Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 20:32
Abonamente

Actualitate 13 Noiembrie 2017, ora 11:54    Din editia print

Despre Silvia Radu: „Lumea spune că ea este nepoata lui Petru Lucinschi”

Marime Font

La începutul săptămânii trecute, Silvia Radu a fost numită în funcția de primar general interimar al Chișinăului de către Nistor Grozavu, care va continua să fie viceprimar al Capitalei, alături de Ruslan Codreanu. A rămas o săptămână până la referendumul socialist anti-Chirtoacă, liberalii au catalogat această numire drept ilegală, chiar dacă Silvia Radu nu este afiliată politic. În legătură cu acuzațiile respective, TIMPUL a încercat să afle părerile unor experţi şi ale chişinăuienilor de rând despre schimbările care au avut loc în această săptămână la Primăria Chişinău.  

„Dacă va arăta rezultate, va fi îndrăgită de cetățeni”

Dionis Cenușă, analist politic în cadrul Expert-Grup:„Este o greșeală a partidelor care populează guvernarea. Exercitarea interimatului la funcția de primar al Chișinăului de către Silvia Radu poate degrada continuu legătura dintre tot ceea ce reprezintă statul și cetățenii. Este inadmisibil ca, prin ocolirea măsurilor democratice, administrația publică a Capitalei să fie preluată de persoane fără o oarecare legitimitate publică. Asemenea acțiuni îmi amintesc despre modul și stilul în care democrații au reușit să obțină majoritate parlamentară, iar liderul democraților - să coordoneze de facto guvernarea.


În opinia mea, Partidul Democrat încearcă să-și asigure un plan B pentru situația în care referendumul anti-Chirtoacă pică. Pentru ei este comod să aibă în fruntea primăriei Chișinăului pe cineva mai integru, decât, probabil, majoritatea membrilor de partid. Mai mult decât atât, Silvia Radu ar crea o impresie bună și pentru europeni (așa, probabil, cred unii de la PDM). Societatea tot mai des gândește în termeni pragmatici și nu în funcție de gen. Dacă va arăta rezultate, Silvia Radu va fi îndrăgită de cetățeni.”

„Lumea spune că Silvia Radu e nepoata lui Petru Lucinschi”

Vitalia Pavlicenco, președinta Partidului Național Liberal:


„Starea lucrurilor de la Primăria Capitalei este cauzată de șantajabilitatea înalților demnitari municipali, care s-au înfruptat din bunurile publice. Liberalii și socialiștii nu s-au înțeles în privința alegerii viceprimarilor, fapt de care au profitat potentații zilei. Este un lucru regretabil, dar incontestabil, că Puterea centrală tinde să acapareze - legal ori abuziv - toata puterea. De aceea, dacă unele instituții, gestionate fraudulos, oferă unui regim ce controlează justiția oportunitatea să profite de acest fapt, el o face. Nu îi poți imputa lui Nistor Grozavu sau lui Igor Gamrețchi comportamentele lor în fața organelor de drept, dominate de interesul pentru securitatea personală, mai exact spus - dorința de a nu intra la dubală. Greșeala este a celor care și-au plasat în funcții prieteni coruptibili, care s-au făcut vulnerabili și i-au vulnerabilizat pe cei care i-au promovat pe alte principii, decât competențe și meritocrație.

Am temerea că, pe viitor, Silvia Radu ar putea regreta decizia de a deveni păpușă în mâna cuiva. Așa a lăsat impresia și în alegerile prezidențiale. Lumea spune că ea este nepoata lui Petru Lucinschi. Nu știu dacă e adevărat, dar aceasta ar putea servi ca o „bună” carte de vizită pentru începutul unei cariere politice, posibil abuzive în faza inițială. Se vede de departe un scenariu puțin plăcut, în care mie nu-mi place să văd femei implicate.”

„Locuitorii Chișinăului vor avea un primar pe care nu l-au votat”

Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale:
„Nu cunosc foarte multe despre această doamnă. Poate doar faptul că a candidat la prezidențiale și a acumulat foarte puține voturi. Probabil că scopul urmărit este că avem un primar interimar docil, care să nu intre în contradicție cu guvernarea. Se zice că Silvia Radu ar avea legături cu Partidul Democrat. Am mai avut o primă femeie președinte al Parlamentului, doamna Eugenia Ostapciuc, dacă vă amintiți. Era doamna cu „gazele”. A fi prima nu înseamnă neapărat că e bine, deoarece trebuie să prevaleze meritocrația. Chișinăuienii nu cred că vor avea de câștigat sau de pierdut, deoarece Consiliul Municipal rămâne același. Un lucru e clar, că vor avea un primar pe care nu l-au votat.

Un primar interimar are vizibilitate publică, factorul administrativ fiind unul esențial. Atât timp cât Dorin Chirtoacă este suspendat din funcție și nu se poate apăra în cadrul campaniei pentru referendum, el este dezavantajat, pentru că nu are dreptul la replică. În eventualitatea unor alegeri anticipate, dacă ambii vor candida, situația dată este indubitabil în favoarea Silviei Radu și în defavoarea lui Dorin Chirtoacă.”

„E un experiment, după cel cu Ilan Șor”

Sergiu Lîsenco, analist politic:„Este o mișcare strategică bună a domnului Vladimir Plahotniuc, prin intermediul Partidului Democrat. Chiar dacă mulți o critică pentru că a acumulat puține voturi la alegerile prezidențiale, aceste voturi nu pot fi considerate relevante, deoarece Silvia Radu nu a fost o persoană publică. Cred că este iarăși un experiment al lui Plahotniuc, după cel cu Ilan Șor. Dacă Silvia Radu va face față problemelor cu care se confruntă Chișinăul, are toate șansele ca, la alegerile din 2019, să rămână şi mai departe primar general, nu doar interimar. Fiind director la Union Fenosa, timp de șapte ani, ea are o experiență managerială bună. Chiar dacă moldovenii noștri nu au încă cele mai bune păreri despre femeia manager, avem totuşi exemple bune, în care doamnele primar au succese însemnate.

Dorin Chirtoacă putea să-și dea demisia și atunci ar fi avut loc alegeri anticipate, unde cu siguranță primăria ar fi fost câștigată de altcineva, decât de Partidul Democrat. Dar Ghimpu nu a acceptat acest joc, chiar dacă știe că referendumul nu va trece și că Chirtoacă nu va reveni în funcția de primar. Cred că va fi suspendat până la sfârșitul mandatului.”

„Socialiștii au susținut această candidatură indirect”

Sandu Școdin, student masterand:„Această propunere este o surpriză, dar ea, totuși, a deblocat criza care era la conducerea Primăriei. Nu o cunosc foarte bine pe doamna Radu, dar datorita funcției pe care ea a deținut-o anterior, putem spune că are calități manageriale. Participarea ei în campania prezidențială, în calitate de candidat independent, îi mai șterge din păcate. De fapt, socialiștii au fost cei care au susținut această candidatură indirect, prin faptul că au refuzat de două ori, la ședința Consiliului Municipal (CMC), să numească doi viceprimari. Ceea ce s-a întâmplat acum este rezultatul legii înaintate și susținute expres de exponenții Partidului Liberal.

Aici Silvia Radu va întâmpina mult mai multe dificultăți decât la serviciul anterior. Ea va realiza că CMC-ul de astăzi este oglinda expres a intereselor politice și a populismului și nu un consiliu care se ocupă de problemele chișinăuienilor.”

În 2016, Silvia Radu a participat, în calitate de candidat independent, la alegerile prezidențiale. Dintre toți candidații, ea a fost identificată drept cea mai bogată, declarând în ultimii doi ani venituri de aproape 13,5 milioane de lei. În primul tur al scrutinului prezidențial, Silvia Radu a obținut 1472 de voturi.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:17

Primarul de Orhei Ilan Șor, nu este beneficiarul banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, susține omul de afaceri Denis Ureche, anterior condamnat în dosarul devalizărilor bancare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:09

Firmele din Germania scot la concurs peste 500 de joburi, unele dintre ele fiind plătite cu până la 74.000 de euro brut pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:06

Realizatoarea de la TV8 Natalia Morari se laudă pe Facebook că a primit premiul Pavel Sheremet pentru curaj în jurnalism, dar uita sa menționeze ca distincția i-a fost oferita de către colegul său de la televiziune, Petru Macovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:00

Cel de-al treilea planșeu, dintre etajele 15 și 16 ale blocului locativ din bd. Moscova, 11, a fost restabilit. Pe parcursul săptămânii curente, constructorii vor fi antrenați în lucrări de armare și pregătire a cofrajelor pentru betonarea ultimului planșeu, dintre etajele 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:42

Ucraina va avea în vedere posibilitatea suspendării statutului de membru al Interpol, dacă la șefia organizatiei internaționale va fi ales un reprezentant al Rusiei, a anunțat astazi ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Arsen Avakov, pe site-ul instituției pe care o conduce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Campania electorală încă nu a demarat oficial, însă liderul PPDA, Andrei Năstase, a reuşit deja să se facă de râs în faţa alegătorilor. Bloggerul Anatolie Chirilov face trimitere la o vizită a lui Năstase în localitatea Ștefan Vodă, unde a fost luat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:31

Din ce în ce mai mulți oameni religioși spun că nu mai văd legătura dintre credința în Dumnezeu și standardul de viață îmbunătățit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:14

Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru turişti. Datele Biroului Naţional de statistică arată că în perioada ianuarie-septembrie 2018 agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii la 277 mii de turişti şi excursionişti, cu 19,6% mai mult decât în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:08

Relaţia liderilor PAS şi PPDA cu fundaţia Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, nu se reduce doar la niște banale bilete de avion. Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt compromişi de legăturile fundaţiei respective cu raiderul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de puşcărie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:06

Probabilitatea unui acord real între Rusia și Japonia în diferendul lor teritorial privind sudul insulelor Kurile este negativa si dpdv matematic tinde spre zero. În ultimele decenii la Moscova s-au spus prea multe ”patriotisme” despre ”inseparabilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:02

Denis Ureche, invitatul jurnalistei Mariana Rață, moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, a făcut mai multe declarații care confirmă investigațiile jurnalistice efectuate de către Zeppelin.md, privind compania off-shore ce aparține condamnatului Veaceslav...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:25

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:46

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez avertizează că, după finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream-2, nimic nu va opri Rusia să continue agresiunea militară în Ucraina. Declarația a fost făcută de Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței FOTAR de la Hamburg, informează RAR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:43

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:37

În ultimii cinci ani, Federația Rusă a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru menținerea regimului de ocupație în regiunile Donețk și Lugansk, susține Dmitri Sneghirev, co-președinte al inițiativei publice „Prava Sprava”, potrivit Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

La Orhei străzile sunt curățate operativ. Se lucrează la capacitate maximă la deszăpezirea drumurilor

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)