Actualitate

Detalii privind frauda BEM. Schema prin care Platon a furat banii

Cauzele penale au fost conecate într-o singură procedură. Pentru ce a fost solicitată extradarea. Escrocherie, dobândirea banilor de la BEM. Pderapsa de la 8 la 15 cu privarea de ocupa anumite funcţii pe o perioadă de 5 ani. Pedeapsa înschisoarea de la 5 la 10 ani.

Un proces de spălarea banilor constă în plasarea veniturilor ilicite în sectorul legal, stratificarea şi investirea sau integrarea în procurarea diferitor bunuri, active financiare un aspect legal al veniturilor provenite ilicite.

"Astfel, în cazul dat, însăşi obţinerea creditelor prin infracţiune constituie prima fază a veniturilor ilicite. A fost deghizată originea acestor credite , inclusiv acţiunea diferitor companii. Aparent s-a oferit o rogine legală. La grupul Shor au fost vizate persoane din Rusia, pentru a deghiza persoanele ce au stat în spate.", a spus Adrian Corcivari.

"Convertirea sau transferul banilor de o persoană ce ştia despre originea banilor. Acţiunea de spălarea banilor ultizarea bunurilor care au o provenire ilegală,participare la orice asociere prin acordarea de ajutor sau sfaturi la acţiunile pe care le-am enumerat. La prima vedere ar fi foarte simplu. Instituţiile abilitatea din Republica Moldova pot vedea tranzacţiile şi pe beneficiarul efectiv şi final. Pentru a nu putea fi urmărit beneficiarul se încheie contracte fictive, sunt transferate de câteva ori sumele de bani, constractul se ia în lei, leii în dolari, apoi în altă valută. Care ulterior să se piardă urma banilor şi să ajungă la o altă societate care să-şi asume creditele.

Aceşti 5 agenţi au încheiat 4 agenţi din offshore, dar de facto în umbră o singură persoană care demonstrează de la cei care au de la ViktoriaBank şi Offshoare s-a utilizat acelaşi IP.

O să arăt probele. Au fost puse în gaj acţiuni Moldincondbank, ASITO. Creditele au fost contractate pentru 4 ani 2011-2015, între timp, venind oportunitatea de la BEM. Creditul respectiv e transferat prin mai mulţi agenţi economici.

Transferurile au fost făcute electronic. Agenţii economici care au beneficiat de credit, erau persoane interpuse, beneficiarii sunt alte persoane, este numitul Veaceslav Platon.

Ulterior, cum se demonstrează implicarea lui Platon contract de fizigersiune a garantat poentru fiecare din cei 5. Adică rambursarea creditului de la Viktoriabank. Împrumatţi unul de la altul şi eu garantez pentru debitor că va fi restituită suma.

Contractele au fost ridicate, unele inclusiv în dimineaţa zilei de ieri privind încasările unor agenţi economici.

Interprize şi Augela sistems, 740 mil dolari şi 500 mil dolari SUA, adică jumate de miliard de dolari şi aproape un miliard.

Banii au fost încasaţi din conturile Moldincondbank şi datorită acestui fapt se identifică legătura între 5 agenţi care au luat credite de la Viktoriabank peste 22 miliarde de dolari.

2 companii în sumă de milioane de lei moldoveneşti, credite de la BEM, în scopul obţinerii creditelor, agenţii au garantat cu plasamente interbancare din Rusia. Banca respectivă are plasamente interbancare în Republica Moldova şi astfel se asigură plasamentul creditului. Banii defapt ajung la acelaşi agent economic.

Banii au ajuns pe un cont e la Moldova Agroindbank la unei companii Offshore, banii au fost transferaţi că 2 agenţi, iau credit, apoi ajung la un singur agent economic şi se transmit la acceeaşi bancă. Ulterior, se legalizează banii extraşi de la BEM.

Şi la ASITO şi Moldova Agroindbank beneficarul a fost Veaceslav Platon.

Shor este complice la acţiunile lui Platon, rezultatul îl vedeţi în schemă. Shor a beneficat la 1 miliard de lei, în urma tranzacțiilor", a spus şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari.

Despre extrădarea lui Veaceslav Platon

"Când e dată în căutare imediat se anunţă Procuratura Generală care trebuie să solicite extradarea la procuratura din Ucraina şi să prezinte copiile documentelor ce au servit pentru punerea sub învinuire cu traduceri şi autentificare.

După, procuratura ucraineană examinează cerearea de la Republica Moldova şi se adreasează în judecată. Se examinează de judecător pentru a nu lează drepturile persoane, persoana poate contesta decizia", a spus Viorel Morari. 

publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *