Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

 
 

Femeia 30 Mai 2013, ora 13:02    Din editia print

Despre viaţă şi cartofi

Marime Font

Nu mă pricep la grădinărit, dar mi-ar plăcea să învăţ şi de aceea încerc, aşa stângaci şi împiedicat, să fur un pic de meserie.  

Agricultura e un teritoriu fascinant pentru mine. Mă regăsesc în mirarea fetiţei de şapte ani, crescută la bloc şi instalată de curând într-o casă care, din fericire, are o grădină. Astă-toamnă, micuţa a asistat la recoltarea cartofilor, iar acum, în primăvară, când a venit vremea săditului, m-a întrebat nedumerită: 

- Noi ce facem, scoatem cartofii sau îi băgăm?- Acum îi băgăm în pământ. Uite! îi îngropăm şi la vară o să avem cartofi noi!

- Păi de ce i-am mai scos dacă trebuie să îi punem la loc?

Am povestit mult, atunci, în grădină despre cartofi şi despre viaţă.

Anul acesta, am plantat prima oară în viaţa mea seminţe de flori într-o jardinieră, spre ruşinea mea, trebuia să o fi făcut mai demult. În fiecare zi urmăresc cu sufletul la gură ce se întâmplă în acel mic univers şi azi, de dimineaţă, am zărit primul colţ firav ieşind timid din pământ. Tare m-am bucurat şi parcă mi s-a luat un văl de pe ochi. Mi-am amintit o vorbă auzită nu ştiu când şi nici nu ştiu să spun cui aparţine, o parabolă plină de înţelesuri şi înţelepciune: „Sămânţa ştie că trebuie mai întâi să fie acoperită cu ţărână, să stea în întuneric şi apoi să se lupte pentru a ajunge la lumină”. De ce am uitat atâta vreme lecţia aceasta? De ce au trecut atâţia ani în care m-am luptat şi eu din greu ca să ajung la lumină, ani lungi în care am blestemat şi-am înjurat, fără să-mi dau seama că aşa e rostul lumii întregi, de la cea mai mică sămânţă până la cel mai grandios destin? De ce m-am văicărit şi m-am prăbuşit, când răspunsurile erau deja la mine? Acum au trecut toate şi vor veni altele. Sper doar atât, să nu mai uit vreodată pilda aceasta. Pentru că seminţele mele au răzbit.


Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de: Ramona Szucsik Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md