Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

Bună Dimineața 13 Iunie 2013, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Despre priorități și visuri

Integrarea europeană este abia a treia pe lista de priorități a guvernului Leancă pentru primele 100 de zile de mandat.  

 
 

Departe de gândul că predecesoarele europenizării în topul grijilor cabinetului – eradicarea corupției și crearea de locuri de muncă noi - sunt mai puțin importante, însă cred că, având în vedere faptul că mai sunt doar cinci luni, respectiv vreo 150 de zile până la Vilnius, poate ar fi fost mai normal ca reformele necesare unui succes la summit erau prioritare.
Mai ales că, judecând drept, rezolvarea problemelor mari ale R. Moldova sunt strâns legate de apropierea de structurile Uniunii Europene. Atât lupta anti-corupție, cât și crearea locurilor de muncă sunt posibile doar cu ajutorul experienței țărilor prospere din comunitatea europeană. Instituții funcționale, capabile să se ia la trântă cu fenomenul generalizat al corupție, precum și investiții străine serioase, sunt posibile doar în climatul de siguranță oferit de zona de influență a civilizației occidentale. Fără aceste ingrediente, proiectele lui Leancă sunt doar visuri, bune de adormit poporul la știrile de seară.
Despre restul obiectivelor, care nu au mai urcat pe „podiumul” priorităților pentru următoarele trei luni și un pic, ce putem spune, în afară de faptul că arată bine… pe hârtie? Un pariu riscant pe care și-l propune premierul, un rămășag pe care sunt sigur că l-ar ține orice moldovean cu șeful guvernului și pe care oricare dintre noi, scepticii, l-am pierde cu mare bucurie în favoarea lui Leancă.
 

Un articol de: Valentin Buda
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md