Social

Dezastru ecologic la Grădina Botanică în rezultatul ninsorilor abundente

Dezastrul ecologic a afectat circa 80% din genofondul exotic de arbori si arbuști, din care cca 605 sunt distruși totalmente. De asemenea, au fost distruse si multe specii de plante din colecțiile sectorului de floricultura, plante medicinale, aromatice etc.

Potrivit directorului Grădinii Botanice (Institut) a AȘM, Alexandru Teleuță, acesul este blocat de arborii doborați la sol. Principalele specii exotice care au fost afectate de acest dezastru au fost introduse în Republica Moldova din regiunile floristice ale continentului Nord-American (munții Cordilieri), din zonele Asiei de Sud-Vest, din munții Altai, regiunea Mediteraneana ș.a., speciile de Liliac, arborii de conifere (Picea pungens, Abies concolor, 5 specii de Picea (P.excelsa, P.P. obovata…) 4 specii de Pinus, 2 specii de Larix). Toate Expozițiile GB au fost puternic afectate prin doborturi de arbori or distrugere a coconamentului.

Administrația Grădinii Botanice a întreprins unele măsuri, pentru a diminua consecințele grave ale aceste calamități, însă multe acțiuni necesare a fi întreprinse, sunt peste puterile instituției. Gradina Botanică necesita măsuri urgente, dar și costisitoare pentru restabilirea Colecțiilor și Expozițiilor și va mobiliza potențialul intern la lichidarea acestei tragedii, pagubele însă sunt prea mari.

În acest sens, conducerea Grădinii Botanice apelează la ajutorul oamenilor de bună credință, a voluntarilor pentru a restabili activitatea GB – evacuarea arborilor doborâți, resturilor vegetale care au blocat accesul pe teritoriul instituției etc. În acest scop la Grădina Botanică va fi deschis un cont, donații pot fi depuse și la casa centrală a instituției care va funcționa, începând cu ziua de marți, 25 aprilie 2017.

Administrația Grădinii Botnice își exprimă speranța că, cu eforturi comune vom depăși și aceste dezastre, ca si multe altele din RM.

În acest context, conducerea instituției vine cu o informaţie prin care anunţă cetăţenii despre sistarea vizitelor, pe teritoriul Grădinii Botanice, până la lichidarea consecinţelor dezastrului.

Grădina Botanică are o istorie de 67 de ani şi se întinde pe o suprafață de 104 hectare. Grădina Botanică este un obiectiv turistic solicitat, graţie varietăţii de plante vii aduse din ţări exotice. Mândria instituţiei o reprezintă cele 2 760 de varietăți de plante rare păstrate în serele de pe teritoriul micului paradis vegetal și peste 10 000 de specii de pomi, plante decorative, medicinale, energetice, furajere și aromatice care cresc în spațiul deschis al Grădinii Botanice.

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *