Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:26
Abonamente

Social 19 Decembrie 2016, ora 08:15    Din editia print

Destine înghețate în intersecții

Marime Font

Pe marginea străzilor din municipiul Chișinău întâlnim tot mai mulți comercianți ambulanți, care îndură zilnic gerul, ploaia sau ninsoarea în speranța că își vor putea vinde marfa. Vânzătorii stradali plătesc amenzi și de multe ori suportă privirile pline de milă sau disprețuitoare ale trecătorilor care consideră că acești oameni se îmbogățesc pe spatele lor. Cine sunt comercianții ambulanți, cum au ajuns să vândă în stradă și cât câștigă zilnic aflați în materialul ce urmează.

În ziua în care am decis să hoinăresc pe străzile Chișinăului în căutarea vânzătorilor ambulanți, era un ger care-ți pătrundea până-n măduva oaselor, noroc că a ieșit soarele și i-a mai potolit avântul.

„Primesc lunar 111 lei și 30 de bani”

La una din intersecții, am observat câțiva oameni care vindeau fructe și legume. Așa am cunoscut-o pe Nina din satul Ciorești, raionul Ialoveni, o femeie de 57 de ani care vindea plante medicinale, miez de nucă și măceși pe marginea unei străzi din Chișinău. Femeia a îmbătrânit prea devreme, avea părul cărunt, riduri adânci, mâinile muncite și privirea senină și mi-a spus că stă în stradă de nevoie pentru că statul nu i-a asigurat o pensie decentă. „De anul acesta sunt pensionară și dacă vă spun ce pensie mizerabilă am, n-o să mă credeți. Primesc lunar 111 lei și 30 de bani, m-au luat în râs ca pe un câine. Sunt femeie bolnavă de 20 de ani, am crescut și educat patru copii, pe care i-am dat Republicii Moldova să fie de folos. Copiii muncesc, sunt educați și deștepți, nu fac țara de rușine, iar guvernanții m-au răsplătit cu o sută de lei. Vă închipuiți ce oameni sunt ei! Mi-au spus că am lucrat prin anii 76-80 și s-a calculat după salariul de atunci. D-apoi chiar așa?! Cum să trăiesc cu o sută de lei, de medicamente nici nu mai vorbesc, iată stau aici și îngheț să fac măcar un ban de pâine”, spune Nina cu lacrimi în ochi.

„Îngheți toată ziua și rămâi cu 20-30 de lei”

Femeia a deprins îndemânarea de a colecta plante medicinale de la bunica sa, iar acum la nevoie a început să le adune de pe câmp și să le vândă. „Procesul de colectare e greu, plec pe deal vara la 40 de grade de căldură, le caut și le strâng. Fiecare plantă are timpul său și trebuie să știi când s-o strângi. Una e folositoare atunci când înflorește, alta e bună - neînflorită. Apoi le aduc acasă, le ambalez cu grijă și vin aici să le vând”, explică femeia.
Nina își începe ziua de muncă la ora șase, atunci când se urcă în microbuz și vine de la Ialoveni la Chișinău, la ora opt este deja în stradă, acolo unde vinde plantele până la ora 17. Când plouă sau ninge femeia își instalează o umbrelă și își continuă munca, iar toate aceste sacrificii sunt făcute pentru un venit de 30 de lei pe zi. „Cumpărători sunt foarte puțini și cei care vin cumpără, de exemplu, doar un păhărel de măceș care costă cinci-șase lei. Dacă faci pe zi 150 de lei, apoi 70 îi dai pe transport tur-retur, în cursul zilei mai vrei să mănânci ceva, ai și alte necesități fiziologice și dacă rămâi cu 20-30, încă e bine”, spune vânzătoarea.

„Mi-am sădit livadă ca să-mi asigur bătrânețea”

Câțiva pași mai încolo l-am întâlnit pe Grigore din Strășeni, un bărbat de 63 de ani, care vindea fructe din propria livadă. Vânzătorul este agronom de meserie, a ocupat toată viața funcții de conducere pe la organizațiile gospodărești din localitate, dar când acestea s-au închis, a rămas șomer, iar după ce s-a pensionat, nevoia l-a făcut să-și vândă producția în stradă. „Am o pensie de 825 de lei, când mi-au dat-o, au spus că dacă vroiam mai mare trebuia să lucrez 32 de ani, dar eu aveam numai 27, de parcă eu nu aș fi vrut să muncesc. După ce s-a distrus totul, nu am mai avut unde. Noroc că atunci când eram tânăr, m-am gândit că trebuie cumva să-mi asigur bătrânețea, așa că mi-am sădit livadă și viță-de-vie. Și acum stau aici și vând producția mea, că altă ieșire din situație nu am”, povestește Grigore.

Chiar dacă bărbatul suferă de diabet și de hipertensiune, acesta stă zilnic de la ora nouă până la ora 16 în speranța că își va putea realiza produsele și asta deoarece pensia nu-i ajunge nici pentru serviciile comunale și hrană, altminteri pentru medicamente. „Am copii de pus la cale și trebuie cumva să-i susțin financiar, mai trebuie să am cu ce plăti serviciile comunale și să am ce mânca, iar cu pensia mea departe nu ajungi. Mă credeți că mă tem să mă duc la medicul cardiolog, am fost o dată și mi-a prescris medicamente de 3500 de lei și de atunci nu mă mai duc, de unde să iau atâția bani? Stau aici și îngheț pentru strictul necesar, de la ora nouă, mai dimineață nu pot că îngheață fructele”, menționează bărbatul. Despre venitul zilnic Grigore spune că dacă-i rămâne vreo 100-200 de lei este bine și asta pentru că trebuie să suporte cheltuielile pentru benzină, pentru revizia tehnică a mașinii și să mănânce ceva cât stă și îngheață în stradă.

„Iei credite de la bancă ca să crești mere și le vinzi cu un leu kilogramul la suc”

Lângă Grigore stă colegul său de suferință Ion, un alt producător autohton care vine de la Florești, acolo unde are o livadă de mere ce se întinde pe cinci hectare. Dobânda de la bancă l-a scos în stradă, unde încearcă să-și vândă producția. „Avem livadă de mere și nu avem unde realiza producția. Toate piețele sunt blocate de mâna a doua, acolo n-ai loc și nici pe marginea drumului nu-ți dau pace. Poliția merge pe cale europeană, dar lumea nu are ce mânca. În Europa, omul e îndestulat, are un salariu de trei mii de euro, dar la noi dacă ai trei mii de lei apoi e bine”, se plânge Ion.


Vânzătorul ne-a spus că nu obișnuiește să vândă în stradă, pentru că cheltuielile pentru transport sunt mari și merele îngheață pe vremea aceasta. „Am venit la fată pe vreo două zile și de aceea am ieșit aici, dar așa nu stăm, că e frig. Vin cei de la mâna a doua și le cumpără de acasă cu te miri ce. Pentru că ei au locuri în piețe, noi cei de la țară nu avem”, spune producătorul.
Ion nici nu vrea să vorbească despre venit. Bărbatul ne-a spus că acum caută cu disperare să-și realizeze marfa pe diverse căi, pentru a putea achita creditele la bancă. „Am luat credite la bancă pentru a avea grijă de livadă. Un litru de otravă, ca să lucrezi livada, costă trei mii de lei și dacă la hectar se cere până la 15-18 mii de lei, apoi vă dați seama ce cheltuieli avem. Ș-apoi vine, te lovește piatra, iar merele pe care ai reușit să le salvezi ajungi să le dai la suc cu un leu pentru kilogram. Vă închipuiți câte mere trebuie să vinzi ca să-ți acoperi cheltuielile? Mai stăm anul acesta și mai vedem dacă nu se rezolvă nimic, tăiem totul și plecăm la muncă în Europa că altă ieșire nu avem”, mărturisește bărbatul de 50 de ani, vizibil emoționat.

„Când m-am întors în sat, am găsit cenușă în loc de casă”

Nu departe de cei doi bărbați, am întâlnit-o pe Olga, o femeie de 53 de ani, care este comerciant ambulant de mai bine șase ani. Destinul i-a întins mai multe curse, pe care Olga le-a depășit. Femeia a crescut și educat singură patru copii, pentru că tatăl acestora pleca la muncă peste hotare și nu dădea semne câte patru-cinci ani, după care venea, îi făcea un alt copil și pleca din nou. În anul 2002, după ce l-a născut pe mezinul familiei, Olga a rămas și fără casă, care în urma unui incendiu s-a făcut una cu pământul. „Eram la părinți, îngrijeam de tatăl meu care era bolnav, când m-am întors în satul Cotiujenii Mari, am găsit cenușă în loc de casă. Aveam copilul cel mic bolnav, așa că fratele meu m-a luat în Ucraina și mi l-a pus pe picioare. Când era băiatul în clasa a III-a am revenit în Moldova, mi-am căutat gazdă la Chișinău și m-am apucat de vândut. Acum, mezinul are 15 ani, și numai de el am grijă, ceilalți sunt mari, se descurcă singuri”, mărturisește femeia.

Olga spune că a început să vândă împreună cu altă doamnă, care mai mult de doi ani nu a rezistat, s-a îmbolnăvit și s-a retras. De atunci femeia se trezește în fiecare dimineață la ora patru, pleacă la piața angro de unde cumpără producția, o încarcă într-o mașină, o aduce aici pe marginea drumului și vinde de la ora 8 până la ora 20, iar la frig nu are timp să se gândească. „Mă îmbrac gros și rezist pentru că trebuie să realizez marfa. Dacă nu ies o zi, atunci fructele se strică sau își schimbă culoarea, dar eu îmi fac griji pentru că am băgat bani. Dar să vă spun sincer, nu stau de sărăcie pentru că îmi place să muncesc și o bucățică am în casă întotdeauna, uneori nici n-am timp să o mănânc. Doar că stau la gazdă și mă gândesc că trebuie s-o achit, ș-apoi trebuie bani și pentru serviciile comunale, mai am încă un copil la școală în clasa noua și trebuie să-l întrețin de aceea muncesc aici”, spune vânzătoarea.


„Zilnic câștig vreo 300-400 de lei”

Femeia susține că a muncit toată viața pentru copii, care chiar dacă au crescut fără tată nu au dus lipsă de nimic, iar la alt serviciu nu a vrut să se ducă niciodată pentru că nu a fost sigură că va putea să-și întrețină familia. „Mă rog lui Dumnezeu să am sănătate că în rest se vor rezolva toate. Mai am băiețelul acesta să-l cresc, că-i ultimul an la gimnaziu, dar pe urmă vom vedea ce vom face. Eu nu m-am cruțat pe mine, dar copiii au fost în rând cu lumea. Dacă mă duceam la alt serviciu cine știe ce salariu aveam. Dar așa mai bine îngheț aici. Sunt sigură că băiatul meu nu îndură foame și are de toate”, recunoaște Olga.

Femeia vorbește deschis și despre venitul pe care-l obține zilnic, atunci când are puterea să stea în stradă până înnoptează. „Zilnic, dacă mă strădui, câștig vreo 300-400 de lei. Mai mult nu se poate de câștigat pentru că s-au deschis magazine și avem concurență și aici nu-s foarte mulți trecători că nu-i Piața Centrală. Acolo se duc oamenii și spun că-i mai ieftin, dar când ai calcula și banii pentru drum, tot acolo ajungi. Iată, chiar merele, le-am luat dimineața cu 6 lei și 50 de bani și le dau cu zece lei, dar nu vând o ladă de mere pe zi, poate vârful până în seară să-l termin”, spune femeia.

Vânzătoare ambulantă de la vârsta de 15 ani

La capătul străzii, mi-a atras atenția un chip tânăr, roșu de frig cu o privire tristă. Cristina, o fată de 20 de ani, vinde citrice. Când am întrebat-o de ce își îngroapă tinerețea vânzând fructe pe străzile Chișinăului, tânăra și-a ferit privirea în timp ce ochii i s-au umplut cu lacrimi. „Părinții sunt șomeri, nu mă pot susține financiar, n-am niciun ajutor de nicăieri și trebuie să mă descurc singurică, dacă nu am să muncesc eu atunci cine o va face pentru mine?”, se întreabă tânăra printre lacrimi.
Am aflat ulterior, că este originară dintr-un sat din raionul Hâncești și că a fost adusă acum mulți ani de frații săi la Chișinău, unde a făcut Liceul „Mihail Sadoveanu”. Visa să devină artistă, dar după ce a terminat clasa a noua, frații ei s-au căsătorit și au plecat peste hotare, iar fata pentru a putea supraviețui a devenit vânzător ambulant la doar 15 ani. „Am doi frați mai mari peste hotare care au grijă de familiile lor, eu trebuie să am grijă de mine. Părinții n-au de unde să ne dea ceva, lucrăm pentru noi și-i ajutăm și pe ei. Mi-ar fi plăcut să mă fac artistă, în liceu am cântat la cobză românească și cu vocea în Ansamblul „Moștenitorii”, am făcut și dans, dar așa s-a întâmplat că de cinci ani vând la stăpân cu 150 de lei pe zi”, recunoaște fata.

Cristina spune că s-a gândit să se angajeze la un alt serviciu, doar că îi este frică că nu va face față cerințelor. „Acum peste tot e nevoie de studii superioare și chiar dacă mi-aș găsi în altă parte, mă tem că n-o să mă descurc, dar la piață deja m-am obișnuit”, explică tânăra.

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă în anul 2015 în republică au fost înregistrați oficial 23,7 mii şomeri. Însă, potrivit Biroului Internaţional al Muncii în țara noastră ar exista peste 60 de mii de persoane fără un loc de muncă.


 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 09:26

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:44

Prețul barilului de petrolul a scăzut puternic, marți, accentuând tendința de scădere abruptă, pe măsură ce oferta tot mai mare pare pregătită să depășească cererea anul viitor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:00

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Vremea continuă să se răcească, iar mâine am putea avea parte şi de primii fulgi. Noaptea izolat, iar ziua pe arii extinse vor cădea precipitații slabe sub formă de ploaie, la nord sub formă de lapoviță. Vântul va sufla din Sud-Est slab la moderat.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:45

Un nivel ridicat al tensiunii arteriale impune necesitatea adoptării unei diete sărace în sodiu şi grăsimi. Aşadar, iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le excluzi din regimul tău alimentar dacă ai tensiunea mărită.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:03

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a recomandat miercuri statelor din UE să fixeze dozele zilnice maximale în privinţa consumului de cafea, dincolo de care această băutură devine nocivă pentru sănătate, informează site-ul francetvinfo.fr, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 23:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:04

Vor ca în Parlament să fie cu 40 de deputați mai puțin. Democrații au anunțat astăzi ca în ziua alegerilor parlamentare ar putea avea loc și un referendum. Alegătorii vor fi întrebați dacă vor ca în Legislativ să fie 61 de deputați, în loc de 101 cum sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 20:44

Mai multe instituții media din Moldova au promovat un fals despre introducerea vizelor, fapt care a obligat treprezentanții Parlamentului European să reacționeze și să dezmintă acest fals.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:19

Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova. Declaraţia aparţine europarlamentarului roman Andi Cristea, care susţine că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Noiembrie 2018, ora: 17:11

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:33

Partidul Democrat din Moldova a găsit soluțiile ca să fie majorate și salariilor și pentru medicii plătiți prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și nu de la bugetul de stat. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat marți, la briefingul săptămânal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:44

Democrații vor să consulte opinia alegătorilor despre posibilitatea retragerii mandatului de deputat și reducerea numărului parlamentarilor

Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:35

Șofer agresiv, încătușat pe loc de poliție / VIDEO

Un șofer care s-a pus în poară cu poliția a fost încătușat pe loc și dus la sector.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Pensiile mai mici de limita de existență pentru vârstnici vor fi majorate de la începutul anului viitor. Subiectul a fost discutat la ședința de astăzi a Partidului Democrat din Moldova. Liderul PDM, a declarat la briefingul susținut după ședință că astfel de majorări vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:06

Portalul Newsmaker, instituţie media afiliată trustului controlat de raiderul Veaceslav Platon, a fost prins cu minciuna. Acesta a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de circulație fără vize în UE pentru moldoveni, făcând...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)