Actualitate

Dezastru post-comunist in cinematografie

Cineastii sustin ca fosta guvernare a investit neintemeiat in cinematografie 25 mln. lei din Bugetul de stat

In cadrul unei sedinte largite cu genericul „Cineastii vor reforme fara ideologie”, Consiliul Uniunii Cineastilor a facut bilantul activitatii cinematografiei nationale in timpul guvernarii comuniste. Raportorii Eugen Sobor, Mihai Poiata, Vlad Druc si Nicu Scorpan au specificat ca, in ultimii opt ani, in lipsa unei viziuni reformatoare in domeniu, datorita interesului ideologic al partidului de guvernamant, cinematografia a degradat simtitor, iar ceea ce s-a facut la „Moldova-film” e sub orice nivel artistic.

Filmul documentar, de exemplu, a trait „agonia propagandistica a patrimoniului si moldovenismului primitiv”. Desi pentru aceasta din Bugetul de stat s-au cheltuit circa 25 mln. lei, niciun film nu a participat la vreun festival international de prestigiu. Potrivit cineastilor, Legea Cinematografiei, elaborata de comunisti, este o mostra sovietica de monopolizare pe placul acestora. In opinia cineastilor, pentru a scoate cinematografia din impas este nevoie de reforme, de desovietizarea studioului „Moldova-film”, de demonopolizare si debirocratizare.

Consiliul Uniunii Cineastilor a elaborat proiectul amendamentelor si propunerilor noi la Legea Cinematografiei, principalele elemente inovatoare fiind asigurarea unui sistem concurential deschis si echitabil pentru toti producatorii de film din tara, stabilirea de criterii mai riguroase de selectare a scenariilor, cointeresarea agentilor economici la producerea filmului, armonizarea legislatiei cu prevederile UE. Toate propunerile privind perfectionarea Legii Cinematografiei vor fi prezentate Ministerului Culturii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *