Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 16:51
Abonamente
 
 
 

Carte 13 August 2015, ora 07:34    Din editia print

Dicționar de nume: Josanu. Susanu

Marime Font

Numele Josanu şi Susanu au la bază termenii istorici josan, scris în varianta populară vorbită giosan şi susan.  

Termenii aceştia au apărut datorită împărţirii administrative a Moldovei, începând cu anul 1436, când fiii lui Alexandru cel Bun, Iliaş şi Ştefan al II-lea, şi-au împărţit puterea în Moldova. Partea de sud-est a Moldovei, unde şi-a exercitat puterea Ştefan, cu reşedinţa la Vaslui, a fost numită Ţara de Jos, scrisă în letopiseţele cronicarilor Ţara de Gios. parte de nord-vest a Moldovei, unde şi-a exercitat puterea Iliaş, din scaunul de la Suceava, a fost numită Ţara de Sus. Persoana care locuia sau provenea din Ţara de Gios a fost numită giosan. Persoana care locuia sau provenea din Ţara de Sus a fost numită susan, cuvânt atestat în Letopiseţul lui Miron Costin: Amu adunase la sine Constantin-vodă pre vlădici şi câţiva boieri suseni. Aceste determinative, cu timpul, au devenit nume de familie, atestate documentar. La 1644, în documentele Lăpuşnei apare numele Giosan: Vasile Banuş, marele medelnicer, a cumpărat părţi din satul Uşereşti pe Prut, ţin. Lăpuşnei de la Cernica, ginerele lui Giosan şi de Gavril, nepotul lui Giosan. La 1774, în ţin. Orhei-Lăpuşna sunt atestaţi: Sava Giosanu în satul Puţintei, Gheorghe Giosanu în satul Sărăteni, Chirica Giosanul în satul Ţăhnăuţi. În satul Ichimăuţi este atestat un Lupaşco Susanul. Numele cu forma Susan este notat frecvent în ţin. Putna: Apostol, Macovei, Ion, Ioniţă, Pavăl, Lupu, Vasile – toţi cu numele Susan. Trei persoane cu numele Susan sunt înregistrate şi în ţin. Roman: Radu Susan, Ianăş Susan şi Mihai Susan. Din a doua jumătate a sec. al XIX-lea, iar în Basarabia după 1918, conform limbii literare numele respective au redate în formele Josanu şi Susanu, formele Josan, Giosan şi Susan mai rămânând pe-alocuri, conform tradiţiei populare, dar şi celei scrise.
Azi, în republică, cu numele Josanu sunt înscrise 927 de persoane, cu forma Josan – 4436 de persoane, cu forma veche Giosan – 4 persoane şi cu forma contemporană, conform ortografiei Joseanu – 17 persoane. Cu numele Susanu sunt înregistrate 527 de persoane şi cu forma Susan – 136 de persoane.

Maria Cosniceanu, doctor în filologie

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md