Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 14:58
Abonamente

Actualitate 13 Noiembrie 2017, ora 11:54    Din editia print

Despre Silvia Radu: „Lumea spune că ea este nepoata lui Petru Lucinschi”

Marime Font

La începutul săptămânii trecute, Silvia Radu a fost numită în funcția de primar general interimar al Chișinăului de către Nistor Grozavu, care va continua să fie viceprimar al Capitalei, alături de Ruslan Codreanu. A rămas o săptămână până la referendumul socialist anti-Chirtoacă, liberalii au catalogat această numire drept ilegală, chiar dacă Silvia Radu nu este afiliată politic. În legătură cu acuzațiile respective, TIMPUL a încercat să afle părerile unor experţi şi ale chişinăuienilor de rând despre schimbările care au avut loc în această săptămână la Primăria Chişinău.  

„Dacă va arăta rezultate, va fi îndrăgită de cetățeni”

Dionis Cenușă, analist politic în cadrul Expert-Grup:„Este o greșeală a partidelor care populează guvernarea. Exercitarea interimatului la funcția de primar al Chișinăului de către Silvia Radu poate degrada continuu legătura dintre tot ceea ce reprezintă statul și cetățenii. Este inadmisibil ca, prin ocolirea măsurilor democratice, administrația publică a Capitalei să fie preluată de persoane fără o oarecare legitimitate publică. Asemenea acțiuni îmi amintesc despre modul și stilul în care democrații au reușit să obțină majoritate parlamentară, iar liderul democraților - să coordoneze de facto guvernarea.


În opinia mea, Partidul Democrat încearcă să-și asigure un plan B pentru situația în care referendumul anti-Chirtoacă pică. Pentru ei este comod să aibă în fruntea primăriei Chișinăului pe cineva mai integru, decât, probabil, majoritatea membrilor de partid. Mai mult decât atât, Silvia Radu ar crea o impresie bună și pentru europeni (așa, probabil, cred unii de la PDM). Societatea tot mai des gândește în termeni pragmatici și nu în funcție de gen. Dacă va arăta rezultate, Silvia Radu va fi îndrăgită de cetățeni.”

„Lumea spune că Silvia Radu e nepoata lui Petru Lucinschi”

Vitalia Pavlicenco, președinta Partidului Național Liberal:


„Starea lucrurilor de la Primăria Capitalei este cauzată de șantajabilitatea înalților demnitari municipali, care s-au înfruptat din bunurile publice. Liberalii și socialiștii nu s-au înțeles în privința alegerii viceprimarilor, fapt de care au profitat potentații zilei. Este un lucru regretabil, dar incontestabil, că Puterea centrală tinde să acapareze - legal ori abuziv - toata puterea. De aceea, dacă unele instituții, gestionate fraudulos, oferă unui regim ce controlează justiția oportunitatea să profite de acest fapt, el o face. Nu îi poți imputa lui Nistor Grozavu sau lui Igor Gamrețchi comportamentele lor în fața organelor de drept, dominate de interesul pentru securitatea personală, mai exact spus - dorința de a nu intra la dubală. Greșeala este a celor care și-au plasat în funcții prieteni coruptibili, care s-au făcut vulnerabili și i-au vulnerabilizat pe cei care i-au promovat pe alte principii, decât competențe și meritocrație.

Am temerea că, pe viitor, Silvia Radu ar putea regreta decizia de a deveni păpușă în mâna cuiva. Așa a lăsat impresia și în alegerile prezidențiale. Lumea spune că ea este nepoata lui Petru Lucinschi. Nu știu dacă e adevărat, dar aceasta ar putea servi ca o „bună” carte de vizită pentru începutul unei cariere politice, posibil abuzive în faza inițială. Se vede de departe un scenariu puțin plăcut, în care mie nu-mi place să văd femei implicate.”

„Locuitorii Chișinăului vor avea un primar pe care nu l-au votat”

Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale:
„Nu cunosc foarte multe despre această doamnă. Poate doar faptul că a candidat la prezidențiale și a acumulat foarte puține voturi. Probabil că scopul urmărit este că avem un primar interimar docil, care să nu intre în contradicție cu guvernarea. Se zice că Silvia Radu ar avea legături cu Partidul Democrat. Am mai avut o primă femeie președinte al Parlamentului, doamna Eugenia Ostapciuc, dacă vă amintiți. Era doamna cu „gazele”. A fi prima nu înseamnă neapărat că e bine, deoarece trebuie să prevaleze meritocrația. Chișinăuienii nu cred că vor avea de câștigat sau de pierdut, deoarece Consiliul Municipal rămâne același. Un lucru e clar, că vor avea un primar pe care nu l-au votat.

Un primar interimar are vizibilitate publică, factorul administrativ fiind unul esențial. Atât timp cât Dorin Chirtoacă este suspendat din funcție și nu se poate apăra în cadrul campaniei pentru referendum, el este dezavantajat, pentru că nu are dreptul la replică. În eventualitatea unor alegeri anticipate, dacă ambii vor candida, situația dată este indubitabil în favoarea Silviei Radu și în defavoarea lui Dorin Chirtoacă.”

„E un experiment, după cel cu Ilan Șor”

Sergiu Lîsenco, analist politic:„Este o mișcare strategică bună a domnului Vladimir Plahotniuc, prin intermediul Partidului Democrat. Chiar dacă mulți o critică pentru că a acumulat puține voturi la alegerile prezidențiale, aceste voturi nu pot fi considerate relevante, deoarece Silvia Radu nu a fost o persoană publică. Cred că este iarăși un experiment al lui Plahotniuc, după cel cu Ilan Șor. Dacă Silvia Radu va face față problemelor cu care se confruntă Chișinăul, are toate șansele ca, la alegerile din 2019, să rămână şi mai departe primar general, nu doar interimar. Fiind director la Union Fenosa, timp de șapte ani, ea are o experiență managerială bună. Chiar dacă moldovenii noștri nu au încă cele mai bune păreri despre femeia manager, avem totuşi exemple bune, în care doamnele primar au succese însemnate.

Dorin Chirtoacă putea să-și dea demisia și atunci ar fi avut loc alegeri anticipate, unde cu siguranță primăria ar fi fost câștigată de altcineva, decât de Partidul Democrat. Dar Ghimpu nu a acceptat acest joc, chiar dacă știe că referendumul nu va trece și că Chirtoacă nu va reveni în funcția de primar. Cred că va fi suspendat până la sfârșitul mandatului.”

„Socialiștii au susținut această candidatură indirect”

Sandu Școdin, student masterand:„Această propunere este o surpriză, dar ea, totuși, a deblocat criza care era la conducerea Primăriei. Nu o cunosc foarte bine pe doamna Radu, dar datorita funcției pe care ea a deținut-o anterior, putem spune că are calități manageriale. Participarea ei în campania prezidențială, în calitate de candidat independent, îi mai șterge din păcate. De fapt, socialiștii au fost cei care au susținut această candidatură indirect, prin faptul că au refuzat de două ori, la ședința Consiliului Municipal (CMC), să numească doi viceprimari. Ceea ce s-a întâmplat acum este rezultatul legii înaintate și susținute expres de exponenții Partidului Liberal.

Aici Silvia Radu va întâmpina mult mai multe dificultăți decât la serviciul anterior. Ea va realiza că CMC-ul de astăzi este oglinda expres a intereselor politice și a populismului și nu un consiliu care se ocupă de problemele chișinăuienilor.”

În 2016, Silvia Radu a participat, în calitate de candidat independent, la alegerile prezidențiale. Dintre toți candidații, ea a fost identificată drept cea mai bogată, declarând în ultimii doi ani venituri de aproape 13,5 milioane de lei. În primul tur al scrutinului prezidențial, Silvia Radu a obținut 1472 de voturi.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:44

O înregistrare audio, publicată pe rețelele de socializare, demonstrează clar corupția și șantajul la care se dedau socialiștii, în frunte cu președintele fracțiunii PSRM din Consiliul municipal, Ion Ceban, în „lupta” declarată la televizor împotriva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:43

Hackerii ruşi au atacat instituţii cheie din România şi alte ţări europene, între septembrie şi decembrie 2018. Potrivit Microsoft, atacurile cibernetice au vizat conturile a peste 100 de angajați din organizaţii aflate în 6 state. Hackerii fac parte dintr-un grup...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:40

Finalul campaniei electorale a reflectat şi profilurile reale ale principalilor concurenţi electorali. Pe de o parte, scene cu feţele solare ale liderilr democraţi, care împart trandafiri femeilor din Capitală, iar în oglindă – chipurile crispate ale fruntaşilor PAS-PPDA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:39

Bătălia pentru cel mai mare dinozaur din lume este una complicată. De asemenea, există trei categorii pentru acest titlu: cel mai greu, cel mai lung şi cel mai înalt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:36

Un fost reprezentant special al președintelui Federației Ruse a fost reținut pe Aeroportul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:29

Reprezentanții Oficiului Avocatul Poporului l-au vizitat astăzi pe deținutul Veaceslav Platon. Aceștia au reușit să intre în celula lui Platon și s-au convins că acesta nu a fost înjunghiat, așa cum s-a speculat în presă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 13:36

Încă 64 de familii din Orhei au primit indemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”. Astfel, de la lansarea acestuia în 2015 și până în prezent, în total, peste 2 mii de familii au beneficiat de acest program,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:56

Anul trecut s-au vândut în lume 86 milioane de automobile noi, iar SUV-urile au atins o cotă record de 36%, în timp ce mașinile electrice au avut și ele un an record, cu 1,2 milioane de unități. Datele JATO arată că cele mai vândute modele auto din lume sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:54

Îndrăgita interpretă Geta Burlacu susţine Partidul Democrat din Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:53

Rusia pregătea un ajutor pentru viceministrul italian de orientare ultra-dreapta, Matteo Salvini, pentru ca acesta sa obțină succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. În acest sens, statul rus era dispus sa acorde o finanțare secretă în valoare de 3 milioane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)