Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 19 Februarie 2019
Abonamente

Actualitate 22 Februarie 2018, ora 08:00    Din editia print

Despre criza rachetelor din Cuba, în 1962 și astăzi

Marime Font

Un filosof al trecutului spunea că unele evenimentele se repetă de două ori, mai întâi - sub formă de tragedie, iar a doua oară – sub formă de farsă.  

În perioada postbelică, URSS s-a implicat iresponsabil în confruntări politico-militare cu cele mai puternice state ale lumii, provocând şi creșterea înarmărilor nucleare. La rândul său, această goană crea tensiuni în relaţiile internaţionale, omenirea ajungând în pragul unui război cu urmări imprevizibile pentru destinul civilizaţiei mondiale. Într-o atare situaţie s-a aflat lumea în 1962, când un număr impunător de arme nucleare sovietice a ajuns clandestin sub coastele SUA.

Înainte de aceasta, în 1957, la Kapustin Iar, au fost efectuate primele opt lansări ale rachetei P-12. După prima etapă de aplicaţii, constructorii au produs modificări, inclusiv în sistemul de alimentare a rachetei. La a doua etapă, în 1958, au fost lansate 24 de aparate. Iar în octombrie, același an, a început producerea în masă a rachetei P-12, ea fiind cunoscută şi cu indexul 8K63, iar în Occident se numește Sandal ori SS-4. Racheta putea transporta o bombă nucleară, menită să producă distrugeri pe o suprafaţă de 100 km2. La 4 martie 1959, URSS a adoptat decizia despre aprobarea modelului P-12, în calitate de rachetă, pentru înarmarea forţelor militare. Iar la 17 decembrie 1959, a fost hotărâtă crearea Forţelor Militare cu Rachete Strategice, înarmate cu aparate P5M şi P-12, purtătoare de bombe nucleare. Concomitent, începând cu anul 1957, la uzina din Orenburg se produceau rachete tactice cu raze de acţiune de până la 1000 km.

Fidel Castro a cerut „ajutorul”

Procesul de testare a capacităţii de distrugere a acestor rachete avea loc în URSS pe fundalul unor evenimente internaţionale importante. La 1 ianuarie 1959, armata de gherilă a lui Fidel Castro l-a răsturnat de la putere pe dictatorul Batista de la Havana, care se afla în relaţii bune cu SUA. Iniţial, Executivul american n-a reacţionat la aceste schimbări, însă după ce guvernul revoluţionar din Cuba a început să naţionalizeze proprietăţile unor cetăţeni ai SUA, aflate pe insulă, Washingtonul a încercat să facă ordine. În atare condiţii dificile, Castro a cerut sprijinul Moscovei, de unde primise până atunci ajutoare economic. Sovieticii au fost de acord și preconizau să asigure Cuba cu armament în valoare de 150 mln dolari, pentru care această ţară se obliga să restituie doar 67,5 mln.


Astfel, la finele lunii martie 1962, corăbiile sovietice au adus pe insulă circa 400 de tancuri, 40 de avioane de vânătoare МИГ-15 şi МИГ-19, radare ş.a. În aprilie 1962, Castro a primit patru divizioane de rachete „sol-aer” C-75, zece bombardiere ИЛ-28, patru lansatoare de rachete tactice cu aripi П-15. Numărul specialiştilor sovietici pe insulă ajunse la 950 persoane, care îi instruiau pe cubanezi să mânuiască aceste arme. Alți cubanezi erau instruiţi pe teritoriul URSS.

„Ariciul” lui Hrușciov din pantalonii americanilor

Liderul de la Kremlin, Nikita Hruşciov, voia să profite din plin de conflictul dintre Cuba şi SUA, pentru ca, după cum s-a exprimat tot el metaforic, să arunce „în pantalonii americanilor un arici”, compus se vede că dintr-un număr impunător de focoase nucleare de diferite calibre. Astfel, în condiţiile „războiului rece”, Cuba, susţinută de URSS, devenea o ameninţare serioasă pentru SUA. Iar drept pretext pentru transportarea rachetelor sovietice în vestul planetei a servit instalarea pe teritoriul Turciei, în 1961, a 15 rachete strategice cu rază medie de acţiune, care, timp de zece minute, puteau afecta orice punct important din partea europeană a URSS, inclusiv Moscova. La asta se adăugau şi rachetele americane „Polaris”, aflate în Italia. Așa a apărut ideea de a instala câteva zeci de rachete de aceeaşi clasă, pentru a crea impresia unui pretins echilibru de forțe în situaţia geopolitică de la acea oră. Mai ales că rachetele sovietice din Cuba puteau ameninţa SUA la fel de ușor cum cele americane din Turcia puteau pune în pericol partea europeană a URSS. Rămânea doar de transportat clandestin aceste rachete, misiune de care s-au ocupat ministerele de resort și serviciile secrete moscovite.

Pentru realizarea planului respectiv, a fost creată divizia 51 specială de rachete strategice cu rază medie de acţiune, formată din regimentul 79 al diviziei 29 din Plunghe, Lituania, regimentul 181 al diviziei Belokorovici, Ucraina și regimentele 664, 665 şi 668 ale diviziei din Romnî, Ucraina. Primele trei regimente erau înarmate cu rachete P-12, cu raza din acțiune de 2000 km, iar ultimele două – cu P-14, care puteau parcurge o distanţă de peste 4000 km. Dacă P-12 puteau afecta spaţiul din apropierea Cubei, P-14 ajungeau până în cele mai îndepărtate puncte ale Americii, cu excepţia peninsulei Alaska şi nord-vestului SUA. În corpul expediţionar au fost incluşi 40-45 mii de ostaşi cu experienţă de cel puțin trei ani în trupele terestre. Pentru aceasta, în termen scurt, au fost selectate 32 mii de persoane, care au cerut să nu fie trecute deocamdată în rezervă. Mai întâi de toate, se luau în consideraţie condiţiile fizice ale militarilor şi apartenenţa lor etnică. Printre aleşi erau şi românii moldoveni, care puteau servi ca translatori pentru ofiţerii sovietici în discuțiile cu populaţia locală vorbitoare de limbă spaniolă.
Riposta lui Kennedy a lăsat Kremlinul înmărmurit

Înaintarea unui număr mare de nave spre vestul planetei a trezit interesul americanilor, care, în iulie 1962, au trimis în acea direcţie avioane de cercetare Lockheed U-2. Atât timp cât tehnica militară se afla ascunsă în corăbii, americanii n-au reuşit să depisteze pericolul. Aceştia n-au observat nimic suspect nici pe insulă, când sovieticii construiau de zor poziţii în vederea lansării rachetelor. Ulterior, SUA trimiteau în Cuba avioane de cercetare o dată la două săptămâni, pentru a nu se repeta experiența doborârii aparatelor sale cu rachete sol-aer sovietice, după cum s-a întâmplat în 1961, în apropierea munţilor Ural. Tocmai la 14 octombrie 1962, pilotul avionului U-2 a fotografiat rachete pe pistele de lansare, fapt care imediat a pus în alertă Washingtonul.

În aceeaşi zi, preşedintele Kennedy a înființat un comitet de experţi, care urma să evalueze situaţia creată. Astfel, pe 18 octombrie 1962, americanii au stabilit ce fel de rachete au fost transportate clandestin în Cuba. De fapt, până la acea dată, în depozitele construite în mod accelerat, se aflau doar focoase pentru rachetele P-12. Din cauza evenimentelor, care se derulau vertiginos, pe insulă n-au ajuns toate componentele pentru rachetele P-14 și, prin urmare, acestea nu puteau fi utilizate într-o eventuală luptă cu arme nucleare.

Pacea a intervenit în pragul războiului

În acea situaţie, SUA putea să blocheze insula sau să pornească un atac aerian în Cuba. Alegând prima variantă, una mai diplomatică, Kennedy a comunicat Moscovei că ţara sa era gata să aplaneze conflictul pe cale paşnică. Cu toate acestea, la 20 octombrie, armata americană a fost pusă în alertă, iar aviaţia de luptă – în stare de pregătire de 15 minute. La 21 octombrie, cercetaşii au prezentat preşedintelui Kennedy informaţii exacte despre numărul rachetelor, ceea ce a permis Washingtonului să treacă la acţiuni mai hotărâte. La 22 octombrie, Forţele Militare Maritime Americane au înconjurat Cuba, iar în aer au fost ridicaţi 25 la sută din contingentul Forţelor Militare Aeriene ale SUA, cu avioane B-52, dotate cu bombe nucleare. Au fost pregătite trupe terestre şi un corp expediţionar de 340 de mii de oameni. La 23 octombrie, Kremlinul a înmărmurit, înţelegând că militarii săi nu dispuneau de toate forţele pentru a intra în luptă cu SUA. Îndeosebi era vorba de indisponibilitatea rachetelor P-14, care puteau ameninţa cea mai mare parte a SUA. Totuşi, din bravadă, Hruşciov a declarat că URSS era pregătită să riposteze în cazul unui atac asupra Cubei.

În cele din urmă, pe 24 octombrie 1962, America a introdus blocada totală a insulei, fiind gata de război. Hruşciov a înţeles că drama este de neocolit, dacă nu se va dezice de aventurile sale. Deşi americanii au prezentat fotografii cu rachetele sovietice pe teritoriul Cubei, Hruşciov a negat prezenţa acestora pe insulă până pe 26 octombrie. În acea zi însă el şi-a recunoscut intervenţia şi a informat americanii că e gata să-şi retragă rachetele în schimbul garanţiei că nu va fi atacată Cuba şi dacă SUA îşi vor retrage cele 15 rachete din Turcia. Washingtonul nu era de acord cu cea de-a doua condiţie şi încordarea a atins cota maximă. Se aştepta ca, pe 27 octombrie, să fie declanşat un atac american asupra Cubei. Dar acest lucru nu s-a întâmplat şi tensiunea începuse să scadă, atunci când nervii unor militari de pe insulă n-au rezistat. Comandantul unei baterii de rachete sol-aer, chipurile cubaneză, a ordonat să se tragă asupra unui avion de recunoaştere american. Aviatorul a fost ucis şi escaladarea conflictului părea a fi iminentă. Chiar dacă militarii din ambele tabere optau pentru aplicarea imediată a forţei, liderii celor două state au reuşit să aplaneze conflictul pe cale paşnică. Moscova şi-a readus acasă armele nucleare.

Planul lui Putin

Regimentele înarmate cu rachete P-12 au fost desfiinţate, conform unui acord sovieto-american, semnat înainte de destrămarea URSS. În 2001, Vladimir Putin a decis să evacueze ultimele baze militare ale Kremlinului din Cuba, inclusiv centrul de spionaj radio-electronic din Lourdes.

Recent, liderul de la Kremlin a anunţat că Rusia nu exclude utilizarea unor porturi cubaneze pentru flota sa militară maritimă. Intenţia lui Putin însă seamănă cu farsa menţionată de filosoful amintit la începutul acestui text, căci situaţia în lume s-a modificat substanţial. Tensiunile dintre Havana şi vecinii săi nordici ţin de trecut şi nu e cazul să fim profeţi pentru a înţelege ce ar alege astăzi cubanezii între miliardele de dolari, obţine de la turiştii americani, şi darurile ruşilor sub formă de „arici” nuclear, vorba lui Hruşciov.

Criza rachetelor din Cuba este considerată drept cea mai tensionată perioadă din timpul Războiului Rece. În octombrie 1962, SUA și URSS ajunseseră cel mai aproape de izbucnirea unui război nuclear, după ce sovieticii au transportat 64 de rachete nucleare în Cuba şi au desfășurat 42.000 de soldați în insula din Caraibe, chiar la sud de statul american Florida. În total, 64 de cetățeni sovietici și-au pierdut viața în Cuba în perioada august 1962 - august 1964, a anunţat Ministerul rus al Apărării. 

Ion Chirtoagă,
doctor habilitat, cercetător ştiinţific principal

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:20

 Producătorul din Turcia al autobuzelor expuse în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, care au stârnit controverse în ultimele zile, susține că acestea sunt noi și nu au fost utilizate anterior în niciun fel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimii trei ani au adus mai multă linişte în politica moldovenească, după ce Guvernul condus de Pavel Filip a fost învestit într-un context foarte complicat. De această părere este europarlamentarul român Andi Cristea, într-un comentariu publicat de portalul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:48

Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru Europa, susţine preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită oficială în Ucraina, cu ocazia comemorării victimelor evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti), în 2014, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:46

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Inspecția Financiară a Estoniei a emis o ordonanță prin care cere închiderea filialei estoniene a băncii Danske Bank, care se afla în centrul scandalului de spălare a banilor din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:45

VIDEO. De ce a nins cu zăpadă neagră în regiunea Kuzbass din Rusia

Locuitorii unei regiuni miniere din Siberia au postat pe YouTube imagini de-a dreptul „post-apocaliptice”. Mașini, parcuri și zone de joacă pentru copii au fost acoperite de zăpadă neagră toxică, scrie The Guardian. O adevărată catastrofă ecologică produsă de om, au spus...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:42

Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Președintele statului Belarus a declarat că țara pe care o conduce este gata de unirea cu vechiul său aliat, Rusia, provocând noi îngrijorări în regiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar ajunge vecină cu țări precum Polonia sau Lituania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:40

Poveste misterioasă. O operă a lui Brâncuși a fost găsită la 24 de ani de la dispariție

Poveste învăluită în mister la Buzău. O lucrare realizată de Constantin Brâncuşi a reapărut după ce nu s-a ştiut nimic de ea timp de 24 de ani. Celebrul sculptor a creat la început secolului al XX-lea o operă funerară unică şi extrem de valoroasă. Cele două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:38

Discuția lui Candu cu o pensionară: urmează indexarea din aprilie a pensiei și o nouă majorare la sfârșitul anului

Locuitorii raionului Călăraşi cred că guvernarea PDM va continua să implementeze proiecte bune pentru ţară. O doamnă din localitate şi-a exprimat speranţa, într-un dialog scurt cu vicepreşedintele PDm Andrian Candu, că guvernarea va reduce termenul de 15 ani necesari pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:37

(video) Năstase înjurat de oamenii din suburbii: „Andrușa, te-am votat, dar tu ne-ai vândut! Rușine!„

În cadrul unei întâlniri cu alegătorii din una din suburbiile circumscripției 33, Andrei Năstase a fost luat la rost de către localnici. Aceștia i-au reproșat liderului Platformei DA că s-ar fi vândut și a dezamăgit prin acțiunile sale. Totodată, alegătorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:36

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:35

VIDEO // Provocare în stil PRO TV – Munteanu sau despre așa-numita presă liberă

Postul de televiziune PRO TV Chişinău, care nu scapă nicio ocazie de a se declara independent şi echidistant, se lasă antrenat lejer în războaiele politice din Moldova, de partea binomului PAS-PPDA. Manipularea este coordonată direct cu un pretins expert independent, invitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:34

Autoritățile din Constanța și Iași au plătit cu peste 50 000 de euro mai mult pentru un autocar „ISUZU”, exact ca cele expuse în PMAN. Cu cât vinde producătorul un autocar

Procurarea celor 31 de autobuze „ISUZU Cityport” de către Primăria Chișinău a provocat controverse în R. Moldova. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că autobuzele ar fi la mâna a doua și prețul plătit pentru acestea, sub130 de mii de euro per...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 15:59

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

Partidul Socialiștilor, împreună cu președintele lor neformal, Igor Dodon, au transformat Ambasada R.Moldova la Moscova într-un centru de comandă electorală. Cel puțin asta reiese din rezultatele unui control pe care reprezentanți ai MAEIE îl efectuează în aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

ACCIDENT GRAV în Capitală. Un taxi s-a răsturnat. Ambulanța, la fața locului (FOTO)

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria moldovenească, în plină ascensiune

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Cifrele nu mint: Partidul Democrat, lider incontestabil în opțiunile electoratului, la toate categoriile

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Pavel Fillip: Îmi doresc să contribui la implementarea proiectelor pe care le-am iniţiat împreună cu echipa, indiferent în ce funcţie voi fi

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)