Astăzi 25 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 24 August 2019
Abonamente

Opinii & Editoriale 10 Martie 2017, ora 09:56    Din editia print

Marime Font

Despre „violul de la Orhei” cu alte cuvinte

Printr-o decizie din 10 februarie, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității (CPEDAE) a constatat că subsemnatul ar fi făcut discriminare pe criteriu de gen în articolul „Violul de la Orhei”, o farsă inventată de societatea civilă”, publicat acum un an în TIMPUL.

Mai mult, Consiliul m-a obligat să exclud din acest text informațiile despre personalitatea și viața intima a victimei. Deși, pe de o parte, nu sunt de acord cu aceste acuzații, iar pe de altă parte, cititorii mei știu că n-am recurs niciodată la discriminare sau la publicarea unor neadevăruri, decizia Consiliului este executorie și trebuie să mă supun. Aș putea să o atac în judecată, dar nu cred că se va schimba ceva.

Repet, în opinia mea, violul de la Orhei nu a avut loc, deoarece nu există nicio probă care ar demonstra acest lucru. Respectiv, eu nu infirm nimic din ceea ce am scris. Totodată nu doresc nimănui să ajungă în situația celor trei tineri pe care victima îi acuză că ar fi violat-o și în privința cărora a fost încălcată flagrant prezumția nevinovăției prin faptul că le-au fost publicate numele și fotografiile, însă nimeni nu le-a sărit în apărare.


Cu toate astea, sunt nevoit să dau Cezarului ceea ce este al Cezarului și să public textul redactat, în conformitate cu obiecțiile CPEDAE.

„VIOLUL DE LA ORHEI”, O FARSĂ INVENTATĂ DE SOCIETATEA CIVILĂ

Expertizele medico-legale, efectuate în cadrul urmăririi penale, arată că victima a dat mărturii false și că pe corpul său nu există urme de viol

„Violul de la Orhei” din decembrie 2014 a bulversat opinia publică, după ce recent judecătoria din localitate l-a condamnat la doi ani de închisoare doar pe unul dintre cei trei pretinși violatori ai victimei, care la acea vreme avea 17 ani. Societatea civilă se arată indignată de faptul că nici singurul inculpat nu a fost acuzat de viol, ci de privare ilegală de libertate. Circa 10 mii de persoane au semnat o petiție online prin care cer tragerea la răspundere a celor trei agresori. Unii bloggeri anunță că fac serioase cercetări la acest subiect. Deputații au solicitat Ministerului Justiției să ia atitudine în această privință. Din păcate, însă, nimeni nu s-a documentat în legătură cu acest caz, care în realitate arată altfel, iar informația cunoscută publicului este în mare parte denaturată.

Prima întâlnire dintre Elena și Alina

Îi vom zice Elena, după cum a numit-o bloggerul Vitalie Cojocari, și trebuie să menționăm că toți jurnaliștii care au relatat despre acest caz s-au bazat strict pe declarațiile ei. Astfel, la 20 decembrie 2014, Elena a anunțat poliția că a fost violată într-o casă de pe str. Unirii din Orhei, în care fusese sechestrată. Ea spune că a ajuns acolo după ce a făcut cunoștință pe o rețea de socializare cu o altă orheiancă, pe nume Alina, care, pe 18 decembrie 2014, a invitat-o în ospeție la ea, unde a rămas pe noapte.

La rândul său, Alina susține că, de fapt, Elena a fost cea care a chemat-o în oraș, și anume într-un apartament, unde se aflau doi tineri: Serghei și Vadim. Ar fi stat acolo până seara și apoi ar fi mers la ea acasă. „Noaptea, Elena a ieșit în oraș și s-a întors la mine cu un alt băiat. Au ieșit la balcon și au fumat canabis. Apoi m-au chemat la un hotel, unde am jucat cărți”, adaugă Alina. Elena i-ar fi propus să rămână până în zori în aceeași odaie de hotel împreună cu acel tânăr, însă ea a refuzat și a făcut cale întoarsă. Iar spre dimineață, Elena ar fi revenit la ea acasă.

Cinci litri de bere, o sticlă de coniac și venirea lui Sergiu

Revenim la relatările Elenei. Potrivit ei, a doua zi Alina a fost invitată la frigărui de un prieten pe nume Grigore. Au mers împreună și astfel au ajuns în casa de pe str. Unirii, unde ar fi consumat cinci litri de bere și o sticlă de coniac. Mai târziu acolo a venit un alt băiat, Sergiu, și au chefuit toată noaptea. Cei care erau de față spun că Elena îi făcea ochi dulci lui Sergiu, cu care în prima seară s-a culcat într-o cameră aparte. Alina, care nopțile pleca de acolo, spune că o chema și pe Elena să meargă cu ea, dar aceasta refuza.

Venirea lui Dumitru și cinci litri de vin

Din depozițiile depuse de Elena la poliție rezultă că ea s-a distrat liniștită în acea casă până pe 20 decembrie, când Grigore l-ar fi invitat și pe un oarecare Dumitru, care a adus cinci litri de vin, „de fumat și roți” (adică droguri). Odată cu sosirea acestuia, atenționează victima, Grigore a încuiat ușa casei, băieții le-au luat fetelor telefoanele și le-au interzis să iasă afară. Apar două întrebări: de ce în prima noapte victima nu și-a anunțat mama unde se află? Și de ce mamă-sa nu a anunțat poliția că fiica ei, minoră, a dispărut? Mai mult decât atât, Elena afirmă că Alina a reușit să fugă din casă, după ce Grigore i-a deschis ușa ca să iasă la WC. O altă întrebare: dacă fetele erau sechestrate, de ce nimeni nu a însoțit-o pe Alina?

Și de data aceasta Alina face alte declarații. Ea spune că, de fapt, anume Elena l-a chemat pe Dumitru pe str. Unirii și că nimeni nu le-a sustras telefoanele, și ele puteau ieși din casă oricând. Potrivit ei, băieții au încuiat ușa ca să nu intre cineva din vecini.

Victima mai spunea poliției că a băut din vinul adus de Dumitru FĂRĂ A FI IMPUSĂ, deși în fața jurnaliștilor ea declara că a fost forțată că consume alcool.

Violul și iubitul din Moscova

După ce au băut, povestește victima, Dumitru a chemat-o într-o odaie, unde a violat-o. Ea spune că și Grigore a încercat să o abuzeze sexual, însă, Dumitru i-a sărit în apărare. Stresată, ea l-a implorat pe Dumitru să-i permită să o telefoneze pe maică-sa și el nu a fost împotrivă. În același timp, Elena le-a spus agresorilor că vrea și ea la WC și ei au lăsat-o să iasă singură. În cele din urmă, a fugit și ea.

Poliția a constatat că victima nu și-a sunat atunci mama, ci pe fostul iubit, Nicolae, care se afla în Moscova. Acesta a declarat că tânăra, aflându-se în stare de ebrietate, i-a spus că Dumitru este mai bun decât el și nici nu i-a adiat despre viol.

Medicii nu au depistat semne de viol

În discuția pe care a avut-o cu Elena, preciza Nicolae, ea l-a rugat să nu spună nimănui că ei au întreținut relații intime. Această mărturie merită atenție, pentru că inițial victima explica într-un fel anume proveniența sângelui de pe slipurile ei, iar când medicii au ajuns la concluzia că ea minte, tânăra și-a schimbat depozițiile. Puțin mai târziu poliția a constatat că și de data aceasta Elena a dat mărturii false, deoarece urmele de sânge nu au apărut în urma agresiunii.

Cât ține de echimozele de pe toracele și brațul stâng al Elenei, acestea au fost calificate în cadrul expertizelor medico-legale ca leziuni corporale neînsemnate, care puteau fi provocate în circumstanțele indicate, dar la fel „puteau fi produse de sine stătător, prin cădere de la propria înălțime și în alte împrejurări”. Mai bine zis, legiștii nu au depistat pe corpul Elenei nici un semn care ar indica cu certitudine la viol. Menționăm că expertizele au fost efectuate de medici de la Chișinău și Orhei.

„Versiunea părții vătămate a fost dată peste cap”

Deși toată lumea cere revoltată pedepsirea celor trei tineri pentru viol, Elena a anunțat poliția că a fost violată doar de către Dumitru. Ciudat este faptul că și Sergiu a recunoscut că s-a culcat benevol cu ea, chiar dacă victima infirmă acest lucru. Sergiu și Dumitru au fost reținuți, fiind apoi plasați în arest la domiciliu. Ulterior lui Dumitru i-a fost retrasă învinuirea.

Și ofițerul de urmărire penală Zinaida Domenco susține că nu a depistat nicio probă contra celor trei. „Versiunea părții vătămate a fost dată peste cap prin toate probele administrate. Există dovezi concludente că nu a fost viol și nu există probe că ea a fost privată de libertate”, a adăugat Domenco.

Cu toate acestea, procurorul Vadim Machidon a remis cauza în judecată, învinuindu-l doar pe Sergiu de privare de libertate. Și Grigore este acuzat de aceeași infracțiune, însă el nu se află în țară. Întrebat de ce a înaintat învinuirea în lipsă de probe, procurorul ne-a spus: „Dosarul a parvenit la Procuratură cu propunerea de a-i scoate total de sub urmărire penală pe învinuiţi. Organul de urmărire penală a stabilit multiple argumente care probau lipsa elementelor infracţiuni de viol. Referitor la privarea ilegală de libertate, am decis ca instanța de judecată să se pronunțe”.

Astfel, pe 25 ianuarie, Judecătoria Orhei l-a condamnat pe Sergiu la doi ani de închisoare. Menționăm că Dumitru, singurul dintre cei trei despre care victima afirmă că a violat-o, are în prezent și un dosar penal pentru huliganism.

(În continuare, în textul publicat anterior, directoarea liceului în care a învățat Elena, precum și o colegă de a sa care are legături nemijlocite cu evenimentul de pe str. Unirii, dar și poliția din Orhei ne povesteau despre personalitatea și trecutul victimei. Deși dosarul a devenit unul de interes public și aceste lucruri, după părerea mea, sunt foarte importante în acest context (ca și în cazul oricărei infracțiuni care trezește dubii!), le-am șters pentru a nu face discriminare pe criterii de gen.)

Ambele părți tac

Am încercat să vorbim cu victima, dar ea nu ne-a răspuns la telefon. Maică-sa a refuzat să discute cu noi și ne-a rugat să-l sunăm pe avocatul Dumitru Sliusarenco. Nici el nu a fost mai receptiv. Ne-a spus că Procuratura Generală cercetează într-o procedură separată episodul violului și că informațiile în această privință reprezintă taina urmăririi penale. Întrebat despre unele detalii din dosar, avocatul s-a arătat nemulțumit și a închis telefonul. Dintre pretinșii violatori, l-am găsit doar pe Dumitru, dar și el a refuzat să ne răspundă la întrebări.
Între timp, mama Elenei a solicitat în instanța civilă ca cei trei tineri să-i achite prejudicii în sumă de zece mii de euro.

P.S. Din motive de securitate, prenumele victimei este schimbat, iar numele martorilor și ale inculpaților nu sunt publicate.

(P.P.S. Atâta timp cât în privința acestui dosar urmărirea penală reluată încă durează, nu putem învinui pe nimeni. După ce am publicat acest articol, însă, am aflat și despre alte cazuri asemănătoare. N-am scris despre ele pentru a nu fi învinuiți de discriminare pe criteriu de gen. Există așa un fel de nebunie în lumea noastră, simțiți? Și ea se numește CENZURĂ!)

 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 22:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat teritoriile ocupate din regiunea transnistreană, după ce s-a întâlnit sâmbătă, la Chişinău, cu președintele Igor Dodon și a participat la evenimentele organizate de Partidul Socialiștilor pentru sărbătorirea a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 15:05

În timp ce liderii blocului ACUM, în cârdășie cu artizanii națiunii civice moldovenești, aburesc societatea cu tot felul de tâmpenii despre deconectarea „butonului geopolitic”, Igor Dodon merge consecvent pe propria agenda. Astăzi a lansat la lansarea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 13:42

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:41

Nu stiu cine ii scrie Premierului cuvantarile, dar chiar rog aceasta persoana sa fie mai specifica si sa duca gandurile pana la capat, opinează analistul politic Dionis Cenușă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ajuns la Chişinău. Alături de preşedintele Igor Dodon, speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi şi omologul de la Chişinău Pavel Voicu, participă la Ceremonia de Comemorare „Dincolo de tăcere...” de la Complexul Memorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)