Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Actualitate 17 Septembrie 2018, ora 23:59    Din editia print

Despre ce uită Ucraina? Unul din inamicii lui Zaharcenko a fost agentul rus Vladimir Antiufeev

Marime Font

Aleksandr Zaharcenko, liderul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a fost ucis vineri, 31 august, în urma unei explozii, produsă în cafeneaua „Separ” din centrul orașului Doneţk. Potrivit presei ruse, în acea seară, Zaharcenko şi alţi aşa-numiţi demnitari ai republicii-fantomă ar fi mers în acest local pentru a cinsti memoria prietenului lor, interpretului rus Iosif Kobzon, care a decedat la 30 august. În timp ce oficialii ruşi şi cei ucraineni se acuză reciproc de acest omor, nimeni nu vorbeşte despre relaţiile de duşmănie dintre cel care a murit şi fostul „prim-viceprim-ministru” al regiunii, Vladimir Antiufeev.

Explozia s-a produs la ora 17:30. Bomba, a cărei putere a fost de circa 800 de grame de trotil, era plasată într-o lampă din apropierea mesei la care luase loc liderul separatist și a fost detonată cu ajutorul unui telefon mobil în momentul în care Zaharcenko a intrat în cafenea.
În urma incidentului, liderul autoproclamatei „republicii populare Donetsk” a fost rănit la cap și a decedat în scurt timp la spital. Alături de el, a murit și unul dintre bodyguarzii săi, iar așa-numitul ministru al impozitelor și veniturilor, Alexandru Timofeev, a fost rănit. Un alt reprezentant al pazei de corp a lui Zaharcenko lipsea din preajma sa, fapt care a trezit dubii printre instituţiile de drept ucrainene şi cele separatiste.
Pe acest caz a fost pornită urmărirea penală atât de către rebeli, cât și de autoritățile ruse și cele ucrainene. Moscova a calificat asasinatul drept un atentat terorist și a învinuit Kievul că ar vrea să stopeze procesul de reglementare al conflictului din Donbas. La rândul lor, reprezentanţi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei susţin că Zaharcenko a fost asasinat fie în cadrul unei reglări de conturi între grupările criminale, fie la comanda Rusiei, cu scopul de a declanşa noi ostilităţi militare în regiune.

Moscova era supărată pe Zaharcenko?

Alexandr Zaharcenko a murit la 42 de ani. Anul trecut, el a avut intenţia să creeze un nou stat independent, numit Malorusia, care urma să apară din unirea regiunilor Doneţk şi Lugansk, controlate de rebelii proruşi. Însă, după asasinarea sa, în presă au apărut informații că acesta nu mai era agreat de Moscova. „Novaya Gazeta”, citând surse din pretinsa republică, a anunţat că și Kremlinul era îngrijorat de faptul că liderul separatist încerca să concentreze toate fluxurile financiare în mâinile sale. Astfel, la începutul lunii iulie, Federaţia Rusă ar fi cerut dezarmarea grupărilor controlate de Zaharcenko, pe care localnicii le numeau „corpuri militare pentru sechestrarea proprietăților”.
Se pare însă că toţi au uitat despre marele conflict, pe care conducerea aşa-zisei republici Doneţk l-a avut în anul 2014 cu generalul rus, Vladimir Antiufeev, cunoscut și ca Vadim Alexandrov, şi ca Vadim Șevțov.

Primele declarații ale lui Antiufeev la Donețk

Antiufeev este cetăţean rus, născut în Rusia şi despre el se vehiculează că ar fi agent al serviciilor secrete ruse. Cel puţin, orice crimă şi în orice ţară ar săvârşi-o, Moscova îl protejează de fiecare dată. A fost fondatorul serviciilor secrete transnistrene, pe care le-a condus timp de 20 de ani, în perioada 1992-2012. A participat la crearea serviciilor speciale în alte două republici-fantomă proruse, Abhazia şi Osetia de Sud. A ajuns în stânga R. Moldova, după ce a fugit din Letonia, unde fusese anunţat în căutare internaţională pentru mai multe crime. Este acuzat şi la Chişinău în multiple dosare, inclusiv de omor. A părăsit regiunea transnistreană, după ce Evgheni Şevciuk, care nu-l agrea, a luat puterea la Tiraspol. Iar în 2014, a fost numit, nu se cunoaşte în ce circumstanţe, prim-vicepremier al „republicii Doneţk”, fiind responsabil de structurile de forță. În același pretins guvern, condus de Alexandr Borodai, care în 1992 a luptat de partea rușilor, ministru al apărării era Igor Strelkov - un participant activ la confruntările militare ale Rusiei contra R. Moldova și a altor state ex-sovietice. Odată cu numirea sa în funcţie, Antiufeev s-a lăudat presei din regiune că şi-a închinat viaţa „în lupta contra național-fascismului în Letonia, Moldova și Georgia”, iar acum a venit cu același scop în Ucraina. De fapt, în toate regiunile secesioniste, unde a activat Antiufeev, supranumit și „Beria al transnistriei”, au înflorit criminalitatea, corupția și contrabanda.

Menționăm că, aflându-se în regiunea transnistreană, Antiufeev, care pe atunci se numea și Șevțov, a declarat că scopul său este „să păstreze acest pământ pentru Rusia”.

„Lovitură de stat”

În Donețk însă nu i-a fost dat să conducă prea mult timp. La sfârșitul lui iulie 2014, așa-numitul premier Borodai plecase într-o vizită de lucru în Rusia, iar Antiufeev i-a luat locul timp de o lună. În acest timp, el a schimbat mai mulţi miniştri şi ar fi pregătit o „lovitură de stat”. Despre aceasta a anunţat, la 5 septembrie 2014, aşa-zisul ministru al securităţii din Doneţk, Leonid Baranov. Potrivit acestuia, „vicepremierul” s-ar fi folosit de absenţa conducerii regiunii, care era plecată la negocierile de la Minsk şi ar fi „încercat să acapareze puterea în Doneţk”. Aceeaşi sursă spunea că Antiufeev ar fi emis mandate de arest pe numele mai multor activiști și miniștri din Donbas.


De fapt, şi când activa în Letonia, înainte de căderea Uniunii Sovietice, Antiufeev a avut o experiență similară. Îndeplinind funcția de locțiitor al șefului Direcției de urmărire penală a miliției din Riga, el a participat la o odioasă tentativă de lovitură de stat împotriva noilor autorități democratice, care s-a soldat cu multe victime omeneşti. La 23 august 1991, el a fost anunţat în urmărire generală de către autoritățile letone pentru „crime împotriva statului”. Peste mai mulți ani, un grup de polițiști letoni au venit să-l cerceteze penal în estul R. Moldova, însă majoritatea acestora au fost uciși în circumstanțe foarte misterioase.

Umilinţa din Donbas

Din Donețk, Antiufeev a plecat umilit, după ce a fost demis prin votul așa-numitului soviet suprem. Ulterior, Igor Strelkov declara, într-o conferință de presă, că „Beria al transnistriei ”, în loc să se ocupe de structurile de forță, nu a făcut altceva decât să fumeze și să se dea important. „Și-a vândut Antiufeev atât de ieftin reputația? Acum, voi avea grijă să nu-și mai spele niciodată această rușine. Nu iert trădătorii și ticăloșii!”, a spus Igor Strelkov.

Nu se știe cum a evoluat conflictul dintre conducerea „republicii Doneţk” și fostul șef al KGB-ului transnistrean, dar şi în R. Moldova Antiufeev este învinuit de mai multe omoruri. El nu a ieșit basma curată nici la Nistru, unde KGB-ul, pe care l-a creat, a intentat un dosar penal contra lui şi el riscă de la trei până la șapte ani de închisoare. Potrivit anchetatorilor transnistreni, în perioada decembrie 2011- ianuarie 2012, un grup de ofiţeri din serviciile de securitate, aflat în subordinea nemijlocită a lui Antiufeev, au distrus cu bună știință documentele secrete ale instituţiei. De asemenea, serviciile secrete transnistrene susţin că deţin informații cu privire la abuzurile financiare comise de către Antiufeev.

Asasinarea lui Aleksandr Zaharcenko rămâne deocamdată neelucidată. Şi anterior s-a anunțat în repetate rânduri despre unele tentative de asasinare la adresa acestuia. În 2016, aşa-zisul minister al securității de stat al „republicii Doneţk” l-a acuzat pe președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, că a dat ordin de a-l elimina fizic pe Zaharcenko. Despre posibila implicare a lui Vladimir Antiufeev în acest caz nu se vorbeşte. Poate că cel din urmă nu are nicio legătură cu cele întâmplate în cafeneaua „Separ” pe 31 august 2018, însă cei care l-au cunoscut mai bine pe acest controversat personaj dau asigurări că el nu iartă pe nimeni.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)