Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 12:11
Abonamente

Editorial 27 Iulie 2017, ora 06:00    Din editia print

Marime Font

Despre securitatea Republicii Moldova. Adică despre pace și stabilitate

Nu obișnuiesc să abordez în editorialele pentru TIMPUL probleme de securitate națională. Până acum, am făcut-o intenționat.
Asta pentru că eu am o credință personală în ceea ce privește securitatea Republicii Moldova.

Credința mea este că în Republica Moldova pacea este cel mai de preț bun. Iar securitatea, care reprezintă, nici mai mult, dar nici nimic mai puțin decât un bun public creator de siguranță și pace și pe care instituțiile de profil ale oricărui stat din lume (ministerele de afaceri interne, ministerele apărării și serviciile de informații posesoare de autonomie acțional, dar subordonate pe linie de ierarhie instituțională, în statele democratice, șefului statului și comisiilor corespunzătoare de control parlamentar) îl pun la dispoziția cetățenilor, apărându-le atât siguranța personală și a proprietăților lor de răuvoitori, cât și, atunci când este nevoie, viața în urma unei agresiuni militare provenite din exterior sau din interior, din partea unor grupuri înarmate militarizate (adică acționând conform unei linii de subordonare ierarhică internă) este, în cazul Republicii Moldova, una dintre garanțiile sănătății corpului civic și social.

După umila mea opinie, factorii de decizie și formatorii politicilor de securitate ale Republicii Moldova ar trebui să acționeze conform dictonului latin Salus rei publicae, suprema lex (Buna stare a afacerilor publice este legea supremă).


Sunt subiectiv, adică am propria părere și nu mi-e frică să o recunosc. Eu pot greși, deoarece niciun om din această lume, nicio persoană individuală ba chiar și niciun grup de oameni nu este ferit de greșeală, nu este asigurat împotriva stării de a se afla în eroare, dar, pe cale de consecință, are și dreptul de a greși, însă obligația de a-și recunoaște greșeala și de a se corecta.

Despre Republica Moldova eu unul am de zis următoarele lucruri și sper să fiu înțeles corect. Eu sunt un unionist, fără a face parte în prezent din vreo formațiune politică din cele două state al căror cetățean sunt, în ordine cronologică, Republica Moldova și România.

Eu unul îmi doresc ca statul numit Republica Moldova să facă parte din România fără vreun statut autonom, ca județe, în viitor. Nu știu cât de apropiat este acest viitor, însă ceea ce știu este că eu unul, în calitate de unionist, nu-mi doresc nimic mai mult decât ca viitoarea unificare a actualului stat moldovean cu România să se facă pașnic și cu luarea în calcul a tuturor opiniilor din societatea moldoveană, indiferent de apartenența sau afilierea persoanei care emite o opinie individuală, adică fără deosebire de naționalitate, etnie, religie sau opțiune ideologică sau politică proprie sau, dacă reprezintă un grup, a grupului pe care îl reprezintă.

Având în vedere că am spus aceste lucruri, vreau să fac următoarele afirmații despre securitatea Republicii Moldova.
1. Atâta timp cât moldovenii (toți cetățenii republicii) vor trăi mai rău decât au trăit pe vremea dictatorului corupt și penal Vladimir Voronin, securitatea Republicii Moldova va fi în pericol.

2. Atâta timp cât moldovenii nu-și vor recunoaște greșelile (indiferent de ce natură ar fi acestea, și indiferent care ar fi funcția din statul moldovean al persoanei care greșește) și nu-și vor face un proces individual (insist asupra adjectivului „individual”, adică singur într-o odaie din locuința personală) de conștiință , ajungând să-și înțeleagă propriile greșeli și să mai înțeleagă un lucru, măcar în ceasul al treisprezecelea, sau al douăzeci și cincilea, dacă sunt superstițioși, că înainte de a avea opinii sau de a arunca cu gunoi verbal și cu vrăjmășie de la tribune prezidențiale, premieriale sau din platourile de televiziune și microfoanele de radio, au părinți, bunici, copii, frați și surori, precum și o singură viață de apărat, securitatea Republicii Moldova va fi în pericol.

3. „Republica moldovenească nistreană” (Transnistria) nu doarme. Ea are un prieten apropiat, tovarăș de încredere și părtaș în toate la Chișinău. Îl cheamă Igor Dodon. Securitatea Republicii Moldova este în pericol.

4. Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) și coordonatorul unei coaliții ad-hoc de guvernare care include propriul partid, pe care l-a ridicat prin metode nedemocratice la fracțiune parlamentară de 40 de deputați din 101 de la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, guvernând împreună cu partidul ad-hoc al lui Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova (PPEM), având la dispoziție o majoritate confortabilă de peste 51 de deputați din 101, precum și controlul politic integral asupra tuturor instituțiilor de forță subordonate Guvernului Republicii Moldova, trebuie încă să demonstreze că nu este prieten cu Igor Dodon. Pentru că securitatea Republicii Moldova este în pericol.

5. Dodon este președintele Republicii Moldova. Republica Moldova are forma de stat numită „republică parlamentară”, iar președintele este considerat de observatorii și analiștii interni și externi o funcție nu chiar atât de importantă precum prim-ministrul. Însă Constituția de factură sovietică, nedemocratică, a Republicii Moldova, adoptată prin vot parlamentar, nu prin referendum, în 1994, îl face pe Igor Dodon comandant suprem al armatei pe timp de pace. În statele democratice, pe timp de pace armata este condusă de șeful Marelui Stat Major, adică un militar în termen, iar șeful statului devine comandant al armatei doar pe timp de război. În statele membre ale UE, acolo unde parcă vrea să ajungă și Republica Moldova. De exemplu, în România. Pentru că Dodon poate da ordine conform Constituției Republicii Moldova Armatei Naționale a Republicii Moldova, securitatea Republicii Moldova este în pericol.

6.Pe data de 24 septembrie, Igor Dodon are referendum, convocat prin decret prezidențial. La acest referendum, pe care speră să-l câștige, Igor Dodon va transnistriza definitiv și irevocabil Republica Moldova. Dacă va câștiga la referendum. Sau dacă va câștiga la referendum după ce Comisia Electorală Centrală și alte instituții ale statului moldovean, controlate de coaliția parlamentară PDM-PPEM și, spun gurile rele (dar acestea de cele mai multe ori cam au dreptate), personal de către domnul politician, fost om de afaceri și trezorier al familiei de afaceri ilegale a dictatorului prorus Voronin, Vladimir Plahotniuc, îi vor permite. 

7. Faptul desfășurării referendumului lui Igor Dodon din 24 septembrie va reprezenta testul încrederii cetățenilor moldoveni care nu doresc transnistrizarea Republicii Moldova față de Vladimir Plahotniuc și guvernarea acestuia. Dacă Vladimir Plahotniuc va pica testul, indiferent de toate salturile sale instituționale cu schimbarea unui sistem de vot bun pe un altul suspectabil de jocuri pe sub masă cu Dodon, securitatea Republicii Moldova va fi în pericol.

Eu sunt cetățean al Republicii Moldova, am avut și am pe tot parcursul vieții mele active, adică de la 18 ani, de când am atins majoratul, preocupări civile (didactice și analitice, inclusiv în zona studiilor de securitate, dar nu doar în acest domeniu). La 28 de ani împliniți, pot să spun despre mine că sunt un om mai curând deschis spre comunicare decât închis comunicării, adică suspect din oficiu că ascunde ceva. Însă eu mai sunt ceva. Sunt supus militar în Republica Moldova, stat cu serviciu militar obligatoriu, de la vârsta de 16 ani și, indiferent de faptul menționat anterior, în calitate de civil și cetățean liber îmi doresc de la statul al cărui cetățean sunt și căruia i-am plătit și îi plătesc contribuții fiscale sub formă de taxă pe valoarea adăugată atunci când mă aflu la Chișinău și îmi cumpăr pâine și ceva la pâine, două lucruri, în ordine neprioritizată, adică la un loc, împreună: ca statul moldovean să rămână așa cum e acum, adică netransnistrizat, și ca statul moldovean să-și păstreze siguranța internă și pacea la frontiera necontrolată de est, din proximitatea fluviului Nistru.

Altfel, sănătate și pace bună tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:59

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

 SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a simulat cu succes o aterizare de urgenţă, într-un test dramatic al sistemului de anulare a misiunii unei capsule pentru astronauţi, realizat fără echipaj. Succesul testului pune bazele misiunii SpaceX de a transporta pentru prima oară...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:54

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

 Administraţia Trump a propus, zilele trecute, relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse de fosta primă doamnă Michelle Obama, astfel încât elevii să fie mai dornici să mănânce produsele care li se oferă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:37

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Primul extras din film a fost făcut public azi de Simona Halep și arată câteva secvențe din antrenamentele sale pentru primul grand slam al anului – Australian Open, alături de antrenorul său, australianul Darren Cahill.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:28

Harry și Meghan vor pierde titlurile regale și nu vor primi bani publici. Ce spune regina Elisabeta a II-a

Harry și Meghan vor pierde titlurile regale și nu vor primi bani publici. Ce spune regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta, reacție după acord: Sunt în mod special mândră de Meghan Ducii de Sussex, prințul Harry și Meghan Markle, își vor pierde titlurile regale și nu vor primi fonduri publice pentru îndatoririle regale, relatează BBC. De asemenea, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:21

„BLUE MONDAY” - 20 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului 2020

„BLUE MONDAY”  - 20 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului 2020

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2020, corespunde datei de 20 ianuarie, este considerată a fi cea mai deprimantă, la această concluzie ajungând un psiholog britanic care a creat o formulă matematică pentru a identifica cele mai dificile momente dintr-un an. Pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:11

Caz șocant, la Orhei! Un minor de 14 ani și-a ucis prietenul

Caz șocant, la Orhei! Un minor de 14 ani și-a ucis prietenul

Trupul neînsuflețit al unui copil a fost descoperit în această dimineață, în jurul orei 09:00, într-o construcție nefinisată din municipiul Orhei. Polițiștii din Orhei îl suspectează de crimă pe un alt copil în vârstă de 14 ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:06

Bărbat MORT, într-un accident rutier, la Glodeni

Bărbat MORT, într-un accident rutier, la Glodeni

Un bărbat a murit, după ce a fost lovit de un automobil. Tragedia a avut loc ieri-seara, în jurul orei 17:56, în localitatea Tomeștii Noi, din raionul Glodeni.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)