputația? Acum, voi avea grijă să nu-și mai spele niciodată această rușine. Nu iert trădătorii și ticăloșii!”, a spus Igor Strelkov.

Nu se știe cum a evoluat conflictul dintre conducerea „republicii Doneţk” și fostul șef al KGB-ului transnistrean, dar şi în R. Moldova Antiufeev este învinuit de mai multe omoruri. El nu a ieșit basma curată nici la Nistru, unde KGB-ul, pe care l-a creat, a intentat un dosar penal contra lui şi el riscă de la trei până la șapte ani de închisoare. Potrivit anchetatorilor transnistreni, în perioada decembrie 2011- ianuarie 2012, un grup de ofiţeri din serviciile de securitate, aflat în subordinea nemijlocită a lui Antiufeev, au distrus cu bună știință documentele secrete ale instituţiei. De asemenea, serviciile secrete transnistrene susţin că deţin informații cu privire la abuzurile financiare comise de către Antiufeev.

Asasinarea lui Aleksandr Zaharcenko rămâne deocamdată neelucidată. Şi anterior s-a anunțat în repetate rânduri despre unele tentative de asasinare la adresa acestuia. În 2016, aşa-zisul minister al securității de stat al „republicii Doneţk” l-a acuzat pe președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, că a dat ordin de a-l elimina fizic pe Zaharcenko. Despre posibila implicare a lui Vladimir Antiufeev în acest caz nu se vorbeşte. Poate că cel din urmă nu are nicio legătură cu cele întâmplate în cafeneaua „Separ” pe 31 august 2018, însă cei care l-au cunoscut mai bine pe acest controversat personaj dau asigurări că el nu iartă pe nimeni.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 11:49

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan”

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan” Foto: Caricatura de Alex Dimitrov

Eurodeputatul francez Thierry Mariani consideră că „Moldova nu a ales Europa”. În opinia sa, Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, pe care politicianul le numeşte „două clanuri”, au decis să se alieze ca să lichideze „un al treilea clan”, cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 11:38

OPINIE / Despre următoarea dictatură

OPINIE / Despre următoarea dictatură

Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu Băsescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 11:10

Dorin Chirtoacă despre atacurile privind pavajul de pe strada pietonală: „Unii și aceeași, recurg la manipulare și denigrare”

Dorin Chirtoacă despre atacurile privind pavajul de pe strada pietonală: „Unii și aceeași, recurg la manipulare și denigrare”

Este a doua oara in ultimele saptamani, cand unii si aceeasi, recurg la manipulare si denigrare. Data trecuta a fost cu "PAM-PAMl", acum cu pietonala.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 10:55

Șor ar negocia VÂNZAREA Aeroportului Internațional Chișinău cu oameni de afaceri din Rusia

Șor ar negocia VÂNZAREA Aeroportului Internațional Chișinău cu oameni de afaceri din Rusia

Grupul AEON al lui Roman Troțenko, după schimbarea puterii în Moldova, manifestă din nou interes față de obținerea concesionării Aeroportului Internțional Chișinău, scrie publicație rusească „Kommersant”. Troțenko a început deja negocierile cu reprezentanții...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 17 Iulie 2019, ora: 10:45

Valeriu Munteanu: Algoritmul, instrumentul principal pentru AIE1 și AIE 2, revine…

Valeriu Munteanu: Algoritmul, instrumentul principal pentru AIE1 și AIE 2, revine…

Unul dintre cele mai sonore și permanente acuzații imputate de societatea civilă, guvernării Partidului Democrat, pe bună dreptate, a fost lipsa totală de transparență în actul guvernării, astfel, luarea deciziilor, mai ales după rămânerea PD de unul singur la guvernare s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 17 Iulie 2019, ora: 09:14

video NEWS ALERT! După ce a recunoscut că primește 700 DE MII DE DOLARI lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

NEWS ALERT! După ce a recunoscut că primește 700 DE MII DE DOLARI lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 08:06

Băsescu, în Parlamentul European: Dați perspectivă europeană R. Moldova, altfel va rămâne așa cum este / Dna Mogherini, R. Moldova e locuită de români

Băsescu, în Parlamentul European: Dați perspectivă europeană R. Moldova, altfel va rămâne așa cum este / Dna Mogherini, R. Moldova e locuită de români

Fostul președinte al României, Traian Băsesc, acum membru al Parlamentului European, a ținut o cuvântare despre R. Moldova în plenul Legislativului UE. Acesta s-a adresa înaltei reprezentante UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:55

Decizia de demitere a lui Victor Micu din funcția de Președinte a CSM trezește suspiciuni

Decizia de demitere a lui Victor Micu din funcția de Președinte a CSM trezește suspiciuni

Demiterea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, inclusă ad-hoc în ședința de marți a instituției a fost una neîntemeiată și ar putea avea legătură cu situația politică din Republica Moldova, a opinat ex-președintele CSM în cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:44

Nadia Comăneci și Arnold Schwarzenegger, în sala de fitness: „Eu fac munca, ea culege laudele” (Video)

Nadia Comăneci și Arnold Schwarzenegger, în sala de fitness: „Eu fac munca, ea culege laudele” (Video)

Nadia Comăneci și Arnold Schwarzenegger apar împreună într-un scurt video amuzant, filmat într-o sală de fitness din California. "Eu fac munca, ea culege laudele", spune, în glumă, actorul american.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 IULIE 2019. LUNĂ PLINĂ ȘI ECLIPSĂ PARȚIALĂ DE LUNĂ ÎN ZODIA CAPRICORN

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 IULIE 2019. LUNĂ PLINĂ ȘI ECLIPSĂ PARȚIALĂ DE LUNĂ ÎN ZODIA CAPRICORN

Horoscopul zilei de 17 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:18

Premieră pentru Moldova! Caisele și cireșele autohtone au fost exportate în Germania

Premieră pentru Moldova! Caisele și cireșele autohtone au fost exportate în Germania

Primul lot de probă, livrat de către Companiile Fani SRL și Farm Prod SRL, a ajuns, la data de 15 iulie curent, în Germania. Fructele au fost importate de către Cooperativa OGA / OGV NORDBADEN EG –BRUCHSAL, organizație specializată în achiziția, procesarea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:01

Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

Asociația „UNIREA-ODIP" vă invită la flashmobul cu genericul „Cerem SIS-ului să scoată interdicția aplicată lui George Simion de a intra în Republica Moldova".

( ) Citeşte tot articolul

Integrare Europeană 17 Iulie 2019, ora: 06:49

Ursula von der Leyen va fi prima femeie care deține președinția Comisiei Europene, cea mai înaltă funcție din executivul european.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 06:25

 Cam din ultimul an, din ce în ce mai multe orașe, corporații și țări au anunțat că vor interzice paiele din plastic și alte produse din același material. Starbucks a fost unul dintre lanțurile mari care a promis să elimine paiele din plastic din 28 de mii de locații, ca-n...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 06:03

Vlad Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, spune că nu își dorește o soluție politică privind eliberarea sa din închisoare.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iulie 2019, ora: 05:38

​Marți au avut loc primele meciuri din manșa secunda a turului doi preliminar al Champions League. Steaua Roșie Belgrad s-a calificat în runda următoare după ce trecut cu 2-1 de Suduva (Lituania), în timp ce Sheriff Tiraspol (Moldova) a fost eliminată de Saburtalo Tbilisi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 00:40

OFICIAL - Care sunt atribuțiile șefului statului / Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ

OFICIAL - Care sunt atribuțiile șefului statului / Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ

Președintele Igor Dodon va întreprinde miercuri, 17 iulie, o vizită de lucru la Moscova pentru a discuta cu autoritățile Federației Ruse, printre subiecte fiind și reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. Subiectul va fi abordat și cu Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 00:32

Cercetătorii au descoperit că în ultimul deceniu s-au înmulțit cazurile de infectare cu virusul HIV în Coreea de Nord. Anul trecut, pe 1 decembrie, de Ziua Mondială a SIDA, oficialii guvernului nord-coreean au declarat țara „zonă fără SIDA”.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 17 Iulie 2019, ora: 00:31

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii, chiar dacă în RM combustibilul este mai ieftin

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii, chiar dacă în RM combustibilul este mai ieftin

Prețul benzinei depinde de multe aspecte, precum prețul țițeiului pe piețele internaționale, taxele sau marjele proprietarilor stațiilor de benzină. Valoarea unui litru de benzină în punctul de vânzare cu amănuntul, se schimbă de pe o zi pe alta, iar în unele țări,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 00:29

Mulți oameni nu înțeleg drumul pe care merge educația în România. Și nici nu au cum să înțeleagă. Dacă nu ai lucrat vreodată în business, ca să VEZI și să SIMȚI cum se pune problema, …e foarte greu de înțeles ce este greșit. Și, mai mult...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 00:28

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Dorel Musteață, „împrejur cu nemurele”. Președintele interimar CSM are rude care activează în mai multe instanțe din Republica Moldova, potrivit Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Iulie 2019, ora: 00:22

Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei sau Nikolai Alexandrovici Romanov, născut pe 6 mai 1868, a fost ultimul împărat al Rusiei, domnind din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revoluției din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 17 Iulie 2019, ora: 00:12

Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 iulie

Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 iulie

1918: Din ordinul dat de Partidul Bolşevic, împăratul Nicolae al II-lea şi famila sa au fost asasinaţi la casa Ipatiev din Ekaterinburg, Rusia

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Iulie 2019, ora: 00:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 19:00

Liderul PL, Dorin Chirtocă, a prezentat mai multe probe care demonstrează că familia Zinaidei Greceanîi a fost implicată în sustragerea a 5 milioane de euro din BEM.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)