Astăzi 23 Ianuarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:43
Abonamente

Economie 14 Iulie 2014, ora 07:11    Din editia print

Ruinele URSS din Moldova (II)DEZASTRU! Două foste uzine sovietice își dau ultima suflare în orașul Anenii Noi

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

După ce săptămâna trecută am scris despre clădirea sovietică de 75 de metri înălțime din raionul Ialoveni, construcția căreia nu a fost dusă până la capăt, astăzi prezentăm alte două ruine care „mor” chiar în centrul orașului Anenii Noi.

Din întreprinderi cu sute de angajați, acum acestea sunt lăsate în voia sorții. Este vorba despre Combinatul de Conserve și Uzina de produse cerealiere (Combicorm), pe teritoriul cărora în prezent găsim doar buruieni și construcții care stau să se prăbușească. Aceste foste întreprinderi agricole își dau ultima suflare sub privirile autorităților, care, la rândul lor, spun că au mâinile legate, întrucât au fost privatizate, iar noii proprietari nu planifică să le resusciteze.


Două clădiri (depozite) ale Combinatului de Conserve, Anenii NoiUn alt depozit al Combinatului de Conserve care stă să se prăbușească


Costrucție aflată pe teritoriul Combinatului de Conserve

Combinatul de Conserve din orașul Anenii Noi a fost înființat la începutul anilor `70. Potrivit primarului din localitate, Mihail Cheibaș, la întreprindere erau angajați în jur de 300 de oameni care locuiau în satele din apropiere sau în oraș. Acesta spune că oamenii munceau în trei ture și erau aduși la serviciu cu autobuzele combinatului. La mijlocul anilor `90, întreprinderea a trecut prin mai multe transformări și treptat și-a sistat activitatea. În prezent, unul dintre cele mai mari combinate de conserve din perioada sovietică, care se întinde pe un teritoriu de circa patru hectare, este lăsat în paragină.

Peste doar câteva cartiere își dă ultima suflare și Uzina de produse cerealiere din Anenii Noi. În anii `80, aici munceau în jur de 50 de persoane. În prezent, depozitele de pe teritoriu sunt abandonate și se află într-o stare avariată, iar unele construcții nici nu pot fi observate, pentru că sunt acoperite de buruieni. Un fost angajat spune că în trecut aici se făcea hrană specială pentru păsări, porci sau vite. Angajații primeau rețeta de la cumpărători și realizau comanda în intervalul de timp prestabilit. La sfârșitul anilor `90 întreprinderea a fost privatizată, iar la scurt timp și-a încetat activitatea.

Amintirile unui fost angajat

Pe lângă faptul că Fabrica de conserve era asigurată cu utilaj modern, aceasta le asigura oamenilor și condiții de muncă avantajoase. După cum își amintește un fost angajat, pe teritoriul întreprinderii muncitorii aveau o cantină unde mâncau de trei ori pe zi, în baza unor taloane speciale. Pe lângă aceasta, angajații mergeau și la concerte, care erau organizate în Casa de cultură și tot acolo se organizau adunările cu angajații.
Ion Rijalo, fostul mecanic-șef al Combinatului de Conserve din Anenii Noi, spune că atunci întreprinderea avea o capacitate de producere de circa 37 de milioane de conserve pe an. Acest lucru o plasa printre primele combinate de acest fel din țară. Totodată, bărbatul își amintește că materia primă care ajungea la întreprindere era de la producătorii din localitățile din apropiere: Speia, Puhăceni, Șerpeni și altele. „Produceam suc de roșii sau de mere, pastă din roșii, se marinau bostănei, se conserva mazăre verde sau se făcea magiun din prune. Eu, ca mecanic-șef, primeam 160 de ruble, bani mari pe atunci. Angajații simpli primeau 90-100 de ruble și le ajungea”, subliniază Rijalo. Fostul angajat al combinatului a remarcat că la conducerea întreprinderii majoritatea erau ruși, iar munca cea mai grea o făceau moldovenii. Totuși, oamenii erau bucuroși că aveau un loc de muncă.Uzina de produse cerealiere, Anenii Noi

Uzina Combicorm, vândută la un preț de cinci ori mai mic decât cel anunțat

Construită încă în perioada sovietică, Uzina Combicorm din Anenii Noi a continuat să activeze până la începutul anilor 2000. Potrivit unui fost angajat, care a lucrat la întreprindere mai bine de 10 ani, uzina avea prețul de piață estimat la circa șase milioane de lei, dar a fost vândută cu doar un milion 300 de mii de lei. Fostul lucrător susține că în spatele privatizării întreprinderii ar sta înalți demnitari de stat, care ar fi avut de câștigat de pe urma acestei tranzacții. „Atunci când au venit tâlharii s-o „prihvatizeze”, utilajul care era în interior avea nu mai mult de doi ani, iar pentru a pune mâna pe întreprindere, ei au falsificat documentele, în care se arăta că utilajele ar avea peste 20 de ani și nu mai sunt bune pentru exploatare. După aceasta s-a început totul. Întreprinderea a încetat să lucreze, iar cei care au pus mâna pe ea au început să vândă tot ce găseau în cale. Acum nu a mai rămas practic nimic acolo”, mărturisește fostul angajat care a solicitat să nu-i dezvăluim identitatea, pentru că aceste declarații ar putea să-i pună viața în pericol.


Cântarul de mare tonaj aflat pe teritoriul Uzinei de produse cerealiere

În prezent, terenul pe care se află fosta Uzină Combicorm îi aparține lui Mihail Gogu, care este proprietar de pământuri într-o localitate din apropiere de Anenii Noi. Contactat de TIMPUL, bărbatul a confirmat că proprietatea îi aparține și totodată ne-a asigurat că dorește să reconstruiască uzina care a fost cândva. Potrivit lui, în curând trebuie să înceapă lucrările.

Teritoriul unde se află fosta Uzină Combicorm are peste un hectar și jumătate, iar depozitele sunt într-o stare avariată și riscă să se prăbușească oricând. Locuitorii din preajmă spun că de aici s-au furat practic toate utilajele și nimeni nu dorește să refacă nimic.

La cârma întreprinderilor stau aceleași persoane

Ion Pânzaru, șeful Direcției Agricultură din cadrul consiliului raional Anenii Noi, spune că administrația este cointeresată ca aceste întreprinderi să-și reînceapă activitatea, însă recunoaște că acest lucru este puțin probabil, pentru că infrastructura lor a fost practic distrusă.


Mihail Cheibaș, primarul orașului Anenii Noi

Conform spuselor reprezentanților de la Primăria Anenii Noi, ambele întreprinderi ar aparține fraților Nicolae și Tudor Îndoitu. Din lipsă de comunicare cu aceștia, autoritățile locale nu cunosc dacă proprietarii planifică să reabiliteze construcțiile. Recunosc, însă, că au mult de pierdut de la faptul că aceste întreprinderi nu activează de mai bine de 10 ani.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 17:43

Premierul rus Dmitri Medvedev a ținut un discurs critic la adresa Roskosmos, acuzand societatea de stat ca lanseaza nave spatiale „pe hârtie” și utilizeaza ineficient investițiile, transmite TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:57

Clanul oligarhic Țopa-Platon-Lucinschi va încerca să-și ia revanșa la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este opinia analistului Petru Bogatu, exprimată după publicarea unei noi investigații incendiare a portalului Zeppelin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:56

Demersul liderei PAS, Maia Sandu, către FMI, în care aceasta cere suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova a fost gândit de lobbystul lui Veaceslav Platon, Dmitri (David) Zaikin, personaj despre care presa americană scrie că ar fi în legături strânse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:55

Elmar Brok, unul dintre veteranii Parlamentului European, le cerea celor care veneau să-l viziteze la Parlamentul European 150 de euro de persoană pentru a acoperi costurile vizitei, iar în același timp deconta sumele la PE, scrie politico.eu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:03

Oligarhul condamnat Veaceslav Platon a cheltuit peste jumătate de milion de dolari americani, în anul 2016, pentru organizarea unei ample campanii de denigrare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, dar și a Republicii Moldova pe plan extern. Scopul acesteia era de a desculpa de implicare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:01

Partidul Democrat este cel mai interesat de desfășurarea unui scrutin corect în data de 24 februarie, deoarece crește în sondaje și își dorește ca această dinamică pozitivă să fie confirmată la vot. Liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, a făcut această declarație...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Jurnaliştii de la Financial Times anticipează că în 2019 procesul Brexitului va fi oprit, iar preşedintele american Donald Trump va fi pus sub acuzare, relatează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 14:12

Campania de denigrare în presa internațională a liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost regizată și finanțată de către raiderul nr.1 din CSI, Veaceslav Platon. În acest proces au fost implicați lobbyști occidentali, apropiați serviciilor speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 13:18

Ministrul adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Alexander Grushko, a declarat într-un interviu acordat agenției de știri TASS faptul că Rusia va trimite observatori la alegerile prezidențiale din Ucraina care urmează să aibă loc pe data de 31 martie, ca parte a misiunii OSCE...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:54

Liderul PAS, Maia Sandu, a beneficiat de consultanță politică din partea unui expert american, plătit de raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon. Acest lucru rezultă din noua investigație a proiectului Zeppelin. Este vorba despre Noel Boxer, consultant politic specializat în...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Alexandru Ioan Cuza, sau Alexandru Ioan I, s-a născut pe 20 martie 1820, la Bârlad, și a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:31

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

Rusia a instalat sisteme balistice care pot transporta ogive nucleare pe litoralul nordic al Mării Negre, lângă graniţa cu Ucraina, ca răspuns la intenţia SUA de a se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. În plus, avertizează Ucraina să nu mai facă jocurile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:27

Experți: Facebook, la fel de dăunător ca fumatul

Facebook dăunează societății în aceeași măsură în care fumatul dăunează sănătății, susțin mai mulți experți în tehnologie și oameni de afaceri, potrivit Business Insider.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:18

Percheziții la IP Ciocana. Două persoane reținute pentru 72 de ore

Procuratura Anticorupție a desfășurat, azi dimineața, percheziții la Inspectoratul de Poliție Ciocana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Cinci state au semnat un acord privind finanțarea tribunalului pentru MH17

Cinci țări ale Grupului comun de anchetă au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la sprijinul financiar pentru urmărirea penală a persoanelor responsabile de prăbușirea aeronavei cu pasageri care efectua zborul MH17. Documentul a fost publicat marți pe site-ul guvernului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:58

Pavel Filip a cerut urgentarea lucrărilor de construcție a pasarelei din Strășeni

Pasarela din Strășeni, care face legătura dintre gară și oraș, va fi dată în exploatare în luna iunie. Premierul Pavel Filip a vizitat șantierul și a cerut urgentarea lucrărilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:11

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți?

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți? Foto: arhiva TIMPUL

Ninsoarea de noaptea trecută le-a cam dat bătăi de cap șoferilor în această dimineață. În capitală au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, printre care pe bulevardul Moscova, strada Pan Halippa și la intersecția străzilor Ismail și Ion Inculeț, motiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:01

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor din cadrul Camerei Deputaților a Parlamentului României, deputatul Constantin Codreanu continuă seria donațiilor de carte din cadrul Campaniei “100.000 de cărți pentru Centenar”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:59

Ninge în Moldova: Un mort, răniți și zeci de accidente rutiere

Ninsoarea din țară le-a dat mari bătăi de cap șoferilor și inspectorilor de patrulare. În mai puțin de 24 de ore au avut loc 8 accidente rutiere soldate cu 9 persoane traumatizate și 77 de accidente soldate cu pagube materiale, iar în raionul Cimișlia, între satele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:50

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Academia de Film din SUA a anunțat nominalizările la Premiile Oscar 2019, cu o lună înainte de anunțarea câștigărtorilor râvnitelor premii. Cea de-a 91-a gală de decernare a premiilor va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Hollywood și va fi difuzată live...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:45

Un mistreț s-a enervat pe pădurarul care l-a împușcat. Animalul l-a fugărit și ucis

Un pădurar din Satu Mare pornit, se pare, la braconaj a fost omorât chiar de porcul mistreţ pe care îl împuşcase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:37

Procuratura rusă în conflict cu ”subalternii” din Cecenia

Procuratura Generală a Rusiei i-a ordonat procurorului Ceceniei să susțină recursul Gazprom împotriva deciziei instantei de a șterge datoriile locuitorilor republicii pentru gazul consumat, scrie meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 00:49

Krasnoselski: „Resping posibilitatea reunificării cu Republica Moldova” / Vrem sa ADERĂM la RUSIA

Krasnoselski: „Resping posibilitatea reunificării cu Republica Moldova” / Vrem sa ADERĂM la RUSIA

Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a respins categoric posibilitatea, sub orice formă, de reunire a Transnistriei cu Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Ianuarie 2019, ora: 00:41

Horoscop 23 ianuarie 2019. Prima întâlnire în doi și o decizie grea

Horoscop 23 ianuarie 2019. În dragoste este timpul marilor decizii, pentru unele zodii. O întâlnire la ceas de seară, într-un cadru romantic, va marca trecerea de la simple cunoștințe la iubiți, iar de aici încolo lucrurile devin pe cât de complicate, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)