Astăzi 18 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 17 Ianuarie 2020
Abonamente

Comentariu 12 Iulie 2011, ora 06:19    Din editia print

Marime Font

Despre ONG-uri, entuziasm, separatism şi bani

Când părăseşti, în weekend, Chişinăul, te pomeneşti amintindu-ţi brusc, cu ochii larg deschişi, că viaţa e compusă din mult mai multe elemente decât epuizantul, imposibilul şi insuportabilul deja ping-pong al declaraţiilor politice. Iar dacă reuşeşti să combini abandonarea (temporară) a capitalei cu descoperirea unei găşti nemaipomenite de entuziaşti, câştigul este dublu. E adevărat că deseori nu avem timp pentru ei aici, acasă - eu a trebuit să merg tocmai la Kiev, la o reuniune onegistă, a reţelei europene „Euclid”, ca să mă conving că specia entuziaştilor încă n-a murit. Că şi în Moldova sunt oameni pentru care „dacă vrei cu adevărat, poţi” nu e o simplă frază, ci un crez, şi că lucrurile care nouă, de la „înălţimea oraşului”, ne pot părea mici - respectiv, presa nu are nici timp, nici spaţiu şi nici interes ca să scrie despre ele -, acolo se fac cu eforturi mari şi sunt esenţiale pentru comunitatea în care locuiesc.

Ştiaţi, bunăoară, că la Oxentea, pe malul Nistrului, se cos costume pentru alpinişti? Şi ce dacă nu avem munţi - munţii au nevoie de braţele noastre de muncă!.. Dar despre faptul că primarul democrat de la Edineţ este şi autorul unui „Dicţionar de eponime”? Şi n-o face în detrimentul celor care i-au încredinţat cel de-al doilea mandat - la serviciu, el caută soluţii pentru cele mai diverse probleme ale oraşului său, cum ar fi o instituţie de tranziţie „de la cămin la viaţă” pentru absolvenţii şcolilor-internat… Iar la Pelenia, aflaţi că există singurul, probabil, din satele noastre atelier „oficial” de reparaţie şi vânzare a bicicletelor. În cel mai mare sat din Drochia, dar şi din toată ţara, ele sunt aduse tocmai din America - că să aibă cu ce merge copiii la Clubul de Engleză din localitate sau la Centrul comunitar de acces la Informaţie şi Instruire… Totul se ţine pe entuziasm acolo, în „cea de-a doua Moldovă”, din afara Chişinăului - chiar şi Centrul „Pro-Europa” din Bălţi, care a rămas fără sediul oferit de primăria locală la scurt timp după inaugurare, dar care continuă să funcţioneze în regim de „caravană informaţională”… Câţi politicieni ştiu de asta? Câţi au timp să ştie în afara campaniilor electorale?!. Respect tradiţia şi pun… virgulă, căci spaţiul pentru entuziasm s-a epuizat.

O călătorie la Kiev îţi poate aduce aminte însă şi de alte realităţi, mai puţin frumoase. De exemplu, te pune faţă în faţă cu grănicerul-fantomă al unei, chipurile, republici-fantomă - zic chipurile, pentru că de facto ea există bine mersi. Este singurul cu care te temi să polemizezi, chiar dacă stă cu mutra pe dos şi-ţi verifică de trei ori paşaportul. E singurul cu care nu îndrăznesc să se pună în poară chiar şi cei care ni s-au alăturat la Tiraspol şi care traversează „fantoma” cu paşaport roşu cu vultur bicefal pe el: Federaţia Rusă. Te uiţi la el, te uiţi la grănicer şi te întrebi dacă politicienii noştri, dar şi ambasadorii OSCE veniţi la sfârşitul săptămânii trecute în RM pentru a se documenta, la Chişinău şi Tiraspol, asupra şanselor de a relua negocierile oficiale pe tema Transnistriei, au traversat vreodată această fâşie de pământ în regim normal - adică, de simpli cetăţeni. Ar mai fi oare la fel de optimişti şi… entuziaşti?..


A doua zi, la Kiev, m-am convins însă că prostia şi nesimţirea omenească n-au margini şi că, oricât de paradoxal al părea, grănicerul transnistrean poate fi, totuşi - fie şi indirect -, sursă de inspiraţie, optimism şi entuziasm. Căci a separatism curat, în stil smirnovist, adia de la cuvântarea unui membru al delegaţiei MOLDOVENEŞTI (!), reprezentant oficial al administraţiei UTA Gagauz-Yeri. „Există Găgăuzia şi există însăşi Moldova”, a subliniat el de câteva ori, iritându-i până şi pe ucrainenii care-l ascultau. Câţi politicieni ştiu de asta? Sigur că ştiu, dar nu fac nimic, ca să nu „destabilizeze” oul corcolit.
Oul, între timp, cloceşte puişori şi naşte… monştri, care nu ratează nicio ocazie să menţioneze că Găgăuzia e „altceva”... Şi e atât de „altceva” încât, atunci când am încercat să vorbesc cu o doamnă de la Comrat în română, făcând-o pe proasta şi invocând drept argument speranţa că în democraticul mediu al societăţii civile funcţionează bilingvismul, replica a fost simplă: „Dvs. cunoaşteţi găgăuza? Nici eu moldoveneasca. Deci, să vorbim ruseşte”.

În Moldova, ca şi în tot spaţiul postsovietic, la începutul începuturilor multe organizaţii neguvernamentale au fost percepute ca un business care-ţi aduce rapid nişte bani uşori. S-a întâmplat astfel şi pentru că multe ONG-uri s-au şi comportat ca atare, aruncând o umbră asupra întregii aceste - încă fragile - componente a societăţii, care se afirmă cu atâta greu. Dar nu mă apuc acum să număr banii nimănui. Ceea ce-mi doresc e mai mult o sugestie - donatorii să verifice şi rapoartele „morale”, nu doar cele financiare ale organizaţiilor cu care lucrează. Astfel încât să nu încapă în aceeaşi oală entuziasmul edificator cu cel... separatist demolator. Asta aşa, ca să nu mor proastă!..

Un articol de: Sorina Stefârţă
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 22:05

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

 Liderul PAS, Maia Sandu, acuză Partidul Unității Naționale că l-a ajutat pe socialistul Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău prin atacurile făcute de reprezentanții formațiunii la adresa candidatului ACUM, Andrei Năstase. Declarațiile au fost făcute de către Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)