Spectacole

Diana Lungu-Zlatan: „Tot ce am realizat până acum, îi datorez mamei”

A absolvit Facultatea de Filologie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (1992-1997). Din 1998, activează la IPNA Compania „Teleradio-Moldova”. Se afirmă în calitate de reporter de știri TV în domeniile cultural, social, politic, economic; este autoare și prezentatoare de emisiuni TV. Devine om de radio, prezentând emisiuni în direct. Din 2011, este redactor/editor multimedia, fotoreporter la site-ul trm.md, fiind responsabilă de pagina radio. Deține Trofeul „Unda de Aur” pentru cel mai bun reportaj radiofonic din 2005, a cărui protagonistă a fost Maria Bieșu, primadona Operei Naționale. În 2006 ia premiul II la Concursul național de articole/reportaje la tema colaborării moldo-române,organizat de Asociația Presei Independente. Compune versuri, cântece și evoluează vocal din copilărie.
 
Diana Lungu-Zlatan este un talent polivalent, reușind să facă și telejurnalsim, și versuri, și muzică de calitate. La televiziune a realizat mai multe cicluri de emisiuni, printre care „Viața armatei” (despre militarii Armatei Naționale), „Vița fermecată” (despre promovarea sectorului vitivinicol) ș.a., iar la radio – rubrica „Agenda culturală”.

În 2012, la Editura „Universul” din capitală îi apare placheta de versuri „Monolog în miraj”. „În carte predomină poeziile de o concentrație rar întâlnită în întreaga lirică din ultimul timp. Un exemplu concludent e această „Inimă cu aripi”, în care eroina părăsită nu așteaptă ca partenerul să-și ceară iertare, deoarece anume el dăduse inimii ei aripi, o făcuse, deci, capabilă de zbor sau, cum se exprimă poeta, în altă parte, de semizbor. Dar și poezia „Buni” poate fi nominalizată în acest sens”, constată criticul literar Ion Ciocanu, în prefața volumului.
În decembrie trecut, cartea a fost lansată la Biblioteca Națională a R. Moldova. La eveniment au participat scriitorii umoriști Efim Tarlapan, Gheorghe Bâlici, Ion Diviza, compozitorul și cantautorul Igor Grosu, prozatoarea Zina Cerchez, doctorii în filologie Aliona Zgardan și Petre Putuc, epigramistul Ion Popa Pădure ș.a. Efim Tarlapan a menționat, între altele, că titlul cărții este o metaforă fascinantă și impresionantă. „Se vede că poeta e într-un vid și e de tendință postmodernă, dar, spre deosebire de postmoderniști, este ancorată în realitate”, a remarcat scriitorul satiric și umorist. Tot în 2012, Diana a fost invitată în cadrul Societății culturale din România, condusă de poetul, prozatorul și eseistul Emil Nesiu. „Prin intermediul rețelei de socializare, facem schimb de versuri, opinii pe marginea lor și ne leagă niște prietenii foarte bune. Am o prietenie cu poetul Mihail Ciupercescu, care m-a invitat pe blog și, văzându-l, mi-am făcut și eu blogul cărții mele pe 1 decembrie 2012, de Ziua Națională a României, fiind ajutată de fiică-mea, Mădălina, elevă la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, ne-a spus Diana Lungu-Zlatan.

În prezent, ea vizează să-și editeze un CD cu piese pe muzica și versurile sale, interpretate tot de ea. „Am înregistrat deja un cântec și sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, să le înregistrez și pe celelalte. Țin să subliniez că tot ce am realizat până acum îi datorez mamei, dar și fiicei Mădălina, care este primul critic al meu”, a mai afirmat Diana Lungu-Zlatan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *