Astăzi 19 Decembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:22
Abonamente

Opinii & Editoriale 10 Martie 2017, ora 09:56    Din editia print

Marime Font

Despre „violul de la Orhei” cu alte cuvinte

Printr-o decizie din 10 februarie, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității (CPEDAE) a constatat că subsemnatul ar fi făcut discriminare pe criteriu de gen în articolul „Violul de la Orhei”, o farsă inventată de societatea civilă”, publicat acum un an în TIMPUL.

Mai mult, Consiliul m-a obligat să exclud din acest text informațiile despre personalitatea și viața intima a victimei. Deși, pe de o parte, nu sunt de acord cu aceste acuzații, iar pe de altă parte, cititorii mei știu că n-am recurs niciodată la discriminare sau la publicarea unor neadevăruri, decizia Consiliului este executorie și trebuie să mă supun. Aș putea să o atac în judecată, dar nu cred că se va schimba ceva.

Repet, în opinia mea, violul de la Orhei nu a avut loc, deoarece nu există nicio probă care ar demonstra acest lucru. Respectiv, eu nu infirm nimic din ceea ce am scris. Totodată nu doresc nimănui să ajungă în situația celor trei tineri pe care victima îi acuză că ar fi violat-o și în privința cărora a fost încălcată flagrant prezumția nevinovăției prin faptul că le-au fost publicate numele și fotografiile, însă nimeni nu le-a sărit în apărare.


Cu toate astea, sunt nevoit să dau Cezarului ceea ce este al Cezarului și să public textul redactat, în conformitate cu obiecțiile CPEDAE.

„VIOLUL DE LA ORHEI”, O FARSĂ INVENTATĂ DE SOCIETATEA CIVILĂ

Expertizele medico-legale, efectuate în cadrul urmăririi penale, arată că victima a dat mărturii false și că pe corpul său nu există urme de viol

„Violul de la Orhei” din decembrie 2014 a bulversat opinia publică, după ce recent judecătoria din localitate l-a condamnat la doi ani de închisoare doar pe unul dintre cei trei pretinși violatori ai victimei, care la acea vreme avea 17 ani. Societatea civilă se arată indignată de faptul că nici singurul inculpat nu a fost acuzat de viol, ci de privare ilegală de libertate. Circa 10 mii de persoane au semnat o petiție online prin care cer tragerea la răspundere a celor trei agresori. Unii bloggeri anunță că fac serioase cercetări la acest subiect. Deputații au solicitat Ministerului Justiției să ia atitudine în această privință. Din păcate, însă, nimeni nu s-a documentat în legătură cu acest caz, care în realitate arată altfel, iar informația cunoscută publicului este în mare parte denaturată.

Prima întâlnire dintre Elena și Alina

Îi vom zice Elena, după cum a numit-o bloggerul Vitalie Cojocari, și trebuie să menționăm că toți jurnaliștii care au relatat despre acest caz s-au bazat strict pe declarațiile ei. Astfel, la 20 decembrie 2014, Elena a anunțat poliția că a fost violată într-o casă de pe str. Unirii din Orhei, în care fusese sechestrată. Ea spune că a ajuns acolo după ce a făcut cunoștință pe o rețea de socializare cu o altă orheiancă, pe nume Alina, care, pe 18 decembrie 2014, a invitat-o în ospeție la ea, unde a rămas pe noapte.

La rândul său, Alina susține că, de fapt, Elena a fost cea care a chemat-o în oraș, și anume într-un apartament, unde se aflau doi tineri: Serghei și Vadim. Ar fi stat acolo până seara și apoi ar fi mers la ea acasă. „Noaptea, Elena a ieșit în oraș și s-a întors la mine cu un alt băiat. Au ieșit la balcon și au fumat canabis. Apoi m-au chemat la un hotel, unde am jucat cărți”, adaugă Alina. Elena i-ar fi propus să rămână până în zori în aceeași odaie de hotel împreună cu acel tânăr, însă ea a refuzat și a făcut cale întoarsă. Iar spre dimineață, Elena ar fi revenit la ea acasă.

Cinci litri de bere, o sticlă de coniac și venirea lui Sergiu

Revenim la relatările Elenei. Potrivit ei, a doua zi Alina a fost invitată la frigărui de un prieten pe nume Grigore. Au mers împreună și astfel au ajuns în casa de pe str. Unirii, unde ar fi consumat cinci litri de bere și o sticlă de coniac. Mai târziu acolo a venit un alt băiat, Sergiu, și au chefuit toată noaptea. Cei care erau de față spun că Elena îi făcea ochi dulci lui Sergiu, cu care în prima seară s-a culcat într-o cameră aparte. Alina, care nopțile pleca de acolo, spune că o chema și pe Elena să meargă cu ea, dar aceasta refuza.

Venirea lui Dumitru și cinci litri de vin

Din depozițiile depuse de Elena la poliție rezultă că ea s-a distrat liniștită în acea casă până pe 20 decembrie, când Grigore l-ar fi invitat și pe un oarecare Dumitru, care a adus cinci litri de vin, „de fumat și roți” (adică droguri). Odată cu sosirea acestuia, atenționează victima, Grigore a încuiat ușa casei, băieții le-au luat fetelor telefoanele și le-au interzis să iasă afară. Apar două întrebări: de ce în prima noapte victima nu și-a anunțat mama unde se află? Și de ce mamă-sa nu a anunțat poliția că fiica ei, minoră, a dispărut? Mai mult decât atât, Elena afirmă că Alina a reușit să fugă din casă, după ce Grigore i-a deschis ușa ca să iasă la WC. O altă întrebare: dacă fetele erau sechestrate, de ce nimeni nu a însoțit-o pe Alina?

Și de data aceasta Alina face alte declarații. Ea spune că, de fapt, anume Elena l-a chemat pe Dumitru pe str. Unirii și că nimeni nu le-a sustras telefoanele, și ele puteau ieși din casă oricând. Potrivit ei, băieții au încuiat ușa ca să nu intre cineva din vecini.

Victima mai spunea poliției că a băut din vinul adus de Dumitru FĂRĂ A FI IMPUSĂ, deși în fața jurnaliștilor ea declara că a fost forțată că consume alcool.

Violul și iubitul din Moscova

După ce au băut, povestește victima, Dumitru a chemat-o într-o odaie, unde a violat-o. Ea spune că și Grigore a încercat să o abuzeze sexual, însă, Dumitru i-a sărit în apărare. Stresată, ea l-a implorat pe Dumitru să-i permită să o telefoneze pe maică-sa și el nu a fost împotrivă. În același timp, Elena le-a spus agresorilor că vrea și ea la WC și ei au lăsat-o să iasă singură. În cele din urmă, a fugit și ea.

Poliția a constatat că victima nu și-a sunat atunci mama, ci pe fostul iubit, Nicolae, care se afla în Moscova. Acesta a declarat că tânăra, aflându-se în stare de ebrietate, i-a spus că Dumitru este mai bun decât el și nici nu i-a adiat despre viol.

Medicii nu au depistat semne de viol

În discuția pe care a avut-o cu Elena, preciza Nicolae, ea l-a rugat să nu spună nimănui că ei au întreținut relații intime. Această mărturie merită atenție, pentru că inițial victima explica într-un fel anume proveniența sângelui de pe slipurile ei, iar când medicii au ajuns la concluzia că ea minte, tânăra și-a schimbat depozițiile. Puțin mai târziu poliția a constatat că și de data aceasta Elena a dat mărturii false, deoarece urmele de sânge nu au apărut în urma agresiunii.

Cât ține de echimozele de pe toracele și brațul stâng al Elenei, acestea au fost calificate în cadrul expertizelor medico-legale ca leziuni corporale neînsemnate, care puteau fi provocate în circumstanțele indicate, dar la fel „puteau fi produse de sine stătător, prin cădere de la propria înălțime și în alte împrejurări”. Mai bine zis, legiștii nu au depistat pe corpul Elenei nici un semn care ar indica cu certitudine la viol. Menționăm că expertizele au fost efectuate de medici de la Chișinău și Orhei.

„Versiunea părții vătămate a fost dată peste cap”

Deși toată lumea cere revoltată pedepsirea celor trei tineri pentru viol, Elena a anunțat poliția că a fost violată doar de către Dumitru. Ciudat este faptul că și Sergiu a recunoscut că s-a culcat benevol cu ea, chiar dacă victima infirmă acest lucru. Sergiu și Dumitru au fost reținuți, fiind apoi plasați în arest la domiciliu. Ulterior lui Dumitru i-a fost retrasă învinuirea.

Și ofițerul de urmărire penală Zinaida Domenco susține că nu a depistat nicio probă contra celor trei. „Versiunea părții vătămate a fost dată peste cap prin toate probele administrate. Există dovezi concludente că nu a fost viol și nu există probe că ea a fost privată de libertate”, a adăugat Domenco.

Cu toate acestea, procurorul Vadim Machidon a remis cauza în judecată, învinuindu-l doar pe Sergiu de privare de libertate. Și Grigore este acuzat de aceeași infracțiune, însă el nu se află în țară. Întrebat de ce a înaintat învinuirea în lipsă de probe, procurorul ne-a spus: „Dosarul a parvenit la Procuratură cu propunerea de a-i scoate total de sub urmărire penală pe învinuiţi. Organul de urmărire penală a stabilit multiple argumente care probau lipsa elementelor infracţiuni de viol. Referitor la privarea ilegală de libertate, am decis ca instanța de judecată să se pronunțe”.

Astfel, pe 25 ianuarie, Judecătoria Orhei l-a condamnat pe Sergiu la doi ani de închisoare. Menționăm că Dumitru, singurul dintre cei trei despre care victima afirmă că a violat-o, are în prezent și un dosar penal pentru huliganism.

(În continuare, în textul publicat anterior, directoarea liceului în care a învățat Elena, precum și o colegă de a sa care are legături nemijlocite cu evenimentul de pe str. Unirii, dar și poliția din Orhei ne povesteau despre personalitatea și trecutul victimei. Deși dosarul a devenit unul de interes public și aceste lucruri, după părerea mea, sunt foarte importante în acest context (ca și în cazul oricărei infracțiuni care trezește dubii!), le-am șters pentru a nu face discriminare pe criterii de gen.)

Ambele părți tac

Am încercat să vorbim cu victima, dar ea nu ne-a răspuns la telefon. Maică-sa a refuzat să discute cu noi și ne-a rugat să-l sunăm pe avocatul Dumitru Sliusarenco. Nici el nu a fost mai receptiv. Ne-a spus că Procuratura Generală cercetează într-o procedură separată episodul violului și că informațiile în această privință reprezintă taina urmăririi penale. Întrebat despre unele detalii din dosar, avocatul s-a arătat nemulțumit și a închis telefonul. Dintre pretinșii violatori, l-am găsit doar pe Dumitru, dar și el a refuzat să ne răspundă la întrebări.
Între timp, mama Elenei a solicitat în instanța civilă ca cei trei tineri să-i achite prejudicii în sumă de zece mii de euro.

P.S. Din motive de securitate, prenumele victimei este schimbat, iar numele martorilor și ale inculpaților nu sunt publicate.

(P.P.S. Atâta timp cât în privința acestui dosar urmărirea penală reluată încă durează, nu putem învinui pe nimeni. După ce am publicat acest articol, însă, am aflat și despre alte cazuri asemănătoare. N-am scris despre ele pentru a nu fi învinuiți de discriminare pe criteriu de gen. Există așa un fel de nebunie în lumea noastră, simțiți? Și ea se numește CENZURĂ!)

 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 15:22

În plină campanie electorală, Partidul Acțiune și Solidaritate, unul din partidele care a constituit blocul electoral ACUM a început să își piardă membrii. Un astfel de exemplu a apărut cu ceva timp în urmă pe pagina de Facebook a uneia dintre activistele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 14:54

Parlamentarii moldoveni, autoritățile de reglementare și radiodifuzorii publici au apreciat în mod deosebit asistența acordată de Consiliul Europei și Uniunea Europeană. Conferința de încheiere a proiectului comun al Consiliului Europei - Uniunea Europeană "Promovarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 13:32

Partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Nastase sunt formate, în mare parte, din foștii membri ai PLDM, formațiune vizată în furtul miliardului. O spune chiar Dorin Chirtoacă, noul partener al binomului PAS și PPDA. Declarația a fost făcută aseară, în cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 11:57

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, marţi seara, că şeful statului “nu a avut sub nicio formă intenţia de a încălca dreptul la demnitate al persoanelor care suferă de autism”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 10:55

Numărul rușilor care regreta prăbușirea URSS a ajuns la un nivel maxim în ultimii 10 ani, reprezentând 66% din numarul celor intervievați, arata un studiu al Centrului Levada, rezultatele cărora au fost publicate de Vedomosti.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 19 Decembrie 2018, ora: 09:53

Premierul britanic Theresa May s-a întâlnit marţi cu membrii cabinetului său pentru a analiza posibilitatea ca Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să părăsească UE fără un acord de retragere, pe fondul unei opoziţii puternice în Parlament, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 09:46

Departamentul de Stat al SUA a aprobat un contract cu Turcia pentru vânzarea sistemelor de apărare antirachetă ”Patriot” în valoare totală de 3,5 miliarde de dolari, în intenția de a oferi partenerului său NATO sisteme alternative de apărare aeriană în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 09:36

Un accident îngrozitor a avut loc seara trecută, în zona localității Svinița, din județul Mehedinți. La volanul unei maşini care a plonjat în Dunăre se afla cântăreața Anca Pop, în vârstă de 34 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 09:14

Un nou raport al Curții de Conturi Europene arată că este nevoie de mai multă transparență în modul în care finanțarea din partea UE este canalizată prin ONG-uri (organizații neguvernamentale) pentru ajutorul pentru dezvoltare și ajutorul umanitar, pentru protecția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 08:49

Jumătate din români au alocat cadourilor de Crăciun un buget de 300 de lei în acest an, în timp ce 2 din 5 cheltuie până la 750 de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Decembrie 2018, ora: 08:48

Cine erau dracul și tămâia – primul editorial politic al Românei Mari

Cine erau dracul și tămâia – primul editorial politic al Românei Mari

Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 08:37

Cutremur în Buzău, la 3 km de Nehoiu. Este al şaptelea, de la începutul lunii

Cutremur în Buzău, la 3 km de Nehoiu. Este al şaptelea, de la începutul lunii

Un cutremur a avut loc în judeţul Buzău, la doar 3 kilometri de Nehoiu. Este al şaptelea cutremur produs în luna decembrie, în Buzău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 08:35

BREAKING NEWS /// Elena Udrea şi Alina Bica ar putea obţine azil politic în Costa Rica

BREAKING NEWS /// Elena Udrea şi Alina Bica ar putea obţine azil politic în Costa Rica

Şansă uriaşă pentru Elena Udrea şi Alina Bica să obţină azil politic în Costa Rica. O decizie a Tribunalului Administrativ de Imigrări ar putea să le asigure celor două statutul de refugiate politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 08:00 de Dorin Dusciac

„Vestele galbene” - un protest nefrancez

„Vestele galbene” - un protest nefrancez Din editia print

Pe lângă alte cereri cu totul fanteziste, protestatarii revendică ieșirea imediată a Franței din Uniunea Europeană și NATO

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 07:36

Subsecretarul de stat al SUA acuză Rusia că se AMESTECĂ în Balcani

Subsecretarul de stat al SUA acuză Rusia că se AMESTECĂ în Balcani

Subsecretarul de stat american John Sullivan a acuzat marţi Rusia că se amestecă în politica Balcanilor, la fel cum a făcut-o şi în cazul SUA, după acordul semnat între Grecia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) care a pus capăt unei dispute privind...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 19 Decembrie 2018, ora: 00:53

Salata de boeuf și ouăle umplute sunt aperitive la masa de Crăciun. Ambele au însă multă maioneză, dar și alte ingrediente „grele”, care le transformă în bombe calorice. Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist cunoscut, spune că le putem transforma în...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Decembrie 2018, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Decembrie 2018, ora: 00:10

Horoscopul dragostei 19 decembrie 2018. Două iubiri şi o singură alegere

Horoscop dragoste 19 decembrie 2018. E timpul să faci o alegere şi să te decizi care dintre cei doi parteneri din acest moment este cel alături de care vrei să rămâi.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Decembrie 2018, ora: 00:10 de George Mârzencu

MOARTEA DE LA RĂSĂRIT (II) INEDIT! Planul detaliat al mareșalului Golovanov, conform căruia patru mii de bombe au aterizat în Chișinău într-o singură noapte

MOARTEA DE LA RĂSĂRIT (II)  INEDIT! Planul detaliat al mareșalului Golovanov, conform căruia patru mii de bombe au aterizat în Chișinău într-o singură noapte Din editia print

După cum scriam în prima parte a acestui articol, în noaptea de 4 spre 5 iunie 1944, peste 450 de bombardiere grele sovietice, inclusiv de fabricație americană, achiziționate în temeiul Legii americane de împrumut și închiriere Lend-lease, au bombardat...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 19 Decembrie 2018, ora: 00:05

Orezul basmati este unul dintre cele mai îndrăgite soiuri de orez. Este un orez cu bob lung şi aromă delicată, cu un gust ce se asociază gustului de nuca. Cuvântul basmati înseamnă aromat şi moale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Decembrie 2018, ora: 23:28

Dorin Chirtoacă va candida în municipiul Chișinău?

Dorin Chirtoacă va candida în municipiul Chișinău?

Care va fi rolul PL în blocul electoral „ACUM”, bineînțeles dacă candidații din parte PL vor reuși să se strecoare prin filtrele de integritate pentru accederea pe lista comuna? Ținând cont de disprețul pe care l-au etalat „A. cu M.” constant...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Decembrie 2018, ora: 16:47

ULTIMA ORĂ /// Doi avocați reținuți pentru trafic de influență

Procuratura Anticorupție anunță despre reținerea a doi avocați din Chișinău, aceștia fiind învinuiți de trafic de influență.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Decembrie 2018, ora: 16:47

Putin flutură din nou ”măciuca nucleară” în direcția țărilor cu ”retorică agresivă”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că noile arme create de complexul militar-industrial al Rusiei „multiplică potențialul armatei și marinei, asigurând astfel cu încredere și necondiționat securitatea Rusiei în deceniile următoare”, relatează RBC.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)