Politică

Deutsche Welle: Popular-europenii lui Iurie Leancă se aliază oficial cu Plahotniuc

Conform unei declaraţii a PL, „atmosfera de lucru din cadrul coaliţiei de guvernare (PL-PD) s-a schimbat radical după alegerile prezidenţiale (din noiembrie 2016) câştigate de pro-rusul Igor Dodon, secundată de acţiuni orchestrate de redimensionare a fracţiunilor parlamentare, asigurându-se, astfel, majoritate parlamentară fără votul deputaţilor PL”.

PL a prins la curaj

Potrivit deputatului PL, Roman Boţan, care a citit declaraţia în Parlament, PD şi PSRM (partidul preşedintelui Igor Dodon) s-ar afla astăzi împreună la guvernare. „Punctul culminant al crizei din interiorul coaliţiei de guvernare a reprezentat iniţierea, de către PD, a modificării sistemului electoral, prin adoptarea modelului uninominal şi opoziţia intransigentă a PL în acest sens, deznodământul fiind, coabitarea PD cu PSRM pe acest subiect, iar compromisul „rezonabil” al escapadei politice fiind votarea în primă lectură a proiectului privind trecerea la sistemul mixt, propus de liderul ideatic al socialiştilor, preşedintele pro-moscovit Igor Dodon”, a menţionat Boţan. Potrivit lui, elementele de „coabitare periculoasă” dintre PD şi PSRM au crescut exponenţial în ultima perioadă: numirea ambasadorilor din rândul deputaţilor socialişti, trocul de la SA „Moldova Gaz” (numirea unui apropiat al liderului PD, Vlad Plahotniuc, în funcţia de director general), numirea judecătorilor, inclusiv la Curtea Constituţională, transmiterea către Dodon a clădirii Preşedinţiei…

„PD a concentrat, fără precedent, puterea reală a statului, şi-a subordonat instituţiile de drept şi instanţele de judecată, a mimat organizarea de concursuri publice pentru ocuparea funcţiilor de conducere în instituţii, montând în aceste poziţii oameni loiali, determinaţi să execute comenzi politice vădit ilegale”, se arată în declaraţia Partidului Liberal.

Popular-europenii lui Iurie Leancă se aliază oficial cu Plahotniuc

Vineri, la scurt timp după anunţul liberalilor de trecere în opoziţie, a avut loc reformatarea majorităţii parlamentare prin cooptarea celor 10 deputaţi popular-europeni, transfugi din PLDM, iar liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, a fost ales vicepreşedinte al Parlamentului cu 52 de voturi în locul Lilianei Palihovici, deputat PLDM, care a renunţat, recent, de bună voie la funcţie şi la mandatul de deputat. Leancă a anunţat că grupul popular-europenilor face parte deja din majoritatea parlamentară, alături de Partidul Democrat. El a precizat că domeniul său de activitate, în calitate de vicepreşedinte al Parlamentului, va fi politica externă.

„Funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului a revenit grupului popular european, ca urmare a discuţiilor din coaliţie… Am preluat această responsabilitate cu dorinţa de a dinamiza comunicarea cu partenerii externi”, a precizat Leancă.

Şantajabil?

Presa de la Chişinău a scris în repetate rânduri despre faptul că Iurie Leancă şi Partidul Popular European, înfiinţat de acesta după ce a rămas fără funcţia de prim-ministru, ar fi proiectul politic de rezervă al lui Vlad Plahotniuc. Leancă a respins aceste acuzaţii.

Mai mult, potrivit unor analişti politici de la Chişinău, Iurie Leancă ar fi şantajabil, el fiind cel care, în calitate de prim-ministru, a semnat o garanţie de stat prin care Banca Naţională a Moldovei a creditat, din rezerva valutară, cele trei bănci devalizate („Banca de Economii”, „Banca Socială” şi „Unibank”), prin intermediul cărora a fost furat un miliard de dolari în 2014. Despre colaborarea secretă dintre Leancă şi Plahotniuc au vorbit anterior şi doi foşti membri ai Partidului Popular European, Octavian Ţâcu şi Oazu Nantoi.

Iurie Leancă a intrat în Parlamentul actual, în 2014, pe listele Partidului Liberal Democrat pe care l-a părăsit ulterior împreună cu un alt deputat, Eugen Carpov. În ziua în care i-a fost ridicată imunitatea parlamentară şi arestat, fostul lider al PLDM, Vlad Filat, a menţionat că Leancă ar fi fost trimis în PLDM de către Vlad Plahotniuc, iar ulterior retras, pentru a distruge partidul din interior. 

dw.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *