Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente

Actualitate 13 Noiembrie 2017, ora 11:54    Din editia print

Despre Silvia Radu: „Lumea spune că ea este nepoata lui Petru Lucinschi”

Marime Font

La începutul săptămânii trecute, Silvia Radu a fost numită în funcția de primar general interimar al Chișinăului de către Nistor Grozavu, care va continua să fie viceprimar al Capitalei, alături de Ruslan Codreanu. A rămas o săptămână până la referendumul socialist anti-Chirtoacă, liberalii au catalogat această numire drept ilegală, chiar dacă Silvia Radu nu este afiliată politic. În legătură cu acuzațiile respective, TIMPUL a încercat să afle părerile unor experţi şi ale chişinăuienilor de rând despre schimbările care au avut loc în această săptămână la Primăria Chişinău.  

„Dacă va arăta rezultate, va fi îndrăgită de cetățeni”

Dionis Cenușă, analist politic în cadrul Expert-Grup:„Este o greșeală a partidelor care populează guvernarea. Exercitarea interimatului la funcția de primar al Chișinăului de către Silvia Radu poate degrada continuu legătura dintre tot ceea ce reprezintă statul și cetățenii. Este inadmisibil ca, prin ocolirea măsurilor democratice, administrația publică a Capitalei să fie preluată de persoane fără o oarecare legitimitate publică. Asemenea acțiuni îmi amintesc despre modul și stilul în care democrații au reușit să obțină majoritate parlamentară, iar liderul democraților - să coordoneze de facto guvernarea.În opinia mea, Partidul Democrat încearcă să-și asigure un plan B pentru situația în care referendumul anti-Chirtoacă pică. Pentru ei este comod să aibă în fruntea primăriei Chișinăului pe cineva mai integru, decât, probabil, majoritatea membrilor de partid. Mai mult decât atât, Silvia Radu ar crea o impresie bună și pentru europeni (așa, probabil, cred unii de la PDM). Societatea tot mai des gândește în termeni pragmatici și nu în funcție de gen. Dacă va arăta rezultate, Silvia Radu va fi îndrăgită de cetățeni.”

„Lumea spune că Silvia Radu e nepoata lui Petru Lucinschi”

Vitalia Pavlicenco, președinta Partidului Național Liberal:


„Starea lucrurilor de la Primăria Capitalei este cauzată de șantajabilitatea înalților demnitari municipali, care s-au înfruptat din bunurile publice. Liberalii și socialiștii nu s-au înțeles în privința alegerii viceprimarilor, fapt de care au profitat potentații zilei. Este un lucru regretabil, dar incontestabil, că Puterea centrală tinde să acapareze - legal ori abuziv - toata puterea. De aceea, dacă unele instituții, gestionate fraudulos, oferă unui regim ce controlează justiția oportunitatea să profite de acest fapt, el o face. Nu îi poți imputa lui Nistor Grozavu sau lui Igor Gamrețchi comportamentele lor în fața organelor de drept, dominate de interesul pentru securitatea personală, mai exact spus - dorința de a nu intra la dubală. Greșeala este a celor care și-au plasat în funcții prieteni coruptibili, care s-au făcut vulnerabili și i-au vulnerabilizat pe cei care i-au promovat pe alte principii, decât competențe și meritocrație.

Am temerea că, pe viitor, Silvia Radu ar putea regreta decizia de a deveni păpușă în mâna cuiva. Așa a lăsat impresia și în alegerile prezidențiale. Lumea spune că ea este nepoata lui Petru Lucinschi. Nu știu dacă e adevărat, dar aceasta ar putea servi ca o „bună” carte de vizită pentru începutul unei cariere politice, posibil abuzive în faza inițială. Se vede de departe un scenariu puțin plăcut, în care mie nu-mi place să văd femei implicate.”

„Locuitorii Chișinăului vor avea un primar pe care nu l-au votat”

Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale:
„Nu cunosc foarte multe despre această doamnă. Poate doar faptul că a candidat la prezidențiale și a acumulat foarte puține voturi. Probabil că scopul urmărit este că avem un primar interimar docil, care să nu intre în contradicție cu guvernarea. Se zice că Silvia Radu ar avea legături cu Partidul Democrat. Am mai avut o primă femeie președinte al Parlamentului, doamna Eugenia Ostapciuc, dacă vă amintiți. Era doamna cu „gazele”. A fi prima nu înseamnă neapărat că e bine, deoarece trebuie să prevaleze meritocrația. Chișinăuienii nu cred că vor avea de câștigat sau de pierdut, deoarece Consiliul Municipal rămâne același. Un lucru e clar, că vor avea un primar pe care nu l-au votat.

Un primar interimar are vizibilitate publică, factorul administrativ fiind unul esențial. Atât timp cât Dorin Chirtoacă este suspendat din funcție și nu se poate apăra în cadrul campaniei pentru referendum, el este dezavantajat, pentru că nu are dreptul la replică. În eventualitatea unor alegeri anticipate, dacă ambii vor candida, situația dată este indubitabil în favoarea Silviei Radu și în defavoarea lui Dorin Chirtoacă.”

„E un experiment, după cel cu Ilan Șor”

Sergiu Lîsenco, analist politic:„Este o mișcare strategică bună a domnului Vladimir Plahotniuc, prin intermediul Partidului Democrat. Chiar dacă mulți o critică pentru că a acumulat puține voturi la alegerile prezidențiale, aceste voturi nu pot fi considerate relevante, deoarece Silvia Radu nu a fost o persoană publică. Cred că este iarăși un experiment al lui Plahotniuc, după cel cu Ilan Șor. Dacă Silvia Radu va face față problemelor cu care se confruntă Chișinăul, are toate șansele ca, la alegerile din 2019, să rămână şi mai departe primar general, nu doar interimar. Fiind director la Union Fenosa, timp de șapte ani, ea are o experiență managerială bună. Chiar dacă moldovenii noștri nu au încă cele mai bune păreri despre femeia manager, avem totuşi exemple bune, în care doamnele primar au succese însemnate.

Dorin Chirtoacă putea să-și dea demisia și atunci ar fi avut loc alegeri anticipate, unde cu siguranță primăria ar fi fost câștigată de altcineva, decât de Partidul Democrat. Dar Ghimpu nu a acceptat acest joc, chiar dacă știe că referendumul nu va trece și că Chirtoacă nu va reveni în funcția de primar. Cred că va fi suspendat până la sfârșitul mandatului.”

„Socialiștii au susținut această candidatură indirect”

Sandu Școdin, student masterand:„Această propunere este o surpriză, dar ea, totuși, a deblocat criza care era la conducerea Primăriei. Nu o cunosc foarte bine pe doamna Radu, dar datorita funcției pe care ea a deținut-o anterior, putem spune că are calități manageriale. Participarea ei în campania prezidențială, în calitate de candidat independent, îi mai șterge din păcate. De fapt, socialiștii au fost cei care au susținut această candidatură indirect, prin faptul că au refuzat de două ori, la ședința Consiliului Municipal (CMC), să numească doi viceprimari. Ceea ce s-a întâmplat acum este rezultatul legii înaintate și susținute expres de exponenții Partidului Liberal.

Aici Silvia Radu va întâmpina mult mai multe dificultăți decât la serviciul anterior. Ea va realiza că CMC-ul de astăzi este oglinda expres a intereselor politice și a populismului și nu un consiliu care se ocupă de problemele chișinăuienilor.”

În 2016, Silvia Radu a participat, în calitate de candidat independent, la alegerile prezidențiale. Dintre toți candidații, ea a fost identificată drept cea mai bogată, declarând în ultimii doi ani venituri de aproape 13,5 milioane de lei. În primul tur al scrutinului prezidențial, Silvia Radu a obținut 1472 de voturi.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul