Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:20
Abonamente

Timpul Liber 4 Martie 2013, ora 07:00

Dicționar de nume: ROBU

Marime Font
 
 
 

Numele Robu provine de la substantivul comun rob < slav robŭ. 

Cuvântul comun rob are mai multe sensuri: în Evul Mediu, în Țările Române, era numit rob omul care se afla în dependenţă totală faţă de stăpânul feudal, apoi rob este numit omul care munceşte din greu. În sens figurat, rob i se mai zice persoanei foarte supuse, foarte devotate cuiva (de ex., robul familiei, robul casei). În limbajul bisericesc: robul lui Dumnezeu – credincios, creştin. În sens figurat, rob mai înseamnă şi persoană foarte pasionată de o preocupare copleşitoare, de o obligaţie.

În documentele istorice moldoveneşti, numele Robu apare de la începutul sec. al XVII-lea. Nu putem şti dacă persoanele cu acest nume l-au moştenit de la predecesori care într-adevăr au fost robi şi numele le-a reflectat apartenenţa socială sau li s-a atribuit fiecăruia în parte printr-o oarecare asociaţie, adică prin poreclă. Fiindcă persoanele cu numele Robu din documentele noastre sunt curteni, proprietari de moşii, răzeşi, birnici. Astfel, un Dumitru Robul, atestat în documentele moldoveneşti la 1613, este curtean şi vinde partea sa din moşia Glodeni, ţin. Vaslui, luiLazar Drule. Un Miron Robul, atestat la 1619, vinde părţi din Băseni şi din Bălăuţi lui Coman Berchez.
În documentele basarabene, la 1647, un Răzmeriţă, fecior lui Ionaşcu Robul din Drăsliceni, vinde lui Ştefan, armaşul cel mare, părţi de moşie în Drăsliceni. Într-un document de la 1777 se vorbeşte despre o carte de judecată prin care se recunoaşte feciorilor lui Neculaiu Robul, Maria şi Toader, calitatea de moşeni şi răzeşi în moşia Pelpeştilor, de pe Nârnova, la ţin. Lăpuşnei. În Recensământul Moldovei de la 1774 sunt atestaţi Apostol Robul şi Gheorghe Robul în satul Şişcani, Ion Robul în Nisporeni. Toţi sunt în lista birnicilor, deci aveau proprietate, venit şi erau contribuabili.

Numele Robu este atestat în toate teritoriile româneşti şi cu diferite forme derivate. De ex., Roban, Robcea, Robceanu, Robete. La noi este numai forma Robu.

Aşadar, numele Robu provine de la cuvântul rob, care, în afară de sensul lui primar, are în limbă mai multe sensuri, de la care şi după Evul Mediu putea apare numele Robu.

Azi, în republică, numele Robu este purtat de 2234 de persoane.

Maria Cosniceanu,
doctor în filologie

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md