Astăzi 7 Iunie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 6 Iunie 2020
Abonamente

Ultima oră 9 Aprilie 2014, ora 03:18

Destructurarea Estului Europei: o miză pentru reprofilarea Rusiei ca super-putere?

Marime Font

Caricaturizarea ideii de suveranitate şi autodeterminare teritorială, coborâtă la nivel de provincii, raioane, oraşe sau cătune cu majorităţi rusofone reale („Republica Populară Doneţk”, Transnistria, Osetia de sud) ori închipuite (Găgăuzia), urmată de revizuiri ale frontierelor (secesiuni) făcute peste noapte prin referendumuri de carton, protejate prin forţă militară brută de către Moscova, va fi indiscutabil cartea distructivă pe care va juca Rusia în Estul Europei, în anii următori.

Revanşa lui Putin pentru extinderea Occidentului răsună ameninţător în toată regiunea. „Nu vreţi integrare euroasiatică? Aveţi guverne centrale care semnalizează spre Vest? Ei, vă dăm noi acum democraţie locală…”

Eşecul economico-social al republicilor est-europene, desprinse din fosta URSS, îi face deja pe etnicii ruşi rămaşi, după destrămarea Imperiului Sovietic, rezidenţi ai altor state, în care de regulă nu sunt simpatizaţi (în Letonia, de exemplu, n-au nici măcar cetăţenie!), să-şi dorească reapropierea de „Rusia-mamă”, în care cel puţin resursele şi stabilitatea par garanţiile unei vieţi care le aminteşte de bunăstarea mediocră din anii 70-80. Oricum, mulţi dintre aceştia nu au experienţa vieţii în Occident şi nici perspectiva unei fructificări a libertăţii, iar prin simpla comparaţie cu frustrările de astăzi, cu situaţiile umilitoare, pensiile derizorii şi preţurile occidentalizate, ar putea spune că amintirea traiului planificat de la centru, cu „raţia asigurată”, de acum trei-patru decenii, a început să li se pară un vis frumos. Chiar dacă, în mod evident, acea viaţă de cuşcă, ferită de primejdii şi cu porţia de mâncare primită zilnic nu o vor mai regăsi nici în Rusia capitalismului sălbatic şi corupt, iluzia unui „mai bine” de tip rusesc persistă în mintea multora.

Loading...


Vulnerabilizarea statalităţii vecinilor de la vest ai Rusiei, care au aparţinut până în 1991 Uniunii Sovietice, pare aşadar strategia meschină cu care Vladimir Putin s-a gândit să abordeze noul Război Rece şi să redevină negociator „de la egal la egal” cu Statele Unite. Ucraina acum, se pregăteşte Republica Moldova, atenţie la Letonia, Georgia nici nu ar mai fi o surpriză şi, în fine, Belarusul, care dacă ar mişca în front ar deveni victimă sigură.

De la Kaliningrad până la Marea Neagră, Rusia dispune de pârghii de fragilizare şi destructurare statală pentru fiecare din aceste state ale zonei tampon. Fie prin dependenţa cvasi-totală de gazul de la Răsărit, fie prin nevoia de a vinde marfă pe piaţa rusească sau prin datoriile deja acumulate la bănci sau la mari companii din Rusia, ţările cuprinse în „rahiticul” Parteneriat Estic cu Uniunea Europeană s-au trezit captive într-o situaţie practic imposibilă: cu ochii spre Vest şi cu mâinile întinse dramatic şi spre Occident, şi spre Rusia, mâini în care nimeni nu pare dispus sau pregătit să pună mai mult decât nişte firimituri. Nu-i uşor să guvernezi acum la Kiev sau la Chişinău. Semnarea Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană, în pofida marilor speranţe pe care aceste acorduri le trezesc unora, nu va însemna rezolvarea problemelor cu Rusia. Sunt absolut necesare, dar nu suficiente pentru garantarea unei perspective de viaţă occidentale şi pentru ţinerea Rusiei la distanţă.

Fireşte, nu spun prin asta că urmează noi anexări de tipul Crimeei. Dimpotrivă, am mai scris în trecut că nu cred în anexarea de noi teritorii, ci în încurajarea mişcărilor secesioniste urmate de destructurare statală, tensiuni inter-etnice, problematizare internaţională, crearea unui dosar de negociere şi, în final, acceptarea implicită a statutului de super-putere al Rusiei, care va negocia direct cu Statele Unite viitorul acestor ţări.

Exact asta s-a întâmplat cu Ucraina. Dintr-o dată s-au trezit subiect de negociere între super-puterile Războiului Rece de odinioară. Uniunea Europeană, prin ezitările atât de transparente ale Germaniei de a perturba ordinea economică actuală de pe continent şi propriile interese comerciale, nu este o voce de luat în seamă în acest dosar. NATO, la rândul său, este greu de reorganizat pe termen scurt. E nevoie de ani de negocieri între statele Alianţei pentru a implementa propusa rebalansare şi consolidare a flancului estic, atâta timp cât contribuţia financiară efectivă a aliaţilor europeni nu se întrevede. Câteva sute de soldaţi americani relocaţi la frontiera NATO nu înseamnă nimic în ecuaţia militară a zonei, net favorabilă Rusiei. Este cel mult un timid mesaj de sprijin politic, bun şi acela în plan simbolic. Rămâne aşadar în discuţie doar America în sine, ca actor distinct cu forţă de negociere pe scena internaţională, adică situaţia ideală pentru ambiţiile lui Putin de restabilire a statutului Rusiei de super-putere, pierdut în 1991.

Washingtonul şi Moscova negociază deja viitorul statului ucrainean. Formal, va fi invitată şi Uniunea Europeană să adere la acest format, cu binecunoscutul rol al pătrunjelului în supă: nici nu ajută, nici nu strică. Situaţia Ucrainei se poate repeta dacă Transnistria sau Găgăuzia vor dori să iasă din componenţa Republicii Moldova, cu deosebirea că nu vrea nimeni să le anexeze, ci tocmai să le lase „să lucreze” din greu pentru blocarea acestor state în drumul lor spre Occident. Se pregăteşte, astfel, o capcană politică bine pusă în scenă. Dacă se acceptă federalizarea Ucrainei şi Republicii Moldova, ceea ce în primă instanţă ar putea părea soluţia rezonabilă, acele unităţi federative pro-ruse create pe teritoriul lor, dotate oficial cu autorităţi decizionale (guvern, parlament etc.) recunoscute constituţional, vor acţiona pe cale legală pentru întârzierea oricăror decizii cu privire la aderarea Kievului sau Chişinăului la structurile ordinii occidentale. Ideal ar fi să scape de ele cu totul, dar nu au cum. Moscova nu le vrea în componenţa sa.

Personal, nu cred că Rusia doreşte război în Europa, altul decât cel „rece” pe care l-a şi declanşat acum câteva luni, înaintea momentului Vilnius. Ceea ce Putin doreşte însă cu certitudine este să readucă Moscova la masa negocierilor cu Statele Unite şi să crească importanţa Rusiei ca super-putere indispensabilă echilibrului european. Cu alte cuvinte, doreşte revizuirea balanţei de putere, pornind de la crearea unei crize majore a Estului Europei.

Tactica liderului de la Kremlin pare devastator de simplă: mai întâi tulburăm apele şi producem panică în regiune, apoi acceptăm invitaţia Statelor Unite şi Uniunii Europene de a negocia (interminabil, aşa cum ştie excelenta şcoală diplomatică rusă) o soluţie pentru viitorul grupului de „state-problemă” din Estul Europei. Occidentul a căzut în plasa acestei politici, nedorind sau neputând merge pe linia sancţiunilor economice, mult prea costisitoare şi riscante pentru propriile interese.

Autor: Valentin Naumescu
Sursa: Contributors.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 Iunie 2020, ora: 10:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:55

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

Patru români, printre care un bebeluș de zece luni și o fetiță în vârstă de zece ani, au murit într-un cumplit accident produs pe autostrada A1, între Arezzo și Monte San Savino, în Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:53

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific, care e autorizat de guvernul francez să ia măsurile în lupta cu coronavirus, a explicat care va fi strategia ţării, până la finalul anului 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 08:21

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor începute în perioada în care era funcționar public și planurile sale de viitor, dar și cum a reușit să treacă de perioada...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 6 Iunie 2020, ora: 08:18

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile reprezintă o mare sărbătoare străveche, pe care românii o sărbătoresc cum se cuvine. Aceasta este ultima sărbătoare din ciclul pascal, după Înviere și Înălțare și comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Aceasta se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 Iunie 2020, ora: 00:38

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Soarele din Gemeni si Marte din Pesti fac cuadratura si aprind scanteia. Ce provocare astepti, ce vrei sa schimbi la tine? Lupta pentru ceea ce-ti doresti. Dupa eclipsa de Luna plina din Sagetator, astrul noptii intra in Capricorn, iar lucrurile incep sa se aseze in fagasul normal.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 00:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)