Astăzi 18 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 August 2019
Abonamente

Chișinău 8 Iulie 2011, ora 13:40    Din editia print

Deţinuţii au nevoie de ajutorul psihologilor

Marime Font

Foto: Zece psihologi din penitenciarele ţării au fost instruiţi de psihologul judiciar din Germania Sil

A fost condamnat a cincea oară pentru furt. Când a experimentat pentru prima dată această „meserie” avea doar zece ani. S-a „lipit” de el, ca un blestem şi, pe zi ce trecea, a devenit pentru el cea mai uşoară sursă de existenţă. Ultima dată când a fost arestat, se afla într-o stare depresivă. Psihologul de la penitenciar a încercat să-l ajute, dar cazul s-a dovedit a fi unul dificil – pe lângă depresia permanentă, tânărul era lipsit de voinţă şi nu avea niciun scop în viaţă. Nu-l speria faptul că a ajuns din nou la penitenciar, pentru că, oricum, aici e mediul pe care îl cunoaşte cel mai bine, iar în afara închisorii nu are nicio relaţie stabilă… 

E vorba despre un deţinut care îşi ispăşeşte pedeapsa într-un penitenciar din R. Moldova. Şefa Secţiei psihologie şi asistenţă socială a Departamentului Instituţii Penitenciare, maiorul de justiţie Iuliana Adam, mi-a povestit acest caz, explicându-mi importanţa unui psiholog şi a evaluărilor pe care le face acesta fiecărui deţinut în particular. „Serviciul psihologic a apărut în instituţiile penitenciare în anul 1998. Actualmente în grija unui psiholog sunt 400-450 de deţinuţi. Pe lângă aceasta, specialiştii psihologi se ocupă şi de asistenţa colaboratorilor din sistemul penitenciar”, ne-a spus Iuliana Adam.

Deţinuţii se adresează personal la psiholog

„Când deţinutul vine la penitenciar, trebuie să cunoaştem cât mai multe date despre el şi mai ales despre necesităţile pe care le are, pentru a-i putea schimba comportamentul din unul infracţional în unul social. În afară de trăsăturile de personalitate ale condamnatului, sunt evaluate periculozitatea acestuia, riscul de recidivă sau săvârşirea unei noi infracţiuni, riscul de evadare şi cel de suicid sau automutilare. În urma evaluării, psihologul recomandă programul individual pe care trebuie să-l treacă fiecare în procesul de schimbare spre bine”, precizează dna psiholog. „Astfel identificăm şi persoanele cu comportament negativ, de la care ne putem aştepta la posibile acţiuni violente sau abateri disciplinare, liderii, persoanele uşor influenţabile, impulsive sau agresive. Se acordă o deosebită atenţie stării psihologice a persoanei condamnate. Aici ei trebuie să se adapteze la anumite condiţii, să înţeleagă cum îşi vor ispăşi pedeapsa şi cum vor trăi mai departe”.

Potrivit Iulianei Adam, uneori deţinuţii se adresează personal la psiholog. „Noi îi invităm doar atunci când au vreun conflict cu colegii lor sau când observăm că sunt deprimaţi”.

Experţi germani îi consultă pe psihologii moldoveni

Pe parcursul anului 2010 şi câteva luni din anul 2011, zece psihologi din penitenciare au avut posibilitatea de a fi instruiţi de psihologul judiciar din Germania Silvia Hawliczek. „Expertul german activează în Departamentul de diagnosticare şi prognozare din Berlin. Acolo este stabilit tipul de penitenciar şi regimul de detenţie în care condamnatul va fi deţinut. Este o practică destul de interesantă”, a afirmat şefa Secţiei psihologie şi asistenţă socială a DIP. „În urma vizitei sale şi cursul pe care l-am urmat, am demarat un proiect-pilot pentru diagnoza şi prognoza comportamentului deţinuţilor care au săvârşit crime grave şi excepţional de grave. Psihologii evaluează deţinuţii pe o perioadă de trei săptămâni, apoi colegial este stabilit diagnosticul, riscul de recidivă şi periculozitatea acestuia. Numărul deţinuţilor care fac parte din proiect este mic deocamdată. Ne propunem ca ulterior proiectul să se transforme într-o activitate care să deruleze în penitenciare”, a spus Iuliana Adam.

Mai mult de 50% din deţinuţi se întorc în penitenciare

„Este foarte importantă evaluarea riscului de recidivă a deţinutului. Datele statistice arată că mai mult de 50 la sută din deţinuţi se întorc în penitenciare. Este şi cazul bărbatului care a fost condamnat de cinci ori deja”, a specificat psihologul. „Am cunoscut în practica mea o deţinută care era întemniţată pentru că şi-a ucis concubinul cu cuţitul. I l-a înfipt în inimă. Evaluându-i starea, am ajuns la concluzia că agresivitatea ei e o urmare a unor situaţii dramatice pe care le-a trăit în copilărie. Un rol esenţial l-a avut şi consumul abuziv de alcool. Se afla într-un cerc vicios din care nu mai vedea scăpare. Momentele dificile prin care a trecut şi indiferenţa concubinului au determinat-o să săvârşească acea cumplită crimă. În asemenea cazuri, efectuăm tratamentul pe două direcţii: pe de o parte, încercăm să o facem să înveţe nişte abilităţi sociale de comunicare, să-şi recapete respectul de sine, adică să renunţe la ideea că e o victimă a sorţii, fără nicio speranţă. Pe de altă parte, la fel de important, o ajutăm să scape de dependenţa de alcool. Am vrea să nu recidiveze, să nu ajungă a doua oară la închisoare”, spune interlocutoarea noastră.Şefa Secţiei psihologie şi asistenţă socială a DIP, maior de justiţie, Iuliana Adam

Poezie şi teatru în penitenciar

O altă modalitate de reeducare a deţinuţilor este terapia prin artă, practicată la Penitenciarul nr. 15 din Cricova. Psihologul Diana Pântea, locotenent-major de justiţie, zice că ideea a venit de la deţinuţi. „Foarte mulţi condamnaţi compun poezii. Din lipsă de comunicare în sistemul penitenciar, ei se orientează spre lumea lor interioară şi încep să scrie versuri. Au realizat faptul că libertatea gândirii nu are bariere. Detenţia este privarea de libertate în mişcare, nu şi în gândire”, consideră Diana Pântea. „Din grupul de terapie prin artă fac parte 20 de persoane, care au depăşit conceptele lor rigide. Mai mulţi deţinuţi scriu, dar nu toţi vorbesc despre asta. De obicei, ei scriu despre dragoste, mamă, viaţa în libertate. Am transformat şedinţa de terapie prin artă într-un cenaclu. Ne întâlnim o dată pe lună. În timpul şedinţei, ei formează un grup, iar când se află în afara grupului - nu mai sunt la fel de apropiaţi”.

Şi-a trimis poeziile la şcoala unde învaţă copiii săi

Câteva poezii ale deţinuţilor au fost adunate într-o broşură pe care ei o dăruiesc apropiaţilor lor. Unul dintre condamnaţi a trimis broşura respectivă directoarei şcolii în care învaţă copiii lui. Pe lângă faptul că scriu versuri, condamnaţii joacă în piese de teatru. „Anul trecut s-a montat un spectacol bazat pe poemul „Luceafărul” de Mihai Eminescu. Am organizat şi spectacole de păpuşi, în colaborare cu Teatrul „Guguţă”. După un asemenea spectacol, fiica unui deţinut, ajunsă la 16 ani, i-a spus pentru prima dată în viaţă: „Tată”. Deţinutul respectiv a fost eliberat deja şi în prezent este reintegrat în societate. Aceasta este una dintre cele mai remarcabile schimbări care au avut loc în urma terapiei prin artă”, spune psihologul. „Un alt moment interesant este faptul că deţinuţii care au roluri în spectacol sunt vorbitori de limba rusă. Iar spectacolul este în limba română. La început vorbeau o română stâlcită, dar cu timpul au început să vorbească mai bine”.

Acum la penitenciar sunt 460 de deţinuţi şi toţi au nevoie de afecţiune, dar niciunul dintre ei nu-şi permite aici să trăiască astfel de emoţii. Nu au spaţiu personal, iar asta îi face să devină seci.

A jucat rolul Luceafărului

Leonid are 23 de ani. El mi-a povestit experienţa prin care a trecut, jucând în piese de teatru. „Am întâlnit câteva greutăţi în ceea ce priveşte atitudinea oamenilor: unora le este frică, alţii se simt jenaţi. Şi apoi fiecare are caracterul său. Ultimul spectacol l-am jucat în limba română, dar toţi actorii erau vorbitori de rusă. Unii înţelegeau ce vorbesc, iar altora le explicam sensul cuvintelor pe care le rostesc. Pentru ultimul spectacol am făcut repetiţii timp de o lună, în fiecare zi. La piesa „Luceafărul” am lucrat trei luni. Am interpretat rolul Luceafărului şi am avut emoţii mari când am urcat pe scenă pentru prima dată. Apoi m-am obişnuit. Trece timpul mai interesant şi este o experienţă nouă. Mai ales, îmi place să comunic cu o fată care pune în scenă spectacole pentru copii. Discutăm mult la această temă şi acum pot să-i dau chiar nişte sfaturi sau idei de scenarii... (râde)”.

„Societatea trebuie sensibilizată în ceea ce priveşte deţinuţii. Ei sunt judecaţi şi pedepsiţi pentru ceea ce au săvârşit. La noi sunt mediatizate cazurile când aceştia sunt condamnaţi, dar nimeni nu observă cum trăieşte persoana respectivă în momentul când îşi conştientizează vina, când vrea să se schimbe, să devină un om mai bun. Ne uităm doar la o parte a monedei...”, constată Diana Pântea.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 August 2019, ora: 12:06

Mitropolitul Varlaam al Moldovei, cu numele de mirean Vasile Moţoc a decedat la 18 august 1657 la mânăstirea Secu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 11:18

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

 Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică (Azerbaidjan) vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%, potrivit News.ro. În anul 2020, când este programată să aibă loc prima livrare de gaze spre Europa, TAP va fi primul gazoduct non-rusesc care va...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:55

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și-a întrerupt vacanța în Austria pentru a fi operat de urgență. El va fi supus unei intervenții chirurgicare pentru îndepărtarea vezicii biliare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:54

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de Sunday...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:49

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

Iurie Luncașu, omul de afaceri care deține "Casă Albă" din parcul "Valea Morilor", a fost găsit fără suflare în această noapte.  

( ) Citeşte tot articolul

Film 18 August 2019, ora: 09:43

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

Scriitorul George R.R. Martin, a cărui serie de romane „A Song of Ice and Fire” a stat la baza serialului „Game of Thrones”, a declarat într-un interviu acordat The Observer că finalul producţiei HBO nu va influenţa viitoarele sale două romane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:39

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

„Probabil, sunt considerat cel mai dur critic al actualei guvernări. Dar prognozele mele se adevaresc pe zi ce mandatul guvernării avansează. Mai relevantă decât orice este afirmația că “în Moldova nu are loc revoluție, ci redistribuire a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:36

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Un ospătar de la un local din apropierea Parisului a fost împușcat mortal de un client nemluțumit de ”serviciie” sale. Clientul a devenit furios pe motiv că sandvișul comandat nu a fost pregătit suficient de repede, relatează BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:34

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

Horoscopul zilei de 18 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:31

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 08:51

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

O bombă a explodat sâmbătă seară la o nuntă din capitala afgană Kabul provocând moartea a cel puțin 63 de persoane și rănind alte 180, scrie BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 August 2019, ora: 07:34

istorie (DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

(DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

O deosebită atenție în ultimii 20 de ani a fost acordată aspectelor economice ale foametei.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 07:18

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 06:42

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 18 August 2019, ora: 04:45

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Înfrângerea suferită de Simona Halep în faţa americancei Madison Keys a cântărit mult mai mult decât a părut la prima vedere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:40

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

 Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze săptămâna viitoare vizite la Paris şi Berlin şi să fie primit de Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit, înaintea summitului G7, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:22

Dilema Veche „Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

„Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

 Unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist e Cristian Ghinea. L-am întrebat cum își explică faptul că fascismul e unanim condamnat, în schimb, în ceea ce privește comunismul, persistă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:20

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

 Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:28

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciul Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:26

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, arată DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 August 2019, ora: 11:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

Horoscopul zilei de 17 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:23

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Grupul Purcari Wineries a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de 87,7 milioane lei, în creştere cu 25% şi un profit net de 17,1 milioane lei, cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:18

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

În turneu electoral în Moldova, ​​Viorica Dăncilă a venit cu elicopterul la Iași, precizând că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)