Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:53
Abonamente

Atitudini 14 Iulie 2014, ora 06:46    Din editia print

Marime Font

Despre margini

Deși când locuiam la Timișoara îmi era greu să cred că există o oarecare lipsă de recepție a zonelor de margine în celelalte zone culturale ale țării, venirea mea la Chișinău mi-a demonstrat în timp acest lucru. 

 
 

Și am observat această discrepanță urmărind atât ecourile Cenaclului Pavel Dan din Timișoara, cât și vizibilitatea evenimentelor culturale de la noi.

Unii scriitori „paveldaniști" au rămas din păcate într-un con de umbră. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că prin Cenaclul Pavel Dan din Timișoara, cu o vechime de 55 de ani, au trecut mai toți scriitorii timișoreni. Cel puțin în momentul acesta nu îmi vine în minte vreun scriitor care să nu fi fost paveldanist. De la Șerban Foarță, Ion Monoran, Mircea Bârsilă, Daniel Vighi, Adriana Babeți (chiar dacă mai puțin), Viorel Marineasa, Eugen Bunaru - până la Robert Șerban sau cei foarte tineri ca Ana Pușcașu, Aleksandar Stoicovici, Nicoleta Papp și Alex Condrache.Două excepții ale zonelor de margine (geografică) trebuie să le amintesc: Bistrița, care prin concursul tinerilor scriitori de acolo, prin festivalurile organizate, prin solidaritatea de grup, a reușit să treacă de la „margine" la fenomen; dar și Iașul - a cărui vizibilitate, nu mai e un secret pentru nimeni, s-a datorat Editurii „Polirom”. În rest, în ciuda oricăror aprecieri (scrise sau nu), zone ca Timișoara, Arad, Oradea, chiar și Cluj - iar aici trebuie neapărat să includ și Basarabia - se remarcă mai mult sporadic și aproape de fiecare dată individual. De exemplu, chiar dacă Aradul și Timișoara au scos la rampă un V. Leac sau Robert Șerban, poeți ca Petru M. Haș, Petru Ilieșu sau Ion Monoran au mai puțină vizibilitate. În ceea ce mă privește, consider că optzecismul românesc nu ar trebui să îl excludă sub nicio formă pe Ion Monoran, chiar dacă volumele lui nu au reușit să intre sub tipar în timpul regimului comunist.

Poetul Eugen Bunaru, care de decenii se ocupă de cenaclul timișorean, pregătește o antologie aniversară, ce va cuprinde toți paveldaniștii, din primii ani până acum. Și sper ca antologia realizată de el să aibă parte de răsunetul pe care l-a avut, chiar dacă mai târziu, o altă antologie a unui grup literar de margine, de data asta nu geografică, ci etnică. E vorba de Vânt potrivit până la tare, a poeților germani din România, apărută în 1982 la Editura „Kriterion”. Din antologie fac parte: Anemone Latzina, Franz Hodjak, Rolf Frieder Marmont, Johann Lippet, William Totok, Richard Wagner, Rolf Bossert, Hellmut Seiler, Horst Samson şi Helmut Britz (în momentul apariției au fost excluşi Klaus Hensel şi Werner Sölner), dintre care jumătate sunt bănățeni și au făcut parte din gruparea „Aktionsgruppe Banat", un cenaclu tot al Casei de cultură a Studenților din Timișoara, doar că adresat etnicilor germani.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md