Atitudini

Despre învăţătură

Fără să încerc o prezentare sistematică şi ordonată pe capitole sau materii de studiu, am încercat să surprind, încă din primele articole, învăţăturile esenţiale: despre dogma Sfintei Treimi, despre Persoanele Sfintei Treimi, despre liturghie, sfinte taine, decalog, fericiri, simbolul de credinţă, despre corectitudinea mărturisirii, despre post, nevoinţă şi virtute, despre păcat, noţiuni de istorie bisericească, vieţi ale sfinţilor, texte scripturistice etc.
Cu speranţa că cineva s-a folosit de ele, am considerat că nu e necesară o aprofundare a acestor articole, deoarece pentru cei care sunt interesaţi să studieze mai mult există cărţi de specialitate. Nu în ultimul rând, le recomand celor tineri, preocupaţi de credinţa ortodoxă, să studieze la o facultate de teologie. O aprofundare a acestor învăţături, aici, nu este posibilă deoarece studiile ample, cu note şi trimiteri, sunt specifice revistelor de specialitate.

Astfel, m-am gândit că va fi cu folos să încercăm un registru nou. Având în vedere că sinaxarele vorbesc de un început de an bisericesc pe 1 septembrie (menţionez aici că există anumite dispute legate de începutul anului bisericesc) ar fi frumos (şi util) să urmărim împreună pericopele evanghelice care se citesc în fiecare duminică la liturghie. Pentru că unii se orientează după calendarul nou, iar alţii după cel vechi, voi încerca să spun câteva cuvinte (la mijlocul celor două calendare) după citirea evangheliei pe stil nou şi înainte de citirea ei pe stil vechi.

Să nu cunoaştem Evangheliile echivalează cu necunoaşterea învăţăturii pe care Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, ne-a lăsat-o. Pe de altă parte, unele pilde şi învăţături sunt greu de înţeles fără îndrumarea lăsată de părinţii şi scriitorii bisericeşti. Puţini ne-am gândi că sângele şi apa care au curs din coasta lui Iisus pe cruce, aşa cum ne-a învăţat şi Sfântul Ioan Gură de Aur, prefigurau apa pentru botez şi sângele pentru împărtăşanie. Astfel o lecturare a Evangheliilor, fără îndrumare sau fără o raportare la explicarea lor de către părinţii noştri, poate fi dificilă.

Voi încerca deci, pe măsura puterilor şi raportându-mă la cele citite în cărţile părinţilor şi scriitorilor bisericeşti, să vă împărtăşesc câteva învăţături la Evanghelia fiecărei duminici în parte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *