Comentariu

Despre pupat

Astrologii ne spun că Anul Iepurelui este, în general, unul bun, fără mari răsturnări şi catastrofe (aşa zic unii, pentru că alţi colegi de-ai lor văd numai dezastre şi războaie în anul care a început). Dacă Iepurele va fi pentru noi tot atât de „blând” ca şi în 1999, atunci – ce să zic? – suntem nişte „iepuri consecvenţi”. Avem şi de data asta în Alianţă „un client”, gata să se pupe oricând cu comuniştii.

La 1 ianuarie priveam cu un fel de invidie albă şi tristă cum premierul estonian lansa moneda euro în ţara sa, extrăgând o bancnotă de 20 de euro din bancomat. La începutul anilor ’90 eram parcă într-un pas cu estonienii, după care, ce s-o fi întâmplat?.. Oare totul se rezumă la capul mai pătrat al moldovenilor în raport cu cel al estonienilor?.. Cred că au şi ei destule capete pătrate, au şi ei corupţie, dar nu ştiu cum reuşesc, în momente istorice decisive, să se solidarizeze cu toţii, inclusiv cei cu capul pătrat şi corupţii, pentru a atinge un ţel comun. La noi însă capetele pătrate şi corupţii au fost întotdeauna mai puternice decât spiritul de solidaritate.

Eu nu cred că, atunci când estonienii îşi creau guvernările care să-i ducă în Europa, lupta se dădea pentru vămi şi pentru Ministerul de Interne, aşa cum se întâmplă la noi. Prietenii noştri din AIE, care zic că nu au alt scop mai sfânt decât acela de a ne duce în Europa, au luptat timp de o lună, la sânge, pentru vamă şi Interne. Nu înţeleg, cum ne pot ajuta vămile şi Ministerul de Interne să ajungem în UE?..

Şi încă un detaliu, apropo de nesfârşita noastră batere a pasului pe loc. Pe Voronin l-a deranjat că, după ce a fost ales preşedinte al Parlamentului, Lupu, emoţionat, „l-a pupat cu de-a sila”. Cu aproape zece ani în urmă, în martie 2001, când Voronin însuşi era învestit ca preşedinte, şi el, dărâmat de emoţie, îl pupa cu de-a sila pe Lucinschi. Asta însă liderului comunist i s-a părut firesc… Dar alta e întrebarea.

Şi anume, la acest început de nou An al Iepurelui, mă gândesc: oare când o să ne luăm o pauză la pupatul de tot felul în ţara asta şi o să ne solidarizăm în sfârşit? Măcar o dată, măcar pentru un ţel, după care… pupaţi-vă cât poftiţi şi cum poftiţi!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *