Astăzi 25 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 24 August 2019
Abonamente

Editorial 27 Iulie 2017, ora 06:00    Din editia print

Marime Font

Despre securitatea Republicii Moldova. Adică despre pace și stabilitate

Nu obișnuiesc să abordez în editorialele pentru TIMPUL probleme de securitate națională. Până acum, am făcut-o intenționat.
Asta pentru că eu am o credință personală în ceea ce privește securitatea Republicii Moldova.

Credința mea este că în Republica Moldova pacea este cel mai de preț bun. Iar securitatea, care reprezintă, nici mai mult, dar nici nimic mai puțin decât un bun public creator de siguranță și pace și pe care instituțiile de profil ale oricărui stat din lume (ministerele de afaceri interne, ministerele apărării și serviciile de informații posesoare de autonomie acțional, dar subordonate pe linie de ierarhie instituțională, în statele democratice, șefului statului și comisiilor corespunzătoare de control parlamentar) îl pun la dispoziția cetățenilor, apărându-le atât siguranța personală și a proprietăților lor de răuvoitori, cât și, atunci când este nevoie, viața în urma unei agresiuni militare provenite din exterior sau din interior, din partea unor grupuri înarmate militarizate (adică acționând conform unei linii de subordonare ierarhică internă) este, în cazul Republicii Moldova, una dintre garanțiile sănătății corpului civic și social.

După umila mea opinie, factorii de decizie și formatorii politicilor de securitate ale Republicii Moldova ar trebui să acționeze conform dictonului latin Salus rei publicae, suprema lex (Buna stare a afacerilor publice este legea supremă).


Sunt subiectiv, adică am propria părere și nu mi-e frică să o recunosc. Eu pot greși, deoarece niciun om din această lume, nicio persoană individuală ba chiar și niciun grup de oameni nu este ferit de greșeală, nu este asigurat împotriva stării de a se afla în eroare, dar, pe cale de consecință, are și dreptul de a greși, însă obligația de a-și recunoaște greșeala și de a se corecta.

Despre Republica Moldova eu unul am de zis următoarele lucruri și sper să fiu înțeles corect. Eu sunt un unionist, fără a face parte în prezent din vreo formațiune politică din cele două state al căror cetățean sunt, în ordine cronologică, Republica Moldova și România.

Eu unul îmi doresc ca statul numit Republica Moldova să facă parte din România fără vreun statut autonom, ca județe, în viitor. Nu știu cât de apropiat este acest viitor, însă ceea ce știu este că eu unul, în calitate de unionist, nu-mi doresc nimic mai mult decât ca viitoarea unificare a actualului stat moldovean cu România să se facă pașnic și cu luarea în calcul a tuturor opiniilor din societatea moldoveană, indiferent de apartenența sau afilierea persoanei care emite o opinie individuală, adică fără deosebire de naționalitate, etnie, religie sau opțiune ideologică sau politică proprie sau, dacă reprezintă un grup, a grupului pe care îl reprezintă.

Având în vedere că am spus aceste lucruri, vreau să fac următoarele afirmații despre securitatea Republicii Moldova.
1. Atâta timp cât moldovenii (toți cetățenii republicii) vor trăi mai rău decât au trăit pe vremea dictatorului corupt și penal Vladimir Voronin, securitatea Republicii Moldova va fi în pericol.

2. Atâta timp cât moldovenii nu-și vor recunoaște greșelile (indiferent de ce natură ar fi acestea, și indiferent care ar fi funcția din statul moldovean al persoanei care greșește) și nu-și vor face un proces individual (insist asupra adjectivului „individual”, adică singur într-o odaie din locuința personală) de conștiință , ajungând să-și înțeleagă propriile greșeli și să mai înțeleagă un lucru, măcar în ceasul al treisprezecelea, sau al douăzeci și cincilea, dacă sunt superstițioși, că înainte de a avea opinii sau de a arunca cu gunoi verbal și cu vrăjmășie de la tribune prezidențiale, premieriale sau din platourile de televiziune și microfoanele de radio, au părinți, bunici, copii, frați și surori, precum și o singură viață de apărat, securitatea Republicii Moldova va fi în pericol.

3. „Republica moldovenească nistreană” (Transnistria) nu doarme. Ea are un prieten apropiat, tovarăș de încredere și părtaș în toate la Chișinău. Îl cheamă Igor Dodon. Securitatea Republicii Moldova este în pericol.

4. Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) și coordonatorul unei coaliții ad-hoc de guvernare care include propriul partid, pe care l-a ridicat prin metode nedemocratice la fracțiune parlamentară de 40 de deputați din 101 de la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, guvernând împreună cu partidul ad-hoc al lui Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova (PPEM), având la dispoziție o majoritate confortabilă de peste 51 de deputați din 101, precum și controlul politic integral asupra tuturor instituțiilor de forță subordonate Guvernului Republicii Moldova, trebuie încă să demonstreze că nu este prieten cu Igor Dodon. Pentru că securitatea Republicii Moldova este în pericol.

5. Dodon este președintele Republicii Moldova. Republica Moldova are forma de stat numită „republică parlamentară”, iar președintele este considerat de observatorii și analiștii interni și externi o funcție nu chiar atât de importantă precum prim-ministrul. Însă Constituția de factură sovietică, nedemocratică, a Republicii Moldova, adoptată prin vot parlamentar, nu prin referendum, în 1994, îl face pe Igor Dodon comandant suprem al armatei pe timp de pace. În statele democratice, pe timp de pace armata este condusă de șeful Marelui Stat Major, adică un militar în termen, iar șeful statului devine comandant al armatei doar pe timp de război. În statele membre ale UE, acolo unde parcă vrea să ajungă și Republica Moldova. De exemplu, în România. Pentru că Dodon poate da ordine conform Constituției Republicii Moldova Armatei Naționale a Republicii Moldova, securitatea Republicii Moldova este în pericol.

6.Pe data de 24 septembrie, Igor Dodon are referendum, convocat prin decret prezidențial. La acest referendum, pe care speră să-l câștige, Igor Dodon va transnistriza definitiv și irevocabil Republica Moldova. Dacă va câștiga la referendum. Sau dacă va câștiga la referendum după ce Comisia Electorală Centrală și alte instituții ale statului moldovean, controlate de coaliția parlamentară PDM-PPEM și, spun gurile rele (dar acestea de cele mai multe ori cam au dreptate), personal de către domnul politician, fost om de afaceri și trezorier al familiei de afaceri ilegale a dictatorului prorus Voronin, Vladimir Plahotniuc, îi vor permite. 

7. Faptul desfășurării referendumului lui Igor Dodon din 24 septembrie va reprezenta testul încrederii cetățenilor moldoveni care nu doresc transnistrizarea Republicii Moldova față de Vladimir Plahotniuc și guvernarea acestuia. Dacă Vladimir Plahotniuc va pica testul, indiferent de toate salturile sale instituționale cu schimbarea unui sistem de vot bun pe un altul suspectabil de jocuri pe sub masă cu Dodon, securitatea Republicii Moldova va fi în pericol.

Eu sunt cetățean al Republicii Moldova, am avut și am pe tot parcursul vieții mele active, adică de la 18 ani, de când am atins majoratul, preocupări civile (didactice și analitice, inclusiv în zona studiilor de securitate, dar nu doar în acest domeniu). La 28 de ani împliniți, pot să spun despre mine că sunt un om mai curând deschis spre comunicare decât închis comunicării, adică suspect din oficiu că ascunde ceva. Însă eu mai sunt ceva. Sunt supus militar în Republica Moldova, stat cu serviciu militar obligatoriu, de la vârsta de 16 ani și, indiferent de faptul menționat anterior, în calitate de civil și cetățean liber îmi doresc de la statul al cărui cetățean sunt și căruia i-am plătit și îi plătesc contribuții fiscale sub formă de taxă pe valoarea adăugată atunci când mă aflu la Chișinău și îmi cumpăr pâine și ceva la pâine, două lucruri, în ordine neprioritizată, adică la un loc, împreună: ca statul moldovean să rămână așa cum e acum, adică netransnistrizat, și ca statul moldovean să-și păstreze siguranța internă și pacea la frontiera necontrolată de est, din proximitatea fluviului Nistru.

Altfel, sănătate și pace bună tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 22:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat teritoriile ocupate din regiunea transnistreană, după ce s-a întâlnit sâmbătă, la Chişinău, cu președintele Igor Dodon și a participat la evenimentele organizate de Partidul Socialiștilor pentru sărbătorirea a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 15:05

În timp ce liderii blocului ACUM, în cârdășie cu artizanii națiunii civice moldovenești, aburesc societatea cu tot felul de tâmpenii despre deconectarea „butonului geopolitic”, Igor Dodon merge consecvent pe propria agenda. Astăzi a lansat la lansarea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 13:42

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:41

Nu stiu cine ii scrie Premierului cuvantarile, dar chiar rog aceasta persoana sa fie mai specifica si sa duca gandurile pana la capat, opinează analistul politic Dionis Cenușă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ajuns la Chişinău. Alături de preşedintele Igor Dodon, speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi şi omologul de la Chişinău Pavel Voicu, participă la Ceremonia de Comemorare „Dincolo de tăcere...” de la Complexul Memorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)