Actualitate

Dezvăluire: Cum a devenit Igor Dodon milionar peste noapte

Deoarece mister tovarăş Dodon se ruşinează să ne spună de unde îi vin banii, vă propun să răspundem noi la această întrebare, să vedem din ce bani e finanţat din abundenţă PSRM, dar şi hotelul PREZIDENT din Chişinău, care Dodon ne spune că nu e al lui, ci doar e administrat de o prietenă şi consăteancă de a lui din Sadova. Trebuie din start să spunem că e vorba de bani murdari, bani proveniţi din scheme de corupţie aranjate împreună cu cei de la ROSPOTREBNADZOR de la Moscova, cu care Dodon este apropiat încă din 2006, când Voronin l-a făcut ministru al Economiei. Chiar ieri Dodon a discutat cu ruşii aspecte legate de apropiata vizită a reprezentanţilor ROSPOTREBNADZOR în Moldova, aranjată în timpul ultimei vizite la Moscova a lui Dodon.

Scopul vizitei experţilor ruşi va fi verificarea formală a două companii din Moldova, pentru a le fi deschisă piaţa rusă, la insistenţele lui Dodon. Ambele companii sunt amplasate în Zona Economică Liberă din Tvardiţa (Taraclia). Este vorba de Î.C.S. FABRICA DE VINURI ŞI DIVINURI МОЛДАВСКИЙ СТАНДАРТ S.R.L. şi S.C. CARNE-SUD S.R.L. (vezi doc), care de fapt reprezintă unul şi acelaşi fondator, cetăţeanul de etnie evreiască Nikolai Lutsik, căruia îi aparţine în proprţie de 100% МОЛДАВСКИЙ СТАНДАРТ S.R.L, în calitate de rezident off-shore al Insulelor Belize, care la rândul său a înregistrat pe numele său marca „CARNE-SUD” (vezi doc). Lutsik este cunoscut în calitate de adevărat stăpân al raionului Taraclia, el trăgându-şi cogemite căsoi, chiar în parcul central din oraş.

МОЛДАВСКИЙ СТАНДАРТ S.R.L. deţine locul 37 în topul celor mai mari exportatori din Moldova în anul 2014. Profiturile sunt scoase din ţară în proporţie de 100% în off-shore. Partenerii companiei sunt în principal din Federaţia Rusă, Belarus şi Ucraina, încotro pleacă şi exporturile companiei.

Dodon şi Lutsik au devenit apropiaţi încă din 2006, când Dodon a fost făcut de Voronin ministru al Economiei. Atunci Dodon a inventat Regulamentul „Cu privire la eliberarea autorizaţiilor pentru importul unor produse”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1363 din 29.11.2006. Regulamentul instituia o Comisie specială, pe care chiar Dodon o prezida, cu atribuţii de luare a deciziilor de eliberare, retragere sau prelungire a autorizaţiilor pentru importul produselor din carne. Mecanismul hotărârii de guvern reprezenta practic o schemă de monopolizare a importurilor de carne, care a fost numită în presă şi Mafia Cărnii. Autorizaţiile erau eliberate doar unor afacerişti, la decizia lui Dodon, printre care era desigur şi Nikolai Lutsik. Pentru fiecare autorizaţie Dodon strângea „otkaturi” grase, care ajungeau la 10% din valoarea importurilor. Hotărârea de Guvern a fost abrogată abia de AIE în toamna lui 2009, după alungarea comuniştilor de la putere.

Din 2008, Dodon cu Lutsik, împreună cu cumetrul lui Dodon Viorel Melnic, care a fost şef la Vamă din martie 2008 până în decembrie 2009, figurant în Raportul Kroll pe marginea investigaţiei internaţionale de la BEM, au aplicat o nouă schemă, prin care carnea braziliană era „prefăcută” în carne moldovenească şi ajungea pe piaţa din Moldova fără achitarea plăţilor vamale. Această schemă am deconspirat-o la 5 august 2010, într-o conferinţă de presă organizată împreună cu Asociaţia Producătorilor de Carne. Schema a funcţionat atât în perioada guvernării comuniste, cât şi după 2009, fiind păstrată prin intermediul relaţiei Viorel Melnic – Tudor Baliţchi (actualul şef al Vămii, apropiat al lui Ilan Shor, la care este angajat actualmente Melnic) – Vlad Filat.

Deşi zice că l-a alungat pe Melnic din partid, relaţiile lui Dodon cu acesta au fost în permanenţă şi sunt foarte strânse. Anume Dodon a intervenit la Voronin în 2006 pentru a-l face pe Melnic viceministru al Economiei, iar în 2008 şef la Vamă. Igor Dodon şi Viorel Melnic au fost colegi de grupă la UASM, ba chiar au trăit în aceeaşi odaie în căminul Universităţii Agrare din str. Mirceşti 42.

O schemă similară, de monopolizare, a fost instituită, cu ajutorul aceloraşi actori de către Dodon şi la export, despre care am scrs anterior pe blog. МОЛДАВСКИЙ СТАНДАРТ S.R.L. era unica întreprindere din Moldova care avea dreptul în perioada guvernării comuniste să exporte vinuri şi divinuri în vrac, în perioada în care la insistenţele lui Dodon pentru celelalte companii Guvernul de la Chişinău a interzis exporturile în vrac.

Astfel, Dodon şi-a păstrat influenţa şi continuă să fie finanţat de Lutsik şi după 2009, deoarece continuă să-i rezolve problemele atât în Moldova, cât şi la Moscova. Cu ajutorul lui Dodon, МОЛДАВСКИЙ СТАНДАРТ S.R.L. a fost prima companie care a reuşit să scape de embargoul aplicat de Federaţia Rusă în 2011. Planurile lui Lutsik şi Dodon sunt în continuare grandioase. După ce curând МОЛДАВСКИЙ СТАНДАРТ S.R.L. şi S.C. CARNE-SUD S.R.L. vor fi scoase cu ajutorul ROSPOTREBNADZOR de sub embargoul ruşilor, Lutsik şi Dodon vor stoarce zeci de milioane de euro din două scheme noi. МОЛДАВСКИЙ СТАНДАРТ S.R.L. va livra în Rusia divin care deja a fost produs, dar (ATENŢIE!) din spirt importat din Polonia! S.C. CARNE-SUD S.R.L. deja a pregătit pentru livrare în Rusia, sub marca „produs în Moldova” 15 mii tone de carne de origine din Belgia şi Polonia! Asta în timp ce producătorii moldoveni vor fi şi în continuare loviţi de embargou! Pentru a-şi da seama cât de curate sunt afacerile МОЛДАВСКИЙ СТАНДАРТ S.R.L. le sugerez celor de la ROSPOTREBNADZOR să citească atent această Decizie din 25.12.2014 a Arbitrajului din Sevastopol.

P.S. Iată de unde averile lui Dodon, iată de unde Hotelul PREZIDENT! МОЛДАВСКИЙ СТАНДАРТ S.R.L. şi S.C. CARNE-SUD S.R.L. sunt doar două exemple, Dodon strângând împreună cu ROSPOTREBNADZOR „otkaturi” şi de la ceilalţi exportatori din Moldova, pe care se laudă în presă că i-a scos de sub embargoul rus. Recent în calea lui Dodon a apărut un concurent, Renato Usatîi, care a găsit şi el instrumente de lobby pe lângă administraţia lui Putin pentru deblocarea exporturilor din Moldova. O parte din „clienţii”, respectiv finanţatorii lui Dodon au început să migreze spre Usatîi, care le-a propus să le deblocheze exporturile gratis, cel puţin la prima etapă, ceea ce reprezintă o mare problemă şi ameninţare pentru „businessul” lui Dodon. În scurt timp voi reveni la acest subiect interesant.

Va urma

Sursa: balacci.wordpress.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *