Social

Detentie sau munca in folosul societatii?

Implinirea majoratului este un mare eveniment pentru fiecare adolescent. Insa lui Ion C. din s. Cotova, r-l Drochia, aceasta zi nu i-a adus mari bucurii. La 20 august, cand a implinit 18 ani, el nu a avut timp pentru distractii, fiind nevoit sa ajute la reparatia gradinitei din sat. In acest mod el isi ispaseste pedeapsa pentru ca s-a batut cu cativa tineri. Totusi, e fericit ca se afla in libertate, alaturi de familia sa. Instanta de judecata, in loc sa-l inchida pentru sapte ani intr-o colonie, i-a oferit sansa de a se corecta.

Cand vazu atatia jurnalisti in jurul sau, Ion se facu rosu ca racul de rusine si incepu sa clipeasca des din gene, mai sa inceapa a plange. Despre pataniile acestui adolescent firav ne-au povestit mama lui, sefa gradinitei unde lucreaza si conducerea satului. Maica-sa, o femeie imbatranita inainte de vreme din cauza poverii de a creste singura doi copii, ne-a spus ca Ion e un baiat rusinos si cuminte ca o fata, si ca tot ce a patit e doar din cauza prietenilor cu o mai mare „experienta” de viata. Baiatul a ramas fara de tata cand avea un an. A invatat doar sapte clase, si pe acelea fara mare placere. Uneori lipsea de la scoala fara vreun motiv si avea note mici. Ion era deranjat de faptul ca semenii lui au haine mai bune, telefoane mobile, casetofoane etc. Intr-o zi, fara sa stea mult pe ganduri, a furat telefonul unui coleg, infractiune pentru care a fost condamnat la 200 de ore de munca in folosul comunitatii. Peste putin timp, Ion a savarsit alta infractiune.

In ziua cand a mers pentru prima data la discoteca din sat, nu se stie din ce motive, mai multi baieti s-au incaierat la bataie. Ion nu a stat intr-o parte si, fiindca in urma bataii o persoana s-a ales cu leziuni corporale, a fost condamnat penal la inca 240 de ore de munca in folosul comunitatii. Si de aceasta data judecatorul, in loc sa-l trimita la colonie, i-a dat sansa de a-si ispasi la libertate pedeapsa. De atunci, zilnic, timp de patru ore, Ion ajuta la reparatia gradinitei din sat. Oamenii din Cotova spun ca a doua infractiune savarsita l-a determinat pe Ion sa-si schimbe comportamentul. Familia sa e bucuroasa ca, in loc sa fie la puscarie, baiatul a fost lasat in familie si este consiliat de psihologi pentru ca sa se debaraseze de deprinderile urate.

Silvia Tcaci, secretara Consiliului comunal, ne-a spus ca pe parcursul anului 2009 patru adolescenti din sat au prestat munci in folosul societatii. Acestia ajuta la reparatia scolii, a gradinitei, lucreaza la amenajarea teritoriului. „Suntem multumiti ca li s-a dat posibilitatea sa se corecteze, caci din inchisori ei s-ar fi intors bolnavi, cu ganduri mai rele decat cele cu care au intrat acolo. Si apoi, ei servesc drept exemplu pentru ceilalti copii din sat care ii vad cum muncesc”, a mentionat dna Tcaci. De aceeasi parere e si Tamara Plamadeala, avocat parlamentar al copilului. „Este mult mai eficienta aplicarea acestei sanctiuni, care prevede munca in folosul comunitatii, decat privarea de libertate a minorului. Deseori, adolescentii care se intorc din penitenciare continua sa comita infractiuni”, considera functionara.

Munca in folosul societatii in schimbul detentiei minorilor este o metoda noua in RM si se numeste sistem de probatiune – adica, minorilor li se acorda o perioada de proba in care ei urmeaza sa demonstreze ca pot sa ramana la libertate. In RM, bazele sistemului de probatiune au fost puse in 2002, cand in trei raioane au fost create, cu sprijinul UNICEF, primele modele de probatiune. In 2005, Guvernul s-a angajat sa creeze serviciul de probatiune in cadrul Ministerului Justitiei. Nemijlocit, serviciul de probatiune a fost fondat in 2007, cand au fost deschise 42 de oficii pe intreg teritoriul RM. Cadrul legal insa a fost definitivat abia in 2008, prin adoptarea Legii cu privire la probatiune. Victor Zaharia, consultantul avocatului copilului, ne-a spus ca munca in folosul societatii poate fi prestata de minori de peste 14 ani si nu trebuie sa depaseasca patru ore pe zi. „Statul trebuie sa aleaga una din doua: ori il duci pe minor la puscarie si cheltuiesti bani pentru intretinerea lui in detentie si, ulterior, pentru reabilitare, ori il lasi sa traiasca impreuna cu familia, fiind consiliat de specialistii care il ajuta sa constientizeze greselile si-l determina sa-si schimbe comportamentul. Evident, in al doilea caz rezultatul va fi mult mai bun, deoarece minorul se afla la libertate, impreuna cu familia, departe de lumea criminala”, a mentionat Victor Zaharia.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *