Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 08:06
Abonamente
 
 
 

Actualitate 15 Mai 2018, ora 09:34

Dicționar de nume: STĂVILĂ

Marime Font

Numele Stăvilă provine de la substantivul comun stávilă „construcţie de lemn, de beton sau de fier înălţată pe cursul unei ape curgătoare, pentru a regla nivelul apelor curgătoare sau pentru a îndrepta spre alt făgaş cursul unei ape”.  

Prin generalizare, cuvântul stávilă a căpătat şi sensul de piedică, barieră, obstacol, apoi şi sensul figurat opoziţie, împotrivire. Stavilă se foloseşte în locuţiunea adverbială fără stávilă = întruna, necontenit, mult şi în expresia a pune stávilă – a-şi impune tăcere, a se reţine în a spune ceva.

De la sensurile figurate ale cuvântului stavilă a provenit şi numele Stăvilă, la început atribuit ca poreclă unei persoane care prin firea, prin caracterul său sau prin convingerile sale făcea opoziţie, se împotrivea unor legi, reguli, idei, ordine, porunci, obiceiuri, propuneri ş.a. Caracterul de poreclă se manifestă prin schimbarea accentului din stávilă în Stăvilă, îmbinării de sunete -ilă atribuindu-se funcţia sufixului -ilă, care indică posesorul unei calităţi, al unor trăsături specifice prin excelenţă (ca în Buzilă, Cornilă, Guşilă, Sărătilă, Sătilă etc.) şi deci cel ce se deosebea prin caracterul nesupus, de a sta mereu în opoziţie, de a fi împotriva la orice a fost numit Stăvilă. Prin intermediul supranumelui, porecla Stavilă a devenit nume de familie.Numele Stăvilă este frecvent atestat în documentele Orheiului. La 1709 este atestat un Stăvilă, stegar, martor la vânzarea unei părţi din moşia Paşcani, la 1761 – un Toader Stăvilă ot Selişte, mazil, martor la vânzarea unei părţi din moşia târgului Orhei, la 1762 – un Stăvilă, asesor ş.a. În Recensământul Moldovei de la 1774, persoane cu numele Stăvilă sunt atestate în mai multe sate din ţin. Orhei-Lăpuşna: Ioniţă Stăvilă în Teleneşti, Sandul Stăvilă, Toader Stăvilă, Ion Stăvilă, Ilie Stăvilă, mazili în satul Hâjdieni, Vlasă Stăvilă în Selişte, Gheorghe Stăvilă în Boşcana, Vasile Stăvilă în Pecişte. Toţi sunt înregistraţi cu forma corectă Stăvilă, care este recomandabilă şi azi. Stăvilă a fost şi numele de fată al mamei lui Mihail Kogălniceanu – Catinca Stăvilă.

Azi, în republică,cu numele Stăvilă sunt înregistrate 628 de persoane, cu formele incorecte Stavila – 1595 de persoane, Stăvila – 26, Stavilă – 107 persoane.

Maria Cosniceanu, 
doctor în filologie
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md