Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Chișinău 8 Iulie 2011, ora 13:40    Din editia print

Deţinuţii au nevoie de ajutorul psihologilor

Marime Font

Foto: Zece psihologi din penitenciarele ţării au fost instruiţi de psihologul judiciar din Germania Sil

A fost condamnat a cincea oară pentru furt. Când a experimentat pentru prima dată această „meserie” avea doar zece ani. S-a „lipit” de el, ca un blestem şi, pe zi ce trecea, a devenit pentru el cea mai uşoară sursă de existenţă. Ultima dată când a fost arestat, se afla într-o stare depresivă. Psihologul de la penitenciar a încercat să-l ajute, dar cazul s-a dovedit a fi unul dificil – pe lângă depresia permanentă, tânărul era lipsit de voinţă şi nu avea niciun scop în viaţă. Nu-l speria faptul că a ajuns din nou la penitenciar, pentru că, oricum, aici e mediul pe care îl cunoaşte cel mai bine, iar în afara închisorii nu are nicio relaţie stabilă… 

E vorba despre un deţinut care îşi ispăşeşte pedeapsa într-un penitenciar din R. Moldova. Şefa Secţiei psihologie şi asistenţă socială a Departamentului Instituţii Penitenciare, maiorul de justiţie Iuliana Adam, mi-a povestit acest caz, explicându-mi importanţa unui psiholog şi a evaluărilor pe care le face acesta fiecărui deţinut în particular. „Serviciul psihologic a apărut în instituţiile penitenciare în anul 1998. Actualmente în grija unui psiholog sunt 400-450 de deţinuţi. Pe lângă aceasta, specialiştii psihologi se ocupă şi de asistenţa colaboratorilor din sistemul penitenciar”, ne-a spus Iuliana Adam.

Deţinuţii se adresează personal la psiholog

„Când deţinutul vine la penitenciar, trebuie să cunoaştem cât mai multe date despre el şi mai ales despre necesităţile pe care le are, pentru a-i putea schimba comportamentul din unul infracţional în unul social. În afară de trăsăturile de personalitate ale condamnatului, sunt evaluate periculozitatea acestuia, riscul de recidivă sau săvârşirea unei noi infracţiuni, riscul de evadare şi cel de suicid sau automutilare. În urma evaluării, psihologul recomandă programul individual pe care trebuie să-l treacă fiecare în procesul de schimbare spre bine”, precizează dna psiholog. „Astfel identificăm şi persoanele cu comportament negativ, de la care ne putem aştepta la posibile acţiuni violente sau abateri disciplinare, liderii, persoanele uşor influenţabile, impulsive sau agresive. Se acordă o deosebită atenţie stării psihologice a persoanei condamnate. Aici ei trebuie să se adapteze la anumite condiţii, să înţeleagă cum îşi vor ispăşi pedeapsa şi cum vor trăi mai departe”.

Potrivit Iulianei Adam, uneori deţinuţii se adresează personal la psiholog. „Noi îi invităm doar atunci când au vreun conflict cu colegii lor sau când observăm că sunt deprimaţi”.

Experţi germani îi consultă pe psihologii moldoveni

Pe parcursul anului 2010 şi câteva luni din anul 2011, zece psihologi din penitenciare au avut posibilitatea de a fi instruiţi de psihologul judiciar din Germania Silvia Hawliczek. „Expertul german activează în Departamentul de diagnosticare şi prognozare din Berlin. Acolo este stabilit tipul de penitenciar şi regimul de detenţie în care condamnatul va fi deţinut. Este o practică destul de interesantă”, a afirmat şefa Secţiei psihologie şi asistenţă socială a DIP. „În urma vizitei sale şi cursul pe care l-am urmat, am demarat un proiect-pilot pentru diagnoza şi prognoza comportamentului deţinuţilor care au săvârşit crime grave şi excepţional de grave. Psihologii evaluează deţinuţii pe o perioadă de trei săptămâni, apoi colegial este stabilit diagnosticul, riscul de recidivă şi periculozitatea acestuia. Numărul deţinuţilor care fac parte din proiect este mic deocamdată. Ne propunem ca ulterior proiectul să se transforme într-o activitate care să deruleze în penitenciare”, a spus Iuliana Adam.

Mai mult de 50% din deţinuţi se întorc în penitenciare

„Este foarte importantă evaluarea riscului de recidivă a deţinutului. Datele statistice arată că mai mult de 50 la sută din deţinuţi se întorc în penitenciare. Este şi cazul bărbatului care a fost condamnat de cinci ori deja”, a specificat psihologul. „Am cunoscut în practica mea o deţinută care era întemniţată pentru că şi-a ucis concubinul cu cuţitul. I l-a înfipt în inimă. Evaluându-i starea, am ajuns la concluzia că agresivitatea ei e o urmare a unor situaţii dramatice pe care le-a trăit în copilărie. Un rol esenţial l-a avut şi consumul abuziv de alcool. Se afla într-un cerc vicios din care nu mai vedea scăpare. Momentele dificile prin care a trecut şi indiferenţa concubinului au determinat-o să săvârşească acea cumplită crimă. În asemenea cazuri, efectuăm tratamentul pe două direcţii: pe de o parte, încercăm să o facem să înveţe nişte abilităţi sociale de comunicare, să-şi recapete respectul de sine, adică să renunţe la ideea că e o victimă a sorţii, fără nicio speranţă. Pe de altă parte, la fel de important, o ajutăm să scape de dependenţa de alcool. Am vrea să nu recidiveze, să nu ajungă a doua oară la închisoare”, spune interlocutoarea noastră.Şefa Secţiei psihologie şi asistenţă socială a DIP, maior de justiţie, Iuliana Adam

Poezie şi teatru în penitenciar

O altă modalitate de reeducare a deţinuţilor este terapia prin artă, practicată la Penitenciarul nr. 15 din Cricova. Psihologul Diana Pântea, locotenent-major de justiţie, zice că ideea a venit de la deţinuţi. „Foarte mulţi condamnaţi compun poezii. Din lipsă de comunicare în sistemul penitenciar, ei se orientează spre lumea lor interioară şi încep să scrie versuri. Au realizat faptul că libertatea gândirii nu are bariere. Detenţia este privarea de libertate în mişcare, nu şi în gândire”, consideră Diana Pântea. „Din grupul de terapie prin artă fac parte 20 de persoane, care au depăşit conceptele lor rigide. Mai mulţi deţinuţi scriu, dar nu toţi vorbesc despre asta. De obicei, ei scriu despre dragoste, mamă, viaţa în libertate. Am transformat şedinţa de terapie prin artă într-un cenaclu. Ne întâlnim o dată pe lună. În timpul şedinţei, ei formează un grup, iar când se află în afara grupului - nu mai sunt la fel de apropiaţi”.

Şi-a trimis poeziile la şcoala unde învaţă copiii săi

Câteva poezii ale deţinuţilor au fost adunate într-o broşură pe care ei o dăruiesc apropiaţilor lor. Unul dintre condamnaţi a trimis broşura respectivă directoarei şcolii în care învaţă copiii lui. Pe lângă faptul că scriu versuri, condamnaţii joacă în piese de teatru. „Anul trecut s-a montat un spectacol bazat pe poemul „Luceafărul” de Mihai Eminescu. Am organizat şi spectacole de păpuşi, în colaborare cu Teatrul „Guguţă”. După un asemenea spectacol, fiica unui deţinut, ajunsă la 16 ani, i-a spus pentru prima dată în viaţă: „Tată”. Deţinutul respectiv a fost eliberat deja şi în prezent este reintegrat în societate. Aceasta este una dintre cele mai remarcabile schimbări care au avut loc în urma terapiei prin artă”, spune psihologul. „Un alt moment interesant este faptul că deţinuţii care au roluri în spectacol sunt vorbitori de limba rusă. Iar spectacolul este în limba română. La început vorbeau o română stâlcită, dar cu timpul au început să vorbească mai bine”.

Acum la penitenciar sunt 460 de deţinuţi şi toţi au nevoie de afecţiune, dar niciunul dintre ei nu-şi permite aici să trăiască astfel de emoţii. Nu au spaţiu personal, iar asta îi face să devină seci.

A jucat rolul Luceafărului

Leonid are 23 de ani. El mi-a povestit experienţa prin care a trecut, jucând în piese de teatru. „Am întâlnit câteva greutăţi în ceea ce priveşte atitudinea oamenilor: unora le este frică, alţii se simt jenaţi. Şi apoi fiecare are caracterul său. Ultimul spectacol l-am jucat în limba română, dar toţi actorii erau vorbitori de rusă. Unii înţelegeau ce vorbesc, iar altora le explicam sensul cuvintelor pe care le rostesc. Pentru ultimul spectacol am făcut repetiţii timp de o lună, în fiecare zi. La piesa „Luceafărul” am lucrat trei luni. Am interpretat rolul Luceafărului şi am avut emoţii mari când am urcat pe scenă pentru prima dată. Apoi m-am obişnuit. Trece timpul mai interesant şi este o experienţă nouă. Mai ales, îmi place să comunic cu o fată care pune în scenă spectacole pentru copii. Discutăm mult la această temă şi acum pot să-i dau chiar nişte sfaturi sau idei de scenarii... (râde)”.

„Societatea trebuie sensibilizată în ceea ce priveşte deţinuţii. Ei sunt judecaţi şi pedepsiţi pentru ceea ce au săvârşit. La noi sunt mediatizate cazurile când aceştia sunt condamnaţi, dar nimeni nu observă cum trăieşte persoana respectivă în momentul când îşi conştientizează vina, când vrea să se schimbe, să devină un om mai bun. Ne uităm doar la o parte a monedei...”, constată Diana Pântea.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)