Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

Carte 6 Mai 2016, ora 07:17    Din editia print

Dicționar de nume: VÂLCU

Marime Font

Numele Vâlcu provine de la slavul влъкь „lup”, folosit la popoarele slave în formele Vâlk, Vuk, Volk, ca şi Lupul în antroponimia română, considerat simbol al sănătăţii şi forţei şi folosit în credinţele mistice, în magie, în care se crede că prin descântece se alungă duhurile rele, diavolii. 

De la bulgari numele Vâlc a pătruns la români fiind atestat în toate regiunile româneşti, mai ales în Ardeal, Oltenia şi Muntenia, în formele: Vâlc, Vâlcea, Vâlcan (scris şi Vulcan), Vâlcescu, Vâlcomir ş.a. Şi în documentele moldoveneşti Vâlcul, Vâlcan şi Vâlcea sunt atestate din sec. al XV-lea: Vâlcul Purcelescu, slugă domnească, la 1483; Vâlcul din Romaneşti pe Putna, la 1507; Vâlcan, satul lui…, la 1443; fântâna lui…, la 1475. Mai frecventă este forma Vâlcea care a putut apare în limba română de la Vâlcu, adăugându-i cel mai productiv sufix antroponimic -ea sau -cea: Vâlcea (Vâlce), boier, vornic, martor în sfatul domnesc, mare logofăt, mare vornic, la 1407-1439; Vâlcea, slugă domnească, la 1428; Vâlcea (Vâlco), pârcălab de Cetatea Nouă şi de Chilia, martor în sfatul domnesc, la 1470-1476; Vâlcea (Vălcea), satele lui de pe Bogdana şi Trotuş rămase lui Ştefan cel Mare, la 1488; Vâlcea Bătărescul din Bătăreşti, la 1493 ş.a. În documentele basarabene este atestat numai numele Vâlcul, în sec. al XVIII-lea: Neculai Vâlcul, răzeş de Cojuşna, martor la hotărnicia moşiei Cojuşna, la 1764 şi tot un Neculai Vâlcul şi un Vasile zet Vâlcul sunt înregistraţi printre birnici, la 1774, în satul Cojuşna. Un Antohi Vâlcu din satul Brăviceni, ţin. Orhei este atestat la 1777. De la numele Vâlcu, Vâlcea, Vălcea au provenit şi numirile de sate: Vâlcăneşti, ţin. Iaşi atestat în documentele Lăpuşnei, la 1682 şi satele actuale de pe teritoriul republicii cu numirile Vălcineţ şi Vulcăneşti.

Azi, în republică, cu numele Vîlcu sunt înregistrate 1581 de persoane, Vâlcu – 12 persoane, cu Vîlcea şi Vâlcea – câte o singură persoană, cu numele în forma Vîlciu – 201 persoane.Maria Cosniceanu, doctor în filologie

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md