Astăzi 29 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:59
Abonamente

Actualitate 17 Septembrie 2018, ora 23:59    Din editia print

Despre ce uită Ucraina? Unul din inamicii lui Zaharcenko a fost agentul rus Vladimir Antiufeev

Marime Font

Aleksandr Zaharcenko, liderul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a fost ucis vineri, 31 august, în urma unei explozii, produsă în cafeneaua „Separ” din centrul orașului Doneţk. Potrivit presei ruse, în acea seară, Zaharcenko şi alţi aşa-numiţi demnitari ai republicii-fantomă ar fi mers în acest local pentru a cinsti memoria prietenului lor, interpretului rus Iosif Kobzon, care a decedat la 30 august. În timp ce oficialii ruşi şi cei ucraineni se acuză reciproc de acest omor, nimeni nu vorbeşte despre relaţiile de duşmănie dintre cel care a murit şi fostul „prim-viceprim-ministru” al regiunii, Vladimir Antiufeev.

Explozia s-a produs la ora 17:30. Bomba, a cărei putere a fost de circa 800 de grame de trotil, era plasată într-o lampă din apropierea mesei la care luase loc liderul separatist și a fost detonată cu ajutorul unui telefon mobil în momentul în care Zaharcenko a intrat în cafenea.
În urma incidentului, liderul autoproclamatei „republicii populare Donetsk” a fost rănit la cap și a decedat în scurt timp la spital. Alături de el, a murit și unul dintre bodyguarzii săi, iar așa-numitul ministru al impozitelor și veniturilor, Alexandru Timofeev, a fost rănit. Un alt reprezentant al pazei de corp a lui Zaharcenko lipsea din preajma sa, fapt care a trezit dubii printre instituţiile de drept ucrainene şi cele separatiste.
Pe acest caz a fost pornită urmărirea penală atât de către rebeli, cât și de autoritățile ruse și cele ucrainene. Moscova a calificat asasinatul drept un atentat terorist și a învinuit Kievul că ar vrea să stopeze procesul de reglementare al conflictului din Donbas. La rândul lor, reprezentanţi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei susţin că Zaharcenko a fost asasinat fie în cadrul unei reglări de conturi între grupările criminale, fie la comanda Rusiei, cu scopul de a declanşa noi ostilităţi militare în regiune.

Moscova era supărată pe Zaharcenko?

Alexandr Zaharcenko a murit la 42 de ani. Anul trecut, el a avut intenţia să creeze un nou stat independent, numit Malorusia, care urma să apară din unirea regiunilor Doneţk şi Lugansk, controlate de rebelii proruşi. Însă, după asasinarea sa, în presă au apărut informații că acesta nu mai era agreat de Moscova. „Novaya Gazeta”, citând surse din pretinsa republică, a anunţat că și Kremlinul era îngrijorat de faptul că liderul separatist încerca să concentreze toate fluxurile financiare în mâinile sale. Astfel, la începutul lunii iulie, Federaţia Rusă ar fi cerut dezarmarea grupărilor controlate de Zaharcenko, pe care localnicii le numeau „corpuri militare pentru sechestrarea proprietăților”.
Se pare însă că toţi au uitat despre marele conflict, pe care conducerea aşa-zisei republici Doneţk l-a avut în anul 2014 cu generalul rus, Vladimir Antiufeev, cunoscut și ca Vadim Alexandrov, şi ca Vadim Șevțov.

Primele declarații ale lui Antiufeev la Donețk

Antiufeev este cetăţean rus, născut în Rusia şi despre el se vehiculează că ar fi agent al serviciilor secrete ruse. Cel puţin, orice crimă şi în orice ţară ar săvârşi-o, Moscova îl protejează de fiecare dată. A fost fondatorul serviciilor secrete transnistrene, pe care le-a condus timp de 20 de ani, în perioada 1992-2012. A participat la crearea serviciilor speciale în alte două republici-fantomă proruse, Abhazia şi Osetia de Sud. A ajuns în stânga R. Moldova, după ce a fugit din Letonia, unde fusese anunţat în căutare internaţională pentru mai multe crime. Este acuzat şi la Chişinău în multiple dosare, inclusiv de omor. A părăsit regiunea transnistreană, după ce Evgheni Şevciuk, care nu-l agrea, a luat puterea la Tiraspol. Iar în 2014, a fost numit, nu se cunoaşte în ce circumstanţe, prim-vicepremier al „republicii Doneţk”, fiind responsabil de structurile de forță. În același pretins guvern, condus de Alexandr Borodai, care în 1992 a luptat de partea rușilor, ministru al apărării era Igor Strelkov - un participant activ la confruntările militare ale Rusiei contra R. Moldova și a altor state ex-sovietice. Odată cu numirea sa în funcţie, Antiufeev s-a lăudat presei din regiune că şi-a închinat viaţa „în lupta contra național-fascismului în Letonia, Moldova și Georgia”, iar acum a venit cu același scop în Ucraina. De fapt, în toate regiunile secesioniste, unde a activat Antiufeev, supranumit și „Beria al transnistriei”, au înflorit criminalitatea, corupția și contrabanda.

Menționăm că, aflându-se în regiunea transnistreană, Antiufeev, care pe atunci se numea și Șevțov, a declarat că scopul său este „să păstreze acest pământ pentru Rusia”.

„Lovitură de stat”

În Donețk însă nu i-a fost dat să conducă prea mult timp. La sfârșitul lui iulie 2014, așa-numitul premier Borodai plecase într-o vizită de lucru în Rusia, iar Antiufeev i-a luat locul timp de o lună. În acest timp, el a schimbat mai mulţi miniştri şi ar fi pregătit o „lovitură de stat”. Despre aceasta a anunţat, la 5 septembrie 2014, aşa-zisul ministru al securităţii din Doneţk, Leonid Baranov. Potrivit acestuia, „vicepremierul” s-ar fi folosit de absenţa conducerii regiunii, care era plecată la negocierile de la Minsk şi ar fi „încercat să acapareze puterea în Doneţk”. Aceeaşi sursă spunea că Antiufeev ar fi emis mandate de arest pe numele mai multor activiști și miniștri din Donbas.

Loading...


De fapt, şi când activa în Letonia, înainte de căderea Uniunii Sovietice, Antiufeev a avut o experiență similară. Îndeplinind funcția de locțiitor al șefului Direcției de urmărire penală a miliției din Riga, el a participat la o odioasă tentativă de lovitură de stat împotriva noilor autorități democratice, care s-a soldat cu multe victime omeneşti. La 23 august 1991, el a fost anunţat în urmărire generală de către autoritățile letone pentru „crime împotriva statului”. Peste mai mulți ani, un grup de polițiști letoni au venit să-l cerceteze penal în estul R. Moldova, însă majoritatea acestora au fost uciși în circumstanțe foarte misterioase.

Umilinţa din Donbas

Din Donețk, Antiufeev a plecat umilit, după ce a fost demis prin votul așa-numitului soviet suprem. Ulterior, Igor Strelkov declara, într-o conferință de presă, că „Beria al transnistriei ”, în loc să se ocupe de structurile de forță, nu a făcut altceva decât să fumeze și să se dea important. „Și-a vândut Antiufeev atât de ieftin reputația? Acum, voi avea grijă să nu-și mai spele niciodată această rușine. Nu iert trădătorii și ticăloșii!”, a spus Igor Strelkov.

Nu se știe cum a evoluat conflictul dintre conducerea „republicii Doneţk” și fostul șef al KGB-ului transnistrean, dar şi în R. Moldova Antiufeev este învinuit de mai multe omoruri. El nu a ieșit basma curată nici la Nistru, unde KGB-ul, pe care l-a creat, a intentat un dosar penal contra lui şi el riscă de la trei până la șapte ani de închisoare. Potrivit anchetatorilor transnistreni, în perioada decembrie 2011- ianuarie 2012, un grup de ofiţeri din serviciile de securitate, aflat în subordinea nemijlocită a lui Antiufeev, au distrus cu bună știință documentele secrete ale instituţiei. De asemenea, serviciile secrete transnistrene susţin că deţin informații cu privire la abuzurile financiare comise de către Antiufeev.

Asasinarea lui Aleksandr Zaharcenko rămâne deocamdată neelucidată. Şi anterior s-a anunțat în repetate rânduri despre unele tentative de asasinare la adresa acestuia. În 2016, aşa-zisul minister al securității de stat al „republicii Doneţk” l-a acuzat pe președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, că a dat ordin de a-l elimina fizic pe Zaharcenko. Despre posibila implicare a lui Vladimir Antiufeev în acest caz nu se vorbeşte. Poate că cel din urmă nu are nicio legătură cu cele întâmplate în cafeneaua „Separ” pe 31 august 2018, însă cei care l-au cunoscut mai bine pe acest controversat personaj dau asigurări că el nu iartă pe nimeni.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 29 Ianuarie 2020, ora: 18:59

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

Acum cinci decenii, regimul sovietic de ocupație a înălțat un memorial, lângă satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, consacrat unui grup de eroi ai URSS, care cică și-au săvărșit fapta eroică, prin acele locuri. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:38

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

Când erai copil, toate poveștile îți spuneau că Moș Crăciun tăiește în Laponia. Nu-i așa că îți părea o destinație imposibilă și încercai să ajungi acolo măcar în vis?​

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 09:32

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Recursul depus de către noua administrație a Penitenciarului nr. 13 împotriva eliberării condiționate a fostului premier Vlad Filat urmează să fie examinat azi, 29 ianuarie, la Curtea de Apel Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:25

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a transmis recent valoarea veniturilor companiei în 2019. Suma este cu adevărat una consistentă, trecând de pragul de 90 de miliarde de dolari. Mai mult de atât, numărul dispozitivelor active a trecut de 1.5 miliarde.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 29 Ianuarie 2020, ora: 09:22

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

 În cazul în care nu ești vegetarian sau vegan, iar dieta ta include proteine de origine animală, până în 2050, regimul tău se va schimba semnificativ.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:21

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii din iarnă şi temperaturile ridicate pentru acest anotimp au avut un impact negativ asupra culturilor de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, astfel că în unele zone ale ţării grâul tinde să se usuce. Rapiţa are, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul vrea ca alegerile anticipate și alegerile locale să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de o zi sau maximum o săptămână, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:14

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice Foto: AFP

Kremlinul a formulat critici virulente marţi la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a afirmat că URSS a avut partea sa de responsabilitate în izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, ‘complotând’ cu naziştii la invadarea Poloniei în...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 08:30

Vești proaste pentru Liviu Dragnea care se află de câteva luni în închisoare. Acesta va rămâne după gratii pentru foarte mult timp, după ultimele declarații care au apărut în spațiul public. Este vorba despre cazul Belina, în care este implicat fostul lider al PSD.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Ianuarie 2020, ora: 08:24

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

În cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care are loc în aceste zile, a fost abordată problema recunoașterii legitimității delegației din partea Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Numărul celor morți din cauza noului coronavirus din China a urcat miercuri abrupt până la 132, fiind consemnate aproape 1.500 de noi cazuri, transmite Reuters. Japonia și-a scos cu avionul cetățenii din Wuhan epicentrul epidemiei, o acțiune similară fiind desfășurată miercuri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:03

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Investitorul Aeroportului Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi noul Terminal

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 07:50

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Acest lucru este deosebit de vizibil mai ales în implementarea proiectelor energetice, care ori contrazic logica economică (cum ar fi continuarea Turk Stream prin Bulgaria) ori amenință direct securitatea națională (Centrala Nucleara de la Belene), scriu bulgarii de la Dnevnik,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 07:47

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a discutat astăzi cu ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, despre situația din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 29 Ianuarie 2020, ora: 07:43

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Organizatorii de la Australian Open au anunțat programul de joi, zi în care vor avea loc semifinalele de pe tabloul de simplu feminin.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 06:29

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

Președintele țării Igor Dodon a fost din nou surprins călătorind în clasa econom într-o cursă avia, cel mai probabil, spre Strasbourg. Pe durata zborului, unii pasageri l-au surprins pe Igor Dodon citind o carte despre viața și activitatea premierului britanic Winston...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 04:28

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Este unul dintre cei mai toxici peşti, dar, cu toate acestea, şi tu l-ai consumat cel puţin o dată! Deşi se găteşte extrem de uşor, îţi distruge sănătatea şi medicii recomandă evitarea consumului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 00:10

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 22:37

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

 Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,7, a zguduit sudul Cubei şi Jamaica, în nord-vest, marţi, la ora locală 14.00. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

 Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:39

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic „Justiția din Republica Moldova: Salariile judecătorilor și procurorilor”, pentru informarea publicului despre sistemul de justiție din Republica Moldova prin prisma informației statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 10:06

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

Deputatul Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Ianuarie 2020, ora: 08:47

opinie Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Președintele Dodon anunță reparații de peste jumătate de milion pentru Casa-muzeu Pușkin din Chișinău. Reparația va începe în martie-aprilie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)