Sănătate

Destăinuirea unui chirurg sau ce TAINE ascund spitalele din R. Moldova

Cu toate că adevărul a ieșit la iveală abia acum, specialiștii declară că aceste instrumente sunt folosite de zeci de ani și că toți știau de acest lucru. 
În urma publicării filmulețului, ministerul Sănătății a organizat un briefing de presă, unde Andrei Usatâi a subliniat că ceea ce se întâmplă acum la spitalul „V. Ignatenco” este o consecință a întârzierilor în reformarea sistemului de sănătate și a problemelor încă nesoluționate. 
Astfel, ministrul sănătății menționa că, în vederea elucidării tuturor circumstanţelor cazului şi pentru a avea o imagine completă privitor la dotarea cu echipamente specializate a spitalelor, precum şi stabilirea necesarului de echipamente, a fost constituită o Comisie specială, care urmează să examineze problemele până la data de 7 august. Mai mult, ministerul vizat a dat asigurări că rezultatele vor fi făcute publice şi se va face uz de maximă transparenţă. Contactați de ziarul TIMPUL, reprezentanții ministerului au refuzat să ofere declarații până la afișarea rezultatelor.

„Toate spitalele din RM folosesc bormașina industrială”

Între timp, solicitat de TIMPUL, un chirurg traumatolog din Chișinău ne-a mărturisit care este, de fapt, situația reală din spitalele noastre și ce fărădelegi se au loc în incinta acestora. Astfel, chirurgul (pentru a-i proteja identitatea, redacția îi va păstra anonimatul) ne spune că bormașinile industriale se folosesc demult în spitalele noastre. „Toate spitalele de la noi folosesc bormașina industrială de zeci de ani. Astfel, toți, inclusiv autoritățile, sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în instituțiile medicale. Această bormașină industrială noi o numim „albină”, ele sunt cumpărate de la agenții economici autohtoni și sunt destul de ieftine”, explică medicul.
Potrivit lui, după destrămarea URSS, fiecare țară a încercat să se descurce cum poate, iar spitalele noastre, din lipsă de bani, au început a folosi bormașinile industriale.

Oamenii au înțeles lucrurile greșit

„Eu, personal, ca specialist cu zeci de ani de experiență în chirurgie traumatologică, am fost deranjat că oamenii au interpretat lucrurile greșit. Este foarte important să se cunoască că sunt instrumente strict medicale, care intră în contact direct cu pacientul și nu pot fi înlocuite sub nicio formă. Dar sunt și instrumente care nu afectează nicidecum pacientul. În cazul nostru, vorbim despre bormașina industrială și burghiul. De fapt, burghiul este acel instrument care intră în contact direct cu omul, în timp ce „albina” dă rotațiile necesare pentru ca să fie efectuată gaura în os. Burghiele sunt sterilizate și înlocuite după două-trei intervenții, în funcție de epuizarea acestora”, explică specialistul.

Mai mult ca atât, traumatologul zice că, până în prezent, nimeni nu a avut de suferit din această cauză. „Singura diferență dintre un burghiu industrial și unul medical este că cel industrial nu are un număr de turații exacte de câte 10, 20, 50 pe secundă pentru a sfredeli o gaură în os. Desigur că ar fi mult mai comod să lucrăm cu un instrument medical, însă, chirurgii de la noi s-au obișnuit deja cu aceste condiții”, mărturisește doctorul.

Apoi, bărbatul ne povestește care este, de fapt, procedura și la ce ajută bormașina. „Cu „albina” nu sfredelim mai mult de cinci secunde, după care atât metalul, cât și osul se răcoresc câtva timp, și tot așa până nu facem gaura necesară în os”, spune chirurgul.

„Pacienții trebuie operați în continuare, iar instrumentele sterilizate”

Între timp, medicul zice că spitalele noastre se confruntă cu o altă problemă, care este mult mai gravă decât cea cu bormașinile, și anume, interzicerea sterilizării instrumentelor cu formaldehidă (n.red. – substanță dezinfectantă). Întrucât „albina” este un mecanism electric, acesta nu poate fi sterilizat prin fierbere sau autoclavizare. De aceea, medicii recurg la formaldehidă, o substanță toxică. Însă, acum câțiva ani, specialiștii de la Stația sanitaro – epidemiologică a Centrului de Sănătate Publică din Chișinău au interzis sterilizarea instrumentelor cu această substanță, invocând motive precum că aceasta ar fi nocivă.

„Nu ne-au propus nimic altceva în schimb. În instituțiile medicale de peste hotare, instrumentele chirurgicale se sterilizează cu ajutorul radiației sau a ozonului, doar că această procedură este foarte costisitoare, noi nu ne putem permite așa ceva”, subliniază chirurgul.
Mai mult, după cum menționează însăși chirurgul, în urma difuzării imaginilor din sala de operații de la spitalul „V. Ignatenco”, autoritățile au promis că vor cumpăra echipamentele chirurgicale necesare pentru toate spitalele.

„Instrumente poate și vom avea, însă cineva s-a gândit cum vor fi ele sterilizate?”, se întreabă doctorul. Însă, după o scurtă ezitare, medicul ne-a destăinuit că spitalele încalcă regula și încă mai folosesc acea substanță pentru sterilizare. „Știm că nu este corect, însă altă ieșire din situație nu avem. Oamenii trebuie operați, iar instrumentele sterilizate”, a conchis chirurgul.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *