Externe

Diaspora condamna comunismul

Mii de basarabeni din intreaga lume s-au declarat solidari cu fratii lor de ACASa intru apararea valorilor democratice, a aspiratiilor europene si a adevarului.

Dublin, Irlanda

In Irlanda continua zile in sir protestele moldovenilor, ingrijorati de ceea ce se intampla la Chisinau. Intr-o rezolutie speciala, ei condamna fraudarea de catre guvernarea comunista a rezultatelor alegerilor din 5 aprilie. Moldovenii din Irlanda constata ca „politica antidemocratica si totalitara, promovata de Partidul Comunistilor aduce o atingere grava Constitutiei RM, Codului Electoral si, nu in ultimul rand, Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si Libertatilor fundamentale, Conventiei Europene pentru Drepturile omului si Libertatile fundamentale, la care RM este parte si pe care se obliga sa le respecte. In mod direct, a fost incalcata asigurarea conditiilor reale si egale pentru exercitarea dreptului constitutional la vot al unui numar imens de cetateni ai RM, care in ziua scrutinului s-au aflat peste hotare, pe motiv ca s-a refuzat deschiderea sectiilor de votare suplimentare.” Moldovenii din Irlanda sustin manifestarile pasnice ale protestatarilor din Piata Marii Adunari Nationale si solicita organelor competente ale RM eliberarea imediata si neconditionata si incetarea urmaririi penale a persoanelor retinute in legatura cu manifestatiile pasnice din 6,7 si 8 aprilie. De asemenea, ei cer eliminarea cenzurii la „Teleradio-Moldova” pentru ca publicul de pe intreg teritoriul RM sa poata fi informat corect despre evenimentele care se produc. Moldovenii din Irlanda solicita organizarea unor noi alegeri parlamentare si recunoasterea de catre PCRM a implicarii in devastarea sediilor Presedintiei si Parlamentului.

Boston, SUA

Mitinguri de solidaritate cu cei care in aceste zile protesteaza impotriva fraudelor electorale au avut loc in mai multe orase ale SUA. Circa 100 de moldoveni au manifestat vineri la Boston. Ei considera ca represiunile politice, declansate de guvernarea comunista, pun in pericol valorile democratice si orientarea pro-europeana a populatiei RM. Moldovenii din Boston au trimis pe adresa ziarului nostru mai multe poze prin care doresc sa-si faca public mesajul lor de solidaritate.

Marea Britanie

„De noua ani de zile, comunismul ne-a deposedat de familie, copii, patrie, de limba, demnitate si onoare. Ii amintim si presedintelui Voronin ca RM nu apartine PCRM-ului sau clanului sau”, se arata intr-un comunicat al Comunitatii Moldovenilor ACUM din Marea Britanie (parte din Federatia Diasporei Moldovei ACUM). Din 9 aprilie, cetatenii moldoveni din intreaga Britanie participa activ la manifestatiile din London Trafalgar Square – piata culturala centrala a metropolei. Mii de londonezi si turisti sunt informati despre teroarea si opresiunile antidemocratice ale organelor de drept din RM impotriva protestatarilor pasnici de la Chisinau. Diaspora Moldovei cere tuturor partidelor de orientare democratica din republica sa nu treaca cu vederea concetateni emigrati ai RM, ce reprezinta o forta reala de schimbare. Diaspora solicita anularea rezultatelor alegerilor din 5 aprilie, pe care le califica drept „anticonstitutionale, fraudate si nereprezentative pe plan international” si cere organizarea altor alegeri in mod liber si democratic”. Conationalii din Marea Britanie cer stoparea violentelor comise de politie, a blocajelor telemedia si neimplicarea armatei impotriva protestatarilor pasnici, anularea deciziei CEC nr. 2213 din 27 februarie 2009, pentru ca cetatenii aflati peste hotare sa poata vota in baza acelorasi acte de identitate ca si cetatenii din RM.
 

Montreal, Canada

Sambata, 11 aprilie, peste 300 de moldoveni din Quebec s-au adunat in parcul de langa Biserica „Buna Vestire” pentru a protesta impotriva falsificarii rezultatelor alegerilor parlamentare si faradelegilor comise de autoritatile R. Moldova in zilele de 5-11 aprilie 2009, se spune intr-un comunicat al Comunitatii moldovenilor din Quebec. Presedinta Comunitatii, Ala Mandacanu, a relatat despre ultimele evenimente din RM si a dat citire unei declaratii de protest impotriva derapajelor antidemocratice ale guvernarii comuniste de la Chisinau. Vorbitorii (medici si artisti, ingineri si muzicieni, jurnalisti si juristi, stabiliti la Montreal si Ottawa) au vorbit cu durere despre evenimentele din Chisinau, si-au exprimat sustinerea fata de tinerii protestatari, au blamat actele de teroare si intimidare comise de guvernanti fata de profesori si studenti. Participantii la miting au condamnat cu vehementa fraudele electorale si actiunile de teroare indreptate impotriva presei si a societatii civile din RM. Informatiile despre manifestarile dusmanoase ale guvernarii comuniste de la Chisinau fata de Romania au starnit oprobriul intregii asistente. Pancartele tinute de protestatari contineau lozinci in limbile romana, franceza si engleza. Printre cei veniti la actiunea de protest au fost cetateni moldoveni de diferite etnii – romani, ucraineni, rusi si gagauzi. Cu multa caldura a fost intampinata luarea de cuvant a Nataliei C., de origine gagauza, care a asigurat asistenta ca foarte multi reprezentanti ai minoritatilor nationale din RM impartasesc valorile democratice si doresc integrarea tarii in Uniunea Europeana. Despre importanta pastrarii vectorului democratic al RM a vorbit Pierre Morel, profesor universitar canadian, vorbitor de limba romana. Paul Dancescu, presedintele Asociatiei Culturale Romane, a exprimat deplina sustinere pentru aspiratiile tineretului basarabean fata de valorile democratice si nationale. Participantii la miting au vorbit, de asemenea, despre necesitatea modificarii Codului Electoral, astfel ca diaspora moldoveneasca sa-si poata exercita intr-o masura mai larga dreptul la vot.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *