Astăzi 26 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:59
Abonamente

Social 16 Iunie 2016, ora 08:00    Din editia print

Destinații de viitor ale elevilor ruși: Moscova, Kiev, Sankt Petersburg

Marime Font

Să continue studiile acasă, să plece cât mai repede de aici, spre vest sau spre est, spre ruși sau spre europeni, planurile de viitor ale absolvenților școlilor ruse din Chișinău se împart. Cert este că acum sunt concentrați pe examenele de maturitate. 

Odată cu începutul verii, s-a dat start și sesiunii de bacalaureat 2016. Peste 6150 de elevi din 257 instituții de învățământ cu predare în limba rusă s-au înscris la sesiunea de examene din acest an. În total, sunt admiși peste 21500 de candidați, dintre care 75% sunt absolvenți ai claselor a XII-a, iar 25 la sută – restanțieri din sesiunile anterioare. Potrivit Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, probele de examen vor fi organizate în 102 centre de BAC, dintre care 30 sunt amplasate în municipiul Chișinău. Examenele au loc în perioada 3-21 iunie 2016.

Potrivit Ministerului Educație, metodologia de organizare a examenelor din acest an nu a suferit modificări față de cea din anul precedent. Candidaților, care vor fi prinși că au asupra lor materiale interzise sau că încearcă să copieze, le vor fi anulate notele la toate probele examenului de bacalaureat, iar șansa de a susține repetat BAC-ul va fi abia la anul viitor.


Lucrările vor fi verificate în perioada 4-26 iunie, iar rezultatele vor fi afișate în centrele de BAC, la data de 27 iunie 2016. Candidații care nu vor fi de acord cu nota obținută, vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a depune contestațiile (în zilele de 27 și 28 iunie). Rezultatele finale, după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate la data de 6 iulie.

„Nu e suficient să cunoști limba română, trebuie și să fii băștinaș get-beget”

Pentru a afla ce planifică să facă tinerii vorbitori de rusă după încheierea sesiunii de examene am mers în vizită la Liceul Teoretic „Nicolae Gogol”. Era ziua când aceștia își testau cunoștințele la limba de instruire. Chiar în fața instituției am întâlnit-o pe doamna Maria, care-și aștepta nepotul. „Acum, alte gânduri decât de a da bine BAC-ul nu avem. Desigur, în perspectivă, toți își doresc să continue studiile, să se specializeze în vreun domeniu. Trăim într-un secol digital, fără cunoștințe nu faci nimic. De aceea nu cred că cineva speră să ajungă paznic sau să ofere servicii de spălat geamuri. Oricum, nu vreau să ghicim acum. Să treacă cu bine de examene, care sunt foarte importante”, spune ea. Nu este sigură dacă nepotul său va dori să rămână în țară. „Mă uitam la colegii lui, după examenul la limba română, și am înțeles că ei o cunosc foarte bine. Dar asta nu este o garanție că atitudinea față de vorbitorii nativi de rusă se va schimba spre bine. De viață bună nu fuge nimeni”, adaugă femeia. Potrivit ei, în Moldova lipsesc companiile care ar angaja ingineri, tehnologi, se angajează doar barmani sau chelneri. „La noi, la școală, vin studenți să facă practica și de la ei am aflat că pentru a trăi omenește, lucrează în diferite localuri. Dar nici să se angajeze în școli nu vor, pentru că se plătește foarte prost. Se micșorează natalitatea, descrește și numărul elevilor și, respectiv, al școlilor. Ca să rămână tinerii în țară, trebuie ca cei de la conducere să nu mai împartă între ei fiecare leu, ci să dezvolte economia republicii. Când oamenii vor avea de lucru, nimeni nu va mai pleca”, concluzionează femeia.

După încheierea examenului l-am întâlnit pe Alexandr, care este pasionat de sport și este un înotător profesionist. „În Moldova nu sunt condiții pentru dezvoltare în acest domeniu. Până acum mi-au finanțat părinții participarea la tot felul de competiții, dar nu pot să mă bazez încontinuu pe banii lor. Încă nu am hotărât unde voi face universitatea, dar cu siguranță nu voi rămâne în țară”, a spus tânărul.

Alexandra, o altă elevă vorbitoare de rusă ne-a spus că nu învață în Moldova din primii ani. „Clasele primare le-am făcut la Moscova, iar când am ajuns aici trebuia să recuperez materiile. Părinții planifică să ne mutăm înapoi, dar așteaptă să termin examenele”, ne-a spus ea. Tânăra încă nu a ales o specializare și nici universitatea, spune că nu a prea avut timp să se documenteze despre facultățile din Moscova.
În același timp, Anastasia, vorbitoare de rusă, ne spune că-și face griji pentru viitorul său în R. Moldova. Aceasta ar fi auzit „de la prieteni că, pentru companiile internaționale, nu e suficient să cunoști limba română, trebuie și să fii băștinaș get-beget. Cu studii superioare, își trimit CV-urile și sunt refuzați”.

Mai radical din cei cu care am reușit să discutăm a fost Serghei, care s-a declarat bucuros că nu a învățat într-o școală românească, or, potrivit lui „în cele rusești nivelul de studii este mult mai înalt”. „Limba română nu mi-a trebuit niciodată, nici în Moldova, nici peste hotare, unde am mai călătorit cu familia sau prietenii. Eu, la fel ca mulți colegi de clasă, nu planific să rămân în țară după absolvirea școlii. Majoritatea planificăm să învățăm fie în Moscova, fie în Kiev ori Sankt Petersburg. Și chiar dacă n-aș pleca la studii într-o țară vorbitoare de rusă, limba română nu ar prezenta un avantaj, rusa, în schimb, va da greutate CV-ului”, ne asigură el. În cealaltă extremă, Dumitru, și el vorbitor de rusă, ne convinge că abia așteaptă să plece la București, unde vrea să studieze în domeniul IT. „Îmi place această țară. Mai am de aprofundat cunoștințele în limba română, în special la partea orală. Aici nu am prieteni vorbitori de română, o vorbesc doar la orele de profil”, ne-a spus tânărul.
Plimbându-ne dintr-o extremă în alta, un lucru am înțeles de la interlocutorii noștri – puțini sunt cei care planifică să rămână în țară.

Elevii trebuie să se prezinte cu jumătate de oră mai devreme și nu au voie să intre la examene cu alte obiecte decât cele prevăzute în metodologia cu privire la desfășurarea sesiunii din 2016. Accesul candidaților în sălile de examen va fi permis în baza actului de identitate. La proba de geografie, elevii vor putea să intre cu atlasul școlar, iar la cea de matematică, fizică și informatică, accesul va fi permis cu riglă, creion și radieră. La celelalte examene, candidații vor putea să aibă doar pix cu cerneală albastră. Măsurile de securitate rămân a fi sporite, pentru a reduce cazurile de fraudă la bacalaureat. La fiecare 30 de candidați sunt desemnați doi asistenți în sala de examen pentru a monitoriza dacă examenul se desfășoară cum trebuie.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 16:59

Air Moldova a lansat astăzi în premieră zborul spre Nisa, Franța

Air Moldova a lansat astăzi în premieră zborul spre Nisa, Franța

Air Moldova, cea mai mare companie aeriană din Republica Moldova a lansat vineri, 26 aprilie, zboruri spre o nouă destinație – Nisa, de două ori pe săptămână. Prețul biletelor pentru una din cele mai cunoscute destinații turistice pe Coasta de Azur începe de la 99 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 14:14

Construcția conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău, care va demara săptămâna viitoare, este, în opinia premierului Pavel Filip, un pas important spre asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:06

Cel mai mare parc de distracții din țară, ”OrheiLand”, se pregătește pentru deschiderea de 1 iunie, atunci când împlinește un an de la inaugurare. Ca de obicei, administrația Centrului vine cu surprize și atracții inedite pentru vizitatori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:04

 Alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în baza aceluiași sistem electoral ca scrutinul ordinar, adică în baza sistemului mixt aplicat la 24 februarie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:52

Peste un sfert din ţigările electronice sunt contaminate cu bacterii care provoacă astm, inflamaţii şi reducerea capacităţii pulmonare, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, din SUA, citat de The Telegraph.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:37

UE: Decretul lui Putin este un atentat la suveranitatea Ucrainei

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranităţii ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, cerându-i Rusiei să înceteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:34

Vinerea Mare. Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare

Vinerea Mare este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi. În această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Iisus Hristos. În Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cei care mor ajung în iad, pentru că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:31

Tragedie în Vinerea Patimilor, transmisă Live pe Facebook. Un şofer a ars de viu, după ce s-a izbit cu Opelul de copac

Tragedie în Vinerea Patimilor, în localitatea Truşeşti, judeţul Botoşani. Un şofer a murit ars de viu, după ce maşina în care se afla a luat foc după ce s-a izbit violent de un copac aflat pe marginea drumului. Un alt şofer a transmis accidentul live pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 26 Aprilie 2019, ora: 08:29 de Dorin Dusciac

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental”

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental” Din editia print

Grigore Chiper s-a născut la 16 aprilie 1959, în s. Copanca, r-nul Căușeni. Este absolvent al Facultății de Filologie a USM (1981). A activat ca profesor la Universitatea din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). Este redactor asociat la revista „Contrafort” din Chișinău. A...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Aprilie 2019, ora: 08:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 APRILIE 2019. BALANȚELE ÎȘI POT EXTINDE FAMILIA

Horoscopul zilei de 26 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 07:19 de Mihaela Culcinschi

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară?

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară? Din editia print

După 13 ani de la adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse Între femei şi bărbaţi, rata violenței domestice se menține la un nivel destul de înalt

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 06:47 de Ana Marchitan

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău Din editia print

Arhitectul Alexei Gărgăun a schițat proiectul unui monument care, în opinia sa, ar putea revoluționa arhitectura din țara noastră. Este vorba de un centru de business, sub forma renumitei sculpturi Coloana Infinitului de Constantin Brâncuși, care s-ar încadra perfect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:30

Autoritatea Aeronautică Civilă vine cu detalii despre AVIONUL, care a aterizat ILEGAL pe Aeroportul din Chişinău

Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. MoldATSA a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:29

Rami Malek va juca rolul personajului negativ din noul film „James Bond”

Alături de Daniel Craig, actorul Rami Malek, premiat recent cu Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, va face parte din distribuţia noului film al francizei „James Bond”, au anunţat, joi, din Jamaica, producătorii Barbara Broccoli şi Michael G. Wilson, alături...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 16:30

FMI avertizează politicienii din opoziție să nu atenteze la independența BNM

Fondul Monetar Internațional recomandă politicienilor de la Chișinău să evite orice inițiative care ar atenta la independența și funcționalitatea Băncii Naționale a Moldovei. «FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu», se spune într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:44

Fără limba rusă în instituții! Limba ucraineană este unica limbă de stat din Ucraina

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi un proiect de lege care prevede că limba ucraineană este unica limbă de stat și de utilizare la nivel oficial în țară. Astfel, președintele țării, deputații, judecătorii, procurorii, funcționarii Băncii Naționale, persoanele care dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:37

Partidul estonian cu cele mai multe mandate în parlament a rămas în opoziție din cauza aroganței liderului său, ar putea fi un precedent pentru Moldova

În Estonia, partidul care a luat cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare, a rămas în opoziție, din cauza aroganței liderului acestuia, Kaja Kallas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:34

Die Zeit despre relativa normalitate a rezultatului scrutinului din Ucraina

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:33

Ucraina a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza ultimei decizii a lui Putin

Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:22

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

La doar două săptămâni de la anunțarea noului program infrastructural de anvergură, care prevede iluminarea a 104 localități din Republica Moldova, Partidul Șor a început lucrările în al treilea sat deja – Furceni, raionul Orhei. Astfel, peste aproximativ o lună,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:41

(video) Dumitru Alaiba, deputat PAS: Vom organiza atâtea alegeri anticipate, câte vor fi nevoie pentru a lua majoritatea

Deputații din fostul bloc electoral ACUM se pare că sunt cu gândul numai la alegeri, chiar dacă organizarea acestora costă bugetul de stat sute de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de Dumitru Alaiba, deputat din fracțiunea PAS. Alaiba a declarat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:40

România este cel mai fidel susținător al integrării europene a Republicii Moldova

Stadiul actual al cooperării Republica Moldova-UE, importanța aprofundării Parteneriatului Strategic cu țara vecină dar și sprijinul României acordat autorităților Republicii Moldova în continuarea procesului de reformă în spirit european a fost discutat de secretarii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:39

Proprietarul unei rețele de farmacii apreciază modificările în legislația fiscală, operate în vara anului trecut

Implementarea micii reforme fiscale de către actuala guvernare are un efect pozitiv asupra economiei naționale. Este opinia lui Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody, exprimată într-un interviu pentru pavelzingan.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:38

Analiză: Prin îmbunătățirea programului Prima Casă, Executivul impulsionează creditul imobiliar din țara noastră

Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:35

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

În ajunul sărbătorilor pascale, Partidul Politic ”ȘOR” a mai inițiat un program menit să schimbe viața oamenilor în bine. Este vorba de proiectul ”Fapte Bune”, care, la prima etapă, este implementat în localitățile în care cetățenii...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)