Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Atitudini 8 Septembrie 2014, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Despre învăţătură

Am vorbit de-a lungul anilor despre cele mai importante aspecte sau învăţături ale ortodoxiei, pe măsura priceperii mele. 

 
 

Fără să încerc o prezentare sistematică şi ordonată pe capitole sau materii de studiu, am încercat să surprind, încă din primele articole, învăţăturile esenţiale: despre dogma Sfintei Treimi, despre Persoanele Sfintei Treimi, despre liturghie, sfinte taine, decalog, fericiri, simbolul de credinţă, despre corectitudinea mărturisirii, despre post, nevoinţă şi virtute, despre păcat, noţiuni de istorie bisericească, vieţi ale sfinţilor, texte scripturistice etc.
Cu speranţa că cineva s-a folosit de ele, am considerat că nu e necesară o aprofundare a acestor articole, deoarece pentru cei care sunt interesaţi să studieze mai mult există cărţi de specialitate. Nu în ultimul rând, le recomand celor tineri, preocupaţi de credinţa ortodoxă, să studieze la o facultate de teologie. O aprofundare a acestor învăţături, aici, nu este posibilă deoarece studiile ample, cu note şi trimiteri, sunt specifice revistelor de specialitate.

Astfel, m-am gândit că va fi cu folos să încercăm un registru nou. Având în vedere că sinaxarele vorbesc de un început de an bisericesc pe 1 septembrie (menţionez aici că există anumite dispute legate de începutul anului bisericesc) ar fi frumos (şi util) să urmărim împreună pericopele evanghelice care se citesc în fiecare duminică la liturghie. Pentru că unii se orientează după calendarul nou, iar alţii după cel vechi, voi încerca să spun câteva cuvinte (la mijlocul celor două calendare) după citirea evangheliei pe stil nou şi înainte de citirea ei pe stil vechi.Să nu cunoaştem Evangheliile echivalează cu necunoaşterea învăţăturii pe care Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, ne-a lăsat-o. Pe de altă parte, unele pilde şi învăţături sunt greu de înţeles fără îndrumarea lăsată de părinţii şi scriitorii bisericeşti. Puţini ne-am gândi că sângele şi apa care au curs din coasta lui Iisus pe cruce, aşa cum ne-a învăţat şi Sfântul Ioan Gură de Aur, prefigurau apa pentru botez şi sângele pentru împărtăşanie. Astfel o lecturare a Evangheliilor, fără îndrumare sau fără o raportare la explicarea lor de către părinţii noştri, poate fi dificilă.

Voi încerca deci, pe măsura puterilor şi raportându-mă la cele citite în cărţile părinţilor şi scriitorilor bisericeşti, să vă împărtăşesc câteva învăţături la Evanghelia fiecărei duminici în parte.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul