Astăzi 8 August 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 11:42
Abonamente

Actualitate 4 Iulie 2019, ora 13:44

DEZORDINE LA MAI /// Consiliera lui Năstase infirmă, Procuratura Anticorupție confirmă: Un candidat la șefia IGP are DOSAR PENAL

Marime Font

Ieri, Deschide.MD a publicat o știre pe surse, prin care am informat despre faptul că doi dintre cei șase pretendenți la șefia Poliției Naționale ar urma să fie excluși din concurs. Asta după ce s-a stabilit că unul este vizat într-un dosar penal , iar altul nu are vârsta cuvenită. Andrei Năstase nu ne-a răspuns la telefon, iar consiliera sa, Viorica Tocari, într-un mesaj ne-a scris că dezminte informațiile și că acestea ar fi niște speculații. De altă parte, Procuratura Anticorupție confirmă totuși că am avut dreptate și că unul dintre candidați este vizat într-un dosar penal.

Deschide.MD a scris că cel puțin doi dintre cei șase pretendenți la funcția de șef al IGP ar urma să fie excluși din concurs, după ce le-au fost aprobați de membrii comisiei MAI pentru proba scrisă. Unul ar fi vizat într-un dosar penal, iar cel de al doilea, un colonel de 33 de ani, care este și finul fostului șef al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, nu are vârsta legală.

Este vorba despre Lilian Levandovschi, șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al IGP și Vlad Negură, șeful Direcției Relații Externe din cadrul IGP.

Înainte de publicarea știrei, am încercat să obținem o confirmare oficială despre faptul că Lilian Levandovschi urmează să fie exclus din concursul pentru funcția de șef IGP, după ce Procuratura Anticorupție a informat MAI-ul că acesta este implicat într-un dosar penal.

Loading...


Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, dar și Andrei Chirca, Șeful Secției Resurse al MAI, persoana responsabilă de concurs, nu au răspuns la apelurile insistente ale reporterilor Deschide.MD pentru a ne oferi mai multe detalii despre această situație. Dimineață am reușit să vorbim cu consiliera lui Năstase, Viorica Tocari, care ne-a spus că nu cunoaște nimic, dar va reveni cu o reacție în timp de 30 de minute, însă după aceasta nu ne-a mai răspuns la telefon.

Spre seară, Tocari ne-a expediat un mesaj prin care ne comunica următoarele:

„În legătură cu informațiile publicate de portalul Deschide.MD, Ministerul Afacerilor Interne dezminte categoric aceste speculații”, ne-a scris Tocari.

Am încercat să revenim cu un apel ca să o întrebăm care informații le consideră MAI-ul speculații, însă am avut un deja-vu - Tocari nu mai dorea să răspundă la telefon.

Am găsit-o mai târziu, de pe un alt număr de telefon. Întrebată care dintre informații le consideră speculații, faptul că în concurs s-a admis o persoană vizată într-un dosar penal sau că cei doi urmează să fie excluși, Tocari s-a arătat deranjată de întrebare și a zis că toate informațiile publicate de noi au fost niște speculații pe care MAI-ul le dezminte.

Solicitat telefonic, Lilian Levandovschi, ne-a spus că se află în concediu și este plecat în afara țării. El susține că a aflat despre faptul că ar fi vizat într-un dosar de pe site-ul nostru, așa cum a aflat și despre faptul că a fost admis la proba scrisă.

„Eu nu sunt în țară, nu cunosc despre ce dosar este vorba, dar nici nu am fost anunțat dacă am fost sau nu exclus. Am aflat asta de pe site-ul vostru, la fel cum de la voi am aflat și despre faptul că am fost admis la acest concurs. Eu am depus raportul pentru concursul la funcția de șef al IGP în data de 24 iunie. În mod normal ar fi trebuit să mă anunțe că am fost admis, au toate datele de contact, inclusiv poșta electronică, dar nu am primit nimic și am aflat despre acest fapt de la voi. Cât despre dosar, chiar nu cunosc despre ce este vorba, urmează să revin în țară, să-mi angajez un avocat și să văd ce se petrece. Dvs cred că știți mai bine cum e treaba cu dosarele în R.Moldova, singur ați trecut prin asta”, ne-a spus Levandovschi, făcând trimitere la dosarele intentate pe numele reporterului nostru de către MAI-ul lui Dorin Recean în anul 2014.

Ulterior, declarațiile făcute de Viorica Tocari, consiliera lui Năstase, dar și Lilian Levandovschi, au fost date peste cap de către Alexandru Cernei, procurorul Anticorupție care a informat MAI-ul despre faptul că Levandovschi este totuși vizat într-un dosar penal.

Solicitat telefonic, Alexandru Cernei, susține că a expediat un răspuns la un demers al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI prin care le-a confirmat faptul că pe numele lui Levandovschi este pornit un dosar penal.

„Noi le-am transmis un răspuns la demersul SPIA, prin care le-am spus că da, întradevăr persoana despre care m-ați întrebat figurează într-un dosar penal. Este vorba despre un dosar pornit în luna noiembrie 2018 în care această persoană este acuzată de trafic de influență. Dosarul a fost în faza de urmărire penală, iar când l-am chemat la audieri, dar și pentru ai înainta învinuirea, acesta a invocat mai multe motive despre imposibilitate de a se prezenta, unul dintre care fiind faptul că este plecat într-o deplasare. Am verificat și da, acesta este ieșit din R.Moldova. Acum aștptăm să revină în țară pentru a fi citat și pentru a i se înainta ordonanța de învinuire”, ne-a spus Cernei.

Tot ieri, despre speculații și știri false, așa cum invoca Viorica Tocari despre informațiile publicate de noi, a scris într-o postare pe Facebook și ministrul Andrei Năstase. Acesta susține că „în spațiul public apar tot felul de speculații și știri false, interpretări tendențioase și rău-voitoare, cu privire la o serie de decizii și probleme instituționale complex.

„Asemenea abordări fac un deserviciu întregii societăți și subminează eforturile noastre de a readuce Republica Moldova pe drumul spre civilizație și prosperitate, pentru că șubrezesc optimismul și speranțele cetățenilor care așteaptă în primul rând un trai mai bun – nu spectacole, scandaluri și bârfe! Libertatea presei este unul din bunurile fundamentale ale unei democrații funcționale. Fac însă un apel către mass-media, jurnaliști și formatori de opinie să folosească această libertate cu bună credință, să aibă răbdarea necesară și să verifice din mai multe surse feluritele zvonuri aruncate în spațiul informațional doar pentru a discredita eforturile de curățare a societății noastre. Nu putem irosi la nesfârșit timp și resurse pentru a răspunde permanent unor acuzații nefondate, în loc să ne axăm pe construcție”, scrie Năstase în postarea sa.

Reamintim că o comisie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a examinat cele nouă rapoarte ale candidaților care s-au înscris la concursul pentru ocuparea funcției de șef al Inspectoratului General al Poliției. Membrii comisiei au respins rapoartele a trei candidați, printre care un ofițer de la IP Bălți, dar și Veaceslav Garştea, cel care recent și-a dat demisia din funcția şef-adjunct al Poliţiei de Frontieră.

La proba scrisă care va avea loc în data de 9 iulie, au fost admiși: Fredolin Lecari, șeful Poliției de Frontieră; Lilian Levandovschi, șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al IGP; Vlad Negură, șeful Direcției Relații Externe din cadrul IGP; Dumitru Cebotari, șeful adjunct al IP Bălți; Ivan Cebotaru, șef al Direcției de poliție a UTA Găgăuzia, dar și Viorel Cernăuțeanu, șeful Direcției Juridice din cadrul IGP.

Urzeala tronului IGP. Cine sunt favoriții cu șanse reale și „lobbyiștii” din umbră

Concursul a fost anunțat în data de 20 iunie, după ce în presă a apărut scandalul despre faptul că Andrei Năstase, ministru al Afacerilor Interne, a numit în funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției, pe cumătrul său, ex-judecătorul Gheorghe Balan.

Persoanele interesate de aceste funcții au putut depune rapoartele până la data de 28 iunie când a fost trermenul limită.

https://deschide.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Culinar.md 8 August 2020, ora: 11:42

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Se ştie, fiecare bunică are propria reţetă de chifteluţe… Unele înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice numai de ele ştiut, altele, ceva mai îndrăzneţe, combină diverse tipuri de carne pentru a căpăta o textură perfectă....

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 8 August 2020, ora: 11:41

Vânăta - ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Vânăta - ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii. În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 8 August 2020, ora: 11:39

China, Rusia și Iranul încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din SUA

China, Rusia și Iranul încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din SUA

China, Rusia și Iran încearcă să înfluențeze alegerile din Statele Unite în funcție de propriile interese, avertizează serviciile americane de informații, potrivit CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 8 August 2020, ora: 11:31

VIDEO: Mai multe femei au fost surprinse când fură pavajul unei străzi din Chişinău şi îl urcă într-o maşină de lux

VIDEO:  Mai multe femei au fost surprinse când fură pavajul unei străzi din Chişinău şi îl urcă într-o maşină de lux

 Patru femei au fost filmate când fură plăci din pavajul unei străzi din Chişinău și le pun într-un autoturism de lux. Primarul Ion Ceban a cerut ca persoanele să fie identificate imediat şi a insistat ca imaginile cu cetăţeni care fură bunuri de pe stradă să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 8 August 2020, ora: 09:28

Piscinele se DESCHID de la 10 august. Ce reguli trebuie respectate

Piscinele se DESCHID de la 10 august. Ce reguli trebuie respectate

Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică s-a întrunit astăzi în ședință. Ca urmare a analizei situației epidemiologice actuale, precum și a evaluării nivelului de respectare a măsurilor de sănătate publică, membrii CNESP au decis că,...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 8 August 2020, ora: 09:25

VIDEO: Un avion al Air India s-a rupt în două la aterizare; cel puţin 14 MORȚI şi 15 răniţi grav

VIDEO: Un avion al Air India s-a rupt în două la aterizare; cel puţin 14 MORȚI şi 15 răniţi grav

Cel puţin 14 oameni au murit şi 15 sunt răniţi grav după ce un avion al Air India care transporta 191 de pasageri şi membri ai echipajului a părăsit pista la aterizarea pe aeroportul din Kozhikode, în vestul Indiei, şi s-a rupt în două, a anunţat poliţia, citată de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 8 August 2020, ora: 09:16

Avertizare meteo de CANICULĂ. Ce temperaturi se vor atinge astăzi

Avertizare meteo de CANICULĂ. Ce temperaturi se vor atinge astăzi

 Încă o zi toridă ne așteaptă astăzi, cu maxime de 33 de grade în nord și de 35 de grade în sud. Vântul va fi destul de vioi și ne va ajuta să facem față arțiței. Două avertizări meteorologice de tip Cod Galben sunt în vigoare în Republica...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 8 August 2020, ora: 09:05

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 8 AUGUST 2020. Cum te influențează Portalul Leului azi?

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 8 AUGUST 2020. Cum te influențează Portalul Leului azi?

 Ultimele zile au fost marcate de evenimente astrale importante. Mercur a intrat in Leu, Venus a intrat in Rac. Si nici ziua de azi nu este una obisnuita. Azi se deschide Portalul Leului, poarta care face legatura intre lumea fizica si lumea spirituala. In plus, Luna este in Berbec si este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 August 2020, ora: 11:25

MOLDOVA - ÎN IZOLARE ABSOLUTĂ! Cozi imense la vama Leușeni: Zeci de moldoveni sunt întorși din drum la frontiera română / VIDEO

MOLDOVA - ÎN IZOLARE ABSOLUTĂ! Cozi imense la vama Leușeni: Zeci de moldoveni sunt întorși din drum la frontiera română / VIDEO

Zeci de moldoveni au format cozi imense la vama Leușeni și frontierele române, încercând să ajungă în mai multe state din Uniunea Europeană pe timp de pandemie. Chiar dacă la frontiera Republicii Moldova acestora le este permis să treacă prezentând doar...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 August 2020, ora: 09:34

opinie Sergiu Litvinenco: „Dodon pregătește fraudarea masivă a alegerilor și prin intermediul pădurarilor”

Sergiu Litvinenco: „Dodon pregătește fraudarea masivă a alegerilor și prin intermediul pădurarilor”

„Dodon este dispus să folosească toate metodele pentru fraudarea alegerilor. E clar și de ce – fără fraudă nu are nicio șansă să rămână în funcție; iar dacă pierde puterea, e doar un pas până la pierderea libertății”, scrie pe FB deputatul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 August 2020, ora: 08:54

Programul prin care românii își pot eficientiza energetic locuințele începe din 15 septembrie. Ce pot face cu cei 15.000 de euro de la stat

Programul prin care românii își pot eficientiza energetic locuințele începe din 15 septembrie. Ce pot face cu cei 15.000 de euro de la stat

Programul "Casa Eficientă Energetic" pentru persoane fizice va debuta pe data de 15 septembrie 2020, iar proprietarii de case din România pot depune cereri de finanţare pentru a primi până la 15.000 de euro, a anunţat ministrul Mediului, Costel Alexe.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 August 2020, ora: 07:58

LIBAN / Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

LIBAN / Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

 Forţele de ordine libaneze au folosit gaze lacrimogene joi seară pentru a dispersa zeci de manifestanţi care protestau după explozia masivă mortală din portul Beirut în această săptămână, devenită un simbol al incompetenţei şi corupţiei autorităţilor, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 August 2020, ora: 07:55

Cum au reuşit ostaşii români, după un an de pierderi masive, să revină miraculos pentru a câştiga cea mai importantă bătălie din Primul Război Mondial

Cum au reuşit ostaşii români, după un an de pierderi masive, să revină miraculos pentru a câştiga cea mai importantă bătălie din Primul Război Mondial

Pe 6 august s-au împlinit 103 ani de la cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 7 August 2020, ora: 07:52

Un nou record NEGATIV: 406 noi cazuri de COVID-19, după prelucrarea a 2254 de teste

Un nou record NEGATIV: 406 noi cazuri de COVID-19, după prelucrarea a 2254 de teste

 Alte 406 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova, dintre care 5 în Transnistria. Numărul total de cazuri în Transnistria- 1585. Din numărul total de cazuri, 5 sunt de import (Turcia-2, România-2, Portugalia-1). 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 August 2020, ora: 07:42

Ambasadorul Franței, solidar cu afirmațiile lui Michalko privind frauda bancară. Diplomatul amintește de angajamentul R. Moldova față de UE

Ambasadorul Franței, solidar cu afirmațiile lui Michalko privind frauda bancară. Diplomatul amintește de angajamentul R. Moldova față de UE

Ambasadorul Franței este pe deplin solidar cu afirmațiile Excelenței Sale Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. Mesajul postat pe pagina misiunii țin de procedurile judiciare referitoare la fraudele bancare masive în Moldova, la care s-a referit și ambasadorul...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 August 2020, ora: 07:42

Anglia reimpune carantina pentru persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas

Anglia reimpune carantina pentru persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas

 Ministerul Transporturilor din Marea Britanie a anunţat joi că persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas vor fi din nou supuse carantinei începând de sâmbătă, măsură luată din cauza unei ''creşteri semnificative'' a cazurilor de infectare cu noul...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 August 2020, ora: 07:40

Horoscopul zilei de azi VINERI 7 AUGUST 2020. Cum te simți cu Venus în Rac?

Horoscopul zilei de azi VINERI 7 AUGUST 2020. Cum te simți cu Venus în Rac?

 Venus intra in Rac si este timpul sa celebrezi valorile de familie. Venus in Rac are nevoie de imbratisari de la oamenii dragi. Venus in Rac are nevoie de frumusete, de romantism, de timp petrecut cu familia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 August 2020, ora: 07:22

Alegerile prezidențiale din Belarus: începutul sfârșitului pentru Lukașenko?

Alegerile prezidențiale din Belarus: începutul sfârșitului pentru Lukașenko? Foto: simbol

Duminică, 8 august, vor avea loc – într-o atmosferă extrem de tensionată – alegeri prezidențiale în Republica Belarus, fostă republică sovietică condusă în ultimii 26 de ani de Aleksandr Lukașenko, pe care media occidentală îl numește ultimul...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 7 August 2020, ora: 02:15

Fie că-ţi petreci zilele de vara acasă sau în aer liber, porumbul copt e un adevărat deliciu care se prepară uşor atât în propria bucătărie, cât şi pe grătar, la o ieşire la iarbă verde alături de prieteni.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 August 2020, ora: 01:46

Coronavirus: Israelul va începe în octombrie testarea unui vaccin pe oameni

Coronavirus: Israelul va începe în octombrie testarea unui vaccin pe oameni

 Un institut israelian de cercetări medicale subordonat Ministerului Apărării intenţionează să înceapă în luna octombrie testele clinice pe oameni pentru un vaccin împotriva COVID-19, a declarat joi ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 7 August 2020, ora: 00:10

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

 Nimic nu se compară, dis-de-dimineață, cu aroma intensă a unei cafele, care îți trezește simțurile și te încarcă de energie și de bună dispoziție. Tabiet, obicei sau motiv de întâlnire cu prietenii, băutul cafelei vine de pe tărâmuri arabe....

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 August 2020, ora: 00:07

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

- E o nebunie curată să crezi că vlahii au ajuns până în vârful Munţilor Alpi. Dar pe urmă gă­seşti pe hartă "Vârful Rodica", "Velika Planina" şi mergi acolo să vezi dacă este adevărat. Şi este! Primii locuitori ai Alpilor au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 August 2020, ora: 00:06

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Actualitatea lui... rămâne un clişeu dătător de dureri de măsele nu numai al redactării, dar şi al cercetării premergătoare unei publicări. Cum textele de referinţă ale Istoriei intelectuale a lumii au profunzimi de Groapa Marianelor sute de ani după ce-au văzut lumina...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)