Astăzi 23 Ianuarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 22:15
Abonamente

Actualitate 4 Iulie 2019, ora 13:44

DEZORDINE LA MAI /// Consiliera lui Năstase infirmă, Procuratura Anticorupție confirmă: Un candidat la șefia IGP are DOSAR PENAL

Marime Font

Ieri, Deschide.MD a publicat o știre pe surse, prin care am informat despre faptul că doi dintre cei șase pretendenți la șefia Poliției Naționale ar urma să fie excluși din concurs. Asta după ce s-a stabilit că unul este vizat într-un dosar penal , iar altul nu are vârsta cuvenită. Andrei Năstase nu ne-a răspuns la telefon, iar consiliera sa, Viorica Tocari, într-un mesaj ne-a scris că dezminte informațiile și că acestea ar fi niște speculații. De altă parte, Procuratura Anticorupție confirmă totuși că am avut dreptate și că unul dintre candidați este vizat într-un dosar penal.

Deschide.MD a scris că cel puțin doi dintre cei șase pretendenți la funcția de șef al IGP ar urma să fie excluși din concurs, după ce le-au fost aprobați de membrii comisiei MAI pentru proba scrisă. Unul ar fi vizat într-un dosar penal, iar cel de al doilea, un colonel de 33 de ani, care este și finul fostului șef al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, nu are vârsta legală.

Este vorba despre Lilian Levandovschi, șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al IGP și Vlad Negură, șeful Direcției Relații Externe din cadrul IGP.

Înainte de publicarea știrei, am încercat să obținem o confirmare oficială despre faptul că Lilian Levandovschi urmează să fie exclus din concursul pentru funcția de șef IGP, după ce Procuratura Anticorupție a informat MAI-ul că acesta este implicat într-un dosar penal.

Loading...


Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, dar și Andrei Chirca, Șeful Secției Resurse al MAI, persoana responsabilă de concurs, nu au răspuns la apelurile insistente ale reporterilor Deschide.MD pentru a ne oferi mai multe detalii despre această situație. Dimineață am reușit să vorbim cu consiliera lui Năstase, Viorica Tocari, care ne-a spus că nu cunoaște nimic, dar va reveni cu o reacție în timp de 30 de minute, însă după aceasta nu ne-a mai răspuns la telefon.

Spre seară, Tocari ne-a expediat un mesaj prin care ne comunica următoarele:

„În legătură cu informațiile publicate de portalul Deschide.MD, Ministerul Afacerilor Interne dezminte categoric aceste speculații”, ne-a scris Tocari.

Am încercat să revenim cu un apel ca să o întrebăm care informații le consideră MAI-ul speculații, însă am avut un deja-vu - Tocari nu mai dorea să răspundă la telefon.

Am găsit-o mai târziu, de pe un alt număr de telefon. Întrebată care dintre informații le consideră speculații, faptul că în concurs s-a admis o persoană vizată într-un dosar penal sau că cei doi urmează să fie excluși, Tocari s-a arătat deranjată de întrebare și a zis că toate informațiile publicate de noi au fost niște speculații pe care MAI-ul le dezminte.

Solicitat telefonic, Lilian Levandovschi, ne-a spus că se află în concediu și este plecat în afara țării. El susține că a aflat despre faptul că ar fi vizat într-un dosar de pe site-ul nostru, așa cum a aflat și despre faptul că a fost admis la proba scrisă.

„Eu nu sunt în țară, nu cunosc despre ce dosar este vorba, dar nici nu am fost anunțat dacă am fost sau nu exclus. Am aflat asta de pe site-ul vostru, la fel cum de la voi am aflat și despre faptul că am fost admis la acest concurs. Eu am depus raportul pentru concursul la funcția de șef al IGP în data de 24 iunie. În mod normal ar fi trebuit să mă anunțe că am fost admis, au toate datele de contact, inclusiv poșta electronică, dar nu am primit nimic și am aflat despre acest fapt de la voi. Cât despre dosar, chiar nu cunosc despre ce este vorba, urmează să revin în țară, să-mi angajez un avocat și să văd ce se petrece. Dvs cred că știți mai bine cum e treaba cu dosarele în R.Moldova, singur ați trecut prin asta”, ne-a spus Levandovschi, făcând trimitere la dosarele intentate pe numele reporterului nostru de către MAI-ul lui Dorin Recean în anul 2014.

Ulterior, declarațiile făcute de Viorica Tocari, consiliera lui Năstase, dar și Lilian Levandovschi, au fost date peste cap de către Alexandru Cernei, procurorul Anticorupție care a informat MAI-ul despre faptul că Levandovschi este totuși vizat într-un dosar penal.

Solicitat telefonic, Alexandru Cernei, susține că a expediat un răspuns la un demers al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI prin care le-a confirmat faptul că pe numele lui Levandovschi este pornit un dosar penal.

„Noi le-am transmis un răspuns la demersul SPIA, prin care le-am spus că da, întradevăr persoana despre care m-ați întrebat figurează într-un dosar penal. Este vorba despre un dosar pornit în luna noiembrie 2018 în care această persoană este acuzată de trafic de influență. Dosarul a fost în faza de urmărire penală, iar când l-am chemat la audieri, dar și pentru ai înainta învinuirea, acesta a invocat mai multe motive despre imposibilitate de a se prezenta, unul dintre care fiind faptul că este plecat într-o deplasare. Am verificat și da, acesta este ieșit din R.Moldova. Acum aștptăm să revină în țară pentru a fi citat și pentru a i se înainta ordonanța de învinuire”, ne-a spus Cernei.

Tot ieri, despre speculații și știri false, așa cum invoca Viorica Tocari despre informațiile publicate de noi, a scris într-o postare pe Facebook și ministrul Andrei Năstase. Acesta susține că „în spațiul public apar tot felul de speculații și știri false, interpretări tendențioase și rău-voitoare, cu privire la o serie de decizii și probleme instituționale complex.

„Asemenea abordări fac un deserviciu întregii societăți și subminează eforturile noastre de a readuce Republica Moldova pe drumul spre civilizație și prosperitate, pentru că șubrezesc optimismul și speranțele cetățenilor care așteaptă în primul rând un trai mai bun – nu spectacole, scandaluri și bârfe! Libertatea presei este unul din bunurile fundamentale ale unei democrații funcționale. Fac însă un apel către mass-media, jurnaliști și formatori de opinie să folosească această libertate cu bună credință, să aibă răbdarea necesară și să verifice din mai multe surse feluritele zvonuri aruncate în spațiul informațional doar pentru a discredita eforturile de curățare a societății noastre. Nu putem irosi la nesfârșit timp și resurse pentru a răspunde permanent unor acuzații nefondate, în loc să ne axăm pe construcție”, scrie Năstase în postarea sa.

Reamintim că o comisie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a examinat cele nouă rapoarte ale candidaților care s-au înscris la concursul pentru ocuparea funcției de șef al Inspectoratului General al Poliției. Membrii comisiei au respins rapoartele a trei candidați, printre care un ofițer de la IP Bălți, dar și Veaceslav Garştea, cel care recent și-a dat demisia din funcția şef-adjunct al Poliţiei de Frontieră.

La proba scrisă care va avea loc în data de 9 iulie, au fost admiși: Fredolin Lecari, șeful Poliției de Frontieră; Lilian Levandovschi, șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al IGP; Vlad Negură, șeful Direcției Relații Externe din cadrul IGP; Dumitru Cebotari, șeful adjunct al IP Bălți; Ivan Cebotaru, șef al Direcției de poliție a UTA Găgăuzia, dar și Viorel Cernăuțeanu, șeful Direcției Juridice din cadrul IGP.

Urzeala tronului IGP. Cine sunt favoriții cu șanse reale și „lobbyiștii” din umbră

Concursul a fost anunțat în data de 20 iunie, după ce în presă a apărut scandalul despre faptul că Andrei Năstase, ministru al Afacerilor Interne, a numit în funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției, pe cumătrul său, ex-judecătorul Gheorghe Balan.

Persoanele interesate de aceste funcții au putut depune rapoartele până la data de 28 iunie când a fost trermenul limită.

https://deschide.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 18:48

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

 Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine cu unele modificări ale Constituţiei R. Moldova, care ar putea aduce mai multă independență judecătorilor şi exclud influenţele politicului din Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul propune ca judecătorii Curţii Supreme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:35

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

Moarte învăluită de mister, în raionul Glodeni. O femeie de 67 de ani a fost găsită moartă de către un vecin, el în grădină. Totul s-a întâmplat în dimineața de 23 ianuarie, în jurul orei 07.00, în satul Iabloana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:21

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

Cel mai nou studiu despre „bărboși” spune că dacă o femeie aleargă mâncând pământul când vede orice creatură păroasă, nu același lucru se întâmplă și în urma impactului cu un bărbat care își poartă cu mândrie barba....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:13

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

Oamenii de știință spun că este posibil să fi descoperit de ce stresul provoacă încărunțirea părului dar și o posibilă modalitate de a stopa acest proces fără să apelăm la produse de vopsire. În testele efectuate la șoareci, celulele stem care controlează culoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:59

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Astăzi, 23 ianuarie, Dan Neculăescu, secretar de stat, a avut, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:54

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un procuror turc a solicitat joi până la 18 ani de închisoare pentru un fost curier, acuzat că a scuipat pe o pizza înainte de a o livra clientului, relatează AFP. Fapta a avut loc la data de 24 decembrie 2017 în localitatea Eskişehir din centrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:50

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

 Aproximativ 20 de firme britanice au comunicat autorităţilor germane în anul 2019 că intenţionează să deschidă birouri şi să creeze 680 de noi locuri de muncă în Germania, mai multe decât valoarea cumulată a precedenţilor doi ani, a anunţat joi Agenţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:42

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

Melanie Morgan, în vârstă de 31 de ani, a făcut câteva poze în timp ce se lupta cu o pompă la benzinărie, potrivit dailymail.co.uk. Ea susține că pompele sunt „sexiste”, deoarece sunt proiectate special pentru bărbați, nu și pentru femei care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:29

Cod galben de vânt la Chișinău! Acoperișul unei stații de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost avariată

Cod galben de vânt la Chișinău! Acoperișul unei stații de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost avariată

La Chișinău apar primele „victime” ale codului galben de vânt anunțat de meteorologii moldoveni. Acoperișul stației de așteptare „Grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost smuls din construcție din cauza rafalelor de vânt. Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Declarațiile președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski despre faptul că România ar fi anexat în 1918 Bucovina de Nord sunt o eroare regretabilă, consideră unii istorici de la Chișinău. Ei își exprimă speranța că acesta își va retrage spusele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:26

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 23 Ianuarie 2020, ora: 13:31

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

Proimobil.md în parteneriat cu Oasis Apartments își surprinde clienții cu un nou premiu. De data aceasta, toți cei care vor procura, cu ajutorul managerilor Proimobil.md, apartamente în complexul OASIS, au șansa de a câștiga o excursie de vis în orașul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 13:25

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Informația a fost făcută publică de procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:35

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Declarația aparține lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei și a fost făcută în cadrul discursului oficial ținut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei. Evenimentul este marcat anual la 22 ianuarie, deoarece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:34

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de facebook mai multe imagini și detalii despre crima zguduitoare de la Orhei, unde un tânăr de 14 ani l-a înjunghiat pe amicul său, de doar 12 ani, pentru o consolă XBOX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

Unioniştii au adus lumânări şi au ţinut un minut de reculegere pentru victimele crimelor de rezonanţă care s-au produs în ultima perioadă în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:25

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Aceste cuvinte – scrie publicația germană - au fost pronunţate de însuşi liderul spiritual şi politic suprem al Repubicii Islamice, marele ayatollah Ali Khamenei, imediat după uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:12

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Un incident aviatic deosebit de grav a avut loc în urmă cu puțin timp. Un avion-cisternă, care intervenea pentru stingerea unor incendii, s-a prăbușit. Avionul era în misiune. Potrivit autorităților, nu există supraviețuitori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:09

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de același nivel de încredere, la nivel național, din partea cetățenilor. Ambii politicieni au acumulat 24% din simpatiile cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:56

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA), scrie unimedia.info.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:28

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

La data de 20 decembrie 2019, ARCA a început testele pentru un motor rachetă avansat, de tipul aerospike care folosește apă drept combustibil și electricitate. Motorul se numește Launch Assist System – LAS 25DA, și este folosit ca primă treaptă pentru racheta orbitală Haas....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:22

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

O persoană din anturajul lui Michael Schumacher l-ar fi fotografiat pe fostul pilot imobilizat la pat, în locuința sa din Geneva. Se pare că fotografiile sunt scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:55

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O tânără de 25 de ani din satul Țipala, raionul Ialoveni, a suplinit bugetul familiei sale cu un sfert de milion de lei în doar câteva clipe. Tatiana Poiata s-a bazat pe intuiția soțului și a cumpărat două bilete ”Loto+”, ediția a treia, de la un chioșc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:39

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente

Primăria orașului Orhei planifică să finiseze în acest an iluminarea cu reflectoare roșii intermitente a tuturor trecerilor pentru pietoni din oraș. Asta după ce experimentul început acum 2 ani, un proiect inițiat de Ilan Șor pentru a asigura securitatea pietonilor pe timp de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)