Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Comentariu 3 Februarie 2012, ora 05:39    Din editia print

Marime Font

Despre „experţi” şi un studiu despre studenţii moldoveni din România

Dacă, acum câţiva ani, RM era o prezenţă foarte rară în presa şi în dezbaterile din spaţiul public românesc, mai nou, datele problemei s-au schimbat destul de mult.  

 
 
 

Dar, din păcate, pasul bun care s-a făcut a fost într-o direcţie total greşită. Altfel spus, acum patru-cinci ani, lucrurile erau simple: tot ce era dincolo de Prut era „o Siberie informaţională”, relaţiile bazându-se mai degrabă pe un romantism vetust şi pe o înşiruire de clişee. În ultima perioadă însă au apărut jucători şi interese noi.

Politicienii de la Bucureşti şi-au dat seama că potenţialul electoral este tot mai mare în RM, mulţi basarabeni având dublă cetăţenie, aşa că şi-au activat discursul propagandistic legat de spaţiul „de dincolo de Prut”. Interesele politice au activat şi mass-media care timid, dar sigur, au început să „treacă Prutul”. Mai mult, a apărut şi o specie nouă care a simţit potenţialul de dezvoltare şi profitul imediat: experţii. Astfel, peste noapte, în România a apărut un mare număr de „experţi pe Republica Moldova”. E destul ca un sociolog, antropolog, politolog sau mai ştiu eu ce cunoscător de „jargon UE” să treacă vama de la Albiţă, că a doua zi devine expert pe problemele din RM. Mulţi dintre ei merg direct cu avionul, pentru a nu fi deranjaţi de drumurile şi obiceiurile „aborigenilor”, şi îşi petrec cele câteva ore de „cercetare” între Hotelul LeoGrand şi Restaurantul Pani Pit din centrul oraşului. Din păcate, în continuare lipsesc studiile şi analizele competente a ceea ce se întâmplă în stânga Prutului. Totodată - şi o spun cu mare tristeţe -, Rusia produce cercetări mult mai profunde despre RM.Din fericire, în acest „mic trafic de frontieră RO-MD” al politicienilor şi experţilor încep să apară texte de analize punctuale, chiar dacă incomplete şi superficiale. Un exemplu e studiul Centrului Român de Politici Europene „Bune intenţii şi coşmar birocratic - Paradoxul burselor acordate de statul român studenţilor moldoveni” (http://www.crpe.ro). Voi spune doar câteva lucruri legate de importanţa unor astfel de studii. În cazul de faţă, o analiză amplă legată de procedura de atribuire a „burselor acordate de Statul român studenţilor moldoveni” şi de impactul lor era absolut necesară. Statul român nu a iniţiat prea multe proiecte consistente spre Est şi, mai ales, spre RM. Proiectul „Burse pentru studenţii moldoveni” este de departe cel mai important şi consistent dintre acestea. Însă este un proiect pornit şi abandonat, în sensul în care nimeni nu ştie care a fost şi este impactul lui.

Nimeni nu a urmărit o continuitate şi o dezvoltare a acestui proiect. De exemplu, ar trebui să ne punem o problemă serioasă când aflăm că rata de abandon şcolar a celor veniţi din Moldova în România este de 44%, iar 36% din bursele acordate (2011-2012) au rămas neacoperite. Sunt cifre mult prea mari. Care să fie cauzele acestui abandon? Studiul ne arată câteva probleme grave pe care le are administraţia română în cazul acestui proiect, dar şi probleme reale cu care se confruntă studenţii din RM. E doar un început şi e nevoie de mult efort - dar e un efort pe care trebuie să-l facem, indiferent pe ce parte a Prutului ne aflăm.

Un articol de: Vasile Ernu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md