Astăzi 18 Ianuarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:15
Abonamente

Opinii & Editoriale 13 Iulie 2016, ora 08:39    Din editia print

Marime Font

Diavolul în percepția Zinaidei Greceanîi

Orice jurnalist scrie cu interes unele texte, pe care peste un timp oarecare le uită, pentru că lumea se schimbă, precum ne schimbăm și noi. În unele cazuri, însă, se întâmplă să faci un articol cu mai puțină plăcere, dar care-ți rămâne în tine pentru restul vieții.

 Unul din textele mele pe care cel puțin deocamdată nu pot să-l uit datează cu anul 2011, când se împliniseră 20 de ani de independență a RM și eu realizasem interviuri cu toți președinții, premierii și spicherii țării noastre, în afară de Eugenia Ostapciuc care, uitată și părăsită de toată lumea, era supărată pe Voronin și a refuzat să discute cu mine.

Femeia pe care nu pot să o uit

De fapt, acea perioadă din activitatea mea mi-a permis să studiez latura umană și capacitățile mintale adevărate ale politicienilor care ne-au condus țara. Am tras și unele concluzii în privința fiecăruia, pe care bunul simț nu-mi permite să le fac publice, dar care m-au făcut să înțeleg mult mai bine unele evenimente mai mult sau mai puțin triste prin care am trecut cu toții.

Dar materialul pe care nu-l pot trece sub uitare și basta este interviul cu fosta premieriță Zinaida Grecianîi. Nu pentru că am discutat pe o căldură groaznică într-un birou îngust din clădirea Ministerului Agriculturii, nici pentru că ea a fost singura dintre intervievații mei care a insistat să nu fie filmată, ci pentru declarațiile ei despre copilăria pe care a petrecut-o în Siberia. Afirmațiile ei în această privință, comparate cu activitatea sa politică, mi-au formulat în minte o întrebare la care, din păcate, încă n-am găsit un răspuns: este doamna Grecianîi trădătoare sau masochistă?


Așa se face că-mi amintesc de ea și de această întrebare de fiecare data când citesc sau aud ceva despre deportări. Și pentru că miercuri am avut zi de doliu national și s-au împlinit 67 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia, când oficial au fost trimiși în Siberia peste 35 de mii de moldoveni, dar în realitate numai Dumnezeu le cunoaște numărul, memoria mea n-a putut s-o ignore pe Zinaida Grecianîi.

„De n-ar fi fost ridicaţi gospodarii, Moldova avea să meargă pe o altă cale”

Demnitatea acestei femei merită o atenție specială, dacă nu vom urmări mizantropicul scop de a o condamna pe doamnă, dar vom încearca să o înțelegem ca pe un om. Prima întrebare care necesită un răspuns de la ea este: ce fel de respect le poartă ea părinților săi și în ce dumnezeu crede, dacă tatăl și mama-sa au fost deportați din motive religioase și n-au fost membri ai partidului comunist, în timp ce ea a intrat în partid de tinerică? Zinaida motivează că nu a devenit comunistă „de dragul dividentelor poltice” și se arată împăcată cu sine: „Am fost şi octombrel, şi pionier, şi comsomolistă, şi membru de partid timp de vreo doi ani. Aşa era atunci. N-am avut restricţii din partea părinţilor”. Să înțelegem că, dacă părinții, bieții de ei, nu i-au interzis, cel mai probabil din frică, să-și trădeze credința și familia, ea nu a avut cap pe umeri pentru a cugeta? Puțin probabil, pentru că nu e proastă. Și atunci cum rămâne cu demnitatea ta, Zinaida?

Mai mult, ea se arată convinsă că părinții săi au avut dreptate când spuneau că, de n-ar fi fost ridicaţi gospodarii, Moldova avea să meargă pe o altă cale. Să fie, dar cum se explică în acest caz apartenența ei la partidul lui Dodon, care venerează Rusia? Aici ar trebui să fim foarte atenți, pentru că nu rușii sunt vinovați de deportările la care au fost supuși ei înșiși. Rușii au fost victime, ca și noi, însă tartarul s-a numit puterea sovietică - acea putere care ne-o ocupat țara și ne-a deportat creștinii și gospodarii. Problema e alta și e mult mai gravă. Și anume că Kremlinul nu se arată deranjat de faptul că și rușii au suferit de la comunișri și salută ocupația sovietică, numind-o eliberare. Și atunci, Zinaida, copil de deportat, cum poate crede că fără comuniști sovietici (care au deportat gospodarii!) am fi mers pe o cale mai bună, în timp ce-i ține isonul lui Putin și lui Dodon, care spun că rușiii ne-au elibarat?

Golanii doamnei Grecianîi

Discutând cu ea, am întrebat-o și dacă nu avea remușcări de conștiință când muncea pentru comuniști. „Eu absolut nu am de ce să regret”, mi-a răspuns ea, care s-a născut în Siberia, unde a trait 12 ani și a mai avut un frate, care a decedat în timpul deportării. Ciudată materie stă la baza construcției acestei femei, dacă ea, desi regretă nenorocirile abătute peste familia sa, totuși, apără secera și ciocanul: „Părinţii mei au pătimit foarte mult în Siberia, însă, în primul rând, deportările au fost condamnate de PCUS. În al doilea rând, PCRM nu este succesorul partidului comunist sovietic şi, la fel, a condamnat trecutul stalinist”. Chiar nu vede dna Grecianîi că PCUS a condamnat regimul stalinist doar pentru a se spăla pe mâini? Sau ea încearcă să împace carpa și varza, adică și pe sine, și pe Putin?

Dar bine, să fie. Am putea admite că doamna nu înțelege unele lucruri elementare, pentru că are deja, să am iertare, mințile spălate prin cazanele comuniste, în care s-a scufundat de bună voie. Cunoașțem doar că exista oameni deștepți în diferite domenii, dar care într-o direcție anume gândesc programat. Din păcate, nici așa nu se leagă lucrurile în cazul nostru. Să fim atenți la următorul citat. Grecianîi spune: „Părinţii mi-au fost ridicaţi împreună cu bunicii, la un miez de noapte. Golanii satului, tot moldoveni, i-au trădat pe cei mai înstăriţi, chiar dacă părinţii mei dăduseră la colhoz tot ce se cuvenea”. Și eu îi zic: „Păi, anume pentru comunişti lucrau golanii şi paraziţii…”. Și ea mă întrerupe: „Presupun că în aceste vorbe mult prea ofensatoare transpare o frustrare personală pe care nu vreau să o comentez”.

„Pe atunci, lumea era mult mai simplă…”

Or, să zicem că PCUS a condamnat sincer regimul stalinist. Dar să vedem cum și din cine s-a născut acest partid diabolic. Cine i-au fost primii slujitori, dacă nu golanii satelor noastre, proștii și ticăloșii, oamenii fără inimă și rațiune? Tot matale, Zinaida, vorbești despre părinții tăi: „I-au luat fără nimic, fără nicio lingură. Mama a vrut să ia la drum o oală cu jumări, dar nu i-au permis. I-au încărcat în tren şi i-au dus...”. Chiar nu înțelegi că așa acționa partidul tău, cel care a condamnat stalismul pentru ochii proștilor? Și dacă PCUS a fost un partid bun, de ce a atras în rândurile sale doar lepădăturile? Cu aceștia au vrut să construiască o lume nouă și să ne elibereze din robie?
În cadrul aceluiași interviu, îi mai spun: „Mie tata îmi spunea la ureche că Lenin a fost omul fărădelegii, dar la şcoală mă învăţau că Vladimir Ilici a fost un om blând. V-au explicat şi dvs. părinţii cine este, de fapt, Lenin?”. Și ea îmi răspunde: „Nu prea discutam în familie despre politică. Pe atunci, lumea era mult mai simplă. Nici la şcoală nu era politizat lucru acesta”. Femeie dragă, dacă nu discutați în familie despre aceasta, nu te-a dus capul să te documentezi apoi, ca să afli ce fel de mâncare de pește este diavolul? Și lumea era atunci mai simplă pentru că nu gândea sau pentru că se temea să vorbească? Sau pentru matale o lume frumoasă este una manipulată? Iar când spui că la școală nu era politizat subiectul Lenin, nu-ți amintești că în educația sovietică ne trataț nu ca pe niște copii, ci ca pe nerozi? Acolo ne mințeau că Lenin, un demon, a fost înger, ții minte? Nu era asta politizare?

„Partidul comuniștilor” și „regimul staliniștilor”

Nici după două ore de discuție, nu am putut-o înțelege și am insistat: „Cum puteţi fi împăcată sufleteşte, totuşi, lucrând pentru comunişti, de la care au pătimit părinţii dvs.? Crimele comunismului ne arată că bolşevicii lui Lenin erau aceiaşi golani fără inimă, care v-au trădat părinţii…”. Și ea, care mai sus se dădea bine pe lângă PCUS, își schimbă macazul: „De ce legăm PCRM de PCUS? Nu-i „partidul comunist”, dar „partidul comuniştilor”. Nu poţi judeca pe cineva pentru păcatele altora. Nu e corect şi nu e creştinetşte. Oricum nu mai schimbăm nimic din trecut. La ce ne ajută condamnarea şi ura asta?”.

Zi-na-i-da-pe-tro-vna!!! Adevărul pentru dumneata înseamnă ură? În acest caz, minciuna ar trebui să se numească binevoință. Și nu e creștinește ce? Să arăți fața inamicilor lui Dumnezeu? Dacă e așa cum zici matale, am putea reabilita „regimul stalinist”, schimbându-i numele cu „regimul staliniștilor”. Ar fi cam aceeași mâncare de pește.

Mai bine zis, nu pot uita interviul cu Zinaida Grecianîi din 2011, pentru că nu mi-a răspuns la mai multe întrebări foarte importante. De aceea, nu pot găsi răspuns nici la întrebarea dacă intervievata mea este o trădătoate a părinților și a neamului său ori se complace în suferință și minciună? Dragii cititori, dacă cineva dintre domniile voastre veți găsi răspuns la această întrebare, vă rog să mă anunțați. Vă mulțumesc anticipat.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:34

Primarul interimar al municipiului Orhei, Diana Memeț, a inspectat noile unități de transport public din oraș, procurate de administrația locală la sfârșitul anului trecut. Toate microbuzele sunt pe rute și circulă conform graficului stabilit, iar oamenii s-au declarat extrem de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:12

 Rusia a pus la cale o nouă diversiune antiromânească cu bătaie lungă: „marcarea” aniversării a 660-a de la formarea Țării Moldovei. În acest scop, liderul de la Condrița a convocat la președinție un grup de personaje obscure cu viziuni staliniste și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 11:59

Jurnalistul român Victor Nichituș scoate în evidență carențele rapoartelor prezentate de către Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral. În opinia lui Nichituș, principala problemă este că autorii rapoartelor despre campanie nu verifică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:27

Dezastru total în Europa! Autoritățile din Cernăuți, Ucraina, au luat măsuri extrem de dure împotriva străinilor din administrație Așadar, în această provincie funcționarii publici care dețin dublă cetățenie vor fi demiși din funcții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:13

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămânii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei a refuzat să comenteze joi informaţiile potrivit cărora procurori americani investighează compania pentru furt de secrete comerciale de la parteneri de afaceri din Statele Unite, notează agenţia DPA, citând presa de peste Ocean.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)