Astăzi 7 Aprilie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:44
Abonamente

Editorial 27 Iulie 2017, ora 06:00    Din editia print

Marime Font

Despre securitatea Republicii Moldova. Adică despre pace și stabilitate

Nu obișnuiesc să abordez în editorialele pentru TIMPUL probleme de securitate națională. Până acum, am făcut-o intenționat.
Asta pentru că eu am o credință personală în ceea ce privește securitatea Republicii Moldova.

Credința mea este că în Republica Moldova pacea este cel mai de preț bun. Iar securitatea, care reprezintă, nici mai mult, dar nici nimic mai puțin decât un bun public creator de siguranță și pace și pe care instituțiile de profil ale oricărui stat din lume (ministerele de afaceri interne, ministerele apărării și serviciile de informații posesoare de autonomie acțional, dar subordonate pe linie de ierarhie instituțională, în statele democratice, șefului statului și comisiilor corespunzătoare de control parlamentar) îl pun la dispoziția cetățenilor, apărându-le atât siguranța personală și a proprietăților lor de răuvoitori, cât și, atunci când este nevoie, viața în urma unei agresiuni militare provenite din exterior sau din interior, din partea unor grupuri înarmate militarizate (adică acționând conform unei linii de subordonare ierarhică internă) este, în cazul Republicii Moldova, una dintre garanțiile sănătății corpului civic și social.

După umila mea opinie, factorii de decizie și formatorii politicilor de securitate ale Republicii Moldova ar trebui să acționeze conform dictonului latin Salus rei publicae, suprema lex (Buna stare a afacerilor publice este legea supremă).

Loading...


Sunt subiectiv, adică am propria părere și nu mi-e frică să o recunosc. Eu pot greși, deoarece niciun om din această lume, nicio persoană individuală ba chiar și niciun grup de oameni nu este ferit de greșeală, nu este asigurat împotriva stării de a se afla în eroare, dar, pe cale de consecință, are și dreptul de a greși, însă obligația de a-și recunoaște greșeala și de a se corecta.

Despre Republica Moldova eu unul am de zis următoarele lucruri și sper să fiu înțeles corect. Eu sunt un unionist, fără a face parte în prezent din vreo formațiune politică din cele două state al căror cetățean sunt, în ordine cronologică, Republica Moldova și România.

Eu unul îmi doresc ca statul numit Republica Moldova să facă parte din România fără vreun statut autonom, ca județe, în viitor. Nu știu cât de apropiat este acest viitor, însă ceea ce știu este că eu unul, în calitate de unionist, nu-mi doresc nimic mai mult decât ca viitoarea unificare a actualului stat moldovean cu România să se facă pașnic și cu luarea în calcul a tuturor opiniilor din societatea moldoveană, indiferent de apartenența sau afilierea persoanei care emite o opinie individuală, adică fără deosebire de naționalitate, etnie, religie sau opțiune ideologică sau politică proprie sau, dacă reprezintă un grup, a grupului pe care îl reprezintă.

Având în vedere că am spus aceste lucruri, vreau să fac următoarele afirmații despre securitatea Republicii Moldova.
1. Atâta timp cât moldovenii (toți cetățenii republicii) vor trăi mai rău decât au trăit pe vremea dictatorului corupt și penal Vladimir Voronin, securitatea Republicii Moldova va fi în pericol.

2. Atâta timp cât moldovenii nu-și vor recunoaște greșelile (indiferent de ce natură ar fi acestea, și indiferent care ar fi funcția din statul moldovean al persoanei care greșește) și nu-și vor face un proces individual (insist asupra adjectivului „individual”, adică singur într-o odaie din locuința personală) de conștiință , ajungând să-și înțeleagă propriile greșeli și să mai înțeleagă un lucru, măcar în ceasul al treisprezecelea, sau al douăzeci și cincilea, dacă sunt superstițioși, că înainte de a avea opinii sau de a arunca cu gunoi verbal și cu vrăjmășie de la tribune prezidențiale, premieriale sau din platourile de televiziune și microfoanele de radio, au părinți, bunici, copii, frați și surori, precum și o singură viață de apărat, securitatea Republicii Moldova va fi în pericol.

3. „Republica moldovenească nistreană” (Transnistria) nu doarme. Ea are un prieten apropiat, tovarăș de încredere și părtaș în toate la Chișinău. Îl cheamă Igor Dodon. Securitatea Republicii Moldova este în pericol.

4. Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) și coordonatorul unei coaliții ad-hoc de guvernare care include propriul partid, pe care l-a ridicat prin metode nedemocratice la fracțiune parlamentară de 40 de deputați din 101 de la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, guvernând împreună cu partidul ad-hoc al lui Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova (PPEM), având la dispoziție o majoritate confortabilă de peste 51 de deputați din 101, precum și controlul politic integral asupra tuturor instituțiilor de forță subordonate Guvernului Republicii Moldova, trebuie încă să demonstreze că nu este prieten cu Igor Dodon. Pentru că securitatea Republicii Moldova este în pericol.

5. Dodon este președintele Republicii Moldova. Republica Moldova are forma de stat numită „republică parlamentară”, iar președintele este considerat de observatorii și analiștii interni și externi o funcție nu chiar atât de importantă precum prim-ministrul. Însă Constituția de factură sovietică, nedemocratică, a Republicii Moldova, adoptată prin vot parlamentar, nu prin referendum, în 1994, îl face pe Igor Dodon comandant suprem al armatei pe timp de pace. În statele democratice, pe timp de pace armata este condusă de șeful Marelui Stat Major, adică un militar în termen, iar șeful statului devine comandant al armatei doar pe timp de război. În statele membre ale UE, acolo unde parcă vrea să ajungă și Republica Moldova. De exemplu, în România. Pentru că Dodon poate da ordine conform Constituției Republicii Moldova Armatei Naționale a Republicii Moldova, securitatea Republicii Moldova este în pericol.

6.Pe data de 24 septembrie, Igor Dodon are referendum, convocat prin decret prezidențial. La acest referendum, pe care speră să-l câștige, Igor Dodon va transnistriza definitiv și irevocabil Republica Moldova. Dacă va câștiga la referendum. Sau dacă va câștiga la referendum după ce Comisia Electorală Centrală și alte instituții ale statului moldovean, controlate de coaliția parlamentară PDM-PPEM și, spun gurile rele (dar acestea de cele mai multe ori cam au dreptate), personal de către domnul politician, fost om de afaceri și trezorier al familiei de afaceri ilegale a dictatorului prorus Voronin, Vladimir Plahotniuc, îi vor permite. 

7. Faptul desfășurării referendumului lui Igor Dodon din 24 septembrie va reprezenta testul încrederii cetățenilor moldoveni care nu doresc transnistrizarea Republicii Moldova față de Vladimir Plahotniuc și guvernarea acestuia. Dacă Vladimir Plahotniuc va pica testul, indiferent de toate salturile sale instituționale cu schimbarea unui sistem de vot bun pe un altul suspectabil de jocuri pe sub masă cu Dodon, securitatea Republicii Moldova va fi în pericol.

Eu sunt cetățean al Republicii Moldova, am avut și am pe tot parcursul vieții mele active, adică de la 18 ani, de când am atins majoratul, preocupări civile (didactice și analitice, inclusiv în zona studiilor de securitate, dar nu doar în acest domeniu). La 28 de ani împliniți, pot să spun despre mine că sunt un om mai curând deschis spre comunicare decât închis comunicării, adică suspect din oficiu că ascunde ceva. Însă eu mai sunt ceva. Sunt supus militar în Republica Moldova, stat cu serviciu militar obligatoriu, de la vârsta de 16 ani și, indiferent de faptul menționat anterior, în calitate de civil și cetățean liber îmi doresc de la statul al cărui cetățean sunt și căruia i-am plătit și îi plătesc contribuții fiscale sub formă de taxă pe valoarea adăugată atunci când mă aflu la Chișinău și îmi cumpăr pâine și ceva la pâine, două lucruri, în ordine neprioritizată, adică la un loc, împreună: ca statul moldovean să rămână așa cum e acum, adică netransnistrizat, și ca statul moldovean să-și păstreze siguranța internă și pacea la frontiera necontrolată de est, din proximitatea fluviului Nistru.

Altfel, sănătate și pace bună tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 08:11

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Virgil Musta, medicul-erou din Timișoara, a reușit să țină piept coronavirusului. Specialistul recunoaște însă că a impus niște reguli care au fost urmate cu strictețe și astfel a reușit să protejeze și cadrele medicale, dar și pacienții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 07:49

Marte este in cuadratura cu Uranus azi si genereaza o energie puternica ce poate fi comparata cu artificii pe cer, imposibil de nevazut. Este o zi importanta, o zi pentru o constientizare. Luna este in Balanta, o zodie pentru iubire si cooperare intre oameni si la noapte este plina. Marte si...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 07:48

Dr. Virgil Musta (Timișoara), 13 sfaturi pentru medicii de familie. „Avem nevoie de eroi, nu de martiri”

Dr. Virgil Musta (Timișoara), 13 sfaturi pentru medicii de familie. „Avem nevoie de eroi, nu de martiri”

Iată ce scrie dr. Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, scrie, pe grupul City Doctors:

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Aprilie 2020, ora: 07:37

OMS: Doar purtarea măştilor nu reprezintă „soluţia miracol” contra pandemiei

OMS: Doar purtarea măştilor nu reprezintă „soluţia miracol” contra pandemiei

Măştile nu reprezintă „soluţia miracol” contra pandemiei de Covid-19 iar folosirea lor generalizată la nivelul populaţiei nu este justificată decât dacă celelalte măsuri sunt imposibil sau dificil de pus în practică, a estimat luni Tedros Adhanom Ghebreyesus,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 07:35

Bilanţul pandemiei a ajuns la 72.638 de morţi la nivel mondial / Cele mai multe infecţii sunt în America

Bilanţul pandemiei a ajuns la 72.638 de morţi la nivel mondial / Cele mai multe infecţii sunt în America

Bilanţul pandemiei de coronavirus a ajuns la 72.638 de morţi pe plan global, unde s-au înregistrat până în prezent peste 1.309.000 de cazuri de infectare, cele mai multe în Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 7 Aprilie 2020, ora: 07:28

(7 aprilie 2009) Astăzi de împlinesc 11 ani de la „Revoluţia Twitter”

(7 aprilie 2009) Astăzi de împlinesc 11 ani de la „Revoluţia Twitter”

În seara de 6 aprilie 2009, mii de tineri s-au adunat în centrul Chişinăului, nemulţumiţi de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Ei s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare. Protestul a fost numit „Revoluţia Twitter„ şi a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Aprilie 2020, ora: 07:17

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință

Nu este clar dacă o persoană infectată care vorbește spre noi fără mască ne poate infecta, dar este o ipoteză plauzibilă, spun unii cercetători.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 07:07

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

În urmă cu două săptămâni, România a publicat în Monitorul Oficial așa numitul „Protocol de tratament al COVID-19”, în RM nu există nicio informație oficială despre ce fel de tratament primesc pacienții. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 06:58

Dodon decide dacă este situație excepțională sau nu. Expert despre amânare alegerilor prezidențiale: „depinde de situația epidemiologică din țară”

Dodon decide dacă este situație excepțională sau nu. Expert despre amânare alegerilor prezidențiale: „depinde de situația epidemiologică din țară”

„Ideea că alegerile prezidențiale sau orice alegeri pot fi amânate pe timp de pandemie nu este o invenție de-a Președintelui Dodon. Nu am să uit ziua, și Facebook o să-mi reamintească, când am sugerat celor interesați să citească atent legea din 2004 privind situații...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Aprilie 2020, ora: 06:11

ALERTĂ LA MATERNITATE. 10 nou născuți confirmați cu COVID-19

ALERTĂ LA MATERNITATE. 10 nou născuți confirmați cu COVID-19

Procesarea testelor pentru nou-născuții de la maternitatea Odobescu, parte a Spitalului Municipal Timișoara, a dus la confirmarea a informației că 10 bebeluși sunt infectați cu noul coronavirus. Conform primelor informații obținute de presa locală, cei mai mulți dintre ei sunt la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Aprilie 2020, ora: 04:07

Hidroxiclorochina - BUNĂ sau REA pentru COVID-19. TOT ce TREBUIE să știi

Hidroxiclorochina - BUNĂ sau REA pentru COVID-19. TOT ce TREBUIE să știi

Specialiștii au stabilit răspunsurile mai multor întrebări legate de hidroxiclorochină, ca tratament pentru COVID-19. Iată ce ar trebui să știți.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Aprilie 2020, ora: 03:04

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 7 APRILIE 2020. LEII POT FI DEZAMĂGIȚI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 7 APRILIE 2020. LEII POT FI DEZAMĂGIȚI

Horoscopul zilei de 7 aprilie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 7 aprilie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 7 aprilie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 22:30

VIDEO / +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

VIDEO /  +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

965 de cazuri în total. Din acest 101, 4 sunt de „import”, restul, 97 cu transmitere locală. Alte două persoane au decedat în ultimele ore.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 20:05

SUA au inclus „Mișcarea imperială rusă” în lista ORGANIZAȚIILOR TERORISTE

SUA au inclus „Mișcarea imperială rusă” în lista ORGANIZAȚIILOR TERORISTE

Departamentul de Stat al SUA a inclus în lista organizațiilor teroriste gruparea ultra-naționalistă „Mișcarea imperială rusă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:58

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai multor doctori din Moscova li s-a cerut să îşi administreze doze de hidroxiclorochină pentru a testa eficienţa medicamentului în prevenirea îmbolnăvirii. BBC Rusia, citat de Mediafax a scris că unii dintre doctori au fost obligaţi să ia tratamentul anti-malarie....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:42

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, anunță că-și vinde Rolls Royce-ul pentru a le da medicilor un salariu suplimentar. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Aprilie 2020, ora: 19:31

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

Într-un mesaj video, pe pagina sa de Facebook, Ionela Hadârcă acuză autoritățile moldovenești că au alte priorități, decât să creadă un pacient care se plânge pe condițiile grave dintr-un spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:30

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 16.523 de morţi în Italia, cu 636 de decese în ultimele 24 de ore, iar numărul total al persoanelor infectate până acum depăşeşte 132.800.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:52

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

În timp ce în toată lumea crește numărul de persoane testate de coronavirus, în R. Moldova cifra este în scădere pentru a 3-a zi consecutiv. Chicu și Dumbrăveanu au „uitat” să explice de ce lucrurile stau așa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:33

(FAKE NEWS?) RĂSTURNARE de situație în cazul RADIAȚIILOR de la Cernobîl. Care sunt datele REALE

(FAKE NEWS?) RĂSTURNARE de situație în cazul RADIAȚIILOR de la Cernobîl. Care sunt datele REALE

Igor Firsov, directorul serviciului de inspecție ecologică, s-a răzgândit în ceea ce privește creșterea nivelului de radioactivitate după incendiul izbucnit în pădurea de la Cernobîl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:28

VEȘTI BUNE din Spania. Numărul morților și cel al cazurilor de îmbolnăvire încep să SCADĂ

VEȘTI BUNE din Spania. Numărul morților și cel al cazurilor de îmbolnăvire încep să SCADĂ

Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr de 637 de morţi, un bilanţ în scădere şi totodată cea mai scăzută creştere procentuală (5,7 %) din ultimele două săptămâni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:07

COD ROȘU DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

COD ROȘU DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

 „În lume, acume xistă doi poli - SUA și Rusia”, notează portalul apropiat de PSRM, noi.md, citândul pe Alexandru Muravschi care a lucrat în Ministerul Economiei pe vremea lui Lucinschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:00

INTERCEPTĂRI ILEGALE / Cinci angajați ai Inspectoratului General de Poliție și trei procurori sunt cercetați penal

INTERCEPTĂRI ILEGALE / Cinci angajați ai Inspectoratului General de Poliție și trei procurori sunt cercetați penal

Procuratura Generală oferă detalii din „dosar al interceptărilor” după ce o investigație a scos la iveală faptul că mai mulți politicieni, jurnaliști și membri ai societății civile ar fi fost interceptați și filați ilegal, informează tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 15:06

Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună / Nu este momentul să ne relaxăm

Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună / Nu este momentul să ne relaxăm

Presedintele Klaus Iohannis a anunțat luni că starea de urgență, impusă pentru combaterea pandemiei de coronavirus, se va prelungi cu o lună. Șeful statului a precizat că România nu a ajuns încă la vârful epidemiei și nu este acum „momentul să ne relaxăm”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 13:21

Decizii tehnocrate / Bugetarii au fost trimiși din nou acasă. Pentru a recupera zilele pierdute se va lucra și sambăta

Decizii tehnocrate / Bugetarii au fost trimiși din nou acasă. Pentru a recupera zilele pierdute se va lucra și sambăta

După ce au fost scoși pentru o zi la muncă, bugetarii sunt trimiși din nou acasă. De mâine, 7 aprilie, și până pe 17 aprilie, toți angajații la stat vor avea liber.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 12:54

Chină riscă să plătească despăgubiri de TRILIOANE pentru că încălat FLAGRANT reglementările internaționale în materie de sănătate

Chină riscă să plătească despăgubiri de TRILIOANE pentru că încălat FLAGRANT reglementările internaționale în materie de sănătate

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline (3936 miliarde USD) doar din țările G7, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)